Juholtaffären, nu börjar efterspelet


Jag är övertygad om att Juholt-affären kommer att bli omskriven under många år framöver, den utgör ett mycket illustrativt exempel på ett mediedrev. Det visar också medias förmåga att skumma ytan på ett nyhetsflöde, de har inte ens tid att läsa igenom den text som de själva just skrivit. Konkurrensen bland ledande media är knivskarp och den ögonblickliga reaktionen på en händelse sätter givetvis sin prägel på det man faktiskt producerar för sina läsare, lyssnare och tittare.

En djupare analys kommer givetvis, eller rättare sagt, många djupare analyser kommer följa i spåren av Juholt-affären. Den kommer säkerligen att utmynna i en del avhandlingar i ämnet och antagligen är det redan det huvud-
sakliga diskussionsämnet på landets alla journalistutbildningar. Jag tror att vi är många som kommer återvända till detta mediala bottennapp, några har redan skrivit en del. En artikel som jag tycker att alla bör läsa är Göran Greiders kulturartikel i Aftonbladet, en artikel som nu har fått en undanskymd plats på tidningens hemsida trots att den är rykande färsk.

Göran Greider: ”Det var egentligen bara krysset i kikarsiktet som fattades på de där fotografierna från Sveavägen 68. Man såg Håkan Juholt stå där, begrundande, i vintermörkret. Ensam. Genom en fönsterruta skymtade profilen av någon av hans motståndare under VU-mötet.

Kvällstidningarna hade uppenbarligen skaffat sig tillträde till de högsta våningarna i fastigheten mittemot det socialdemokratiska partihögkvarteret: De siktade. De tryckte av.

Och i dag avgick han. Ett anonymt köpcentrum i Oskarshamn blev något av den symboliska avskedsplatsen för en politiker som inte passade in i den mediala storstadsmallen.

Håkan Juholt trädde fram som ett sista uttryck för den klassiska gråsossen, ja, en folkrörelsernas man – men i en tid när folkrörelserna knappt längre finns kvar. Redan från början märktes en alldeles speciell misstro mot honom från hans kritiker.

Jag vet inte hur många borgerliga ledarskribenter jag talade med under de tio månader han gavs som uttryckte den renaste form av nedlåtande klassförakt mot mannen, och förakt för den landsort han ansågs stå för. Det lågintensiva drevet på otaliga borgerliga ledarsidor inleddes redan dag 1. Det fortplantades ut i public service och ekade vidare i en Margit Silbersteins eller en Mats Knutsons ”djupanalyser”.

Men det som snabbt inträffade var att vanliga nyhetsmedier hakade på. De valde den enkla vägen, i en tid när de redaktionella resurserna krymper: Några samtal till anonyma källor inom (S) och man har ett braskande uppslag. Det kostar inte mycket. Och sedan ber man läsarna rösta ja eller nej på en hemsida, särskilt om man är tjänsteman och kan göra det på jobbet, så blir det av det också en billig nyhet.”

Det är lätt att konstatera att Håkan Juholt ibland var alltför spontan, men det är lika lätt att inse att han som person hade potential att bli folkkär i ordets rätta bemärkelse. Han avvek från den vanliga broilermallen bland politiker och skulle, om han hade fått hållas, haft stora möjligheter att bidra till att vi faktiskt blev av med högeralliansen. En sådan sak förstärker givetvis misstron mot journalister i de större medierna. De är alla mycket välbetalda och skulle, med Juholt som regeringschef, på sikt fått se hur åtskilliga skattekronor skulle ha använts till förmån för dem som inte har feta journalistlöner att leva på. Juholt skulle ha satsat på att jämna ut de klassklyftor som högeralliansen jobbat så hårt för att utvidga.

