Osmaklig rapportering i media


Många av bloggens läsare har reagerat på massmedias sätt att skildra den självmordsbomb som vi alla upprörts av. En hel del av oss har dessutom, visserligen på utomordentligt osäker grund, spekulerat om att det inte bara handlar om frustration över kriget och massmör-
dandet av irakier och kriget i Afghanistan, utan även involverat personliga problem av olika slag. Det är som om vi, med undertecknad inräknad, inte kan tro att massmördandet i andra länder kan skapa tillräckligt mycket ilska och hat trots att svenska soldater deltar i verksamheten.

Rimligen räcker det att se den video som visades i Doku-
ment Inifrån igår, den som visar den amerikanska krigsmakten när den dödar massor av irakier för nöjes skull, som argument för att sätta stopp för alla spekulationer. För mer skäl än så behövs knappast för att uppnå en så total ilska och vanmakt så att man slutar tänka och bara reagerar.

Men det avspeglas inte i pressen, jag visar här de båda kvällstidningarnas nätlöpsedlar, och som alla ser så skiljs de inte åt på något markant sätt. Och vad värre än – de två morgontidningarna har motsvarande nyhetsbehandling på sina nätlöp.

Som jämförelse kan jag nämna Dagens Nyheter. Förra vintern då Israel anföll Gaza så tog man upp bombanfallet först efter två dygn av bombattacker och beskjutning med fosfor-
granater. Israelerna hade under tiden bombat sönder ett par av Gazas sjukhus, några skolor och flera mindre industrier. El och vattenförsörjning var utslagen och hundratals människor hade redan dödats av bombanfallet, och av dem var flera barn. Först på tredje dygnet så hamnade Gaza på DN:s nätlöpsedel.

Men då var muslimerna offer, nu är det en muslim som är gärningsman.

Vilka slutsatser folk ska dra av detta vet inte jag, jag kan ju i alla fall inte göra det åt andra, men visst tänker jag. Sedan anställer Dagens Nyheter en kulturchef som påstår att Muhammed aldrig har funnits, en minst sagt häpnadsväckande uppgift. När det gäller den moderata morgontidningen så har man medarbetare som skriver så att man tror att det är SD-
Kuriren man läser, något som man är klart medveten om från ledningen sida men som man inte åtgärdar. Sedan ojar sig moderaterna när SD kommer in i Sveriges riksdag.

Så nog finns det gott om anledningar att kritisera pressen, antagligen så kan man utan vidare ge sig på det som skrivs på nätet också. Själv har jag skrivit flera inlägg om samma händelse, och lär väl antagligen fortsätta att göra det ett tag än. Dessutom kommer jag även i fortsättningen skicka kommen-
tarer till papperskorgen bara det finns en antydan till rasism i texten. Det har jag även gjort förut, men nu blir jag extra fyr-
kantig. Folk som skriver dumheter får inte en andra chans. Orsaken är enkel att förstå. Igår kom det över 180 kommentarer sammanlagt, mest på de nyare artiklarna som handlat om det nu inträffade, men också på gamla bloggposter. Eftersom jag läser igenom allt innan det släpps fram så stiger irritationen gradvis.

En nyhet dock; Den som händelsevis vill abonnera på kommentarer har nu chansen att prova det. Jag har installerat en sådan plugin och som vanligt när jag provar nya plugins så kommer den nog att hänga med i ett par dygn…

it , , , , , , , , ab123 ex12 dn12 svd12 gp12 svt12


33 svar till “Osmaklig rapportering i media”

 1. Det är bra med lite perspektiv på saker och ting. Det där med DN och Gaza hade jag glömt. Fy satan för dubbelmoralen och de dublamåttstocken!

  • Ja det är anmärkningsvärt. Det används olika måttstockar, men när det gällde Gaza så skrev ALLA om saken redan dag ett, och dag två, men DN skrev först det tredje dygnet. På webben vill säga, något annat kollade jag inte. Först då jag ringde till deras redaktionschef och frågade varför så lades det ut…

 2. Bra jämförelse med Gaza. Ja det är verkligen skillnad, men det gäller som sagt alla tidningar, morgontidningarna utgör inte någon skillnad mot kvällspressen just nu. De är alla lika sensationslystna. Inte behöver du ursäkta dig heller :-) Tidningarna har hundratals anställda mot sådana resurser kan man inte jämföra bloggare. Om man kunde skulle din blogg ligga bra till ändå.

