Socialdemokraterna backar marginellt – kampanjerna orsak


Vi har under lång tid sett en massiv kampanj mot Håkan Juholt från medias sida, men vi har också sett hur man agerat internt från partiets högerfalang, det är det som avspeglas i SCB:s undersökning nu i december.

Man ska också vara klar över att minskningen för (S) är tämligen marginell, partiets resultat sjönk under 30 procent redan då Mona Sahlin var partiordförande, och mediedrevet mot Håkan Juholt har knappast gjort saken bättre. Vissa tidningar har helt fokuserat på den nya partiledaren, ibland befogat men oftast har det funnits andra motiv än de rent journalistiska. Dessutom har högerfalangen inom partiet arbetat hårt för att sätta krokben för Juholt som de uppfattar som en socialdemokrat av den gamla stammen.

Idag läste jag att Erik Laakso överväger att lämna partiet, i bloggosfären så är det väl han och Jonas Morian som uppfattas som stående längst ifrån partilinjen.

Idag skriver Laakso: ”Det börjar bli uppenbart även för mig att jag slösar bort min tid på totala oväsentligheter i ett parti som ändå inte vill ha mina synpunkter. Det är synnerligen obegåvat av mig, vilket får mig att skämmas lite för just obegåvad trodde jag inte att jag var. Sanningsinsikten slår som en hammare i bakhuvudet och det gör ont.

Just nu vet jag inte var jag står eller vad jag ska göra med dessa smärtsamma insikter. Men jag vet att jag inte längre har någon som helst lust att kalla mig sossebloggare, s-märkt eller något i den riktningen.”

Det beskedet hälsas säkerligen med en ”high five” av många socialdemo-
krater, nu väntar vi bara på att Morian ska komma ut ur garderoben. Själv blir jag bara mer och mer övertygad om att Håkan Juholt kommer att gå stärkt ur dessa drev, folk har förstått att det egentligen handlar om politik och inte om olika affärer. Det har Österberg och Östros bevisat i SVT:s Agenda, och antagligen blir det lite motigare att hålla på och gnälla på Juholt från diverse journalisters sida, de har i många fall gjort en felaktig eller partisk nyhetsvärdering, och det skadar givetvis förtroendet hos läsare, lyssnare och tittare.

Slutsatsen blir förstås att Håkan Juholt från och med nu kan börja tala politik och inte ständigt tvingas försvara sig mot illasinnade påståenden, och när det gäller att tala politik så är han mycket duktig. Visserligen inte duktig nog för att få mig att rösta på honom, men det parti som jag lägger min röst på har aldrig medverkat till att fälla en sosseregering, och kommer knappast att göra det i framtiden heller. Men de högervridna tidningarna tar som vanligt till krigsrubriker för att (S) idag ligger en procent sämre till än när Mona Sahlin var ordförande. Det är väl bra med tanke på drevet, men inte ens Aftonbladets ledarredaktion tycker det…

it Andra om: , , , , , ab12 ex1 svt sr dn1 svd12


14 svar till “Socialdemokraterna backar marginellt – kampanjerna orsak”

 1. Såsom många påpekar så kommer ju kd att åka ur om det var val på dessa siffror, vilket leder till att både Allianzen och dom rödgröna får lika många procent och därmed så blir Allianzen fortfarande beroende av sverigenazisterna.

  Men grundlagen är ju ändrad så dagens minoritetsregering är den sista.

 2. Nu kommer vi säkert få se oerhörda ansträngningar från alliansens PR(opaganda)-maskineri att höja KD oav 4% med tanke på att alliansens fortsatta (van)styre bygger på att dessa håller sig över 4%-ytan. Jag ser framför mig mängder av reklam för KD på alla platser, på samma sätt som man tidigare försökt höja både FP och C med hyllande mediainlägg i stil med lovprisningarna av kronprinsessans alla göromål (men all negativ publicitet sopas under).

  • Propagandan är redan igång. I SvD:s rapportering kan man exempelvis läsa följande kommentar till just KD-siffrorna:

   ”KD:s resultat är dock så nära fyraprocentsspärren att stödröster sannolikt skulle rädda kvar partiet i riksdagen.”