Det är klart att Håkan Juholt sände vågor av rysningar efter deras ryggar. Det är också klart att de nu vill rättfärdiga sin förföljelsekampanj för att slippa undan kritiken, eller som en icke obekant ledarskribent skrev i ett meddelande till mig på Twitter: ”Jag tror alla progressiva krafter i samhället vinner på att sluta skylla på media, bara.” Vad ”bara” står för begriper jag inte riktigt, men vi är många som har reagerat på tidningens agerande i Juholt-affären. Man gjorde sig själva till huvudaktör i drevet, fejkade och överdrev nyheter, och idag försöker man rättfärdiga sitt agerande samtidigt som man vill fortsätta att sälja lösnummer. På mig gör det ett vämjeligt intryck, det etsar fast intrycket av dålig kvalitet och utstuderad kommersialism, något som redan är på god väg att dra undan mattan för svensk kvällspress.

it Andra om: , , , , , , , , , , ab123 svt1 sr1 dn12 gp svd1 ex1


58 svar till “Juholtaffären, nu börjar efterspelet”

 1. Skamligt av media.
  Problemet är att folk tror dem.
  Är det någon som anmält tidningarnas förföljelse till PO eller är det dödfött?

 2. Man kan tycka vad man vill.

  Men att älta det som varit kanske inte är konstruktivt?

  Det finns en del ”lallande vrak” i partiet som vill,vill.

  Jag känner inte till potentiella kandidater.

  Hoppas dom hittar någon.

  • Men att älta det som varit kanske inte är konstruktivt?

   Så länge man kan belysa maktstrukturer så är det MYCKET viktigt.

   • Måhända.

    Man kan givetvis belysa Juholts misstag och medias ”erkännanden”. eller vad?.

    Sådant kommer om 30 år.

    Hitta för fan någon jävel som kan prata fakta (se (v) som totalt nonchaleras i media = farlig.).

    Juholt var farlig.

 3. Skriv inte SAMMA kommentar på massor av bloggar! Har du ingen ork att skriva en kommentar enbart för denna blogg så bör du avstå helt. / Jinge

 4. Jag lägger hela skulden på Aftonbladet. Ynkedom utan motsvarighet i det moderna Sverige!

  • Jag håller med dig i ynkedomsdelen av din kommentar, och ja Aftonbladet var sämst i klassen, men läs Göran Greiders artikel oxo!

   • Bra! Gör samma sak med DN, de har gått från en visserligen liberal men med hyfsat neutral nyhetsrapportering till en tidning som vrider på allt om det möjligtvis kan skada oppositionen. SvD är något bättre, men jag skulle knappast kalla den bra.

    Vi behöver en ny oberoende dagstidning i det här landet. Fria Tidningen är en bra början, de ska börja med femdagarsdistribution nån gång i år har jag för mig. http://www.fria.nu

 5. På något sätt är det tragiskt att Greider framstår som en av de sista vänsterintellektuella som inte agerar i egenintresse för att stärka det egna varumärket. Trenden i media där journalisterna själva tar plats och fokus är farlig eftersom väldigt många journalister strävar efter att skapa personliga varumärken snarare än att tjäna en god journalistisk uppgift i samhället. Greider är så långt ifrån ett varumärke man kan komma, han har ju konsekvent på sig helt vanliga svarta t-shirtar och försöker inte framställa sig på något särskilt sätt i medierna utan låter sina tankar och idéer tala istället. Det blir allt mer sällsynt tyvärr. Jag tror att i framtiden kommer många intellektuella att skriva anonymt för att kunna låta sina idéer tala istället för att bli bedömda efter ytliga faktorer som snabbt kan säljas i media.

 6. Perfekt analys av Greider! Jag tillhör också dom som nu slänger Aftonbladet i papperskorgen!

  • Nyhetsdelen har väl aldrig varit ”Vänster”, det var bara ledar- och kultursidorna även då LO ägde tidningen..

  • Håller med. Jag slutade köpa Aftonbladet för några månader sen. Tidigare köpte jag den ett par ggr/veckan i väntan på bussen. Den har stadigt blivit sämre och sämre med allt mindre att läsa.

 7. När hela VU skutan hos S läcker som ett såll, så är det väl hög tid att köpa en helt ny båt. Ska det som sägs på VUs möten stå i morgondagens Aftonblad så begriper ju var och en att man fått in en katt bland herrmelinerna.
  Lösning: Byt ut hela rasket!