 3. Skillnaden mellan Sverige och Gaza är att Sverige ligger här och känns väldigt aktuellt för de flesta som bor här. Sedan hände det förstås i Stockholm av alla ställen — hade det varit i Haninge är det inte säkert att uppmärksamheten varit lika omfattande.

 4. I en av artiklarna lyder rubriken ”Terrorattacken var välplanerad”. Hur kan nåt vara välplanerat och samtidigt bli så totalt misslyckat? Självmord på offentlig plats blev det bara av detta ”terrorattack”..

  Låter mer som att han var med i en övning och när han insåg att det skulle smälla på riktigt försökte han fly..
  Det är inte första gången som någon tror sig vara med i en övning för att testa beredskap för att sedan bli syndabock..

  • Hur kan nåt vara välplanerat och samtidigt bli så totalt misslyckat?

   Det där händer ju hela tiden i andra sammanhang; allt från störtande Gripen till att Volvos automatiska stopp-system misslyckas framför journalister.

   Det är förövrigt bättre att säga att det var en galning med tomtar på loftet än att säga att det var en övning där han var lurad att medverka, för är det andra som ligger bakom så når ju medias terror-hysteri helt andra höjder.

 5. Vänstern och palestinierna har makten i medierna. ”Informationen” Wikipedia lägger upp vinklas enligt journalisternas och allmänhetens USA-hatiska inställning. Vad vi ser är en fars, och ni tror alla på den.

  • Vilken värld kommer du ifrån?

   Så du tror på någon typ av XXX det var något nytt jag trodde ni höger folk trodde på något som jag inte ska nämna här för det har jag lovat Jinge.

  • @Mikael
   Ditt inlägg var nog ett av de mer foliehattsmässiga jag läst. Du har ingen tanke på att ALL s k ’information’ vi fått innan WikiLeaks publicerade PENTAGONdokument, d v s dokument från Pentagon själva, så här i efterhand framstår som ofiltrerad propaganda från Pentagons spindoctors.

   Att palestinier eller ’Vänstern’ skulle ha makten i media är för övrigt löjligt. Det finns INGEN mainstream media som drivs av palestinier eller av ’Vänstern’ i hela världen. Däremot finns det stora koncerner som drivs av ägare som man av olika skäl kan anta har mycket att vinna på att framställa USA och Israel på ett så fördelaktigt sätt som möjligt.

   Att Israel och USA endå kritiseras med jämna mellanrum beror ju på att de står för så mycket skit att inte allt går att sopa under mattan utan att mainstreammedia fullständigt skulle förlora trovärdigheten även hos den ignoranta allmänheten. Man släpper alltså lite lagom med skit för att ge sken av en ’kritisk’ granskning av länderna men det som framgått av WikiLeaks och andra s k ’whistleblowers’ är att man endå ’missar’ det mesta.

 6. Just precis som Jinge skriver, det är en osmaklig rapportering. Men jag tycker också att Lars Wilks inte är utan skuld heller. Jag har reagerat länge på hans envetna s.k yttrandefrihet. Han är väl medveten om att han kränker islam,men han gömmer sig bakom yttrandefriheten. Och dessutom får han föreläsa om sina bilder på Uppsala universitet. Tycker det här är mycket märkligt. Var det inte Uppsala universitet som för ett antal år sedan bjöd in en SD-are att föreläsa. Senare visade det sig att han var pojkvän till en av doktoranderna har jag för mig. Då blev det ett j-a liv. Men Wilks han kan fortsätta och fortsätta och fortsätta

  • @Märta: Jag har inte mycket till övers för Vilks jag heller men vad gäller hans nyttjande av yttrandefriheten finns enligt mig inte mycket att säga. Jag tycker inte vi ska sälla oss till de som finner symboler viktigare än människoliv oavsett vad det symboliserar (amerikanska flaggor eller Mohammed ex.). ”Face the music or use ear-plugs” är det som måste gälla i ett fritt och öppet samhälle. Klart bättre med en rondellgris à la annat nyligt inlägg här hos Jinge. :)

   Om man börjar falla till föga för de som vill förbjuda sådant som hävdas skymfa så är man inne på ett sluttande plan där precis vad som helst kan realiseras med hänvisning till ”jag är kränkt” eller den underförstådda fortsatta tanken ”om x/y blir upprörd så kan otrevliga saker hända”.

