Ilan Pappe – Den etniska rensningen av Palestina


Jag har fått flera frågor de senaste dagarna om vad man kan läsa, en given bok blir då Ilan Pappes. Jag inleder med ett citat av Cordelia Edvardson. Hon har sagt: ”- När Israel blev till, då blev offren också förövare. Och så är det. Ingen kan leva, ännu mindre överleva, utan att bli skyldig. Men det har det israeliska folket oerhört svårt att ta till sig.”

Detta säger hon samma dag jag blev färdig med boken ”Den etniska rensningen av Palestina” av Ilan Pappe. Den finns i närmaste bokhandel eller bibliotek, och han säger precis samma sak.

Ilan Pappe är en israelisk historiker från universitetet i Haifa som under en lång följd av år gjort sig mer eller mindre omöjlig i Israel. Orsaken är att han intresserat sig för Palestinas historia, och den enorma folkfördrivning som utfördes av judarna. De judar som flyttade till det dåvarande brittiska mandatet Palestina började tidigt kartlägga landets palestinska befolkning. Man hade gerillagrupper, underrättelsetjänst och hade vid fyrtiotalets slut lyckats fördriva en miljon palestinier och dessutom mörda tusentals och åter tusentals.

Man kartlade de palestinska byarna och klargjorde vilka som måste elimineras av männen, sedan verkställdes det. Över 400 palestinska byar förstördes helt och Ilan Pappe är till och med så fräck så han berättar att universitetet i Tel Aviv är byggt på ruinerna efter en palestinsk by, något som universitetsledningen gör allt för att dölja. Pappe gör en systematisk genomgång av händelserna som föregick ”Nakban” som folkfördrivningen kallas, och han berättar en hel del om de terroristgrupper som skötte den etniska rensningen och mördandet. Många har säkerligen hört talas om Plan Dalet, den metod som användes då – och som används än idag, nu i Gaza.

Nyheterna om hur Israel planerar att helt avskärma Gaza och förstöra områdets infrastruktur är inget annat än en förlängning av just – Plan Dalet. Hur man skapar en strategi för terror är temat i boken, hur man rensar byar, spränger och river husen, något som bekant pågår än idag i januari 2009. Man gör allt för att försvåra för palestinierna, för att förmå dessa att lämna Palestina och Israel.

Precis som Cordelia Edvardson pekar Pappe på vikten av att erkänna sina misstag, man kan kanske vare sig få förlåtelse eller förståelse, men genom att ständigt ljuga ihop en förfalskad historia så kommer man aldrig någonsin framåt.

Israel idag är ett extremt rasistiskt land, ett land som dessutom inte tillåter sina egna medborgare att få veta landets verkliga historia. Det är tack vare historiker som Ilan Pappe som vi trots allt kan få klarhet i art och omfattning av de enorma förbrytelser judarna har utsatt den palestinska ursprungsbefolkningen för.

Bokens källmaterial redovisas föredömligt i fotnoter, mycket av detta har fram tills nu varit hemligt, men jag gissar att denna bok kommer stå i varje bokhylla där det finns människor som vill veta sanningen om Mellanösternkonflikten.

Det är en i många stycken sorglig bok, men det är en oerhört viktig och angelägen bok, läs den!

Karneval Förlag AB DN1234 SvD123 i t

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Gaza, Folkmord, Böcker, Litteratur, Historia, Ilan Pappe, Den etniska rensningen av Palestina, Israel, Palestina, Mänskliga Rättigheter, Rättvisa, Sanningen, Sionism[/tags]


7 svar till “Ilan Pappe – Den etniska rensningen av Palestina”

 1. Läste boken för några månader sedan, efter inköp av den på Bokmässan. Det var förfärlig läsning. Kommen 1/3 in i boken kändes det som att man inte skulle orka läsa vidare.

 2. Jag håller med. Boken är ett måste för dem vill lära sig om grundorsaken till konflikten i mellanöstern.

 3. Utan att veta vad han avser är jag beredd att avvisa det som skitprat. Pappé är forskare och har källhänvisningar på – allt.

 4. solojuve

  När du läser boken kommer du se att det är skitsnack. Ben-Gurion skrev i sin dagbok att ”Palestinas rensning förblev Plan Dalets främsta syfte” – det systematiska tänkandet kan inte bli mer tydligt än så. Fredrik Meiton brukar f.ö. översätta artiklar för Svensk-Israelinformation.

 5. Kanske inte ska lägga ut någon länk men gör det i alla fall:
  http://xxxx

  Vad är det här för moral hos israelerna, står utanför GaZas borders och äter nötter medan de kollar på hur flyg bombar civila mål, önskar att de får smaka på exakt samma sura liv som det utsätter andra för!!!!!!!