 8. Hurra för Greider! I Godmorgon världen i morse sa han att ”varje gång man försöker prata ideologi med Öastros blir han förbannad!” :-)

  Visst är det viktigt att analysera vad som hänt. Som du skriver: ”Så länge man kan belysa maktstrukturer så är det MYCKET viktigt.”

  Jag delar din syn på medias roll – MEN – det är läckande, illojala högersossar som oavbrutet har kastat ny ved på brasan!

  Trots allt så är det bara 2 (!) procentenheter som skiljer alliansen från de röd-gröna enligt Sifos senaste mätning:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/karnvaljare-i-norr-flyr-s-for-v_6788099.svd

 9. Ja.

  Kan man inte hitta någon oförbrukad förmåga så är det kört.

  Det gör etter värre att ens försöka föra fram dom ”gamle” som på aftonbladets löp- önsketänkande?

  Glöm det!

 10. Man blir seriöst spyfärdig över all ”välvillighet” efter avsättningen på aftonblajans ledarplats. Så falskt att det isar i tänderna. Man var högeravdelningens villiga verktyg i vad som mycket väl kan bli den eviga borgarnatten. För man vill ha tillbaka det (s) som under 20 år sa en sak & gjorde annat. De riktiga guldåren tyckte man var 96-06, det var juvelen i kronan. Tillsätts ”old school”-sossar, ja då börjar antagligen ”bekymren” igen. Då blir en okammad frisyr eller en ungdomssynd plötsligt ”problematiska”. Då infinner sig inte riktigt det rätta ”förtroendet”. Om ”stirrande fisken” eller ”snygga strebern” tillsätts blir det däremot lugnt på mediefronten. Fast den ”socialdemokratin” kommer aldrig mera vinna några val. Då får vi leva i den eviga borgarnatten..

  • Om ”stirrande fisken” eller ”snygga strebern” tillsätts blir det däremot lugnt på mediefronten. Fast den ”socialdemokratin” kommer aldrig mera vinna några val. Då får vi leva i den eviga borgarnatten..

   Så sant så sant. Man har missat en profil, det kommer få konsekvenser..

 11. Så är då jakten på Juholt över.
  Och allt började med en som det visade sig felaktig anklagelse.
  Men när pratades eller skrevs det om den senast?
  Frågan är bara .
  Vem står på tur nu?
  Mitt tips är Jonas Sjöstedt.
  Men på det tipset är det ett jävligt lågt odds.
  Särskilt med tanke på den journalistkår vi i dag har.

  • Journalistkåren på de stora tidningarna och TV är i allra högsta grad höger, vänsterjournalister kan man hitta på mindre tidningar och möjligtvis fortfarande på kultursidorna. De gjorde ju ett litet försök i början men det höll inte, men nog gräver de så gott de kan det tror jag, speciellt nu när vänstern börjat gå upp i opinionen.

  • Jag tror inte att man kommer jaga Sjöstedt på samma sätt och det grundar jag på två faktorer:

   1. Sjöstedt är mycket mer ’slipad’ än Juholt och kommer inte bjuda på nånting till media i form av svammel eller uttalanden som avsiktligt kan feltolkas. Dessutom tror jag inte att Sjöstedt har några ’lik i garderoben’ att gräva fram. Det närmaste ett ’lik’ man kan komma är väl att han var medlem i KU men det är ju rätt självklart så det kan knappast bli en skandal.

   2. Sjöstedt företräder Vänsterpartiet och ett starkt Vänsterparti ger ett svagt Socialdemokratiskt Parti enligt den borgerliga logiken. Frågan är ju dock hur de kommer agera när Vänsterpartiet börjar ’sno’ väljare även från den borgerliga sidan, det finns gott om fd Sossar där som nog börjar lacka ur på Kim Jong Reinfeldt.

    • Jag sa aldrig att man skulle låta honom vara ifred, men jag tror inte man kommer kunna klämma åt honom på samma sätt som Juholt bara. för övrigt hoppar (M) på (V) i Expressen också, märkligt nog på arbetsmarknadsområdet där ju Allianzen borde hålla tyst med tanke på sina egna misslyckanden.

