Öppet brev till Obama från USA – säkerhetsanalytiker – inga bevis om Rysslands påstådda skuld


EU och USA har utan närmare belägg inlett allt hårdare sanktioner mot Ryssland, vilka bedöms som krigshandlingar enligt FN-stadgan. Dessa krigshandlingar får stöd i bl.a. ett upprop av DN tillsammans med 10 stora europeiska tidningar i ett Öppet brev riktat till EU:s politiska ledning.
Samtidigt påstår myndigheter och massmedia i USA, Sverige och EU att det finns olika bevis eller åtminstone indicier att Ryssland ligger bakom nedskjutningen av det malysiska flygplanet MH17. Några hållbara bevis har dock presenterats. Detta framgår av ett öppet brev från erfarna tjänstemän inom underrättelseverksamhet i USA. Jag återger nedan huvudinnehållet i brevet, som i sin helhet kan nås via länken.

Dessa specialister på underrättelseverksamhet menar att nedskjutningen av Malaysia Airlines flyg 17 över Ukraina kan utvidga ett lokalt inbördeskrig till en amerikansk konfrontation med Ryssland och uppmanar president Obama att presentera eventuella bevis. (I brevet framkommer inga tankar på att det kanske är USA:s avsikt att pressa fram en konfrontation med Ryssland).
Obama hök untitled

Öppet brev till president Obama 29 juli.
Från Veteran Intelligence Professionals för Sanity (VIPS)

Ämne: Underrättelseverksamhet om den nedskjutna malaysiska flygplanet.

”Sammanfattning Spänningen mellan USA och Ryssland ökar om Ukraina, och vi är långt ifrån säkra på att Dina rådgivare bedömer risken med en upptrappning på ett bra sätt. New York Times och andra medier behandlar känsliga frågor som fakta, och accepterar direkt uppgifter från amerikanska regeringskällor.

Tolv dagar efter ned skjutningen av MH17 har Din förvaltning fortfarande inte presenterat någon samordnad bedömning som sammanfattar bevis finns för att avgöra vem som var ansvarig – än mindre har övertygande stöd för de upprepade påståendena om att planet blev nedskjutet av en missil i händerna på ukrainska separatister med en missil från Ryssland.

Din administration har inte lämnat några satellitbilder som visar att separatisterna hade sådana vapen. Din egen trovärdighet kommer att fortsätta att erodera om Du inte kan presentera konkreta bevis. Vi presenterar vårt perspektiv utifrån en erfarenhet av totalt 260 års tjänst i olika delar av USA:s underrättelsetjänst. Vi har pension från statlig tjänst och ingen av oss är på lönelistan från CNN , Fox News, eller något annat bolag.
John Kerry images

Som erfarna underrättelseanalytiker är vi vana vid att vänta, förutom i nödsituationer, på avgörande information och inte rusa iväg, och menar att anklagelserna mot Ryssland bör baseras på betydligt mer övertygande bevis. Vi är också bekymrade av det amatörmässiga sätt på vilket bräcklig bevis har presenterats på sociala medier.

I anklagelserna mot Ryssland har utrikesminister John Kerry varit särskilt bestämd – men inte alls bevisen.

Att svartmåla Ryssland.
Vi ser en kuslig likhet med tidigare ”offentlig diplomati” som visar att värdefulla lärdomar kan dras av de som är mer intresserade av sanningen än att utnyttja tragiska händelser för propaganda. Vi hänvisar till Reagan-administrationens handlande omedelbart efter nedskjutningen Korean Airlines Flight 007 över Sibirien 30/8 1983. (I brevet ges en detaljerad beskrivning av hur Reagan-administrationen undanhöll information och utnyttjade ett misstag av Sovjetunionen till svartmålning och falska anklagelser i FN. Den intresserade kan via länken läsa hela det öppna brevet via länken). Parallellerna är självklara skriver man i det öppna brevet.

Båda sidor kan inte talar sanning.
Som erfarna analytiker anser vi att bevisen inte tål en noggrann granskning. Vår professionella erfarenhet skulle får oss att nästan instinktivt misstänka ryssarna.

Det verkar som att varje gång utrikesminister Kerry har presenterat några förment ”bevis” som kan kontrolleras – t.ex. de förfalskade antisemitiska flygblad som distribuerats i östra Ukraina eller bilderna av påstådda ryska specialstyrkor som påstås ha kommit in i Ukraina – tål de inte en närmare granskning. Ändå är dessa förvrängningar småsakerjämfört med det påstående som Kerry gjort minst 35 gånger efter den 30 augusti 2013 – att ”vi vet” regering Bashar al-Assad är ansvarig för den kemiska incidenten nära Damaskus nio dagar tidigare.
Kommentar Anders Romelsjö:Jag har här i tidigare blogginlägg kunnat presentera starka belägg för att Syriens regering inte var ansvarig för detta.

