Barn är Brudar – Dagens bild

Tahani, flickan i förgrunden, gifte sig med sin man Majed när hon var 6 år gammal han var 25 år, de poserar för ett porträtt tillsammans med Ghada, även hon ett nygift barn vid berget hemma i Hajjah i Jemen den 10 juni 2010. Nästan hälften av alla kvinnor i Jemen gifter sig som barn.

Den här bilden hittade jag därför att den vann ett pris i en internationell tävling där världens bästa pressfotografer korades. Bilden är bra, men det bilden visar är absurt, jag tror inte att dessa småflickor tvingas dela säng med sina män, i vart fall inte innan de är könsmogna men bara det faktum att barn gifts bort vid sex års ålder är mer än stötande.

Man får givetvis tycka till i kommentarer till bilden, men läs reglerna för kommentarer noga innan, jag kommer hålla extra hårt på dessa regler här.

it Andra om: , , , , , , ,

  16 comments for “Barn är Brudar – Dagens bild

 1. KalleB
  11 februari, 2012 at 19:30

  Det är en skitfin bild!

  Synd att du inte stod bakom kameran.

  I övrigt håller jag med dig om ålder mm.

 2. Leif Kjellberg
  11 februari, 2012 at 19:37

  Håller naturligtvis helt med om att det är mer än stötande.
  Däremot påstår jag att liknande resonemangsäktenskap, av ekonomiska och/eller maktpolitiska skäl, för inte så många århundraden sedan, förekom både i europeiska bondesamhällen och i europeiska kunga- och furstehus.
  Undrar om kvinnors fria val av livskamrat var accepterat ens här för bara 100 år sedan.
  Jag tror att utvecklingen mot frihet för båda könen + en del annat gott nu påskyndas mycket genom tillgången till TV och Internet.
  Det lär inte ske utan blodsspillan, det härskande systemet ger inte upp frivilligt.

  • 11 februari, 2012 at 19:53

   Så är det, och det är inte bara inom Islam det förekommer barnäktenskap. Jag undrar hur många som kunde välja äktenskapspartner här på 1700-talet.. Men det är gräsligt.

  • 12 februari, 2012 at 10:53

   Religionen spelar med all sanolikhet in, frågan om det kommer att förändras

   Det har den gjort även här i Sverige. Dessutom är inte detta missförhållande isolerat till bara en religion, det finns minst tre fyra som agerar likadant.

  • Leif Kjellberg
   12 februari, 2012 at 11:43

   Allt ändras inte över en natt.
   Kunskap och uråldriga religiösa traditioner står i direkt motsats till varandra.
   Ta som exempel kvinnlig omskärelse, vilket nog var till 100% förekommande i en del afrikanska regioner för säg 50 år sedan och hade så varit sedan urminnes tider. Under senare årtionden har detta elände minskat kraftigt.
   Så även blind tro på spöken, andar, tomtar&troll o. dyl. även om här i Sverige en viss TV-kanal dagligen försöker mata oss med vidskepelse om ”det okända” ”mannen som talar med hästar/hundar” m.m. dravel.
   Vi kan nog hoppas på bättre tider även för jemenitiska barn. Det kan aldrig gå fort nog men det går ändå framåt, vilket det knappast gjorde för ett sekel sedan.

 3. Leif Kjellberg
  11 februari, 2012 at 20:17

  Bland kunga- och furstehus verkar resonemangsäktenskap i avelssyfte fortfarande ha varit norm ända in i modern tid. Först under de senaste årtiondena verkar ett antal unga europeiska kungligheter ha revolterat mot detta och gjort sina egna val, vilket höggradigt gynnat publikationer som Svensk Dumtidning, Hänt i Vecket m. fl.

 4. Maria
  11 februari, 2012 at 20:29

  Det är i många länder som barn gifts bort, värst lär det vara i Indien. Men hälften av kvinnorna i Jemen låter som om de är lika vansinniga där.

  • 11 februari, 2012 at 20:31

   Sri Lanka likadant. Det är bara att hoppas att världen utvecklas.

 5. Leif Kjellberg
  11 februari, 2012 at 20:35

  Klockren som årets pressbild. Den speglar en tragedi. Barnbrudarna är inte lyckliga. Undrar om jag skulle kunnat ta en sådan bild utan att skrika och slå någon, t. ex. en byäldste, eller annan lokal auktoritet, i skallen med en kamera.

  • 11 februari, 2012 at 20:38

   Pressfotografer är ett hårdhudat släkte. De måste komma hem med bilder, och _alla_ bilder ska tas. Det spelar ingen roll om det är en drunkningsolycka med barn, eller en sådan här olycka. F.ö. tror jag inte att den blev årets bild, den placerade sig väl högt i någon av kategorierna som var med.

   • 12 februari, 2012 at 16:53

    Var har fått dumheten ifrån, att någon outtalad samlad vänster inte vill ”ta i sådana här saker med tång”? Sverigedemokraterna, eller? Bara så du att vet, SD är ingen källa till sanning om hur verkligheten är funtad.

    • 12 februari, 2012 at 16:55

     Han vet ingenting om vänstern…

     • Leif Kjellberg
      12 februari, 2012 at 20:16

      Att gissa kens politiska hemvist behöver nog inte bli en vågad gissning.
      Tycker mig ha hört om den våta filten förr.

    • 12 februari, 2012 at 20:26

     Jag kan ha fel, men visa gärna här den politiker i Svergie som tagit upp frågan.

     Jag har hört det diskuteras. Sedan må det vara ett faktum att svenska politiker knappast kan påverka Indien, Jemen och andra länder där det förekommer. Men är länderna med i FN så gäller ju barnkonventionen, men kanske man anser att det är alltför kultur- eller historiskt bundet för att få det åtgärdat?

     • Marcus R
      12 februari, 2012 at 21:03

      Nä vad Sverige säger skiter nog de länderna i när det gäller den frågan; jag tror knappast det är ett högprioriterat diskussions-ämne.

      Inte ens Saudiarabien som normalt sätt brukar skutta efter USAs pipa brydde sig nämnvärt när de fick stark kritik för några år sedan: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3304&artikel=2769665

      I Sverige har annars Sabuni varit på om barngifte: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kulturen-ursaktar-inte-overgrepp_922883.svd

      Göran Lambertz utredde frågan ur juridisk synpunkt på regeringens begäran för nåt år sedan men kan inte hitta om den utredningen är klar.

      • ken
       12 februari, 2012 at 21:35

       Ägnar man sig åt medvetna och avsiktliga provokationer så åker man ut!

       Samma sak om man använder sig av olika anonymiseringstjänster.. / Jinge

Comments are closed.