Mystisk brand hos Sverigedemokrat


Nu har en Sverigedemokrat återigen utsatts för ett politiskt brott. Tidigare har en SD-medlem och hans flickvän fångats i den egna lägenheten, misshandlats och lindats in i tejp. Polisen misstänkte att det allt var fejk men kunde inte bevisa saken varför det inte blev något åtal. För något halvår sedan så blev en Sverigedemokrat utsatt för ett attentat där några höll i honom och ristade in ett hakkors i pannan. Rättsläkare ansåg att skadan var självförvållad och polisen lade ner utredningen.

SD-blogg: ”Min partikamrat Frida Grundström, kommunfull-
mäktigeledamot i Gnesta, är en av alla de SD:are som tidigare utsatts för angrepp från meningsmotståndare. Utöver att ha drabbats av minst sagt otrevligt klotter på ytterdörren har hon också utsatts för våld som resulterat i ett brutet revben. Detta på grund av hennes politiska åsikt.

Som om inte detta är illa nog har hon nu ikväll drabbats av något alldeles horribelt. Hon hade nyligen kommit hem, som tur var utan barn, då någon lyckades sätta eld på hennes ytterdörr…invändigt. Tack vare brandlarmet upptäckte Frida branden snabbt och hann ringa brandkåren innan elden hunnit spridas. En bild på hennes brinnande ytterdörr finns att se nedan.”

Det är fullständigt självklart att man inte ska utsätta politiska motståndare för hot om våld, det är självklart för de flesta. Tyvärr så har rasister sällan levt upp till den målsättningen själva. Ausonius dödade en, Mangs är för närvarande misstänkt för tre mord och ett stort antal mordförsök. Den senaste i raden är den norska mass-
mördaren Breivik som dödade sjuttiosju personer, huvudsakligen ungdomar. Det enda svenska politiska parti han tyckte om var – Sverigedemokraterna.

Medlemmar i SD har ertappats med att hitta på ett antal överfall, och somliga anser att det i dagsläget handlar om att flytta fokus från Breivikaffären, om det förhåller sig på det sättet nu kan jag omöjligen bedöma. Men visst är det intressant att konstatera att offret hade tid att fotografera brasan innan hon satte igång att släcka elden?

Personligen är jag en ivrig, och dessutom van fotograf, jag har dessutom kameran lätt tillgänglig. Men jag skulle aldrig komma på idén att fotografera en pågående brand i min egen lägenhet när den fortfarande pågår. Sådan sinnesnärvaro har jag inte trots att jag faktiskt har arbetat som pressfotograf några år. Jag avvaktar givetvis med fotograferandet till dess att branden är släckt. Men alla är vi olika, i alla fall Frida Grundström och undertecknad…

it Andra om: , , , , , , dn svd ab sr svt


17 svar till “Mystisk brand hos Sverigedemokrat”

 1. Hälla in färg i brevinkastet är AFAs metod, hälla något brandfarligt och tutta på är så vitt jag kan förstå en metod som bara högerextremister använt. Tillsammans med SDs självskadebeteende så blir det omöjligt att uttala sig i det här skedet, först när någon gripits kan vi avgöra om det var ett attentat eller helt enkelt någon som ville få sin vandaliserade ytterdörr utbytt samtidigt som man får lite PR.

 2. Det kan handla om brandpost också.

  (Ber om ursäkt för den, men kunde inte låta bli och riskerar att hamna i spamfiltret.)

  • Den var tveksam, ja..

   Jag tror inte att en grupp som AFA skulle hitta på något så urbota korkat, straffet för mordbrand är mycket strängt, och skulle någon komma till skada så handlar det om många års fängelse.

   Men som sagt, det har handlar mycket om högerextremisters brott ett tag nu, somliga försöker väl få media att ändra fokus, även om jag givetvis inte vet att det handlat om det nu.

