Kryper inte Sverige åter för USA då det gäller Edward Snowden?


För ett par månader sedan fäste snälla Facebook min uppmärksamhet på artiklar jag publicerat för exakt ett år sedan. Jag har nu börjat återpublicera artiklar som jag tycker är relevanta även idag. Detta är en sådan artikel, som alltså först publicerades 4/12 2015. Den handlar om Snowden. Var tycker DU?

Just nu på kvällen fick jag ett mail som uppmärksammade mig på ett löfte av den franska vänsterna kandidat Jean-Luc Melencon. Han garanterar franskt medlemsskap till Assange och Snowden om han blir vald! JL Melenchon

Swedish_Doctors_for_Human_Rights
Igår handlade ”Dokument utifrån” om Edward Snowden. Tyvärr berättade man nästan inget om vad han gjort. Han har ju avslöjat NSA:s övervakning av befolkningen i USA, viktiga politiker och affärsmän och radikala människor över hela världen via mail, telefonsamtal, samarbete med Facebook, Google m.fl. Bara Echelon samlade för några år sedan in 3 miljarder uppgifter/dag åt NSA. Frågan har behandlats av flera blogginlägg här. Uppgifterna från intervjuade personer gav vid handen att USA skulle ställa Sverige inför mycket hård press om utlämning om Snowden sökte asyl här. Ledande amerikanska politiker, inkl. utrikesminister Kerry, kallar honom för förrädare (då han avslöjat statens mycket omfattande spioneri på landets invånare utan att informera dessa).
Daniel Ellsberg (Pentagon Papers), en av världens främsta visselblåsare, trodde att Snowden genast skulle placeras i isoleringscell på livstid om han kom till USA, kanske via Sverige. Förre NSA-chefen Hayden, menade att Snowdens avslöjande åstadkommit stor skada, men kunde inte klargöra på vilket sätt. NSA:s arbete fortsätter ju i allt väsentligt som tidigare.

Utrikesminister Margot Wallström vägrar att låta sig intervjuas i programmet, vilket är anmärkningsvärt, och oroande för vän av demokratin,och för Snowden. Ett kraftfull uttalande om demokrati och mänskliga rättigheter (som USA tar till då och då medan man stödjer krig och statskupper mot demokratier) a la Olof Palme…

DN, som jag ofta har skäl att kritisera har en bra artikel av Hanne Kjöller där hon skriver ”När det enda Snowden erbjuds är en rättegång av diktatursnitt – är det då rimligt att utelämnas honom”?
Man kan ju fundera på hur massmedia, Sverige och ”Väst” skulle reagerat om det varit en rysk visselblåsare som flytt till USA.

I programmet, som var bra, intervjuades några personer jag träffade på ett möte i Stockholm 5/6.
Den 5/6 var min fru och jag på ett seminarium hos Civil Right Defenders och med Svenska PEN. Där framträdde nedan nämnde Thomas Drake, Daniel Ellsberg, och Drakes advokat Jesselyn Radack och talade om visselblåsarnas betydelse och svåra situation, med PENs ordförande Ola Larsmo som moderator. Ola Larsmo klargjorde att svenska visselblåsare bara har lagligt skydd om de arbetar i det offentliga. Då alltmer i Sverige privatiseras försvåras visselblåsarnas situation. Man hoppas nu på att ett lagförslag från Europa-rådet ska ge visselblåsarna starkare lagskydd.

20150605_091242
Talarna från USA framhöll den svåra situationen för visselblåsare under Obama, som jag skrivit om i blogginlägg 1 juni där jag berättade att president Obama ingripit 30 gånger mer mot visselblåsare än alla USA:s övriga presidenter tillsammans. De betonade att ett grundläggande problem är att landets regering och förvaltning ibland inte följer lagen. Det är viktigt att reagera för att söka bevara demokratin menade Drake, som hade inspirerats av Ellsberg. Denne berättade att hans anställning i regeringsuppdrag i Pentagon började 4/8 1964, då ”Tonkinbuktintermezzot” ägde rum. Då beskyllde USA Nordvietnam för att ha attackerat USA med torpedbåtar, som en förevändning att bomba landet. Detta visade sig vara grundlöst, en lögn som då Bush och Cheney beskyllde Saddam Hussein för att ha massförstörelsevapen. Ellsberg berättade att han, och de andra i Pentagon visste att president Johnsons påstående var en lögn – men han och andra höll tyst denna gång. Han påminde oss om att USA släppte 4 gånger mer bomber över Sydostasien än vad som släpptes under hela Andra världskriget.

