Nya JaltadeklarationenI Ukraina pågår ett brutalt krig av regeringen mot delar av befolkningen i östra delen av landet.
(Mycket talar för att det malajiska flygplanet inte sköts ned av ryska separatister i alla fall – se kommande blogginlägg)
Interfax-Ukraina meddelade (Nyhetsbanken) 10 juli att det ukrainska hälsoministeriet rapporterat 478 civila dödade, 1 392 skadade i östra Ukraina under den pågående ”anti-terroristiska operationen”(ATO). Enligt försvarsministern för Folkrepubliken Donetsk har ännu fler dödats. Ukrainas USA-, EU-och fasciststödde presidenten Poroshenko har uttalat sig ”För vaje ukrainisk soldat som dödas kommer upprorsmännen att få betala med tio eller hundra gånger fler av sina egna”. Nyligen publicerade jag ett uttalande från den oberoende gruvarbetarfackföreningen i Donetsk. Nedan ett upprop för fred och hänsyn till mänskliga rättigheter i Ukraina.

Uppropet, Jalta, Krim 7 juli 2014.
”Till representanter för medborgarna i Ukraina och företrädare för internationella solidaritetsnätverk
En större humanitär katastrof för mänskliga rättigheter utspelas i Ukraina.
Poroshenko och Obama. images4YUZEIHV

Den regering som tog makten i Kiev i februari 2014 genomför ett brutalt militär angrepp i sydöstra delen av landet.

Associeringsavtalet med EU som undertecknats av regeringen den 30 juni och dess åtstramningsprogram medför en kraftigt sänkt levnadsstandard och effektiv nedmontering av industrin, som till stor del ligger i sydöstra Ukraina. Regeringen innehåller ministrar från högerextrema partier och ett tidigt uttryck för dess extremism var att göra ukrainska till det enda officiella språket, vilket kränker rättigheterna för miljontals som talar ryska, ungerska och andra språk.

Denna höger-regering erkändes omedelbart och fick omfattande ekonomiskt, diplomatiskt och militärt stöd av USA, Storbritannien och EU-ländernas regeringar. De syftar till att öppna Ukraina för investeringar med internationell finansiering och kapital. USA syftar också till att främja sitt långvariga projekt för att motverka Rysslands makt i den eurasiska regionen och dra in närliggande länder i Nato. Detta kan endast ytterligare destabilisera regionen.

Demonstranter mot regeringen i Kiev har arresterats, fängslats, attackerats och drivits i landsflykt. Ett av de värsta fallen av våld var dödande och mord på minst 48 antifascistiska demonstranter i Odessa den 2 maj.

Människor i sydöstra delen av Ukraina har försökt att skydda sig för våldet från regeringen i Kiev. Deras fredliga demonstrationer mot åtstramningar och krav på autonomi har våldsamt bemötts av beväpnade gäng, fascistiska paramilitärer och det nya nationalgardet, där många av medlemmarna är hämtade från partierna längst ut till höger. I en folkomröstning i maj röstade den överväldigande majoriteten i Donetsk och Lugansk för självstyre och utropade självständiga folkrepubliker.

Då Kiev-regeringen försöker återta dessa områden, är den engagerad i att döda sina medborgare och neka dem tillgång till mat, vatten och mediciner.

Vi, företrädare för människor från sydöstra och centrala Ukraina och delegater från nätverk för internationell solidaritet med motståndet mot kriget i Ukraina, gör denna vädjan om akut världsomspännande insatser. Vi söker stöd
Donetsk gruvearbeiderdemo-donetsk

1 För ett omedelbart slut på kriget från Kiev regeringen.;
2 För direkta samtal mellan Kiev och företrädarna för Donetsk och Lugansk republiker.;
3 För ett omedelbart slut på Kiev regeringens brott mot mänskliga rättigheter.;
4 För en internationell solidaritetsrörelse för de omedelbara och långsiktiga behoven hos de människor som är under attack, för insamling av pengar för humanitär hjälp och stöd för dess politiska kamp genom icke-våldsmetoder och exponera vad som verkligen händer i regionen.;
5 För en internationell undersökning under ledning av jurister och företräder för människliga rättigheter mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna och krigsförbrytelser som har begåtts i samband med detta krig.;
6 För ett slut på presenterad och planerad åtstramningspolitik.;
7 För ett slut på Natos, EU:s och USA:s militära stöd till Kiev regeringen.;
8 För omedelbar stopp för Natos manövrar i Ukraina och i Central- och Östeuropa som syftar till att ge ytterligare materiellt och moraliskt stöd till Kiev-regeringen och dess inbördeskrig.; och
9. För en internationell protest mot Natos toppmöte i Wales i september.

