Lars Vilks har rätt att vara en idiot!

Jag kan inte låta bli att skratta lite när jag ser reaktionen på Lars Vilks och hans agerande. Alla inser att Vilks primära syfte vare sig har med religion eller konst att göra, han är helt enkelt bara ute efter att bli omskriven, och det lyckas han med. Jag har ingen möjlighet att bedöma om han är rasist eller inte men hans agerande har primärt ingenting med yttrandefrihet att göra.

Yttrandefrihet innebär att varenda människa i vårt avlånga land får säga att Muhammed, Jesus eller Moses var pedofiler, kriminella eller allmänt klandervärda i alla avseenden. Det är visserligen provokativt mot dem som som är muslimer, kristna eller judar eftersom en stor del av deras läror anses härstam-
ma från dessa individer och den tid de sägs ha levat i, men – yttrandefrihet och god smak är inte några begrepp som med nödvändighet har med varandra att göra.

Nu har Vilks visat en film föreställande Muhammed som homosexuell, något som naturligtvis upprör troende muslimer. På samma sätt har Jesus utmålats som homosexuell, något som givetvis är störande eftersom både kristendomen och islam har ett puritanskt förhållningssätt gentemot homo-
sexualitet.

Även om alla inser att Lars Vilks knappast gör skäl för epitetet ”konstnär” så är han i sin fulla rätt att reta upp muslimer, kristna och judar genom att överträda de eventuella tabun som kan finnas inom dessa religioner, och det gäller givetvis alla upptänkliga religioner. Så långt är jag med, och jag skulle själv kunna tänka mig att publicera en nidteckning föreställande profeten om det inte vore så att muslimer redan innan är en hårt ansatt grupp i Sverige.

En bild förställande en homosexuell Jesus skulle vara lättare att visa eftersom kristendomen är en stor religion i Sverige, även om det bara är en minoritet som tror på den kristna guden så är vi uppfostrade med psalmsång i skolan, kyrkobesök och annat. Men visst har vi kristna idioter här också. Jag vet inte vilka som sett bloggen apg29 (eller vad den heter), men de flesta har väl hört talas om de knäppgökar som velat anordna bokbål på Jonas Gardells böcker. Han tror på gud och är gay, något som får svenska fundamentalister att helt tappa fattningen. Det är inget att förvånas över att ett antal muslimer reagerar på precis samma sätt.

Men, och det tycker jag är det viktiga, är motivet enbart att göra sig ett namn som motståndare till en religion så tycker jag att syftet förfelas. Det främsta skälet till det är att muslimer

Lars Vilks

är en redan utsatt minoritet i Sverige. Det måste finnas starka skäl som gör att man känner sig tvingad att provocera den gruppen. Folkpartister och andra ”liberala” håller inte med mig om det, å andra sidan så hämtar de sina åsikter ifrån grumligt vatten som bekant.

Själv har jag genom åren haft ett antal muslimer som arbetskamrater och vänner, även idag har jag kontakt med flera av dem, förutom dem jag träffat på nätet. Ingen (!) av dessa ligger sömnlös på grund av vad en självutnämnd ”konstnär” säger och gör. Av det drar jag slutsatsen att de som ger sig på Vilks är av samma skrot och korn som dem som vill bränna Jonas Gardells böcker. Sedan kan man förstås dra slutsatser om det svenska samhället utifrån det skedda, slutsatser som är långt ifrån smickrande för oss svenskar.

i Tags: om , , , , , , , ab1 dn1 svd1 gp ex t

  70 comments for “Lars Vilks har rätt att vara en idiot!

  1. Pingback: Carina

Comments are closed.