(V) drabbas av Juholteffekten?


Ulf Bjereld kastar sig in i debatten efter den socialdemokratiska extrakongressen, (V) avstod från att hålla en sådan trots massiv intern kritik efter valet 2010, och trots att mängder av vänsterpartiet uttryckt att de vill att Lars Ohly ska avgå som partiledare. Det Bjereld gör är att peka på en annan faktor som talar för partiledarbyte.

Ulf Bjereld på SVT Debatt: ”Genom helgens socialdemo-
kratiska partikongress och valet av Håkan Juholt till ny partiledare har Sverige äntligen fått tillbaka en politisk opposition…

…Vänsterpartiet löper en risk att marginaliseras. Juholts radikala och ideologiskt laddade retorik innebär att de vänsterväljare som varit missnöjda över vad de uppfattar som en högervridning av Socialdemokraterna under Mona Sahlins tid som partiledare nu får en möjlighet att återvända. I rådande parlamentariska läge finns heller inget utrymme för Vänsterpartiet att påverka politiken. Jag skulle bli väldigt förvånad om Vänsterpartiet inte möter den nya utmaningen genom att ersätta Lars Ohly som partiledare med t ex Jonas Sjöstedt och Josefin Brink.”

Nu byter inte partiet partiledare bara för att en socialdemokrat anser att det är troligt, men själv håller jag det för möjligt att han faktisk avgår självmant eftersom det är så många partidistrikt som upprepar samma sak både i partitidningen Vänsterpress och i tidningen Flamman. Att sitta kvar och istället bli utsparkad på den ordinarie kongressen 2012 är onödigt, dessutom skadar det partiet. För precis som Socialdemokraterna och Miljöpartiet så behöver (V) byta nu och inte ett drygt år efter de andra partierna.

Nu tror jag dessutom att Ulf Bjereld har rätt, ett antal vänsterpartister kommer säkerligen att rösta på (S) i valet 2014 om Juholt och partiet fortsätter att framträda som ett parti som går tillbaka till sina rötter. Och även om jag inte tror att retoriken är en värdemätare på en socialdemokratisk politik i regeringsställning så kan det kanske vara tillräckligt för att jag själv ska rösta på dem. Eftersom en blogg med så pass många besökare som denna också fungerar som ett känselspröt, så tror jag mig förstå att det är flera vänsterpartister än undertecknad som blev förtjusta över den nya s-märkta ordförandens tal.

Till och med Bjerelds förslag, Sjöstedt och Brink, är något som hörs från många medlemmar. Dessvärre så har Josefin Brink uttalat sig rätt så kategoriskt när hon avfärdat diskussionen om egen medverkan som en av två partiledare. Personligen hoppas jag att det är av taktiska skäl, att hon inte vill bidra till en diskussion i ämnet med tanke på att man uppenbarligen avser att hålla fast vid beslutet om att avstå från en extrakongress. Det är i alla händelser tråkigt, Sjöstedt och Brink är nämligen ett mycket bra förslag.

it , , , , , , bjereld svt1 ab123 ex1 svd123 sr1 gp dn12


7 svar till “(V) drabbas av Juholteffekten?”

 1. Troligen en korrekt analys. En del vänsterpartister kommer att rösta på S med Juholt.

  Men hade det blivit t ex Östros i stället och V hade bytt till Sjöstedt så hade det sannolikt blivit tvärtom …

 2. Så nu ska vi fortsätta sussa sött i tron på ännu en räddare i Obama-stil. Gör det inte, Juholt är bara ytterligare en ”business as usual”-kille med lite hoppingjutande fernissa.

  • Jo. Men med Juholt som ledare kommer socialdemokratins begravning 2014 bli värdig partiets enastående historia. Kolla in stålblicken och den dominanta mustaschen, den sitter inte där för ros skull. Folket kommer minnas socialdemokratin med respekt och värme, tack vare Juholts heroiska kamp under partiets sista 4 år. Och den kommer säkerligen refereras till när nya, friska vänsterpartier dyker upp, omkring 2050 kanske.

 3. Sjöstedt är min favorit i vänsterpartiet så skulle han bli partiledare så skulle jag bli glad. Jag har en liten politikerförälskelse i honom, tokigt bra faktiskt. Men vill han? Jag får en känsla att han inte vill bli det eftersom det minskar möjligheterna att vara riktigt så radikal som han vill vara. Nåja, med honom som ledare skulle jag aldrig överväga ett överge partiet som jag gjort senaste åren.

 4. Håller delvis med i analysen, dvs att det ställer högre krav på V samt att Jonas och Josefin skulle bli ett utmärkt radarpar.

  Att tro att Juholt kommer innebära annat än förnissa till ett redan förlorat S tror jag inte på, inte med tanke på den ekonomiska politik som ämnas föras. Några kan det säkerligen lura precis som det nya arbetarpartiet moderaterna gjorde. Det enda hopp som fanns ett nytag för S var faktiskt Lena Sommestad och de idéer hon står för och alla anhängare hon uppvisat – nu när hon är borta från inflytande så vet vi vart det barkar. Nyliberal skattesänkarpolitik bedriver tyvärr alliansen numera bättre själva än S (som under decennier förde denna politik i Sverige).

  Att både alliansen och S tror på en evig tillväxt på en ändlig planet räcker för att avfärda dessa som trovärdiga härförare av de strider mänskligheten står inför!

  V är ännu inte helt tydliga i sin samhällskritik och med sina reformer för att nå ett hållbart samhälle men idéerna, förståelsen och viljan finns där – nu är det upp till bevis!