   Några ex. på annat som vi annars bör beivra (i den mån det går i informationseran):

   Beatles: Deras låt ”Helter Skelter” sägs ha inspirerat Mansonfamiljen till Tate/LaBianca-morden.

   J.D. Salinger: Dennes bok ”Räddaren i nöden” inspirerade Mark Chapman att mörda John Lennon.

   Jodie Foster: Skådespelerskan hävdas ha inspirerat John Hinckley till att begå attentatet mot dåvarande president Ronald ”Ray-gun” Reagan.

   Poängen här är att en förvirrad människa/grupp kan hämta inspiration FRÅN nästan vad som helst till att BEGÅ nästan vad som helst. Att falla till föga för vad dessa människor/grupper anser och tar sig för blir att rättfärdiga deras förvirring.

   • Minns du israeliska ambassadörens utbrott på Moderna Museet och reaktionerna i Israel på en installationen som dom upplevde kränkande för ett antal år sedan? Den plockades minsan bort om jag inte missminner mig.

    • Israeliske ambassadören rev ner delar av installationen, men den plockades inte bort.

     Om föreläsningen som du nämner tidigare i tråden, så var det på Umeå universitet 1997 som doktoranden Karolina Matti bjöd in en högerextremist. Föreläsningen har en artikel på Wikipedia som ”Matti-affären”.
     http://sv.wikipedia.org/wiki/Matti-aff%C3%A4ren

     • Just det ja, så var det. Inte lätt komma ihåg personnamn eller vilket universitet, ska läsa på din länk.

 7. Nu har Lars Wilks skapande blivit inspirerat av bombdådet och han ska göra en rondellgris. Ja ord är överflödiga.

  • Han riskerar att själv bli en rondellgris. Jag växlade just några mejl med en mycket duktig tecknare, vi får se om det leder till något… :-) :-)

 8. Jag tycker att du ska undvika att posta din skit här, fortsätt att
  skriva den på din egen blogg! // Jinge

 9. Det jag tycker är väldigt konstigt är hur aftonbladet kan ha Peter Wixtröm(Fotograf) och Expressen har sin fotograf på taket ovanför där killen sprängde sig och tar bilder bara sekunder efter att det skett!

  • Var det inte läsarbilder då?

   Mja, hade jag skickats dit som fotograf så hade jag knallat upp 3-4 trappor och bett att få låna fönstret. Det är normalt att pressfotografer försöker fixa BRA bilder…

 10. Är det nån annan som tycker att det här kom mycket lägligt för en del som var under stor kritik och press?

 11. Hade det varit en svensk som hade smällt av en bomb så hade medierna diskuterat hur och var vården brustit och inte kunnat fånga in den virrpannan i ett tidigare skede. Men nu var det en förvirrad muslim och då kan det inte var något annat än en terrorist. När amerikanska soldater och allierade leker krig nere i MÖ och Afghanistan och mejar ner oskyldigt folk på gatan, då kallar man det fredsuppdrag. Nyp mig, drömmer jag? Vad lever vi i för värld.

  • ”När amerikanska soldater och allierade leker krig nere i MÖ och Afghanistan och mejar ner oskyldigt folk på gatan, då kallar man det fredsuppdrag. ”
   Mansour, vad som jag förvånas över det är under alla dessa år så lyckas både politiker och största delen av media att styra debatten det aldrig finns alternativet att det faktiskt finns Irakier, Afghaner etc som är rosenrasande över vad som USA och dessa allierade gör i dessa länder. Nä om någon Irakier är arg så är det bara för att han är muslim. Om någon Pakistanier är arg över att USA skickar dit plan som dödar oskyldiga Pakistanier så är han bara arg för att han är muslim och hatar väst och demokrati. Om och om igen ser vi samma sak.

   Många år sedan hade jag en lång diskussion med en man från USA. Vi var oeniga om mycket men en sak var vi eniga om och det var att många personer i USA har gått med i armen för att ge igen ”to revenge”. De ville helt enkelt döda Irakier.

