Att vurma för gamla ting – Dagens bild


Vi är rätt många som är förtjusta i gamla saker, det kan vara allt från prydnadsföremål till en smörbytta från 1850-
talet. Själv är jag förtjust i miljöer som ännu ej präglas av 2000-tal och modernism, något som ofta påverkar vilka bilder jag tar när jag är på rörlig fot.

Den miljö jag visar här på bilden tänker jag inte berätta var den finns, det får vi se om besökarna på bloggen klarar av att lista ut. Det är ingen quiz så svaren visas vartefter de kom-
mer. Jag tror dessutom att det är en hyfsat lätt fråga, men lördagar är inga ”bra bloggdagar” så svaret kan dröja ändå.

Nu när hösten kommer så har jag planer på att besöka huvud-
kommunen mer än vad jag vanligtvis gör, kanske till och med dagligen. Risken är uppen-
bar för att jag kommer att visa en del av de bilder jag tar här, fast då utan att göra någon slags frågesport om dem. I den mån jag själv vet något vettigt om dem så kommer jag att berätta, andra får likt denna bild bara hänga med för att allt ser gammalt ut. Men som sagt, var har jag tagit den?

Själv är jag född och uppväxt inne i Stockholms innerstad, Upplandsgatan mellan Norra bantorget och Odenplan i höjd med Tegnérlunden, och de miljöer jag minns från 60+ år sedan är i stort sett borta, många hus finns kvar men det är svårt att hitta en mjölk- eller fiskaffär i Stockholm av idag. Är det någon som minns hur vattnet rann nedför skyltfönstren i fiskaf-
färerna? Vi äldre gör det, men det krävs säkerligen att man är född på fyrtiotalet eller tidigare. Vill man se bilder så får man nog vända sig till Stadsmuseet och fråga efter dem…

i , , , , , , , , t


8 svar till “Att vurma för gamla ting – Dagens bild”

  1. Jo, det fanns en sådan där affär med rinnande fönster och sågspån på golvet med kakelplattor minns jag från femtiotalet och Fridhemsplan. Skulle inte förvåna mig om de hade is någonstans också, men det minns jag inte. Men i så fall var den nog sågad ur sjöis i trakten av Drottningholm och förvarad i isdösar under sommaren.

  2. Är det inte inifrån stadsmuseet?

    Vad exakt är det du vill dokumentera?

  3. Hanteringen av blockis förekom i relativt stor skala fram till ungefär 1970. På våra skärgårdsbåtar till exempel hade man inte elsystem som orkade dra kyl- och frys förrän halvvägs in 1960-talet. Och ute i skärgården var det strömavbrott lite för ofta för att våga ”lita på” eldrift. På samma sätt förekom hushållshantering av kol- och koks också in på 1970-talet. Jag minns att Värdshuset i Sandhamn var stor kund av just blockis och koks kanske fram mot 1980. (Jobbade själv på W-bolaget på den tiden).

    På slutet ”räddades” ishanteringen av att någon så kallad stjärnkrögare kom på att man skulle servera Mälaris i groggarna. Det var givetvis mycket godare med ”naturis” än med is från ismaskin. Något som var en fluga på vissa finkrogar under just -70-talet, givetvis för att kunna ”boosta” priserna. Misstänker starkt att det var hälsovårdsmyndigheterna som fick stopp på detta.

    När det gäller din ursprungsbild så får jag direkta associationer av ”gammal krog”.

  4. Jag är född 1955 och minns (liksom Ken) rinnande vatten i skyltfönster i fisk- och köttaffärer i Stockholm (fast inte exakt från var). Så lite yngre än 40-talist kan man vara och minnas detta. På 90-talet hade LRF ett kortare tag en matbutik, med s.k. genuina svenska bondeprodukter, på Klarabergsgatan mittemot Åhlens med rinnandevattenfönster, säkert för att vädja till nostalgikänslor.