Ulla Johanssons – Valets Pris


En av fördelarna med att ha en hyfsat välbesökt blogg är att bokförlagen skickar recensionsexemplar av böcker som snart ska komma ut.

Men inte bara förlag, en av bloggens besökare e-postade mig och frågade om jag ville läsa en bok som hon hade skrivit, och det ville jag förstås. Den magra jäntan på bokens omslag är förstås Ulla själv och året bör ha varit runt 1945 eftersom Ulla är född 1932. Såvitt jag förstår så är boken i första hand att betrakta som en självbiografi, den handlar om en mycket ung flicka som blir politiskt medveten, och hennes liv som socialist/-
kommunist.

Jag sträckläste boken, inte för dess litterära kvaliteter utan mer för skildringen av den unga kvinnans levnadsöde och hennes oförtröttliga kämpande. Samtidigt så reses frågan om vilka som idag engagerar sig politiskt, finns det ungdomar som brinner för sin sak och som är beredda att offra praktiskt taget allt för sin politiska övertygelse? Nej, som gammal 68:a så tror jag inte det. Det senaste som hände var väl närmast FNL-rörelsen och idag finns inte någon motsvarighet. Det skulle möjligen kunna vara Ung Vänster, men jag har aldrig någonsin sett UV ute och dela ut flygblad.

Ulla Johansson

Ulla Johanssons bok är ett tidsdokument, ett värdefullt sådant som jag hade stor glädje av. Den beskriver politiskt arbete under en tid som väldigt få har erfarenhet från, en tid värd att minnas. Murbruk Förlag i t

Andra om: , , ,

[tags]Ulla Johansson, Valets Pris, Böcker, Politik[/tags]


4 svar till “Ulla Johanssons – Valets Pris”

  1. Jag blir oerhört trött på att lyssna till avdankade 68:or som tjatar om att ungdomen idag inte är lika politiskt intresserad som ”när det begav sig”. Detta trots att det finns väldigt gott om politiskt aktiva på vänsterkanten (och andra kanter) idag, även om de kanske inte dyker upp i villaförorter så ofta, där samtliga 68:or numera tycks bo.

    68-rörelsen verkar ju för övrigt mest handlat om knark och ohämmat sex (inget fel med något av dem, men det har ju inte så mycket med politik att göra).

  2. Det låter om om den skulle påminna en hel del om Rut Berggrens bok ”Erikas Dagbok” – som också var en mycket bra skildring av 1900-talets klasssamhälle.

  3. Visst finns det engagerade ungdomar idag. Se bara på FRA-frågan!

    Det gäller dock att frågan är tillräckligt engagerande, och ungdomar intresserar sig kanske inte för klassiska höger-vänsterfrågor som i 68-rörelsen.

    Sen undrar jag lite vad du menar med ”offra allt”?

    Själv är jag beredd att kämpa länge för att behålla demokratin (med tanke på frågan om FRA-lagen).