Atlantis har återfunnits?


Aftonbladet har hittat Atlantis i brittiska The Sun. Om inte annat så har man hittat en fantasieggande nyhet med tillhörande bild. Allt är säkerligen distribuerat av ett visst sökmotorföretag.

AB: ”Myterna om den försvunna ön och riket Atlantis är många. Den ska ha försvunnit för cirka 12 000 år sedan och riket beskrevs av filosofen Platon i en rad dialoger. Det var ett idealsamhälle. Grönskande, frodande och rikt. Men myten säger att en naturkatastrof inträffade när folket blev omoraliska och ville utvidga sitt rike. Ön sjönk på ett dygn.”

Bilden är onekligen rätt spektakulär, det ser ut som om det skulle kunna vara resterna efter en sjunken stad, men personligen så tror jag snarare att fenomenet uppstått till följd av rörelser i vattenlagren, och eventuellt i kombination med vågor. Men det är inte ointressant för det. Nu tvivlar jag på att Google Ocean verkligen kan avbilda en botten utifrån diverse ekolodningar, eller hur det nu går till. Men det finns nog fler som funderar kring de olika kartor och satellitbilder som numera kan betraktas av var och en med en dator.

Själv har jag roat mig med att titta närmare på öknar. Bland annat har jag kollat Sahara ett antal gånger, men jag har ännu inte hittat några skuggningar som antyder att det kan ligga en antik stad under sanden. Jag har också studerat Negevöknen några gånger, men då efter det läckande kärnkraftsverk som Israel uppfört där. Egentligen var orsaken att jag behövde en bild till en bloggpost, och jag hittade den.

Än så länge så är vi bara i början av utvecklingen. Om tio år så har vi nog bilder med mycket detaljerad upplösning, jag hoppas att vi en dag får så högkvalitativa bilder att vi med lätthet kan studera bilderna från t.ex. Stockholms skärgård. Jag skulle givetvis titta efter fåglar och sälar, andra skulle spana efter nakna damer. Jag har redan sett min sons bil parkerad utanför hans hus, en märklig sak bara det…

Andra om: , , , , , , , it

Aftonbladet DN IDG CS SvD

[tags]Atlantis, Google, Satellitbild, Fantasi, Myter, Natur, Dagens Bild, Politik[/tags]


18 svar till “Atlantis har återfunnits?”

 1. ”Atlantisfynd en tidningsanka – Google Ocean kan ha hittat den försvunna staden Atlantis, skriver Aftonbladet. Marinbiologen Martin Jakobsson avfärdar spekulationerna. Rutmönstret visar bara var ett skepp har åkt fram och gjort sina ekolodsmätningar.”

 2. Mycket intressant artikel.
  På 80-talet, minns jag att man sökte Atlantis i Adriatiska havet. Förskare har använt t.o.m. Homers skrifter som (s.k. Iliada & Odisea). Visst, Platon har talat om Atlantis, men det finns ett problem: Enligt antik-greker var det Gibraltar som sista punkten, nämligen, världens slut. Därför är det svårt att tänka på någon plats i närheten av England. Men på andra sidan, (om jag ska fortsätta med min analys), vet vi att Aristoteles har talat om samerna samt midnatt solen i Norden. Det säger om möjligheter för kontakter med ännu närmare folk, som i det här fallet dem som levde i dagens England.
  Mycket roligt fynd. Spännande!

 3. Jättefånigt, om man tittar utanför irlands kust så hittar man ett finmaskigt nät som skulle kunna påminna om uppdikad åkermark, och inte sjutton tro vi att irländarna har haft så mycket jordbruk.

 4. Varje seriös forskare som ansträngt sig det minsta har kunnat komma åt dessa kartor och annan kanske ännu mera detaljerad data om havsbottens utseende långt innan Google valde att lägga till denna funktion i sitt program.

 5. I morrondagen Aftonblad kommer ni få läsa om hur jag hittade Bigfoot, Felande länken och Jultomten spelandes poker i min matkällare!

 6. ”I morrondagen Aftonblad kommer ni få läsa om hur jag hittade Bigfoot, Felande länken och Jultomten spelandes poker i min matkällare!”

  Sett för mycket Bullshit eller? sen var det inte tomten utan påskharen :)

 7. Atlantis? Jag har för mig att de flesta söker Nirvana. Men själv nöjer jag mig med att hitta hem.

 8. Snygg bild!
  Men det är mer än löjligt det här letandet efter Atlantis! Platon var filosof, och Atlantis var inget annat än en idékonststruktion – ungefär som hans Grotta, och har som den aldrig funnits utanför Platons huvud. Om man nu inte ska räkna med de griller om Atlantis
  som finns i alltför många dårars skallar…

 9. Bläh …

  Atlantis låg i Medelhavet mellan Italien och Egypten tillbaka på den tiden innan Atlanten bröt igenom borta vid Gibraltar och fyllde hela bassängen.

  Det trodde jag alla visste? :-D

 10. Nu när Google har upptäckt haven, då kanske dom också kommer att upptäcka att landsgränser enligt Vmap0 funkar sisådär, och kanske lyfta Stockholms norra skärgård (Stora Nassar etc) tillbaka till ytan?

 11. Sara G:

  Under lång tid skrattade man åt de som försökte hitta resterna av Troja med…

 12. Palle, det finns seriösa forskare som starkt betvivlar att det verklige var Troja Schliemann upptäckte – utan bara lager på lager, sju tror jag, av forntida statsbildningar vilka som helst i det område som han genom att läsa Illiaden bestämt att staden låg. Kung Primaros guldskatt lär Schliemann ha beställt från en tystlåten juvelerare i närheten.

 13. Google har redan gått ut med förklaringen till linjerna, det är båtarnas färdväg som skapar dem. alltså inget som ”finns” utan bara en effekt i bilden till följd av båtarnas färd på havet.

 14. Mycket intressant om det gamla öriket skulle hittas. Det borde ju har blivit dränkt om alla sägner är sanna. Skulle vara kul om det var en sjunken stad som låg där. Strunt samma vilken…