Skrämmande Rasism

Varenda tidning vet det, precis som alla bloggare. Skriver man om de flyktingar eller invandrare som kommit hit till Sverige så svämmas kommentarerna över av mer eller mindre rasistiska utgjutelser. Det som gör mig mest illa berörd är att flertalet tycks vara helt befriade från empati, jag har fått kommentarer som gör att jag de facto oroar mig för många av våra nya svenskars säkerhet.

Jag har tidigare nämnt det, hatet drivs fram av olika ”debattörer” vars enda gemensamma nämnare är den egna rasismen och islamofobin. Dessvärre så tycks tidningarna själva inte rensa bland medarbetarna, skulle samma tendenser ha synts på 70- och 80-talet så skulle tidningarnas ägare satt stopp direkt. Idag är rasisternas yttrandefrihet ett argument för att bjuda dem på en framträdande plats i spalterna, samtidigt som dess kritiker ofta bojkottas.

Nämner man detta faktum så blir det kraftiga reaktioner, nämner man dessutom att den folkpartistiske integrations och jämställdhetsministerns agerande mot muslimer i Sverige så blir det en extra reaktion eftersom hon anses vara en ”god” invandrare jämfört med resten som är ”onda”. Det känns förstås bekymmersamt att behöva konstatera att så många svenskar är fullfjädrade rasister, det hjälper inte att jag förstår att de själva är utsatta för arbetslöshet, har bristande skolunderbyggnad och är marginaliserade på andra sätt, jag blir ändå lika illa berörd.

Själv raderar jag alla kommentarer som andas rasism, det framgår tydligt av kommentarsreglerna, så att var och en borde förstå vilka gränser som gäller. Det verkar tyvärr som om bara ett fåtal läser dem, därför blir det mycket sällan någon diskussion om invandringen och frånvaron av integrationspolitik. Möjligen idag då en minister gjort sig bred genom att hävda att flyktingar som kommer till Sverige ska få arbeta redan från dag ett trots att arbetslösheten är rekordstor, samma dag som näringsministern far med osanning, återigen när hon påstår att ”alliansen” fått ut 100 000 fler på arbetsmarknaden än den tidigare socialdemo-
kratiska regeringen.

När det så blir oroligheter i segregerade områden som bebos av flyktingar och andra invandrare så hade man kanske kunnat förvänta sig att regeringen skulle uppmärksamma det och fundera på om man skulle göra något annat än sända en massa poliser, men icke. Det är bara en tidsfråga innan vi återigen få höra den folkpartistiske partiledaren, eller andra ”liberala” tala om polisiära åtgärder i stället för politiska.

(Läs kommentarsreglerna innan du kommenterar!)

Uppdatering – Aftonbladet skriver: ”Länspolismästare Carin Götblad utlovar hårdare tag efter de våldsamma upploppen i Rinkeby Utbildningsminister Jan Björklund (FP): ”Polisen ska arbeta med mycket stor beslutsamhet”

i Tags: , , , , , , , , , , ab1234 ex123 svd123 dn123 t

  52 comments for “Skrämmande Rasism

 1. Martin
  9 juni, 2010 at 11:39

  Jag minns SD från BSS dagar och vad de pysslade med i betongen jag växte upp, mina vänner i mellanstadiet jagades med kniv och en kompis i sjätteklass blev knivskuren av dessa råskinn. De har varit ett dödligt hot emot invandrare/flyktingar under hela mitt liv.

  Smygrasismen hos högern är också förfärande och vad dessa människor uttalar när de tror sig sitta bland likasinnade. Människor med makt och inflytande som privat hyser en rasistiska åsikter men har läst tillräckligt av Machiavelli för att inte avslöja dessa. Det är dessa människor som gör att civilingenjören som heter Muhammed måste söka över 100 jobb, medans hans klasskamrat Johansson kan välja jobb. Detta är den svåraste rasismen att komma åt.

 2. 9 juni, 2010 at 11:58

  Vi kanske får se en repris på Friggebo:s ”We Shall Overcome”? Nu när det är stökigt i Rinkeby.

