Henning Mankell – Den orolige mannen


När jag fick Henning Mankells nya bok i handen för ett par veckor sedan så visste jag redan att den handlade om kriminalkommissarie Kurt Wallander. Det förvånade mig lite eftersom jag också hade läst Mankells sista Wallander och förstått att han var färdig med Ystads stolthet, som Kurt Wallander kommit att bli.

Kurt Wallanders dotter Linda, som arbetar som polis i ett annat polisdistrikt, hade träffat en ung adlig man med vilken hon fått ett barn, en man som arbetar i Köpenhamn med att handla med terminer och derivat och andra svårförståeliga värdepapper. Wallander själv har börjat känna av påtagliga ålderskrämpor, bland annat något som kanske kan tydas som en begynnande Alzheimer. Lindas sambos familj bor i Djursholm och fadern är en pensionerad sjöofficer, en familj som mycket av handlingen kommer att kretsa kring.

På en tillställning i Djursholmsvillan sitter Kurt Wallander och samspråkar med pappan då han får syn på en person utanför villatomten som uppen-
barligen spionerar på dem. Det är upptakten till det drama som sedan pågår i nästan 560 sidor, en berättelse som innehåller en rejäl tillbakablick på de ubåtsaffärer som så länge förbryllat svenska folket, händelser som inte riktigt är vad de är avsedda att se ut som.

Själv tillhör jag den skara som har läst varenda Wallanderbok innan. Därför var samtliga tillbaka-
blickar på kommissariens liv lätta att känna igen, precis som den misslyckade kärlekshistoria som Wallander hade med en kvinna från Baltikum. När det gäller deckarserier så mattas böckerna något i slutet av serien, om det beror på att författarens inspiration sinar eller om det beror på mig som läsare vet jag inte. Jag kan dock konstatera att Den orolige mannen är den av Mankells böcker om Wallander som jag värdesätter högst.

mankell - wallander

Den är spännande från början till slut och det be-
tyder att läsaren får vissa problem som är relaterade till bokens sidantal. Själv blev jag färdig med den klockan 06.00 på morgonen då solen redan hade gått upp. Därför rekommenderar jag blivande läsare att påbörja boken så tidigt som möjligt en dag som inte åtföljs av en arbetsdag.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ab dn ex t

[tags]Henning Mankell, Kurt Wallander, Den orolige mannen, Boktips, Ubåtar, Ystad, Linda, Böcker, Deckare, Thillers, Leopard förlag, ISBN 978-91-7343-265-8, Politik[/tags]


2 svar till “Henning Mankell – Den orolige mannen”

  1. För att hålla 100 000 i ”fält” krävs det ca tio – elva gånger fler människor.
    För att hålla Sveriges 1000 där så är ytterligare ca 10- 11-tusen involverade.