Veronica Palm körd från start

Det talas en del i media om Mona Sahlins efterträdare som ordförande för det Socialdemokratiska arbetarpartiet, ett namn som nämnts ofta är Veronica Palm. Men hon kommer inte att bli vald till ordförande i partiet, dels är hon kvinna och dels så har hon visat intresse för uppgiften.

Lena Mellin/AB: ”Pär Nuder, tidigare finansminister, lämnade politiken för ett par år sedan, sparkad av Mona Sahlin som ekonomisk talesman. Han skulle ha svårt att ena socialdemokraterna. Och han skulle ha problem att vinna val.

Thomas Bodström, före detta justitieminister, skulle kanske leda Socialdemokraterna till vinst. Men håller han ihop partiet? Vänster-falangen gör knappast high five för Batong-Bodström.

En av de få kvinnor som nämns i spekulationerna är riksdagsledamoten Veronica Palm. Hon tillhör vänsterdistriktet Stockholm stad och skulle få svårt, både att ena partiet och vinna val.”

Mellin har givetvis rätt, men hon nämner inte de mest avgörande skälen, dels är Palm bara 37 år och kvinna, men det mest allvarliga är att hon på medias frågor om hon kunde tänka sig att efterträda Mona Sahlin svarade ”– Jag behöver nog tänka på saken över natten!” Så ska man inte svara om man är socialdemokrat, då ska man säga att en sådan fråga besvarar man om valberedningen ställer den, inte annars.

Det är nämligen mycket fult att öppet sträva efter makt inom partiet trots att de allra flesta som är aktiva gör just det. Se bara på Ilija Batljan, ett av de största skämten inom SAP sedan partiet bildades. En högerman som definitivt inte skulle släppas fram ens inom centerpartiet eller moderaterna på grund av sina extrema högeråsikter.

Veronica Palm borde således ha agerat annorlunda, något som alla socialdemokrater som varit med några decennier vet. Det är förstås synd, hon verkar ha hyfsat vettiga åsikter, något som också ligger henne i fatet förstås. Så nej, den som hoppas på fru eller fröken Palm kan sluta hoppas nu.

it , , , , , ab1234 ex12 svd123 dn123

  18 comments for “Veronica Palm körd från start

 1. Daniel
  18 november, 2010 at 09:16

  Veronica Palm är också tyvärr inte lika hård politiker som skulle behövas för att vara socialdemokratisk partiledare. Om en Mosa-Veronica-kampanj skulle starta så skulle hon inte kunna hantera den.
  En socialdemokrat som det börjar en mosa-kampanj emot, ska först bitschslappa kampanjledaren sedan ska partiledaren sparka ner kampanj-gänget för att till sist hoppa jämfota på deras ansikten och sparka dom i magen. För gör man inte detta med en gång så kommer mosa-kampanjen att fortgå i all evighet. Det gjorde den med Mona och det skulle det göra med Veronica. Tyvärr måste det vara en väldigt hård kvinna eller en väldigt hård man som behöver vara partiledare.

  • 18 november, 2010 at 09:30

   :-)

  • M. E.
   18 november, 2010 at 14:42

   Alldeles fel ute. Sahlin försökte alltför mycket vara hård, det gick inte alls hem. Det viktiga är att inte bli för mycket av en fasad. Persson lyckades tidvis ge känslan av att vara ”normal”, Sahlin lyckades inte med det som partiledare.

   Palm kan bli utmärkt. En partiledare behöver vara bra kommunikatör och inge förtroende, hon verkar ha det i massor, bara kolla hur bra hon står sig i svenska folket. Hennes stjärna lär ha stigit genom hennes framträdande nyligen i radio och framför kameran.

   Dessutom verkar hon stå för något, och tillsammans med folk som Lena Sommestad och någon till skulle det kunna bli ett kraftigare ledarteam än det varit på sistone, mer färgstarkt och därmed mer attraktivt.

   S har en period bakom sig med färre och färre vänstermänniskor och fler och fler högermänniskor. Enda sättet att gjuta liv i partiet är att någon kommer till makten och vänder på det hela, att en del högersossar försvinner samtidigt som partiets lyckas ta till sig nya medlemmar som ej hänger fast i det förflutna. Det skulle vara att sluta den passiva anpassningen till alliansen och återta initiativ, för har man rötter har man också en bas att utforma något utifrån, något som folk kan tro på.

   Det skulle förvåna, men i alla fall är Palm ett alldeles utmärkt partiledarämne, hon är inte alls för media såsom Sahlin var/är.

 2. Torgny
  18 november, 2010 at 11:31

  Jag håller nog inte riktigt med om att Veronica Palm skulle vara körd för att hon ”visat intresse” för posten, däremot är hennes vänsterstämpel ett större problem för henne.

  Det största problemet är dock att det är SSU om igen. Samma människor som var aktiva i falangstriderna i SSU för 15 år sedan är samma människor som är aktiva i partiet idag.

  Jag tänkte först skriva att de hade växt upp, men det är inte riktigt sant.
  De har bara blivit äldre.

 3. Christer W
  18 november, 2010 at 11:49

  Striden om vem som blir s nästa partiledare avgörs av vilken gruppering som kontrollerar och styr valberedning. Därför är det rätt märkligt att fokus i all form av media just nu ligger på eventuella ”partiledarkandidater” och inte på vilka som kommer sitta i valberedningen och därmed ha avgörande inflytande på åt vilket håll s kommer gå till

 4. Asterix Nykvist
  18 november, 2010 at 12:36

  Fungerande epostadress?

