Bild på ruttet träd pryder tidningarna


Nej, jag tror inte att man varit nere och dykt på ett vrak och fotograferat ena änden av en ruttnande båtmast, eller vad det nu skulle kunna förställa, men OM man hade gjort det så skulle nog bilden kunna förmås att se ut så som i tidningarna.

Själva upptäckten är fantastisk nog kan man tycka, DN: ”- Det här är maffigt, säger Arne Ardeberg, professor i astronomi vid Lunds universitet. Hittills har astronomer kunnat avbilda någon enstaka planet med hjälp av infrarött ljus. Men nu finns dels bilder på tre planeter i samma solsystem, dels bilder tagna i vanligt ljus. Bilderna har tagits av två olika grupper av astronomer. Christian Marois forskargrupp har med teleskop på Hawaii fotograferat tre planeter som cirklar runt en stjärna 130 ljusår från jorden.”

Enda sättet att komma både dit och tillbaka är om Science Fiction-böcker beskrev verkligheten när de talar om teleportation. Det gör de inte och en flitig person med bra sinne för matematik kan gärna få berätta i en kommentar hur många år det skulle ta att resa fram och tillbaka med nuvarande teknik. Jag har för mig att farten på våra nu kända transportmedel i rymden ligger på maximalt 40 000 km/t så räkna på…

Men Science Fiction är ett fängslande ämne. Vi vet väldigt lite om människan egentligen, backar vi några hundratusen år i tiden så kanske det fanns andra intelligenta varelser här, om de sände ut en expedition till främmande himlakroppar så kanske de återvänder om ett par veckor och finner att släktet dött ut och platsen övertagits av Homo Sapiens. Förmodligen skulle de bli rädda och tycka att vi såg underliga ut. Själva kanske de ser ut som cykloper.

Egentligen är idén hyfsad om man har för avsikt att bli SF-författare, men som vanligt är väl redan en sådan tanke exploaterad. Vi får väl nöja oss med de fantasiskutt som vi drabbas av när vi ser bilder som den inkopierade från DN.

DN AB it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Science Fiction, Planeter, Astronomi, Ljusår, Rymdresor, Teknik, Människan, Rymdfarare, Teleportering, SF-författare, Politik[/tags]


6 svar till “Bild på ruttet träd pryder tidningarna”

  1. Jag hoppas på att man snart lyckas analysera spektrum och polarisation hos ljuset från exoplaneter. Det är skrämmande hur mycket man kan få reda på så.

    De kommande åren ska ett par riktig grymma teleskop upp. Vi kommer nog få se en massa kul då.

  2. Jag förstår inte astronomernas envishet i att alltid betrakta alla planeter som lakejer till någon stjärna eller sol: ”Christian Marois forskargrupp har med teleskop på Hawaii fotograferat tre planeter som cirklar runt en stjärna 130 ljusår från jorden”. Det gällande Solsystemet är bara en möjlig beskrivning / modell bland många möjliga, Jordsystemet förut, t ex.

  3. Vet inte om man får mycket till fantasiskutt när man inte ser planeten i fråga på bilden…

    Juan Darien förresten: Det är en berättigad fråga när det gäller tidigare bilder på andra planetsystem, t ex det som upptäcktes i september. I de aktuella fallen har man sett planeterna röra på sig precis så som man skulle väntat sig av planeter i omloppsbana runt resp stjärna.

  4. Spännande.

    Det skulle ta några hundratusen år tror jag.

    Det finns ju dock teoretiska möjligheter att kringgå rummets fartgräns – man står faktiskt stilla och låter rummet röra sig, eller manipulerar rummet mellan start och mål.

  5. Arghh !!! Kan de aldrig ge rätt info ..

    Det handlar om 3 planeter i två olika solsystem. På bilden syns stoftringen kring Fomalhaut, en sjärna 25 ljusår härifrån, och planeten skulle synas som en ljus punkt i nedre högra hörnet, om upplösningen hade varit bättre. Själva stjärnan är så jusstark att man har lagt en liten metalbit (framför teleskopet) så att den täcker sjärnan och man kan se vad som finns runt omkring den. De radiala strålar är bara en optisk effekt.
    Den andra sjärnan är kallad HR 8799, 130 ljusår bort och har två planeter som är synliga i infrarött på en bild som har tagits av en annan forskargrupp.

    http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2008/11/13/huge-exoplanet-news-items-pictures

  6. Ok, i princip, men hur kan man vara så säkert på det när astronomerna på hemmaplan förklarar månens konstiga rotation med en paradox?