Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee, Dee Brown


Jag har tidigare skrivit om en av apacheindianernas krigshövdingar, Cochise, idag visar jag en bild på en av prärie-
indianernas mest kända krigshövdingar, hunkpapasiouxen Tatanka Youtanka – Sitting Bull.

Orsaken till mitt intresse går långt tillbaka i tiden. Redan som liten parvel i mitten av förra århundradet så valde jag att vara indian när vi smågrabbar lekte indianer och cowboys. Nu var ju det egentligen onödigt eftersom koskötarna inte speciellt ofta slogs med indianer, det var oftare blårockarna, den dåvarande amerikanska armen eller möjligen både nord- och sydstatsarméerna under senare delen av 1800-talet.

Men, tänker den med gott minne, har inte den här boken kommit ut förut? Svaret är ja. Den gavs ut på Norstedts 1974 och jag läste den då. Men 2008 gav Karneval förlag ut den i komplett version, nu med de tidigare bortbantade kapitlen 8, 10, 15 och 16 plus alla noter, sånger, historiska översikter, register och kartor.

Boken har betytt mycket för synen på de amerikanska urinnevånarna eftersom den beskriver den europeiska kolonisationen ur indianernas perspektiv. Vi får möta resultatet av ett mycket avancerat forskningsarbete i alla amerikanska arkiv för att få reda vad som verkligen hände med apacher, cheyenner, comancher, siouxer och alla hundratals små stammar som idag knappast någon kommer ihåg namnet på.

Det är en bok om den verkligt vilda western, en bok som visar hur indianerna utsattes för de mest fruktansvärda förföljelser, och hur våra egna förfäder som utvandrat till landet begick de mest hårresande förbrytelser mot mänskligheten som tänkas kan. Men boken är inte en tråkig upprepning av fakta och datum, den är mycket inträngande och man får möta dessa indianer så som de beskrevs av sin samtid av både sina egna och av de vita kolonialisatörerna. (Den högra bilden föreställer Tatanka Youtanka – Sitting Bull, en man som också pryder omslaget på boken)

Boken har en löpande handling och man kan läsa den som en roman med faktabakgrund. Jag har således läst den första upplagan, och för ett tag sedan den fullständiga versionen, och nu lägger jag den åt sidan för omläsning nu i vinter.

Boken är en ”must read!” Läs också om apachehovdingen Cochise!

Andra om: , , , , , , , , , , , ,


10 svar till “Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee, Dee Brown”

  • Jag läste denna utgåva för andra gången för en vecka sedan, första upplagan (Norstedt) har jag oxo läst men den var inte komplett.

 1. Bokens två sista kapitel finns också som film med samma titel. Den lär finnas tillgänglig i Sverige

 2. Det fanns en annan indianklassiker från 70-talet som drar samma.

  Skall se om jag hittar den.

  Man kanske kan dra en försiktig parallell om att ”ränderna går aldrig ur” ?

  • Du menar att roffarmentalitet ligger i historien när det gäller USA? I så fall instämmer jag, men jag tror att ursprunget är europeiskt. Europeeiska länder, främst Storbrittannien och Spanien koloniserade halva världen under en period och det var inget annat än stöld av resurser. Det var grunden till Europas rikedom och vi lever på den än. USA koloniserade först sig självt, så att säga, och med de enorma resurser som fanns att bara ta för sig av kunde man knappast bli annat än rika i det långa loppet. Nu har resurserna sinat och kolonisaionsmentaliteten börjar visa sig.

   Fast man borde egentligen göra som Kina – köp upp naturresurser med ärliga avtal, det skulle bli billigare än krigen…

 3. Tack för tipset.
  Det finns gott om äldre litteratur som stinker av fördomar och generaliseringar gentemot ursprungsbefolkningar.
  Delarna som saknades i den första upplagan, var de borta för att det kom fram för mycket sanningar om den vite mannens framfart?
  Läs gärna om aboriginerna i ”Follow the rabbit proof fence” av Doris Pilkington Garimara (finns även som film The rabbit proof fence)! Jag kan lova att man blir inte oberörd.

  • Delarna som saknades i den första upplagan, var de borta för att det kom fram för mycket sanningar om den vite mannens framfart?

   Jag vet inte, minns inte. Det var lÄnGe sedan jag läste förstaupplagan.

 4. Ni som gillar Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee kan sedan gå vidare till Jorden skall gråta av James Wilson. Wilsons bok är, precis som Browns, en gripande krönika över de nordamerikanska indianernas historia, men har högre vetenskaplig ambitionsnivå. Se det som en ”fortsättningskurs” efter Browns bok vilken, som Jinge antyder, är mer skönlitterär.

  Sök efter den hos lämplig internetbokhandel… (ändrad rad av Jinge)