undertecknat av:

Alan Freeman (Storbritannien)
Radhika Desai (Kanada)
Richard Brenner (Storbritannien)
Hermann Dworczak (Austrua)
Jeffrey Sommers (USA)
Roger Annis (Kanada)
Tord Björk (Sverige)
Kai Ehlers (Tyskland)
Boris Kagarlitskij (Ryssland)
Vasiliy Koltashov (Ryssland)
Alla Glintchikova (Ryssland)
Vladimir Rogov (Ukraina)
Aleksei Anpilogov (Ukraina)
Aleksei Albu (Ukraina)
Yana Manuilova (Donetsk Folkrepubliken)
Anastsia Pyaterikova (Lugansk Folkrepubliken)

Ukrainska organisationer:

Centrum för samordning och stöd av ukrainska federationen
Union av ukrainska medborgare
Borot’ba Politiskt parti
Slaviska Guard (Zaporozh’e)
Folk Unity (Khar’kov)
Lugansk Guard
Initiative grupper av antifascistiskt motstånd från Sumy, Kijev, Dnepropetrovsk, Zaporozh’e, Odessa

Anders Romelsjö: En summering av händelser.

1. Janukovitj valdes till president 2010 i ett val med närmare 70 % valdeltagande. OSSE prisade valet som en ”imponerande uppvisning i demokrati”.
2. USA har sedan flera år satsat 5 miljarder dollar (vice utrikesminister Nuland) för att få ökat inflytande i Ukraina och gav öppet stöd år fascistpartiets ledare före statskuppen.
3. Rysslands utlovade ekonomiska stöd till Ukraina december 2013 var 25 gånger större än EU:s bud.
4. Protesterna på Maidan mot korruption, oligarkernas makt, vanstyre är förståeliga, men baserades delvis på desinformation. Dominerade av fredliga demonstranter men med ökande inslag av beväpnade högerextremister.
5. 20/2 ingick en överenskommelse mellan demokratiskt vald president och opposition med stöd av USA, EU. Överenskommelsen hade kunnat bana vägen för minskade spänningar mellan olika sociala och etniska grupper, minskat inflytandet från högerextremister, och gett bättre utvecklingsmöjligheter med Rysslands ekonomiska stöd som var 25 gånger större än EU:s bud. Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovitj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.”
5. Det var för bra för att vara sant. Överenskommelsen accepterades inte av högerextremisterna bland alla demokratiskt sinnade på Maidan. Följande dag skedde en statskupp, där presidenten flydde, hotad till livet. Statskuppen stöddes genast av USA & EU, som därmed svek demokratin, liksom dominerande massmedia.
6. I kupp-regeringen fick fascistpartiet Svoboda 4 ministerposter, och högerextremister har även ledande poster i den nya regeringen.
7. Statskuppen och Svoboda har hyllats av bland andra naziststämplade ”Svenskarnas parti”.
8. Sedan Sovjetunionens sammanbrott har en inringning skett av Ryssland. NATO tillkom som en militärallians mot Sovjetunionen och dess allierade och kunde ha upplösts då Sovjetunionen föll ihop. USA lovade att inte expandera NATO:s gränser österut. Men NATO:s ansvarsområde har kraftigt ökat och NATO framstår som en krigsorganisation.
En kolossal försvagning har skett av Rysslands geopolitiska situation. Flera före tidigare allierade är nu medlemmar i NATO: Albanien, Bulgarien, Polen, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Rumänien. NATO-medlemmarna Estland, Litauen och Lettland ingick i Sovjetunionen medan Kroatien och Slovenien var delrepubliker i goda grannen Jugoslavien.
RyssKrig-768954
9. Ryssland har starka skäl att se Ukraina, och särskilt Krim, som en del av sin intressesfär, då Ukraina varit en del av Ryssland/Sovjetunionen i 200 år fram till 1991.
10. Folkomröstningen på Krim skedde i strid med FN-stadgan, liksom den långvariga inblandningen av USA i Ukrainas inre angelägenheter.
Folkomröstningen är enligt min mening mindre odemokratisk än statskuppen. Det finns stora likheter men också skillnader med den blodiga tillkomsten av Kosovo. Mot bakgrund av detta och den militära uppladdningen mot Ryssland bör ett acceptabelt val med mer än 96 % stöd för anslutning av Krim till Ryssland godkännas.
11. Sanktionerna mot Ryssland är i strid med FN-stadgan.
12. Olika uppfattningar finns inom USA-EU-blocket. Europa är mer beroende av Ryssland i det korta perspektivet än tvärtom. Tyskland importerar 24 procent av all naturgas som Ryssland producerar och uppemot hälften av all den naturgas som Tyskland förbrukar kommer från Ryssland. Ukraina - ryskt stöd images
13. Alla eventuella ryska framstötar för att införliva andra områden måste bestämt avvisas -har ej setts. Allt undermineringsarbete av USA, CIA och dess NGO:er måste avvisas.
14. Ukrainas regering bemöter separiststrävanden och strider i östra Ukraina med onödigt våld i stället för förhandlingar.
15. Ukrainas regering har nyligen undertecknat en överenskommelse med EU, som kommer att innebär stora umbäranden för befolkningen, minskad ekonomisk självständighet och som var betydligt sämre än Rysslands erbjudande i höstas.
16. Att USA:s och NATO:s aggressiva utrikespolitik med krig i Irak, Afghanistan, Libyen och intervention i Syrien stöter på patrull är bra för världsfreden, liksom ett tryggare Ryssland med Krim.
17. Med stöd av USA och EU-länder bedriver den valde presidenten Porpshenko ett brutalt, fasciststött krig mot delar av befolkningen i stället för att söka fredssamtal.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Uttalandet på Facebook Nyhetsbanken 12/7 Pål Steigans blogg 15/7 DN 13/7 DN 21/5 DN 2 21/5 Massakern i Odessa Ron Pauls uttalande Bild am Sonntag Neue Rheinische Zeitung 22/4 Undertecknare av uppropet DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2


