Nyheter skapar internetberoende?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Att jag själv tillhör nätnördarnas skara är knappast någon överraskning, det enda som förvånade mig när jag tog del av Aftonbladets nätundersökning var att jag inte kom längre upp i nätanvändande än vad jag gjorde.

AB: Deklarera, surfa Hemnet-annonser, kolla middagsrecept. Spela Halo. Aftonbladets nätläsare sitter en stor del av sin lediga tid framför datorn. De allra flesta, 95 procent, tillbringar minst en halvtimme om dagen vid skärmen, enligt vår webbenkät. De flesta svarar att de lägger 2–4 timmar. – Betala räkningarna, kolla travtipset, vi gör ju allt på datorn – så de flesta är väl ”datorberoende i dag, eller? skriver en äldre läsare. Det är att jämförbart med ett par timmars tv-slapp tycker någon annan – ”och inte kallas det tv-beroende”.

En normaldag sitter jag framför bildskärmen mellan två och fyra timmar, men av den tiden ägnar jag bara hälften åt att surfa runt. Men det kan bli mer extremt, dagar där det händer dramatiska saker så kan det bli längre tid. Dessutom så törs jag inte tänka på hur många timmar totalt som jag har suttit framför en flimrande datorskärm. Jag skaffade min första dator 1975 vilket gör trettiofem år. De första 7-8 åren ägnade jag fritiden åt att tillverka små dataprogram som gjorde än det ena och än det andra.

Språket var Basic, något som ändrades när ABC-datorerna kom i sin 800-serie då det blev Basic II. Tyvärr så slutade jag programmera i och med IBM PC och Windows, något som jag ångrar idag, och som sagt, tur att jag inte försökt räkna på hur många timmar jag suttit framför en bildskärm.

Nu ska det sägas också att Aftonbladets undersökning är långt ifrån representativ, den nås ju i första hand av de som dagligen lägger ner någon timme på att läsa nyheter på nätet, sällananvändarna har inte sett den och än mindre svarat.

På annan plats i tidningen så resonerar psykoterapeuten Jan Löwdin en del om unga män som upplever sig själva som marginaliserade, en kategori man som bloggare är van att möta. Det är ur denna grupp som främlingsfientliga partier hämtar merparten av sina sympatisörer och devisen ”Men varför ser du grandet, som är i din broders öga, men bjälken i

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]aftonbladet

ditt eget öga märker du icke?” känns alltid aktuell. Person-
ligen så tror jag att närmare nittio procent av alla internettroll kommer från liknande grupper.

Det är lite trist att de som är på väg i något slags social eller personlig utförsbacke väljer att hacka på invandrare istället för att se sina egna tillkortakommanden och försöka göra något åt sin situation. Jag tvingas dagligen radera ett antal kommentarer som resonerar om invandring, något som verifierar Löwdins resonemang.

intressant Tags: , , , , , , , , ab123 dn1 t
[/column]


4 svar till “Nyheter skapar internetberoende?”

  1. Jag hör till de förtappades skara som svarade tolv timmar eller mer på pollen. Till min förvåning var det ganska många som var riktigt inbitna nördar. Men TV-tittandet är nere i absolut noll. Hur skulle jag ha tid med det?

  2. Aftonbladets nätundersökning är väl jätteintressant men det är ju klart att den inte är representativ för hela Sverige. Denna undersökningen är ju inte mera sann än någon annan undersökning som publiceras på aftonbladet.

    • Alla nätundersökningar brister i relevans, men tidningarna brukar vara noga med att påpeka att det är en undersökning av vad tidningens besökare anser, och det gör nog bladet nu oxo. Att nätnördarna är så vanliga beror givetvis på att närnördar ofta följer sidor som Aftonbladet. Ingen har påstått något annat heller.

  3. I think there is a world market for maybe five computers.
    ”Thomas Watson” Chairman of IBM, 1943.

    Det har visst hänt en del sen 1943.