 5. Beck
  18 november, 2010 at 12:46

  Daniel: Brottaren Frank Andersson kanske skulle passa in på den beskrvningen.

  • Daniel
   18 november, 2010 at 14:35

   Njae… Snarare Frank Gunnarsson :)

 6. Gert
  18 november, 2010 at 13:36

  Det behövs någon med hårda nypor och en välsmord käft. Jag rekommenderar en rörtång…

 7. Torgny
  18 november, 2010 at 13:40

  Finns det förresten någon poäng med dessa enkäter från tidningarna och alla spekulationer kring Wallström och Bodström?

  Förutom då att när dessa tackar nej kan man glatt kan hävda att ”hon var ju bara tredjehandskandidaten, inte konstigt det gick åt skogen” som man gör om Mona?

 8. M. E.
  18 november, 2010 at 14:30

  Jag håller inte med, jag tycker snarare att Palm på ett bra sätt hanterat det hela, gjort det klart att hon är intresserad (precis som till exempel Östros) samtidigt som hon gör det klart att hon respekterar processen (precis som till exempel Östros). Hon lär ha stigit ännu mer i svenska folkets ögon genom det sätt på vilket hon framstått i radio och framför kameran.

 9. Martin Forsman
  18 november, 2010 at 15:47

  Klart jag som östgöte hoppas på Linköpings Veronica Palm. Att högermedia och kommentarsfälten svämmar över av föraktfyllda och hatiska inlägg från Allianzlakejer angående henne och (s) framtid om man väljer ’Vänstervägen’ visar ju bara att såväl Palm som ’vänstervägen’ är helt rätt melodi för (s).

  Vad gäller en eventuell Mosa-Veronica kampanj i media om hon skulle väljas så kan jag bara säga att oavsett vem som väljs, så länge personen i fråga är vettig och därmed utgör en hot för ’Den Store Ledarens’ maktinnehav, så kommer personen ifråga att få löpa gatlopp i media fram till valdagen. Så enkelt är det i det fria öppna ’demkoratiska’ Sverige där ’åsiktsfrihet’ råder, ja åtminstonne så länge man blint följer ’Den Store Ledarens’ påbud.

 10. åggepågge
  18 november, 2010 at 15:52

  Socialdemokratin behöver en ordförande som inom två år kan förnya partiet och påbörja en valkampanj redan hösten 2013.
  Partiet behöver reformera framför allt tre områden. Först och främst näringspolitiken med tonvikt på nyföretagande i privat o/e offentlig regi. Det är nya arbetsplatser det gäller. Konjunktturpolitik har varit dött i 30 år. Därav partiets kris.
  För att vinna allmänt förtroende måste hela socialförsäkringssystemet ses över så att dess karaktär av social rättighet för medborgarna återupprättas. Det betyder i praktiken att grunderna för sjukförsäkringen, socialbidragen och a-kassan måste ändras.
  Utbildningssystemet måste genomgå en mindre revolution tillbaka till det som gällde kring 1980. Det gäller grundskolan, gymnasieskolan, antagningsförfaranden till universiteten och målen för arbetsmarknadsutbildningen.

  Sker inte detta kommer socialdemokraterna aldrig mer att regere Sverige. Vi har redan borgerliga partier i överflöd !
  Den person som ska leda partiet framöver måste vara en tuff faen som vill just detta !

 11. Markus
  18 november, 2010 at 16:36

  Jag som Alliansanhängare hoppas stenhårt på Palm. Det vore en fin julklapp för oss.

  • Westergren
   18 november, 2010 at 21:00

   Ja, av någon anledning verkar skiten fastna lättare på kvinnor i ledande ställning än på män i ledande ställning. I kommentarsfälten på de stora kvällstidningar börjar redan hatet och föraktet breda ut sig – samtidigt vet knappt någon vem hon är. Man undrar ju vad f-n som hände med samhällsutvecklingen.

   • Gert
    18 november, 2010 at 22:14

    Räkna inte ut Veronica Palm som ny partiledare bara för att hon är kvinna. Minns Maria Wetterstrand, hon lyfte ensam miljöpartiet i årets val. Hennes manlige sidekick, mumlaren från Kalix, var rena sänket för det partiet.

 12. Anders
  19 november, 2010 at 07:37

  Bra ,rakryggat och orädd ,visar att detta är en kvinna som vet vad hon vill och skiter i den dubbelmoral som finns i S om att det är fult att sträva efter makt. Hon säger bara tydligt att hon står till valberedningens förfogande. ett flockdjur som en ulv i fårakläder. Tydlig ,enkel kommunikation och integritet, En ledartyp helt enkelt, Bra !

 13. Anders
  19 november, 2010 at 07:38

  OBS blev lite fel på slutet , skall vara:

  Bra ,rakryggat och orädd ,visar att detta är en kvinna som vet vad hon vill och skiter i den dubbelmoral som finns i S om att det är fult att sträva efter makt. Hon säger bara tydligt att hon står till valberedningens förfogande. inte ett flockdjur som en ulv i fårakläder som övriga. Tydlig ,enkel kommunikation och integritet, En ledartyp helt enkelt, Bra !

Comments are closed.