13 svar till “Nya Jaltadeklarationen”

 1. Nu är det en fullständig terrorkampanj i staden Lugansk. Fascister hänsynslöst och urskillningslös använder MRLS Grad till att beskjuta stora delar av staden (bostadsområden) med mängder av civila dödsoffer.
  Se resultat nedan:
  http://youtu.be/U4pTUxLNuCE
  http://youtu.be/KPGxdcGPJCg
  http://youtu.be/Eg1dlFxgAaQ
  http://youtu.be/CZ1mxrbyaz0
  Troligtvis en hämnd för nederlaget i öst.

  Förutom staden Lugansk finns det ytterligare städer som nu börjat känna urskillningslös beskjutning: Severodoneck och intilliggande Lisichansk i nordvästra LFR (Lugansk folkrepublik). Också en mängd civila dödsoffer.
  Under dagen blev ett av 2 landets största oljeraffinaderierna (Lisichansk) beskjutet och satt i lågor.

  Nu när alla ögon är riktade mot flygkraschen känner man väl att ingen (prestitutes) kommer bry sig om följa upp terrorkampanjer mot civila i storstäderna.

 2. ”Mycket talar för att det malajiska flygplanet inte sköts ned av ryska separatister i alla fall” Nej Anders. INGET talar för att det inte skulle vara de pro-ryska rebellerna som av misstag sköt ner planet i tron att det var ett ukrainskt militärflyg.

  • Goda skäl talar för att det var Ukrainas regering eller organisation associerad med den:
   1. Det är väl känt att de har BUK-missiler som enligt uppgifter kan ha skjutit ned planet
   2. Inga uppgifter finns att proryska separatister har det.
   3. Utmärkt tillfälle att få bort uppmärksamhet från brutaliteten av Ukrainas militär och öka hetsen mot Ryssland – följsamma, alltför okritiska och ibland alltför följsamma massmedia tar genast efter utspel från t.ex. USA – som i fallet med gasattacken utanför Damaskus i augusti, där allt starkare indicier talar för att den utfördes av rebellerna, trots massmedia okritiska acceptans av USA:s uppgifter.

   • Enligt rysk militär hade ukro-fascister inom området 5 Buk batterier vilka också hade sina sökradar på (detta kunde rysk militär känna av med sina instrument) vilket direkt motsäger påstående från Kiev att de inte hade några Buk-system placerade och ännu mindre aktiva.
    Det finns till och med videoklipp från området där det syns delar av Buk-batteri med ukrainsk flagga blandat med annan typ av militära fordon i ett fält i närheten av fronten.
    Spansk flygplanskontroller som var i tjänsten i Ukraina twittrade om att MH17 var fram till 3 min före kraschen eskorterade med 2 militära flygplan. Kort därefter togs samtliga utländska flygkontrollanter ur tjänsten och militären gick in och beslagtog samtliga inspelningar.
    Enligt honom sköts MH17 ner av någon av dessa 2 flygplan och att han kunde höra frågan i etern där någon frågade vem som gav order om att skjuta ner flygplanet.

