Barn är Brudar – Dagens bild


Tahani, flickan i förgrunden, gifte sig med sin man Majed när hon var 6 år gammal han var 25 år, de poserar för ett porträtt tillsammans med Ghada, även hon ett nygift barn vid berget hemma i Hajjah i Jemen den 10 juni 2010. Nästan hälften av alla kvinnor i Jemen gifter sig som barn.

Den här bilden hittade jag därför att den vann ett pris i en internationell tävling där världens bästa pressfotografer korades. Bilden är bra, men det bilden visar är absurt, jag tror inte att dessa småflickor tvingas dela säng med sina män, i vart fall inte innan de är könsmogna men bara det faktum att barn gifts bort vid sex års ålder är mer än stötande.

Man får givetvis tycka till i kommentarer till bilden, men läs reglerna för kommentarer noga innan, jag kommer hålla extra hårt på dessa regler här.

it Andra om: , , , , , , ,


16 svar till “Barn är Brudar – Dagens bild”

 1. Det är en skitfin bild!

  Synd att du inte stod bakom kameran.

  I övrigt håller jag med dig om ålder mm.

 2. Håller naturligtvis helt med om att det är mer än stötande.
  Däremot påstår jag att liknande resonemangsäktenskap, av ekonomiska och/eller maktpolitiska skäl, för inte så många århundraden sedan, förekom både i europeiska bondesamhällen och i europeiska kunga- och furstehus.
  Undrar om kvinnors fria val av livskamrat var accepterat ens här för bara 100 år sedan.
  Jag tror att utvecklingen mot frihet för båda könen + en del annat gott nu påskyndas mycket genom tillgången till TV och Internet.
  Det lär inte ske utan blodsspillan, det härskande systemet ger inte upp frivilligt.

  • Så är det, och det är inte bara inom Islam det förekommer barnäktenskap. Jag undrar hur många som kunde välja äktenskapspartner här på 1700-talet.. Men det är gräsligt.

  • Religionen spelar med all sanolikhet in, frågan om det kommer att förändras

   Det har den gjort även här i Sverige. Dessutom är inte detta missförhållande isolerat till bara en religion, det finns minst tre fyra som agerar likadant.

  • Allt ändras inte över en natt.
   Kunskap och uråldriga religiösa traditioner står i direkt motsats till varandra.
   Ta som exempel kvinnlig omskärelse, vilket nog var till 100% förekommande i en del afrikanska regioner för säg 50 år sedan och hade så varit sedan urminnes tider. Under senare årtionden har detta elände minskat kraftigt.
   Så även blind tro på spöken, andar, tomtar&troll o. dyl. även om här i Sverige en viss TV-kanal dagligen försöker mata oss med vidskepelse om ”det okända” ”mannen som talar med hästar/hundar” m.m. dravel.
   Vi kan nog hoppas på bättre tider även för jemenitiska barn. Det kan aldrig gå fort nog men det går ändå framåt, vilket det knappast gjorde för ett sekel sedan.

 3. Bland kunga- och furstehus verkar resonemangsäktenskap i avelssyfte fortfarande ha varit norm ända in i modern tid. Först under de senaste årtiondena verkar ett antal unga europeiska kungligheter ha revolterat mot detta och gjort sina egna val, vilket höggradigt gynnat publikationer som Svensk Dumtidning, Hänt i Vecket m. fl.

 4. Det är i många länder som barn gifts bort, värst lär det vara i Indien. Men hälften av kvinnorna i Jemen låter som om de är lika vansinniga där.

 5. Klockren som årets pressbild. Den speglar en tragedi. Barnbrudarna är inte lyckliga. Undrar om jag skulle kunnat ta en sådan bild utan att skrika och slå någon, t. ex. en byäldste, eller annan lokal auktoritet, i skallen med en kamera.

  • Pressfotografer är ett hårdhudat släkte. De måste komma hem med bilder, och _alla_ bilder ska tas. Det spelar ingen roll om det är en drunkningsolycka med barn, eller en sådan här olycka. F.ö. tror jag inte att den blev årets bild, den placerade sig väl högt i någon av kategorierna som var med.

   • Var har fått dumheten ifrån, att någon outtalad samlad vänster inte vill ”ta i sådana här saker med tång”? Sverigedemokraterna, eller? Bara så du att vet, SD är ingen källa till sanning om hur verkligheten är funtad.

     • Att gissa kens politiska hemvist behöver nog inte bli en vågad gissning.
      Tycker mig ha hört om den våta filten förr.

    • Jag kan ha fel, men visa gärna här den politiker i Svergie som tagit upp frågan.

     Jag har hört det diskuteras. Sedan må det vara ett faktum att svenska politiker knappast kan påverka Indien, Jemen och andra länder där det förekommer. Men är länderna med i FN så gäller ju barnkonventionen, men kanske man anser att det är alltför kultur- eller historiskt bundet för att få det åtgärdat?