De tre talarna från USA var eniga om att Assange och Snowden löpte stor risk att bli utlämnade till USA om de kom till Sverige. Man saknade i deras framträdande perspektivet att det borde vara viktigt att mobilisera massorna, och stora organisationer mot de övergrepp mot lagstiftning som modiga visselblåsare reagerat på.
Denna artikel med Leif Elinder som huvudförfattare och med professor Marcello Ferrada de Noli och mig som medförfattare har 4 juni publicerats i Nya Wermlands-Tidningen, med nedbantning av manus. Vi är alla medlemmar i Swedish Doctors for Human Righs (SWEDHR).

Nu över till artikeln i Nya Wermlands-tidningen.

Artikeln.
Vi måste stå upp för en fri debatt, rätten till ett skyddat privatliv, rätt till en öppenhet på arbetsplatser och möjligheter till att kunna utkräva ansvar. Visselblåsare utsätter sig för betydande risker. De förtjänar vårt stöd, skriver Leif Elinder, Marcello Ferrada de Noli och Anders Romelsjö.

Denna vecka den 1-7 juni är den internationella sympativeckan för sanningssägare – det vill säga visselblåsare. Visselblåsare är nödvändiga för en levande demokrati. Det handlar om personer som till journalister och vanligt folk avslöjar övergrepp och olagligheter, som makthavare av olika skäl söker dölja.

* Bland de grövre oförrätterna noteras fängslandet av John Kiriakou (före detta CIA-anställd) för att han upplyst media om USA:s tortyrprogram, samtidigt som torterarna går fria och ansvariga för programmen till och med befordrats (som USA:s CIA-chef John Brennan).

* I september 2014 tillkännagavs att den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden skulle tilldelas Right Livelihood-priset, ofta kallat det alternativa Nobelpriset. Många röster höjdes då för att Snowden skulle komma till Sverige för att ta emot priset. Men professorn i internationell rätt vid Stockholms universitet Said Mahmoudi varnade honom för detta. Risken att utlämnas till USA bedömdes vara för stor.

* Juristprofessor Said Mahmoudi har beskrivit USA:s hårda påtryckningar – om till exempel de två egyptier som Sverige år 2001 på USA:s begäran utlämnade till Egypten där de utsattes för tortyr, vilket var förväntat. Mahmoudi påminde om hur USA tvingade europeiska länder att stoppa sitt luftrum för Bolivias president Evo Morales under dennes flygfärd hem från Ryssland. Mot all internationell rätt tvingades planet att landa i Österrike där det genomsöktes då Snowden misstänktes befinna sig på planet. I USA hotas Snowden av åtal för spioneri och riskerar livstids fängelse.
Assange. untitled
* Julian Assange greps av brittisk polis 7/10 då han kom till polisstationen. Den 16 december släpptes Julian Assange fri mot borgen.Den 24 februari 2011 beslutade en brittisk domstol att Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Det överklagades, och en ny rättegång om utlämning genomfördes 12-13 juli 2011. Den 2 november 2011 beslutade High Court i England att avslå hans överklagan och att han fortfarande ska utlämnas till Sverige. Den 19 juni 2012 framkom att Assange sökt politisk asyl i Ecuador och därmed befann sig på landets ambassad i London. Den 16 augusti 2012 kom beskedet att Ecuador beviljat honom asyl. Han har således förlorat fem år av frihet anklagad för sexbrott mot två kvinnor, vilka bägge intygar att de haft frivilliga samlag med honom. Först hölls Assange av den brittiska polisen, sedan försågs han med fotboja. För att undgå utlämning till Sverige tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad, där han erbjudits politisk asyl. Assange försäkrar att han är villig komma till Sverige för ett rättsligt avslut om han får garantier att inte utlämnas till USA.

* Assange utpekas i USA som ”High tech-terrorist”, och enligt dokument publicerade genom Edward Snowden placerades Assange den 10 augusti 2010 på en så kallade ”Manhunting target list”. Vad gäller frågan om sannolikhet för en utlämning så har svensk praxis de senaste femton åren varit att bifalla samtliga utlämningsframställningar från USA när personen befunnit sig i Sverige.
Snowden 25 december
* Demokrati bygger på ett samförstånd mellan vanligt folk och de som styr. Detta förutsätter att allmänheten är korrekt informerad. Vi måste stå upp för en fri debatt, rätten till ett skyddat privatliv, rätt till en öppenhet på arbetsplatser och möjligheter till att kunna utkräva ansvar. Visselblåsare utsätter sig för betydande risker. De förtjänar vårt stöd. Utnyttja vecka 23 till att stödja visselblåsare var du än befinner dig.