 3. Anonym
  9 juni, 2010 at 12:08

  Ge brandmän tillstånd att använda sina kraftiga vattensprutor för att spruta vatten mot stenkastande ungar som hindrar deras arbete att försöka rädda brinnande skolor etc.
  Detta naturligtvis i samband med polisens tillstånd.

 4. nature
  9 juni, 2010 at 12:08

  Jo jag vet Jinge att det har skett en stor attitydförändring, av gigantiska mått, och just på bekostnad av empatin och det bekymrar mig med. Det är ett misslyckande för diverse samhällsföreträdare och för oss alla. Orsakerna är många och rötterna finns bland politiker och media. Tar man t ex upp frågan på flashback (SD internwebb): att ungdomar med s.k. invandrarbakgrund i den avhandlingen efter den andra döms hårdare för liknande brott i våra domstolar – ställt mot s.k. svenska ungdomar – så får man till svar att: ” Jaaa … Det är djävla synd om invandrarna som begår merparten av alla brott”. Vad svarar man på sådant?

  Men Media har sin skuld här också. Misstänks en svensk för ett allvarligt och spektakulärt bott: t.ex. Mats Alm – (Ni vet killen från Dalarna som (ev.) tog livet av sin blivande hustru) så hängs han ut med namn och bild. Skulle han heta Josef Rabinowicz eller Omar Mohammed, så namnges han inte och enbart en kraftigt pixlad bild är vad man få se i tidningarna. Detta är ett problem som media inte klara av att hantera och det blir kontraproduktivt mot det ansvar som media har att INTE hetsa mot utsatt grupper.

  I dag var det skolavslutning för min minsta kille. På vår tid gjordes detta i kyrkan, men det är avskaffat för att det finns flera muslimer i vår klass, och de kan tydligen ta illa upp. Har ni hört sådant trams? Jag har rest i åtskilliga muslimiska länder och har ALDRIG tagit illa upp för att vi besökt olika moskéer. Varför skulle småbarn ta illa upp av detta? Detta är kontraproduktivt.

  • Mariam
   9 juni, 2010 at 14:52

   Det är faktisk inte muslimerna som motsätter sig avslutning i kyrkan. Tvärtom är de flesta för.

   Människor och tro på SR hade en undersökning som visade att muslimerna var det minsta bekymret i det sammanhanget! Lyssna på den.

   • nature
    9 juni, 2010 at 16:19

    Vad skönt att höra det!
    Faktum kvarstår. Det genuint svenska – att sjunga den Blomstertid nu kommer i kyrkan – har i vart fall gått i graven och detta på grund av att många som inte delar vår kristna tro kan ta illa upp. Det är det beslut som jag har fått mig till livs i vart fall när jag frågat! Rasister och SD använder detta i sitt budskap. Detta borde de ettablerade partierna ta upp FÖRST så att inte SD får ensamrätt på frågan.
    Det är smart strategi från SD.

    Vi i demokratin måste alltid våga vara först på att problematisera vår demokrati, så att extrempartierna åt höger inte för tolkningföreträde på tabufrågor.
    1.) Israel- och Palestinakonflikten
    2) Inavandring, bostadssegregering, arbete och brottslighet.
    3.) Politiska, religiösa samtal.

    Dessa samtal måste föras upp FÖRST föra att SDs tolkningsföreträde ska självdö.

    Där sviker både media och politiker.

    • Ola Inghe
     9 juni, 2010 at 17:25

     Som uppvuxen i Stockholm (f. 1955) känns denna diskussion om att ha skolavslutning i kyrkor helt abstrakt. Det har alltid, såvitt jag minns, varit skolornas aulor som gällt. Den blomstertid har sjungits men präster har icke varit inblandade i ceremonierna. Detta fungerade alldeles utmärkt och väckte mig veterligt inga klagomål. Om det råder brist på skolaulor i den svenska provinsen må väl kyrkolokaler brukas, men vad svartrockarna har i sammanhanget att göre förstår jag alls icke.

     • Monica
      9 juni, 2010 at 18:48

      Instämmer! På min tid hade vi skolavslutningen i klassrummet, det var små skolor på landet så vi hade ingen aula heller. Det gick utmärkt att sjunga ”den blomstertid” där också. Till kyrkan gick vi för att konfirmeras, inget annat. Så när uppstod den här ”gamla” traditionen egentligen? Och varför?

