Almunge kyrka – Dagens bild


Idag har jag varit uppe norr om Uppsala-Norrtälje och tittat in i Almunge Kyrka. Orsaken är förstås att Albertus Pictor och hans måleriverkstad har varit på platsen i slutet av 1400-talet för att utsmycka den lilla kyrkan. Själva kyrkobyggnaden har en historia från 1200-talet, precis som andra små kyrkor på trakten, praktiskt taget varenda kyrka jag har kört förbi idag har anor från Hedenhös dagar.
Nästa mål för den här sortens utflykter lär bli Knutby Kyrka, som ligger bara ett par stenkast bort från Almunge. En lustig detalj, som i vart fall undertecknad tyckte var intressant, var att högmässan i Almunge bevistades av 80-90 personer minst, en väsentligt större närvaro än vad jag brukar se. Möjligen har religionen större betydelse i den trakten än vad den har närmare Stockholm, jag vet inte.

Det finns fler bilder, att se, fast då på , men det är inte säkert att det blir idag. Jag skriver i alla fall en rad här då det sker för dem som är intresserade. Det finns lite information om kyrkan på Wikipedia, och den är definitivt värd ett besök. Men om man har tänkt sig att åka dit så måste man kolla öppettider, det är nämligen inte varje vecka som man kan bli insläppt. Info om dessa tider finns här.

När jag visade bilder från Härkeberga kyrka för ett tag sedan så skrev jag att man också kunde ta med sig barn, de har nämligen ett litet friluftsmuseum, men sådant saknas i Almunge. Annars kan man förstås passa på att besöka fler kyrkor på trakten om man är road av den sortens kulturminnesmärken. Fler bilder finns på Bilderblogg.se!

it Andra om: , , , , , , , ,


8 svar till “Almunge kyrka – Dagens bild”

 1. Jag tror inte Almunge är så jättekyrkligt i vanliga fall. Men kanske var det något speciellt just denna söndag ? Här hade vi Pensionärernas dag, kyrkan blev, om inte full så dock mycket välbesatt.

  • Jag vet inte, jag hade lust att fråga prästen men jag gjorde inte det, men visst, det var i stort sett bara panchisar, men så är det i alla kyrkor jag har besökt.

   I den där trakten ligger 1200-talskyrkorna på rad, jag har några fler bilder på kyrkan på Panoramio, http://www.panoramio.com/user/3318730, ska peta in en bild till på deras häftiga klockstapel..

   • Jag kollade http://www.svenskakyrkan.se/almunge och fann att PRO inbjöd till kyrkkaffe, PRO-kören medverkade också med sång. Så det finns en förklaring till både det relativt höga deltagarantalet och att de flesta var ”panchisar”.

    Annars räknas ju i kyrkliga kretsar i stort sett hela Uppland utom själva Uppsala till det verkliga ”mörkerbältet” … Så har det varit ända sedan 1800-talet … Men vid vissa tillfällen bryts trenden, det här var tydligen ett sådant tillfälle.

    Bortsett från detta så vill även jag berömma dina fina fotografier, både av kyrkor och annat !

  • Jag låg efter en bil på väg in mot Stockholm efter att ha passerat Knutby. Gissa vad den bilisten hade på släpkärran efter bilen?

   Yes, en död älgkalv. Jag klurade på att ta fram kameran…