Den 3 september 2013 efter Ditt beslut att avblåsa attacken mot Syrien för att invänta kongressens tillstånd fortsatte Kerry att puffa för en attack och fick följande dag en ovanligt personlig kritik från president Putin, som sade: ”Han ljuger, och han vet att han ljuger. Det är sorgligt.”

Lika allvarligt var att Kerr under den första veckan i september 2013 då Du och president Putin lade sista handen till att syriska kemiska vapen skulle lämnas in för destruktion talade John Kerry fortfarande för anfall.

När det gäller nedskjutningen av MH17 den 17 juli tror vi att Kerry som vanligt rusar iväg. Hans omfattande meritlista över bristande trovärdighet utgör en stor nackdel i det diplomatiskt och i propagandan gentemot Ryssland. Vi föreslår att Du sätta stopp för denna misslyckade och felaktiga ”offentliga diplomatiska” offensiv. Om Du däremot bestämmer Dig för att fortsätta föreslår vi att Du försöker hitta en mindre skamfilade statsman eller kvinna.
Putin untitled
Om informationen om nedskjutningen är så svag som det verkar att döma av de luddiga klipp som har släppts, föreslår vi att du avblåser propagandakriget och inväntar resultaten från dem som ansvarar för att utreda saken. Om Du har konkreta bevis så ska dessa presenteras.

Om bevis finns.

Om USA har bevis som inte presenterats tror vi att det skulle vara bäst att offentliggöra dem – även med risk för att avslöja ”källor och metoder.” Dessutom föreslår vi att Du instruerar Dina underordnade att inte förbilliga USA:s trovärdighet genom att släppa viktig information via sociala medier som Twitter och Facebook.

Budbärarens trovärdighet är också viktig. Vi anser att utrikesminister är mer en börda än en tillgång i detta avseende. Detta gäller även chefen för National Intelligence James Clapper som under ed 12 mars 2013 i kongressförhör lämnade uppgifter om NSA som han senare medgav var ”uppenbart felaktiga”. Clapper bör hållas långt bort från MH17-affären.
Clapper 119590 size-full wp-image-93815″ />

Vi hör från några av våra tidigare kollegor att det som sekreterare Kerry torgför är svårförenligt med fakta. Så var fallet i slutet av förra augusti med de beskyllningarna mot Syriens regering för gasincidenten.

Vi tror att Du måste finna ärliga underrättelseanalytiker nu och lyssna på dem. Sedan måste Du vidta åtgärder för att begränsa risken att förbindelserna med Ryssland eskalerar från ”Kalla kriget 2” till en väpnad konfrontation. I all uppriktighet, ser vi inga tecken på att utrikesminister Kerry och Dina andra rådgivare förstår denna enorma fara.
En kolossal försvagning har skett av Rysslands geopolitiska situation:
RyssKrig-768954

I vår senaste promemoria 4/5 till Er, herr president, varnade vi för att om USA ville ”stoppa ett blodigt inbördeskrig mellan östra och västra Ukraina och avvärja ryska militära interventionen i östra Ukraina, kan Du göra det innan våldet inte längre kan kontroller.” 18 juli krävde ledarna för Tyskland, Frankrike och Ryssland ett omedelbart eldupphör. Informerade bedömare tror att Du kan få ukrainska ledare att komma överens. Ju längre Kiev fortsätter sin offensiv mot separatister i östra Ukraina, dest mer hycklande verkar amerikanska uttalanden.

Vi upprepar våra rekommendationer från 4 maj att Du tar bort fröna till en sådan konfrontation genom att offentligt förklarar att det inte finns någon önskan att införliva Ukraina i Nato och att Du klarggör att Du är beredd att personligen snarast träffa Rysslands president Putin för att diskutera metoder att lösa krisen och erkänna de legitima intressena hos de olika partierna. Förslaget om ett toppmöte fick starkt stöd i ryska medier. Inte i ”vanliga” media i USA och inte heller från Dig.

Vi ber artigt om ett svar.

Ledningsgruppen för VIPS.

