Reinfeldt vägrar svara om Wikileaks


Idag var det statsministerns frågestund i Sveriges Riksdag, ett tillfälle där ledamöterna får fråga Fredrik Reinfeldt om allehanda saker, och mycket av frågorna blev också perifera och svåra att förstå. Knepigast var de främlingsfient-
ligas Jimmie Åkesson som frågade vad man skulle göra åt diskrimineringen av svenskar, en häpnadsväckande fråga. Reinfeldt gjorde det han är bra på, han svarade noll och ingenting, antagligen ett vettigt och adekvat bemötande av frågeställaren.

Själv vet jag inte varifrån Åkesson har fått att svenskar diskrimineras, men det faktum att många av de invandrade inte är hedningar likt oss ursvenskar kanske är orsak nog till frågan. Åkesson kanske inte har förstått att även de kristna infödingarna tror på samma gud som de invandrare som Åkesson är så rädd för. Och tror han att stening av brottslingar är något som hör Koranen till så bör han nog läsa Bibeln en gång till, den berättelsen är betydligt äldre än Koranen.

Annars såg jag själv fram emot frågor om Wikileaks, föga förvånande så var det Fredric Federley som frågade om statsministerns inställning till USA:s blockering av de konton som Wikileaks har i olika banker, troligen har de agerat med en direkt uppmaning till bankerna, men statsministern valde att säga att han inte vill kommentera en hypotetisk fråga om en kommande strävan att censurera nätet. Det var nämligen Federleys följdfråga, något som ledde till att statsministern kunde negligera ursprungsfrågan.

Uppenbart är att vår statsminister inte har några invändningar mot USA:s strävan efter att stoppa alla utbetalningar till Wikileaks, och eftersom dessa händelser också är ett sätt att censurera Wikileaks så blev hans ställningstagande tydligt. Inget att förvånas över kanske, hans utrikesminister har liknats vid en liten gläfsande byracka som inbillar sig att han är en irländsk varghund, samtidigt som justitieministern visat sig vara en rädd liten Chiwawa. Undrar var Reinfeldt ska liknas vid när han nu förlorat frågan om statsrådsberedningens budget?

Parallellt med detta så hävdar media att en grupp som kallar sig ”Anonymous” har angripit de aktuella betalnings-
tjänsterna som stoppat Wikileaks konton med någon slags överbelastningsattacker. Å ena sidan är det lätt att förstå den indignation som väcks av attackerna mot Wikileaks, de sistnämnda är ju trots allt bara budbärare. Å andra sidan visar det på nätets sårbarhet och i förlängningen – är det ok att sabotera webbsidor eller verksamheter vars budskap eller agerande man inte gillar?

Den sista frågan är förstås central, så länge det är möjligt att med rätt enkla medel stoppa ett fritt informationsutbyte på webben så banar man väg för ökad kontroll om man själv tillgriper tveksamma metoder mot dem vars verksamhet man ogillar. Så istället för att agera för ett fortsatt fritt och öppet internet så blir allt fler varse om behovet eller möjligheter att sätta stopp för den sortens destruktiva aktiviteter.

it , , , , , , ab123456 ex12345 svd1234 dn12345 svt12


15 svar till “Reinfeldt vägrar svara om Wikileaks”

 1. Ja många är de som inte vill att Wikileaks ska fortsätta att existera och de är beredda att göra nästan vad som helst. Att viss information ska vara hemlig för ett lands medborgare är förståeligt men det är ganska tydligt att det händer många skumma saker under ytan, saker som _inte_ bör vara hemliga.

  Jaja, vi får väl de politiker vi förtjänar.

 2. Man kanske skall ha i minnet att det var hackers, förmodligen på uppdrag av USA, som började med denna typ av attacker mot Wikileaks

 3. mission accomplished!
  Istället för att diskutera innehållet i ”avslöjanden” och ställa aktörerna till svars, så ligger fokus på JA som privat person. Vem ställer krav på att lämna ut de mördare bakom helikopter attacken?

  Nu heter det även ”Wikileaks-attacker”

  Precis som JA är nu för alltid associerat med våldtäkt, oavsett sant eller falsk, så är snart Wikileak den undre världens ansikte.

  • Jag föredrar att använda Cablegate. Det ger de rätta associationerna till smutsig politik…

   • Tack för tipset. Kollade runt lite och ser i utländsk press att Sverige har ett dåligt rykte och efter detta case ett mycket dåligt.

    Dessutom; Corruptio har en intressant inlaga idag.

 4. PayPal tycks börja känna av trycket från kunderna som sviker. Se här: http://www.dn.se/nyheter/varlden/paypal-slapper-wikileaks-pengar-1.1224447

  Det är nog ganska många som vänder ryggen åt PayPal och Amazon. Det är ju nättjänster och dom som använder dom är nätmänniskor och gillar knappast när nätet censureras och hotas. Snarare sympatiserar den typen av kunder med Wikileaks i stor utsträckning. Är inte det en rimlig gissning? Jag tror också att affärsvolymen inte behöver gå ned så särskilt mycket för ett företag som PayPal för att vinsten skall krympa snabbt. Kanske 10% lägre volym ger 30% lägre vinst? I alla fall faller vinsten mer än 10% vid en tioprocentig volymnedgång, det kan vi utgå ifrån.

  Härligt om vi kunnat rösta med plånboken och fått ett så snabbt och påtagligt resultat. Om trenden står sig. När skall Amazon, Visa och Mastercard visa strupen? AMAX förresten, var står dom. Har inte sett något.

  • Det är på är på gång för Paypal släpper Wikileaks-pengar.

   Betalningstjänsten Paypal släpper de frysta tillgångar som finns på kontot tillhörande stiftelsen som samlar in pengar till Wikileaks. Några nya donationer tas dock inte emot, skriver företaget på sin hemsida.

   http://svt.se/svttext/web/pages/137.html

 5. Jag tycker absolut att man kan använda nätet för att utmana ett ruttet och korrupt etablissemang. vad ska man annars göra? Det är svårt att hitta åtgärder som ger resultat.

 6. Jag avslutade mitt PayPalkonto i går.

  Kändes helt rätt och om de skärper till sig kanske jag öppnar kontot igen.

  sök på ”CLOSE ACCOUNT” i deras sökruta så kommer en instruktion hur man avslutar, bara en ruta att klicka i men den ligger i en undermeny någonstans vid ”KONTAKT” , där väljer man ”reason close account”.

 7. Finns det något sätt att skänka pengar till wikileaks? Att föra över från kontot fungerar inte, då min bank spärrat överföringar till wikileaks. Vanligt snigelbrev?