Nationaldemokraternas presstöd


[column width=”49%” padding=”2%”]
De senaste dagarna har det blossat upp diskussioner om Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Orsaken är förstås att de nu ska få ett presstöd på 2,5 miljoner. Flera har talat om att göra om reglerna för presstödet och lägga till en paragraf som hindrar publikationer som inte följer de demokratiska spelreglerna från att kunna ansöka om presstöd.

AB: Nationaldemokraterna framhålls ibland som kontrast till Sverigedemokraterna, en jämförelse som då syftar till att förläna de senare viss salongsfähighet; ett parti som krupit ur sin rasism och som visserligen har invandrarkritik på sitt program, men som långsamt är på väg att bli som andra. Det är en bra bit från sanningen. Den som ser noga efter märker att Sverigedemokraterna inte gjort upp med så mycket av sitt förflutna. Det är etnicitet hit och nation dit och kulturell enhet däremellan. Samma tankefigurer som hos Nationaldemokraterna, som bara uttrycker sig råare och mer gapigt provokativt. Förhållandet mellan de båda påminner egentligen bra mycket om rollerna mellan ungdomsförbund och moderparti.

Själv tycker jag att det är en svår fråga, att neka dem bidraget i nuläget är förstås ett kvitto på deras utanförskap, något som antagligen bara stärker dem. En framkomlig väg är förstås att skriva in en paragraf om att de tidningar som ska kunna få stödet måste följa FN:s och EU:s konventioner om mänskliga rättigheter. Problemet med det sista är väl vissa partiers vurm för att göra lärarkåren till SÄPO-informatörer, alternativt kräva inspektion av småflickors könsorgan. Med andra ord så kan en sådan bannlysning drabba några av medias giganter som säger sig vara oberoende liberala. Man ska inte heller glömma de morgontidningar som på sina ledarsidor driver en rent islamofob linje.

Sedan skriver Svenska Dagbladet idag att SD dominerar sociala medier. Detta eftersom tidningen anser att de två mest besökta politikbloggarna drivs av SD och/eller deras sympatisörer. Dessa bloggar bygger huvudsakligen sin trafik på att man hänger ut ännu ej dömda personer med namn och bild, allrahelst då de har utrikiskt klingande namn. Det är
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Nationaldemokraterna

möjligt att man någon gång hänger ut även etniska svenskar, men det visar på ytterligare ett problem med yttrandefriheten, en yttrandefrihet som uppenbarligen saknar tänder då den missbrukas.

Att sidor som Bloggtoppen accepterar att ha med dessa hemsidor på sin räknare beror sannolikhet på att de också genererar trafik till topplistan, trafik som gynnar sidans ägare eftersom den är reklamfinansierad. Konceptet är uppenbarligen att pengar inte luktar. Personligen så tror jag att den här typen av problem på sikt kan innebära restriktioner i yttrandefriheten. På sikt kan det bli tal om att lagstifta så att varje hemsida ska ha en motsvarighet till tidningarnas ansvarige utgivare, men jag är långt ifrån säker på att det är en vettig utveckling.

(Hård kommentarsgranskning tillämpas, rapportera också tveksamma annonser)

intressant Tags : , , , , , , , , , , ab svd12 dn123 ex Läs även http://www.lindelof.nu !! t
[/column]


5 svar till “Nationaldemokraternas presstöd”

 1. Så länge de uppfyller de mycket schablonmässiga vilkoren för presstöd är det klart att de skall får det.

  Förbehåll vad gäller innehållet (förutom att tidningen skall hålla sig inom lagens råmärken) vore livsfarligt. Vilka åsikter som makten anser misshagliga varierar snabbt, och sådana regler skulle definitivt ge censurivrarna ståpäls.

  Man skall absolut diskutera presstödets vara eller icke. Men det är en annan diskussion.

  • Medhåll, men jag menar att FN:s konventioner om mänskliga rättigheter skulle kunna läggas till kravlistan på ”lagar” eftersom Sverige ratificerat dessa. Det skulle kanske kunna vara en rimlig begäran?

   • Glöm inte att både Afghanistan och Irak invaderats i de mänskliga rättigheternas namn. Även myndigheten Forum för levande historia motiveras med mänskliga rättigheter.

 2. Åsikter ska inte påverka om de får presstöd eller inte.
  Att ändra reglerna på grunden att denna tidning är så hemsk är inte rätt, det är åsiktsfascism.
  Jag varken stödjer eller köper tidningen. Jag värnar dock om tidningarnas (och allas) rätt att yttrycka sig och sina åsikter, vad än de må vara.

  Om presstödet tas bort skickar det en signal om att ”de” har rätt. Åsiktsfascism råder.
  Åsikter skulle alltså avgöra presstödet, och de får ännu mer stöd från folk som faktiskt värnar om demokratin.
  Jag stödjer inte nazism eller rasism, men jag stödjer hellre Nationell Idag än idén om att exkludera dem p.g.a vad de skriver.

 3. Det vore fullständigt vansinnigt att öppna för åsiktsgranskning i samband med presstöd, oavsett hur det var formulerat. Det skulle inte dröja många veckor innan dessa paragrafer började tillämpas mot vänsterns och solidaritetsrörelsens publikationer. Bomb- och massmordsvurmande liberaler skulle förstås sitta säkert i sadeln, som alltid.

  Nej, lämna till högern att skrika om förbud. På så sätt blir det klart vilka det är som tar demokratin på allvar.