William Binney, före detta teknisk direktör, World Geopolitical Military Analysis, NSA

Larry Johnson, CIA och utrikesdepartementet

Edward Loomis, NSA, Cryptologic Computer Scientist

David MacMichael, National Intelligence Council

Ray McGovern, tidigare US Army & underrättelseofficer och CIA-analytiker

Elizabeth Murray, vice nationell underrättelseofficer för Mellanöstern

Coleen Rowley, Division Counsel & Special Agent, FBI

Peter Van Buren, US Department of State, Foreign Service Officer
Ann Wright, överste, US Army, Foreign Service Officer


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , , ,

Öppna brevet till Obama DN 27/7 Washingtons osäkra anklagelser DN 24/7 Nya Jaltadeklarationen Uttalandet på Facebook Nyhetsbanken 12/7 Pål Steigans blogg 15/7 DN 13/7 DN 21/5 DN 2 21/5 Massakern i Odessa Ron Pauls uttalande Bild am Sonntag Neue Rheinische Zeitung 22/4 Undertecknare av uppropet DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2

  6 comments for “Öppet brev till Obama från USA – säkerhetsanalytiker – inga bevis om Rysslands påstådda skuld

 1. 2 augusti, 2014 at 11:58

  Pål Steigan har idag skrivit ”His Master’s Voice” (http://steigan.no/2014/08/02/his-masters-voice/)

  Steigan Barroso 140208

 2. Leif Elinder
  2 augusti, 2014 at 14:42

  ”What about the Russian satellite photos showing Kiev controlled BUK-1 missile batteries in the area on July 17th?
  What about Russia’s evidence that the radar of these units were active on July 15th, 16th and 17th?
  What were on the air traffic control recordings that were immediately seized by Ukrainian authorities, and why have they not been released?
  Why was a Ukrainian SU-25 flying within a few kilometers of MH-17 at the moment of the shoot-down and what did that pilot see?
  Why has the US not responded to nor released the satellite images and data from its spy satellite that Russia claims was in the right position to capture the precise moment of the MH-17 shoot-down”?

  http://www.peakprosperity.com/blog/86415/wests-reckless-rush-towards-war-russia

 3. Gammal krigare
  2 augusti, 2014 at 18:45

  Har surfat lite på internet och det verkar som om samtliga islamkritiska och invandringskritiska sidor blivit hackade och ligger nere. Undrar hur det kommer sig. Det är bara att inse att Vänstern har förstört Sverige och demokratin är satt ur spel. Vad blir nästa steg? Jag har redan blivit hotad på Svenska Dagbladets kommentarsfält och blivit kartlagd och fått mina finanser kollade av Researchgruppen/AFA. Min fru har sett några ljusskygga personer smyga omkring i vår trädgård. Tänker Vänstern nu börja med rena förföljelser av oliktänkande? Tänker Ni gå ännu längre än så? Hur fan kan ni vänsterpartister bete er så?

  • 2 augusti, 2014 at 18:52

   Vänstern omfattar olika grupper. Kan inte tänka mig att någon från någon grupp jag känner till skulle vara intresserad av att komma åt dig på något sätt. Dina åsikter överensstämmer också ibland med de som olika vänstermänniskor för fram.

  • Нешко
   5 augusti, 2014 at 15:09

   Bortsett från den kanske befogade rädslan för att någon övervakar dig känns det som minst sagt märkligt att du upplever att det är vänsterorienterade människor som skulle utgöra ett hot mot dig och oliktänkande.
   Har det verkligen gått förbi dig vem och vilka som övervakar nästan alla i världen?
   Har det gått förbi dig vilka människor som förföljs och måste på olika sätt gömma sig (de två mest kända är Assange och Snowden).
   Sverige har vridit sig ordentligt mot höger och höger har haft makt under rätt så stora delar av 90-talet och 20-hundratalet. Under period har man nästan lyckats utrota kritiska röster så som i public service som MSM (prestitutes). Sverige är fullt integrerat i nästan samtliga världsomfattande övervakningssystem som härstammar i höger. Sverige går i bräschen bland de som stödjer en mängd militära aktioner som huvudsakligen syftar till att säkra högerns kontroll över världen. Börja med f.d. Jugoslavien, över Irak, Libyen, Saudiarabien, Georgien till Al Qaida och ISIS i Syrien/Irak samt fascister i Ukraina.
   Osv. osv.
   Lever i vi i parallella värdar?

 4. Johne321
  6 augusti, 2014 at 06:43

  You’re so interesting! I don’t think I have read anything like this before. So wonderful to discover somebody with some unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

Comments are closed.