   • Att det skulle vara en AFA sanktionerad aktion är helt uteslutet. Deras aktioner går ut på att upplysa grannar om att det bor en rasist i huset. De syftar alltså till att aktivera social kontroll från grannar, en metod de använt konsekvent och som skulle helt negeras om de sätter grannars liv i fara. Det utesluter inte att nån förvirrad anarkist skulle tänkas höja insatsen, förvisso, men det finns en grupp som har förakt för andra människor som partipolitisk idé, som mycket väl kan sätta andra i fara för sin politiska idé, de heter SD.

 3. Några kommentarer till det aktuella fallet, eller den eventuella äktheten i anmälan, har jag inte. Men det är kul med den citerade SD-bloggen. Varför skriver de så ofta så där styltat?

  ”Minst sagt otrevligt klotter!” ”Något alldeles horribelt!”

  • Jag har inte reflekterat över det, det är första gången jag har sett bloggen. Men det är förvisso sant att SD-bloggar sällan brukar vara speciellt välskrivna eller välformulerade. Fast det är nog inte denna heller i alla lägen, om man säger så.

   Men det finns SD-bloggar där ägaren har utomordentlig skrivförmåga och dessutom kan stava, men jag struntar i att tipsa om dessa…

 4. Jag vet inte, men ditt sätt att resonera tyder på att du är dum i HELA huvudet. Sorgligt… / Jinge

 5. Innan det blir någon jätte-debatt om vilken sida (vänster eller höger) som är mest våldsam så är här wiki-länkar till statistik av BRÅ.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Autonoma_r%C3%B6relsen_i_Sverige#Politiskt_motiverad_brottslighet
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Vit_makt#Kriminalitet

  När det gäller politiskt motiverade brott är båda sidor lika goda kålsupare (till antalet iaf; fördelningen av kategorier skiljer sig)

  När det gäller icke-politiskt våld så är däremot högerextremister överrepresenterade:

  Enligt Brås rapport är personerna inom vit makt-miljön tydligt överrepresenterade i förhållande till den autonoma miljön när det gäller misstankar om icke-politiskt motiverade brott.[22] Personer inom vit makt-miljön var misstänkta i sammanlagt 5 332 sådana fall medan motsvarande siffra för personerna inom den autonoma miljön uppgick till 1 565 misstankar.

  • Vad menas med ”När det gäller icke-politiskt våld så är däremot högerextremister överrepresenterade”

   Varför ens titta på sådana saker, och hur kan man vara säker på att det inte rör sig om politiskt våld?

   En annan sak som du tycks ha missat:

   Autonoma: Våldsbrott 162 fall (varav misshandel 152 fall) 0, noll mord och dråp

   Högerextrema: Våldsbrott 227 fall (varav mord och dråp 14 fall och misshandel 211 fall) 14, fjorton mord och dråp.

   Jag försvarar inte de autonoma nötterna men din redovisning lämnar övrigt att önska, om man säger så…

   • Det betyder att den högerextrema sidan begår mycket fler brott som faller utanför politiska brott? Precis som det står i Wikin.

    Ser man på siffrorna är högerextremister oftast brottslingar först och främst och extremister sedan; det är klart och tydligt vilken typ av människor den sidan drar till sig helt enkelt.

    Sen skrev jag att fördelningen av kategorier skiljer sig åt mellan de två grupperna. Jag länkade artiklarna för att folk ska läsa dem själva, inte för att jag ska göra någon djupgående analys åt folk som vill debattera ämnet.

 6. Håll dig till dina nazzebloggar! Fast det är ovanligt att du har ett manligt alias… / Jinge

 7. AFA är helt uteslutet. De använder färg, skadeinsekter och lim. Pratar vi våld använder de mest knytnävar, fötter, knogjärn och tårgasspray men de skulle aldrig sätta eld på ett hus där det bor andra människor. Smasha rutor är en annan sak, det har hänt.

  Kan sätta nästan vad som på att hon tänt eld på sin egen dörr det dumma våpet.

 8. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

  1. En fungerande mejladress krävs.
  1b Alias ska bestå av ord, inte bara ett tecken.
  2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

  Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.

  / Jinge

  • Eftersom du är ett ö-känt troll så borde du ha läst dessa rader i reglerna för kommentarer för denna hemsida: ”Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.”. Och det är PRECIS det du gjorde…