Kravallerna fortsätter, nu med Flash mobs?Kravallerna i London fortsätter, nu har de sprit sig till Birmingham och Liverpool och premiärministern har avbrutit sin semester för att komma hem för att samordna regeringens insatser.

Jag lyssnade en stund på BBC inatt och där var det en person som påstod att vissa av de som deltog i kravallerna använde sig av Twitter för att samla ihop folk till en viss tidpunkt på en förutbestämd plats, jag vet inte om uppgiften är korrekt, men antagligen kommer svenska media att berätta om det förhåller sig så.

Annars är det lätt att konstatera att man lätt kan skapa en rejäl oreda genom att använda en flash mob-liknande taktik, jag har tidigare skämtat om saken här på hemsidan i samband med att jag ska bli heltidsdemonstrant i samband med att jag blir ålderspensionär i december. Jag ska häcka utanför Rosenbad, försedd med flygblad och tomater har jag berättat, varpå ett antal läsare i min egen ålder har meddelat sitt intresse av att vara med.

Men stämmer uppgifterna om Twitter och flash mob-taktik så har polisen i England närmast oöverstigliga problem. Samtidigt så vidarebefordras problemen till Twitter. Kan man använda Twitter i brottslig verksamhet, som det i så fall rör sig om i London, då kommer myndigheterna att agera och det mest troliga är att man gör på samma sätt som i arabvärlden där man helt sonika stängde ner stora delar av nätet.

Att göra det i samband med fredliga demonstrationer är en sak, en helt annan om/när det används med kriminellt uppsåt. Men det som är mest intressant i nuläget är trots allt – varför dessa kravaller uppstått, vad det är som driver deltagarna att ägna sig åt en destruktiv verksamhet. Man behöver knappast vara raketforskare för att förstå att desperationen kommer sig av långvarit arbetslöshet i kombination med fattigdom. (texten fortsätter under annonsen)

Det är exakt samma förhållanden som är på väg att växa fram i Sverige. Vår regering har tack vare skattepolitiken ökat avståndet mellan dem som har, och de som inte har. Dessutom har man infört saker som jobbskatteavdraget, en reform som ökat skillnaderna dramatiskt. Och precis som i England så finns det en gräns, den har vår högerregering passerat med jättekliv, frågan är om dessa kravaller kan smitta även andra EU-länder?

it Andra om: , , , , , ab12 ex123 dn123 svd123 sr svt gp1


7 svar till “Kravallerna fortsätter, nu med Flash mobs?”

 1. Ekonomisk segregation kan bara skydda de besuttna till en viss punkt. Twitter, ja vissa använder tidningarnas och TVs rapportering för att få folk att komma ut på gatan och delta…

  Idag tror jag bestämt det blir brittisk 77-punk för hela slanten.

 2. Ungdomarna har ångest inför skolstarten? Här hemma driver de runt och misshandlar och gör inbrott. I England som är ett nummer större, bränner man bilar och plundrar. Visst använder man den nya tekniken för att samordna det hela. Polisen kommer att få en tuff uppgift.

  • Tror snarare de har ångest över att de inte har någon framtid, annat än som nån sorts Fas-3-slav, i ett totalsegregerat samhälle.

 3. I natt hade Aftonbladet en rätt skrämmande rubrik:

  ”Firmor skyddar London”
  ”Supportrar och 16000 poliser gör gemensam sak mot mobben i huvudstaden.”

  Tryggt, när det kniper så lierar sig polisen med de mest brutala högerextremister de kan finna.