    • Johanna
     9 juni, 2010 at 17:57

     Jag jobbar på en av de övriga skolorna i Rinkeby och vi hade skolavslutning i dag. På vår skola har 98 % av eleverna ett annat modersmål än svenska, även om många är födda i Sverige. Islam är den största religionen på skolan. Självklart sjöng vi Den blomstertid nu kommer under en hissad svensk flagga. Däremot håller vi avslutningen på skolgården. Det är helt enkelt enklast.

     Man ska inte sopa eventuella problem under mattan – verkligen inte! – men man ska inte heller göra en höna av en fjäder!

     Håller för övrigt med dig i det du skriver.

    • Christer W
     9 juni, 2010 at 18:05

     Psalmens ursprung, de två första verserna, är antagligen en folkvisa. Tredje versen skiljer sig textmässigt och poetiskt från de två första, antagligen är den versens text helt skriven av Kolmodin.
     De två första versernas budskap är farligt nära budskapet Ut i vår hage växa… Den sistnämnda är en abortvisa och om vad som bör göras efter folk har fröjdats.

  • Isa
   10 juni, 2010 at 21:37

   Mats Alm gick ju själv ut i media?

 5. 9 juni, 2010 at 13:48

  Det lustiga med det hela, är ju att medan de som VERKLIGEN skulle behöva gå ut och bete sig som huliganer, avstår, så går andra som INTE behöver det ut och beter sig som huliganer. Det som behövs i dagens Sverige, är det som var en självklarhet på 1960 och 70 talen: Arbete åt alla som vill arbeta, och ett samhälle som inkluderar alla som vill inkluderas. Idag är det allt för många som får sig skrivet på näsan att de inte duger. Det är tråkigt att behöva konstatera att samhället av idag är mer primitivt än det var för snart ett halvsekel sedan. Samhället måste moderniseras, och då måste vi slänga den ideologiska dynga som dagens politiska elit postulerar dit som dynga hör hemma. Det är fullt ut möjligt att skapa ett bättre samhälle, men då måste den allsmäktiga kronan degraderas och människan upphöjas. Samtidigt måste vi vara varse på att, som någon sade, att vara toleranta inför det otolererbara, är ett brott.

 6. Tharand
  9 juni, 2010 at 13:48

  Jag läste en tänkvärd artikel av Maria Ferm där hon tar upp att invandrarna får skulden för många av samhällsproblemen, till exempel arbetslöshet, bostadsbrist och fattigdom. Jag tror hon har rätt i det med tanke på att sverigedemokraternas väljare till stor del är väljare som känner sig missgynnade av framförallt sossarna. En liten, extrem grupp utnyttjar detta tyvärr till att sprida hat och främlingsfientlighet när det snarare är ett politiskt misslyckande att skapa ett någorlunda solidariskt och rättvist samhälle som ligger i grund för sd:s framgångar.

  http://www.sourze.se/default.asp?ItemID=10713423

 7. 9 juni, 2010 at 14:24

  SJU kommentarer av TRETTON var rasistiska fram till denna. Det är faktiskt mer än hälften.

  En av kommentarerna föreslog att låsa in alla i ett läger (utomlands) en ville utrusta svenska urinnevånare med basebollträn. Vilken sorts läger framgick inte, men antagligen avses ett av samma typ som användes av Tyskland under WWII…

  Man kan oxo konstatera att dessa sju författare antingen är illitterata eller helt enkelt – dumma i huvudet.

  • 9 juni, 2010 at 14:59

   http://www.youtube.com/watch?v=ONGIKSCxXio

   Ikväll ska Nyamko Sabuni åka ut till Rinkeby och Björklund har lovat att polisen ska ta i med hårdhandskarna…

   :-)

   Folkpartidemokraterna…

   • Voodoo Chile
    9 juni, 2010 at 18:32

    Det stora problemet är att invandrarna har i stor utsträckning hamnat på samma ställe, dvs i fattiga förorter. Hade de med hjälp av politiska åtgärder placerats i andra, rikare delar av landet hade det inte blivit lika segregerat som idag. Let’s face it, hade alla kommuner delat på flyktingbördan hade segregationen varit betydligt mindre.