Leif Elinder. Barnläkare, samhällsdebattör
Marcello Ferrada de Noli. Professor emeritus, tidigare avdelningen för socialmedicin, Karolinska institutet samt Harvard Medical School
Anders Romelsjö. Professor emeritus, Karolinska Institutet och Stockholms universitet

i Andra om: ,
, , , ,, , , , , , , , , , , , , ,

DN 4/12 Nya Wermlands-Tidningen Civil Right Defenders seminarium SWEDHR Washingtonblog SWEDHR Visselblåsarveckan Washington Post Guardian SydsvenskanVan Burens rapport Van Burens bloggDN 12/12 Uppdrag Granskning SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg


5 svar till “Kryper inte Sverige åter för USA då det gäller Edward Snowden?”

 1. Vad kan man vänta sig av en president som troligtvis är olaglig enligt USA:s konstution? Nå, Obama gör sitt ”jobb” som sprattelgubbe åt de mäktiga organisationer som styr USA. Allt mer tyder dock på att olika maktsfärer i USA inte drar jämt, vilket märks av alla underliga uttalanden från officiellt håll bl a Pentagon, CIA med flera.

 2. Efter parisdådet så utpekade US-media Snowden som den skyldige. Resonemanget var att det var tack vare honom som terroristerna hade förstånd att använda krypto.
  Lyckligtvis så är väl detta fortfarande för magstarkt för att kunna drivas i europeiska media. Vi får nöja oss med ett rejält vinklat reportage.

 3. Jean-Luc Mélenchon lovar att om han vinner presidentvalet 2017, kommer han att ge franskt medborgarskap till Julian Assange och Edward Snowden.

  Jean-Luc Mélenchon har aldrig gjort någon hemlighet av sin sympati för Julian Assange och Edward Snowden. Från och med sommaren 2013, bara några veckor efter avslöjandena beträffande NSA hade den förre ledaren för Vänsterfronten uttalat sig för ett mottagande i Frankrike av den förre analytikern i USA:s underrättelsetjänst. Vad beträffar grundaren av Wikileaks, så hade Mélenchon besökt honom under året 2012 för att stödja honom.
  Den enda sura biten i denna fina soppa är att Mélenchon inte har den minsta chans att vinna i april och maj.

  Det var min fria översättning av en paragraf i en artuikel från numerama.com
  http://www.numerama.com/politique/213161-melenchon-accordera-la-nationalite-francaise-a-assange-et-snowden-sil-est-elu.html
  ”Jean-Luc Mélenchon l’affirme : s’il gagne l’élection présidentielle de 2017, il accordera la nationalité française à Julian Assange et Edward Snowden.
  ”Jean-Luc Mélenchon n’a jamais fait mystère de sa sympathie pour Julian Assange et Edward Snowden. Dès l’été 2013, à peine quelques semaines après les révélations sur la NSA, l’ex-leader du Front de Gauche s’était prononcé en faveur d’un accueil de l’ex-analyste des services de renseignement. Quant au fondateur de WikiLeaks, il lui avait rendu visite en 2012 pour lui apporter son soutien.”

 4. Snowden och Assange sitter nog tryggare i länder som inte är med i Nato eller underkastar sig Nato. Om Trump är smart kommer han fixa så att visselblåsarna blir benådade och kanske ge dem medalj för att ha avslöjat statens olagligheter.

  Det kommer öka Trumps popularitet ytterligare inför nästa val. Samtidigt var det inte Snowden som egentligen avslöjade spioneriet. Det skedde långt tidigare, men han blev s.a.s. ytterligare ett trovärdigt bevis på vad vi redan visste pågår för fullt. Jakten på både Assange och Snowden är ologiska förutom vad gäller skrämsel av egna byråkrater/militärer att inte avslöja fler olagligheter som fortfarande pågår eller gamla olagligheter som de nu försöker dölja.

  Det värsta välkända som pågår är väl droghandeln vars pengar tvättats genom börsnoterade storföretag i USA. Trump verkar vilja avsluta den saken, dessutom beskatta herrarna hårdare. Det kommer bli ett djävla liv inledningsvis om han gör det. Han är tuff nog, men han kommer verkligen behöva Secret service.