Boktips – Murat Kurnaz – (Guantanamo) Fem år av mitt liv


Murat Kurnaz är en rätt vanlig ung man i Tyskland, son till turkiska invandrare men född och uppväxt i Tyskland, där han också gått i skola.


Han gifte sig med en turkisk flicka
och skulle, innan hon kunde resa till honom i Tyskland, tillbringa en kortare tid som koranstuderande i Pakistan. Han hade känt det behovet eftersom han gift sig med en troende flicka och framförallt, han hade verkligen inte levt som muslimska unga män förväntas göra. Nu skulle han bli vuxen.

Allt hade väl varit gott och väl så långt, men USA:s krig i Afghanistan hade precis börjat så instabiliteten i regionen nådde även in i Pakistan. Han kunde inte fullfölja den utbildning han tänkt och startade sin hemresa, men han kom inte hem utan han hamnade i Guantanamo. Det skulle visa sig att någon hade sålt honom till amerikanerna för $ 3000, något som kostade honom fem år i koncentrationslägret innan han släpptes.

Boken är en skakande skildring av den förnedring som fångarna på Guantanamo utsätts för. När CIA för några dagar sedan erkände att de utsatt några al-Qaidaanhängare för s.k. ”waterboarding” så gjorde de sig skyldiga till en så absurd underdrift att lögnarna som straff borde skickas till Guantanamo. Den systematiserade tortyr som fångarna utsätts för i det amerikanska koncentrationslägret är så upprörande att det är svårt att skriva om det.

Kontinuerligt, redan från dag ett då han säljs i Pakistan, har han utsatts för tortyr. Varje dag, flera gånger varje dag. Om han inte erkände att han var Taliban, om han inte erkände att han var al-Qaida, om han inte berättade var Usama bin Laden fanns. Han berättar utförligt om alla tortyrmetoder som används av amerikanerna, Mehdi Ghezali har redan tidigare berättat om dessa och det råder ingen som helst tvekan om att det är en sann berättelse som Murat Kurnaz skriver.

De brott som USA begått mot fångarnas mänskliga rättigheter och olika konventioner är så grova att ansvaret borde utkrävas från

fångvaktarna på Guantanamo hela vägen högst upp i hierarkin till George W Bush.

Det finns ingen möjlighet att beskriva den här boken på ett hyfsat sätt utan svordomar, men jag tycker att alla borde läsa den, så fort som möjligt dessutom. Till och med ”liberaler” måste bli urförbannade när de läser hans historia. Den är spännande som en thriller men tyvärr är allt på allvar. Den finns på ett bibliotek nära dig! AB SvD HD SDS

John le Carré skrev: ”The most compassionate, truthful and dignified account of the disgrace of Guantanamo that you are ever likely to read.”

Kan beställas från Ordfront

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Guantanamo, Murat Kurnaz, Fem år av mitt liv, Mehdi Ghezali, Koncentrationsläger, Mänskliga rättigheter, Genevekonventionen, George W Bush, Kriget mot Terrorismen, al Qaida, Talibaner, Politik[/tags]


4 svar till “Boktips – Murat Kurnaz – (Guantanamo) Fem år av mitt liv”

 1. Det är väl så här det går till i de flesta fall antar jag, och under tortyr, vet man sedan urtid, kan vilka brott som helst erkännas.
  Khalid Sheikh Mohammed greps 2003 i Pakistan och sitter nu fängslad på Guantanamo där han under vatten-tortyr har erkänt inte mindre än tjugofyra terroristdåd!!!
  Ett foto på honom som cirkulerar i pressen visar klart att mannen i fråga har gått över gränsen till galenskap.
  Säkert barmhärtigast för honom…

 2. ”Till och med” liberaler? Alla som överhuvudtaget är värda att associeras med något som helst frihetsideal måste ju rimligen bli urförbannade.

  Men visst… citationstecknena på ”liberaler” talar. Somliga ”liberaler” bryr sig bara om ekonomi.

 3. Det var länge sedan liberalerna stod för någon helgjuten frihet, på Stuart Mills tid. Kanske.
  Numera innefattar begreppet frihet bara frihet för de egna leden. Mittenfåran.
  Lyssna på Lejonborg, Rojas och gänget så förstår ni hur urholkat begreppet har blivit.