    Dessutom hjälper inte politiska åtgärder när personer kastar sten NU. Det gör däremot polisiära. Polisiära åtgärder hindrar dock inte framtida stenkastning, vilket politiska åtgärder kan.

  • Sune
   9 juni, 2010 at 16:07

   Du kanske har en lite för snäv bild av vad som är rasistiska kommentarer?
   Är jag rasistisk om jag skriver : Jag tycker att SD behövs i riksdagen?

   • 9 juni, 2010 at 16:37

    Nej. Jag raderar rasistiska kommentarer.

  • Litterat
   11 juni, 2010 at 09:13

   Kan man inte läsa kommentarsreglerna rekommenderas andra bloggar i första hand, har du problem med att förstå innebörden i reglerna så håll dig till e-post ! / Jinge

   • Maria
    11 juni, 2010 at 09:55

    Man kan gissa att det återigen är en nazze som lyckats reta Jinge… :-)

    • 11 juni, 2010 at 09:56

     Du ska veta att ledande sverigedemokrater har bett mig om ursäkt för att idioter bland deras ”supporters” beter sig illa. Flera gånger till och med…

     Den där nazianstuckne idioten klagade på att jag använde förkortningen ”oxo” i.s.f. också :-) :-)

     Då har man inte mycket att komma med… :-P

     • Micke F
      11 juni, 2010 at 10:37

      Det blir väl så när man retar sig på att en bloggare skriver så bra som du. Du ska bara känna dig smickrad!

 8. Axel
  9 juni, 2010 at 14:34

  Det är bra att du tar upp ämnet Jinge. Jag tycker att det är väldigt få vänsterbloggare som är lika tydliga som du, de flesta skriver knappt om rasismen alls.

 9. 9 juni, 2010 at 15:07

  Den svenska samhällsutvecklingen är skrämmande och problemen grundar sig helt på politiska misslyckanden, medias misstag och en växande acceptans för rasism/främlingsfientlighet…kommentarsfälten på bloggar som tar upp den svenska rasismen är bevis nog! Utfanförskapet växer för varje dag, och man känner igen tongångarna från 1930-talet. Man kan nästan tro att SD redan styr Sverige och du har ju redan blivit sannspådd när du skrev detta: ”Det är bara en tidsfråga innan vi återigen få höra den folkpartistiske partiledaren, eller andra ”liberala” tala om polisiära åtgärder i stället för politiska.”…jag vet inte om jag skall skratta eller gråta, Sverige invanderas inte som en del vill hävda, Sverige fördummas!

  DEt exempel Maciej Zaremba tog upp från Ljungby i sin första artikel om ”mobbning” är vardagsmat för många, speciellt våra invandrade svenskar:
  http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/de-skrattade-bara-sa-berovades-safet-sitt-manniskovarde-1.1113979

  …jag är rädd att vi går mot väldigt dystra, empatilösa och hårda tider…det känns som om vindarna från fascismens 1930-tal är här igen.

  • 9 juni, 2010 at 15:13

   Nu är trots allt SD en liten men gapig minoritet. De passar alltid på när chansen ges dock.

   Jo, jag förstod att jag skulle bli sannspådd. Det var verkligen ingen lyckträff att kunna peka ut det blåbruna partiet i Riksdagen.

   Det fattas ju bara att de nazianstuckna ska komjma in i Riksdagen oxo… :-I

  • Martin
   9 juni, 2010 at 15:19

   Var nu inte så dyster. Det finns trender men det finns alltid mottrender. Då rasism bortförklarar de sociala problemen så är den impotent inför dem, de kan inget åstadkomma eftersom de med sina förenklingar missar kärnan i de sociala problemen.

   Men trots att de inte kan åstadkomma något så är de ett hot emot ett stort antal svenskar med utländsk bakgrund, det är förstås något vi inte kan acceptera.

   • Bosse B
    9 juni, 2010 at 15:47

    Men tyvärr känns det som att det är fler som skyller allt på invandrarna…. för kändes det som att dom var färre en oss som inte gör det… så känns det inte längre:(

    • Martin
     9 juni, 2010 at 16:23

     Men samtidigt finns det fler som jag, som imuniserats sedan barnsben, växt upp i områden och skolklasser där ursvenskar var i minoritet, mer och mer människor som har växt upp med bästa vänner som kommit från fler olika kulturer. Där har du en mottrend. En annan mottrend är att du nu möter folk med utländska rötter i alla nivåer av utbildning. Slutligen kommer detta resultera att de blir ett naturligt inslag i alla nivåer av samhället och fler och fler blir immuniserade emot rasismen.