   Om det är SCB, TT eller Svenskan som levererar det inpasset kan jag inte lista ut. Men det är intressant att frågan ens tas upp. Eventualiteter som ”stödröstning” går knappast att utläsa ur statistiken. Det är precis som om någon tyckt att man måste ta udden av KD-vinkeln redan innan den noteras.

 3. 27,7 är inte så dåligt med tanke på det drev rikspressen utsätter Juholt och S för. Om tidningarna istället ägnar sig åt nyheter, politik och information till läsarna kommer det att se annorlunda ut. Om undersökningen hade gjorts efter alla Care(M)a historier borde M fått sämre siffror, såvida folket har någon moral och empati i kroppen.

 4. Läser man aftonbladets ledarsida så kan man undra över om man kommit till rätt tidning. Jag trodde att det var en S-sida, men läser man Kielos så kan man ju undra. Har inte hon varit föreläsare på Timbro?

  • Jag har haft en animerad mejldiskussion med artikelförfattaren idag, han tyckte att han skrivit snällare längre ner i artikeln. Han förstod inte varför jag tycker att ”Det här duger inte, Juholt” är en dålig rubrik på en S-ledarsida.

  • Håller med dig ang. Kielos men har du tänkt på vilken ”god vän” Juholt har i Lena Mellin. Hon låter inga tillfällen gå förlorade när det gäller att skriva ner Juholt och socialdemokraterna. Med sådana ”vänner” som Aftonbladets journalister behöver Juholt inga ovänner.

   • Men Mellin är politisk journalist, hon är inte knuten till ledarredaktionen. Att hennes politiska sympatier inte ligger hos (S) är helt klart, men det är samma sak med SVT:s journalister men de har krav på sig att vara opartiska.

 5. Det finns inte 4 % äkta KD:are. Ändå återuppstår partiet var fjärde år med hjälp av stödröster från fuskarpartiet moderaterna. Vad gäller Juholt så är jag själv väldigt förtjust i honom. Hur många hade pallat det tryck han utsatts / utsätts för? Skulle Reinfeldt klara det? Knappast! Han springer ju och gömmer sig så fort minsta lilla vindpust drar förbi.

 6. Ja då var det dags igen att ”hjälpa sina partivänner..”
  Talar man om trollen så står dom i farstun.

  ”S-debattör: Kan handla om att han måste avgå
  Socialdemokraterna har en lång väg att gå för att få tillbaka sitt förtroende bland väljarna och det kan krävas att Juholt avgår.
  Det menar Jonas Morian, S-debattör, som tidigare begärt att partiledaren lämnar sin post.
  – Det måste till någonting för att bryta trenden. Om det är ett ledarbyte eller tydligare politiska besked återstår att se, säger han till Expressen.se”
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2644823/s-debattor-kan-handla-om-att-han-maste-avga

  Med ett antal sådana ”partivänner”, som får tillgång till borgerlig press bara dom öppnar näbben och säger ngt kritiskt om s eller Juholt, kommer Juholt inte att lyckas.

 7. Politik är ingen ”mysstund” tillsammans, även en vänsterinriktad socialdemokrati måste kräva RAKA LED. Folk som internt i partiet strävar i helt annan riktning eller gör allt vad de kan för att få verksamheten att framstå i dålig dager kan ju inte få hålla på så, inte ens i en vänsterinriktad socialdemokrati. Städa i höger-hörnet.

 8. Ja, high five blir det om Laakso och fler fusksossar hoppar av S.

  Fast jag tror det är tomma ord som upplåsta personer som Laakso försöker få till ett hot. Deras skeva självbild, att de är så betydelsefulla och viktiga personer med massor med goda idéer, får dem hoppas att ”hotet” om att gå ur S skall leda till en för dem positiv reaktion av typen Nej! Gör inte det det! Du behövs! Vi skall lyssna på dig!
  Det hade varit gott om man kunde få ”hotet” som ett löfte istället.

  Gossars S-märkning är det som gör dem till _någon_ i den politiska sfären. Utan märkningen blir de en i mängden av alla högertyckare som tycker lika och då finns det ju ingen anledning att anlita just dem som tyckare i media.