Aleksandr Isajevitj Solzjenitsyn


Ibland när vardagen snurrar på så händer det nog oss alla lite till mans att en plötslig nyhet får oss att stanna upp ett ögonblick.


Wiki:
”Aleksandr Isajevitj Solzjenitsyn (ryska Алекса́ндр Иса́евич Солжени́цын), född 11 december 1918 i Kislovodsk, död 3 augusti 2008 var en rysk författare, historiker och tidigare sovjetisk dissident. Han erhöll Nobelpriset i litteratur 1970. Han var en före detta kapten i sovjetiska armén och före detta fånge i Gulag.”

Nyheten om att Solzjenitsyn har avlidit är just en sådan nyhet. Jag vet inte hur många tusen sidor jag läst som kommit från denne mans penna, men det är åtskilliga. Och skam att sägandes var det flera år sedan jag läste något nu vilket givetvis kommer att leda till att böckerna tar slut på biblioteken eftersom fler än undertecknad nu vill läsa igen. Wikin vet att berätta att han avled på grund av ett hjärtfel, men egentligen var det nog mer på grund av ålder. Möjligen var hjärtat aningen mer åldrat än författaren i övrigt.

Har man inte tid och ork att sätta sig in i hans litterära arv så rekommenderar jag att intresserade ska starta med Stig Fredrikssons bok – Alexanders kurir – Ett journalistliv i skuggan av det kalla kriget.

Solzjenitsyn

AB DN Dagbladet Politiken SvD it

Andra om: , , , , , ,

[tags]Aleksandr Solzjenitsyn, Solzjenitsyn, Bok, Böcker, Författare, Gulag, Politik[/tags]


5 svar till “Aleksandr Isajevitj Solzjenitsyn”

  1. Schibstedtmedia (AF) skriver bl.a ”Hans böcker blev en väckarklocka för många människor i västvärlden. ” ang. kritiken mot sovjet.

    Vad man undvek att nämna är att han ägnat stora delar av sin tid sedan återkomsten till sitt Ryssland av att kritisera USA och €U, länder som allt mer börjar likna det han en gång flydde från.

  2. Den enda bok jag läst har varit: ”En dag i Ivan Denisovitjs liv”. Otroligt vad mycket fakta han har lyckats klämma in i denna lilla, lilla tunna bok! En bra underbar bok om man har litterära ambitioner oh vill lära sig skriva ekonomiserat! Fast de texter av Solzjenitsyn som vi svenskar får oss till livs är ju bara översättningar. Originalen är nog bra mycket bättre!

  3. Han var överhuvudtaget en kritiker av moderniteten och dess mörka skugga – den själlösa och omänskliga teknokratin.

    Har annti några bra referenser?

  4. Jag håller med: Cancerkliniken och Den första kretsen är mästerverk. Jag vill också framhålla det lilla mästerstycket Den högra handen, på svenska i en novellsamling med samma namn. Novellen kan ses som en förövning till Cancerkliniken. Det märkliga med Solzjenitsyn var hans ärkereaktionära politiska övertygelser och den varma humanism som strålar från hans böcker.