     Samtidigt som rasister blir mer och mer omöjliga att ha i alla nivåer av samhället så kommer de bli en mer och mer marginaliserad samling white trash.

     Rasisterna kommer inte tystna och ge upp utan strid, men de har redan förlorat, de har ingenstans att gå annat än en långsamt utdöende. Lyft blicken, tänk positivt agera nu. Jag förstår känslan du har, på senaste tiden har jag fått vända ryggen åt flera gamla och goda vänner för att de förlorats till rassarna. Då känns det tungt.

 10. Mikael Valtersson
  9 juni, 2010 at 15:59

  Jag tror att de borgerliga hoppas att oroligheterna i förorterna går över av sig själva så de slipper diskutera dess orsaker. På den borgerliga sidan har man som strategi att undvika invandringsfrågan för att skapa mediaskugga kring SD. Personligen så tror jag att de tänker rätt, men att det är försent att hindra att SD kommer in i riksdagen. Ett annat problem som SD:s motståndare har är att man är helt oense om vilken strategi man skall använda. Jag har varit på Timbroseminarier där man hävdar att SD försvinner bara man avskaffar ”folkhemsdrömmen” och reducerar välfärdsstaten. Inom vänstern så hävdar man samtidigt den totala motsatsen. Detta leder till att båda sidor sedan anklagar varandra för att indirekt skapa bättre förutsättningar för SD.

 11. Arne
  9 juni, 2010 at 16:00

  Gulan Avci (politiker) skriver trams på sin blogg. Varför kan hon inte som invandrarpolitiker besöka Rinkeby och försöka lugna de somaliska ungdomar som gör upplopp, istället för att alltid propagera för sina kurdiska landsmäns problem.

  Invandrarpolitikerna gömmer sig istället för att hjälpa till.

 12. phe
  9 juni, 2010 at 16:20

  Jag är uppvuxen i Skanör i Vellinge kommun (som inte tar emot flyktingar). Under flera år brändes badhytterna nere vid stränderna ner av etnisk svenska ungdomar som slogs med deltidsbrandmännen. Jag vet, för jag var där och såg på. Det blev aldrig en notis, inga ministrar på besök, inte en enda uppläxning. Skillnaden är att vi var svenska ungdomar. Och våra bränder betraktades som hyss.

 13. 9 juni, 2010 at 16:54

  13 av 25 just nu…

 14. 9 juni, 2010 at 16:57

  Att rasisterna är både illaterala obegåvade och lider av invandrar paranoia står ju utom all tvivel. Har fått många lustiga mejl från sådana som säger sig värna ”Svenskheten” i samhället. Då i termer som ingen normal människa skulle formulera sig i. Flertalet hyllar också SD som det bästa för Sverige. Finns bara ett ord för dessa obegåvade, främlings hatande och rasistiska tokstollar. Dravel jönsar.
  Använder här ett milt uttryck för att visa min avsky mot dessa ”människor.” För man vill ju inte bli anklagad för hets mot ett minoritets folk i samhället.

 15. Gürhan Kaya
  9 juni, 2010 at 17:25

  Råkade in här av misstag så here goes;
  Flyktingproblemen är inget specifikt problem som bara finns i Sverige, många andas i rädsla för att förlora det man har och man är rädd för det som ska komma. Vi påverkas mer av omvärlden än vad vi vill tro, kriget mot terrorn har skapat mycket bitterhet i världen och vi kommer precis ut ur en finanskris som slagit hårt mot många nationer.
  Alla måste se sig själv i spegeln och ta sitt ansvar som medborgare och göra det rätta för sig själv, sin familj och sitt land. Låt inte rädsla styra dina val och handlingar i livet. Utbilda dig, utveckla dig som människa och ta ansvar för dig själv och det som berör dig.
  Angående vår styrande Allians så har jag och min familj bara gynnats positivt av de beslut som tagits och genomförts. Och jag kan tänka mig att många vare sig de har insett det eller inte också gynnats positivt av deras beslut. Men det finns så klart alltid baksidor på allt.