    Så att påstå att inget talar om att det inte gick till som Tom Jensen påstår är minst sagt tvivelaktigt.

    Anders, vad jag hört tog man över någon bas för flygförsvarsutbildning i centrala Donetsk (eller möjligen Lugansk) där det fanns vissa delar av Buk-batteriet men enligt kommentarer på nätet var raketerna som var monterade i dem enbart träningsraketer (röd spets mot en vit på de ”skarpa”). Dessutom har de ingen komplett Buk-system fast var och en av de enskilda fordon med raketerna kan söka och avfyra själva men då med betydligt kortare både sök- och ännu mindre avfyrningsområde.

    Här:
    http://vineyardsaker.blogspot.se/2014/07/evidence-continues-to-emerge-mh17-is.html
    http://vineyardsaker.blogspot.se/2014/07/memories-recollection-guesses-and.html
    finns samlad information med de olika spekulationerna om hur MH17 kunde ha skjutits ned och några analyser. Även en del kommentarer är mycket värdefulla.

    Personen bakom bloggen är en etnisk ryss bosatt i USA, f.d. (stabs)militär inom NATO (enligt honom var han under många år aktiv just för att störta Sovjet men även en lång tid under 1990-talen). Detta för att det skall vara tydligt vilken bakgrund bloggen har.

   • Anders och alla,

    Även … även om det är så att de pro-ryska rebellerna sköt ner planet i tron att det var ett ukrainskt militärflyg är det presis som Tom Jensen säger ”av misstag” dvs detta är ett tragiskt olyckhändelse då och dem är inga terrorister eftersom de saknar MOTIV att skuta ner ett utomståendet civillt flygplan.
    Men oavsett vad uttredningen kommer att visa dem Ukrainska myndigheterna bär all skuld i vilka fall som helst varken dem av misstag eller på sikt har sett till att det malajiska planet hamnat in i mitten på krigsområdet.

    Det finns uppgifter faktiskt som säger att de har gjort det på sikt.
    Titta t ex på den växlande bilden här som visar att dem har ändrat den normala flygets resrutt just den dagen:
    https://lh4.googleusercontent.com/-g9p9JmfnZUA/U8gxp1KxPNI/AAAAAAAAAH8/qg6sM5BuprU/w1000-h700-no/DNR_Boeng_Crash_2.gif

    Men en gång till, det spelar ingen roll – Ukrainska myndigheter bär ansvar i och med att inget civilt flyg borde få tillstånd att vistas i krigsområde.

    Och separatister får väl då fortsätta och använda alla sina medel mot militära Ukrainska flygplan som attackerar deras städer.

    Om Ukrainska myndigheter själva sköt ner det planet gör det även värre för dem förstås.

  • Att vara så säker i det här skedet tyder på att man är helt ointresserad av sanningen. Det sättet du lägger upp bevisbördan visar att du uttalar dig som partisan. Du menar att det ankommer folk att bevisa ett negativ?

 3. Det är ännu inte utrett vilka som sköt ned det malajiska passagerarplanet. Utredningen i sig kommer även den att manipuleras och vi (vanliga medborgare) får aldrig veta sanningen kring tragedin. Men mainstream-medias journalister borde fundera kring tidigare propagandalögner: Lögnen om Nordvietnams anfall på ett av USA:s krigsfartyg i Tonkinbukten 1964. En lögn som öppnade för USA:s hänsynslösa bombningar av Nordvietnam. Lögnen om Muammar Gaddasfis flygbombningar av den egna befolkningen. Slutresultat: mordet på Gaddafi och ett totalt sönderslaget samhälle. Ett Libyen i blodigt kaos. Lögnen om att den syriska regeringen beordrade gasattacker mot civila och ”rebeller”. En lögn som ett stöd för rebellerna-al Qaida. – Vilket syfte tjänar nedskjutningen av det malajiska planet. Cui bono? Definitivt INTE Ryssland eller motståndsrörelsen i östra Ukraina. Som Anders Romelsjö skriver: ”Utmärkt tillfälle att få bort uppmärksamhet från brutaliteten av Ukrainas militär och öka hetsen mot Ryssland – följsamma, alltför okritiska och ibland alltför följsamma massmedia tar genast efter utspel från t.ex. USA ………..”
  ”Alltför okritiska” kanske ett för milt underbetyg åt mainstream-medias journalister. Prestitutes!

  Ulla Johansson