   Visst ett demokratisk land har andra möjligheter att förbättra världen genom samtal och dialog men många, väldigt många män som kvinnor vill ha ett vapen i handen och hota eller döda vad de anse är ett fiende. Han ansåg att det var deras rätt att gå med i armen. Deras rätt att agera på de sätt de ansåg rätt att försvara vad de står för och sitt land.

   Då frågade jag som jag många gånger frågat andra vem ska en Irakier, Afgan etc vända sig till när han/hon hamnat i samma situation och vill agera genom en arme för att försvara sitt land? Man kan inte vända sig till sin regim för den samarbetar men den som bombar och hotar ens folk. Så vad ska en sådan person göra? Där brukar inte många vilja ge ett svar.

   • Ja du Nadia, muslimerna lever i en situation de själva skapat tyvärr. Från att ha varit ett utvecklat och framåtskridande civilisation på sin tid vände de och blev vad vi ser nu, ett bakåtsträvande och utvecklingsfientligt samhälle. Man lät dessa religösa män ta över och stoppade utvecklingen. Hade detta inte skett så hade vi inte haft dessa finniga, ohyfsade amerikanska soldater lekandes krig varhelst de önskar på muslimsk mark. Men som det är nu är det bara att gilla läget och hoppas att dessa krigiska idioter skjuter sig själv i sank genom sina dumheter, som romariket och andra krigiska imperier gjorde en gång i tiden.

 12. Enligt brittiska Daily Mail så bodde han i England tills för några år sen, han hade fru och barn där. Han var jäkligt konstig och extrem, och blev utkastad ur Lutons moské, men några direkta terroristkopplingar verkar man inte ha hittat. En ensam galning som i sin frustration drivits till ett extremt dåd vore en bättre karakteristik av honom. Den hysteri som piskats upp av kvällstidningarna är lika omotiverad som terroristexperten Magnus Ranstorps onyanserade uttalanden.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1337930/Sweden-bomb-probe-Stockholm-blast-suicide-bomber-radicalised-Luton.html

 13. Och apropå media. Läser en jättebra bok av Maria-Pia Boethius ”Mediernas svarta bok” (låna på bibblan). Beskriver hur media bestämmer den politiska agendan, och agerar domstol.

 14. Enl s.k ”terroristexperter” (tänker på galningen Ranstorp) så är bombmannen inte ensam. Gissa nu om insatsstyrkan kommer att storma oskyldigas hem, se bara på Göteborg.
  Sedan är det lite märkligt att inte Vilks blivit intervjuad i TV sofforna, och att man ifrågasatt om han inte kan ha en del i det här? Man kan ju t.ex ta upp Moderna Museet utställingen om Israel för ett antal år sedan (som jag skrivit här ovan) och varför förföljelse får klassas som yttrandefrihet och konst i vissa sammanhang

 15. Jag tycker det är oerhört tragiskt det som hänt denna unga man. Ifrån vad jag läst om honom i media får jag den uppfattningen att han måste ha varit väldigt rättsmedveten och avskytt det våld som pågår i det land han kommer ifrån. Men i sin frustration och vanmakt har han använt precis samma metod han själv föraktar. Ingen människa vid sina sunda vätskor klär sig i bomber för att skipa rättvisa. Han hade fru och tre barn och en framtid att se emot men drabbades av det som drabbar oss alla som har en känsla för rättvisa att inget händer åt positivt håll och därav denna vansinnesdåd. Men de flesta av oss har spärrar tack och lov som hindrar oss från detta. Det är bra att media skriver om denna mans bakgrund så att alla kan bilda sig en egen uppfattning.

 16. Det är extremt intressant att det talas så mycket om förvirrade terrorister här i tråden. Vet inte bloggarna att de flesta terrorister är medelklass och har studerat på universitet. Förvirrad kan man nog säga, men jag tycker fanatisk är ett mer passande ord. Religion gör märkliga saker med folk. Det som bombarna aldrig inser är, att de aldrig förbättrar någons läge med sina handlingar.

  • Sant, men det är alltid extra viktigt att påpeka att självmordsbombarligan leds överlägset av kristna grupper. Trots Irak/Afghanistan så är det de tamilska tigrarna som begått flest dåd, och de första terroristerna var judar enligt en bok som jag skrivit om här på bloggen.