 16. elon
  9 juni, 2010 at 19:48

  Ulf Vargek:

  ”Att rasisterna är både illaterala obegåvade och lider av invandrar paranoia står ju utom all tvivel.”

  Jag tycker inte att det är särskilt begåvat att starta bränder och kasta sten på polis och brandmän. Vad tycker du?

  elon

  • 9 juni, 2010 at 21:19

   Nä det tycker inte jag heller. Frågan är bara vad du vill komma med din kommentar och vad du avser?

   • elon
    10 juni, 2010 at 00:07

    Ulf

    Om du inte begriper ska jag gärna förklara:
    Det är flera än rasister och SD-are som är dumma, bl a de som startar bränder och kastar sten.
    Ju fler som bär sig åt med stenar och bränder, ju flera rasister och SD-are får vi.
    Därför ska stenkastning och bränder fördömas och aldrig tolereras. Förklaringar om utanförskap mm retar bara upp folk, eftersom många som har det svårt aldrig skulle komma på tanken att starta bränder och kasta sten.

    Hoppas att du förstår nu vad jag avser.

    elon

 17. Mats E Eriksson
  10 juni, 2010 at 08:02

  Man kan undra hur det är ställt i huvudet hos rasisterna i SD?

 18. Pingback: Sven O
  • 10 juni, 2010 at 08:10

   ett tjugotal.

   Men det droppar fortfarande in hotelser och angrepp…

 19. med mina glasögon
  10 juni, 2010 at 08:11

  Använd ett alias och läs kommentarsreglerna innan du försöker posta igen. / Jinge

  • 10 juni, 2010 at 10:39

   Man får inte använda rasistiska beskyllningar om folk heller.

   För sista gången – Läs kommentarsreglerna!

 20. 10 juni, 2010 at 08:50

  WORD!

 21. Ola
  10 juni, 2010 at 08:57

  Hur fan står du ut med alla idioter som hotar dig och skriver skitkommentarer?

 22. arg averigedemokrat
  10 juni, 2010 at 09:36

  Fy fan vad jag är trött på dina sär skrivningar. Dessutom stavar du som enkratta och har problem med komattering ocvh punkter. I posten om kungen skriver du att hans valspråk är ”med sverige i tiden” men du är så jävla dum at tdu inte fattar att det är fyra ord i valspråket inte tre.

  • Sniff
   10 juni, 2010 at 11:13

   Hehehe. Denna var riktig rolig.
   Vad är en averigedemokrat?
   enkratta?
   ocvh?
   at tdu?
   Nu skall jag inte driva med någon i fall att vederbörande har dyslexi, men att posta något sådant och då ondgöra sig över särskrivningar här är bara för roligt.
   En hade varit ok, två är för mycket men både tre och fyra är obetalbart!
   Att dessutom inleda med en svordom visar på intellektnivån.

   • 10 juni, 2010 at 11:15

    Jag tyckte oxo att den var kul.. :-)

   • Martin
    10 juni, 2010 at 11:57

    Nästan lika bra som Svensk-Finska Församlingen Sundsvall. Någon borde kanske starta en spoof på de fanatiska Sverigedemokraterna. :)

 23. Sara G
  10 juni, 2010 at 11:46

  Det är väl en Väktarstat alliansen vill ha,är det någon som trott något annat?

 24. tryit
  10 juni, 2010 at 23:51

  elon har ju insett det vi alla inser….många har det svårt men skulle iaf inte komma på tanken att kasta sten på poliser och brandmän….

  man måste vara något sinnesslö om man tror att det hjälper än…..när effekten blir precis tvärtom.

 25. Nisse
  12 juni, 2010 at 00:01

  Själv är jag emot alltför stor invandring och skulle gärna rösta på SD av det skälet, men när man ser SD-sympatisörer fara fram med hot och förakt mot muslimer så kan jag inte stödja dom. De är verkligen rasister/nazister och det gör att jag som är emot en för stor invandring nu saknar parti.

 26. Lars
  19 juni, 2010 at 12:29

  Rasism raderas! / Jinge

Comments are closed.