Troll på nätet- och Lobbister


Idag skriver Dagens Nyheter om trollen. Inte våra vanliga troll som vi ställer fram gröt till på vinterkvällarna, utan de troll som är försedda med dator och en internetuppkomling, nog så besvärliga faktiskt. Det är vanligt att dessa troll tillhör en politisk sammanslutning som inte är särskilt rumsren, något som främst märks i samband när de kommenterar. Idag har jag fått radera några sådana kommentarer efter att jag skrev om de ungerska fascister som går under namnet Jobbik. Det var tråkig läsning tycke några av dem som har liknande åsikter.

DN: ”Trollen förekommer i alla de slag. Vissa är konsekvent konspiratoriska, som till exempel de som har närmast rasistiska förklaringar till alla problem som finns i landet. Andra sänder in bara korta meddelanden, typ: ”Vad ful du är” eller ”Vet du om att din man våldtar era barn.”

Men det finns många grupper och benämningar. En grupp kallas för vampyrer. Typiskt för vampyrer är att de hela tiden anmärker på detaljer, gärna om och om igen.

Oftast vill de bara skapa uppmärksamhet genom att förstöra stämningen i en blogg, forum, artikel eller på en hemsida. Inte sällan är inläggen helt lögnaktiga eller obegripliga.”

Själv tillämpar jag kommentarsgranskning, något som vanligen räcker för renhållningen på bloggen. Om jag missar så beror det oftast på att det är en användare som brukar skriva vettiga saker som plötsligt halkat på tangenterna. Det kan vara lite knepigt eftersom missar jag så finns det alltid någon som kan skriva om det i Expressen eller på andra bloggar. Men man lär sig så sakteliga.

Men det finns också en helt ny sorts troll. Skriver jag t.ex. om Slussen i Stockholm så dyker det upp folk som uppenbarligen är något slags nätlobbyister. De länkar till mycket professionella hemsidor vars bilder tillverkats av arkitektbyrån som gjort riktningarna, de har också en massa till synes vettiga argument och de använder sig konsekvent av fejkade epost-adresser, eller så är det ett helt trollgäng som sitter uppkopplade från samma IP-adress. Det blir väldigt tydligt att de inte bara vill motsäga min bloggartikel, de har dessutom intresse av att sprida desinformation.

När samma IP dyker upp med olika rimliga namn så kan man förstås börja undra. Nu skrev jag om Slussen, det händer också i samband med andra tillfällen då jag skrivit om den lokala politiken, som olika byggplaner t.ex. För att inte nämna Mellanösternkonflikten.

Min fundering blir givetvis om det finns folk som ägnar dagarna åt att sitta på betald arbetstid och bomba olika bloggare med protestkommentarer, åsikter som är hyfsat välartikulerade. När tre ”olika” personer argumenterat på samma sätt med samma IP-nummer, ja då blir man fundersam. När det gällde Slussen så hade jag släppt fram fyra av fem kommentarer, men när jag upptäckte att de kom från samma IP så raderade jag dem och slängde in IP-numret i spamfiltret.

intressant Tags: , , , , , , , dn1234 t


4 svar till “Troll på nätet- och Lobbister”

  1. Du kan vara förvissad om att det sitter avlönat folk och skriver bloggkommentarer. Konstigt vore det annars. Går det att spåra IP-adressen? Var sitter Slussen-trollen?

  2. Mina kommentarstroll är ryssar som fyller spamfiltret med porrsajter – mer eller minde lagliga sådana…
    IP-adressen är densamma nästan varje gång och med tanke på den typ av porr som spammaren marknadsför i sina kommentarer – undrar jag om inte IP-adressen är kapad.

    Skicka Slussen-trollen till mig – så får du ryssarna. :)

    PS. Vad heter ditt wordpress theme. Jag gillar det.

  3. PR-byråer använder sig bl.a. av lågavlönade praktikanter till att skriva lobbande bloggar och kommentarer på andra bloggar det är ett konstaterat faktum. Det är inget hemligt med det, jag och min kompanjon fick erbjudande att rejta upp firmas varumärke genom att de skulle skriva positivt om oss på olika forum och bloggar. Vi avböjde då det inte kändes seriöst. Lite försiktighet och kritik får man nog ta till när man läser/tolkar inlägg.

  4. Slussenförståsigpåarna du nämner är inte troll. Troll provocerar för att få reaktion. De du beskriver sprider snarare (des)information, må vara under fejkad gräsrotsmantel, för att driva en agenda. Det är något helt annat och kallas vanligen ”astroturfing”.