 12. Jag har köpt Aftonbladet på fredagar, enbart för korsordets skull. Men nu är det slut med det också. Det finns andra lösningar :-)

 13. Nu är det bara att hoppas att övriga partimedlemmar gör allvar av ’hotet’ och avskedar hela det förbannade Verkställande Utskottet för maken till idioter har jag aldrig skådat tidigare.

  Alldeles oavsett vad de tycker om Juholt så måste de väl förstå att allt skvaller BARA skadar partiet. Får de för dålig ersättning eftersom de ’måste’ agera mullvadar åt högermedia som får realtids-uppdateringar från interna slutna möten ?

  Det är i dagar som dessa man är glad för att Vänsterpartiet finns. Ett parti där det förvisso finns olika åsikter, man är ju inte som Moderaterna, men där alla förstår att diskussioner ska föras internt och inte på Borgarmedias debattsidor.

 14. Ett ej omnämt nyhetsförmedlingsföretag som jag sett, varit väldigt aktiva i att sprida lögner och rykten om Juholt, är TT. Deras utskickade ”Skitsnacksmeddelande” är bara underskrivna med /TT och aldrig med namnet på ansvarig journalist.

  Dessa meddelanden har ex DN, SvD, AB och Ex utan ifrågasättande, gladeligen, publicerat i en egna hatartikelar om Juholt. Artiklar i vilken de själva sedan hänvisar till TT-artikeln som källa. Som alltså ej är undertecknad. Man kan likna det vid att TT “matar mediamonstren” med lämpliga lögner-rykten.

  Bedrövligt medialt etiskt förfall. Medier tycks använda sig av TT, som en bakdörr för därigen se till att få ut önskade rykten. Dessutom helt omöjligt för läsare att kunna se vem som är ursprunglig ansvarig journalist.

  Att TTs- ”journalistiska meddelanden” skulle vara undantagna från följa pressetik, verkar mycket osannolikt och jag hoppas PO gör en granskning av TT och klämmer åt dem.

  Så varning för TT-nyheter. Är artikeln undertecknad bara med: /TT och det som står där verkar uppseendeväckande, speciellt om det gäller personer, tro det ej eller ring TT och fråga vem som skrivit den.

  • TT, tidningarnas telegrambyrå består väl av tidningarna själva? Dvs journalisterna skickar in meddelanden till TT som vidarebefordrar dem till övriga media.

 15. Jag jobbar själv som journalist på en rikstidning sedan tio år tillbaka. Och jag kan bara säga att jag skäms över min yrkeskår. Och också över mig själv som inte säger i från.

  • Skulle du säga ifrån så är sannolikheten hög att du får skaffa dig ett nytt jobb och ev ett nytt yrke.

  • Linda, om såväl du som de av dina kollegor som eventuellt inte går i husses ledband skulle ha något råg i ryggen skulle ni resa er som en person och agera mot all den dynga som serverats den senaste tiden. Har ni inte ett journalistförbund som det skulle kunna gå att agera med hjälp av, innan rajrajisterna hunnit montera ner fackförbunden också och alla era jobb rationaliserats bort?

   • Lingon, jo, jag vet att vi är flera som har äcklats av det drev våra arbetsgivare i princip satt oss att delta i. Jag har försökt säga vad jag tycker, att det är en häxjakt, men mötts av överseende leenden i stort sett. På något vis verkar det inte som om Håkan Juholt betraktas som en människa, han är en fjant som ska mobbas ut. Jag funderar på hur jag ska kanalisera den besvikelse och den skam över kåren som jag känner. Något ska jag göra i alla fall.

    • Bra Linda, glädjande att se att alla av er inte är robotar, jag vet ju det men tyvärr är det oftast de som skriker mest som hörs och präglar intrycken. Och jag vet själv hur tungt det är att försöka få med sig flera i liknande lägen, men trots allt får man försöka. I annat fall kommer man att titta tillbaka och ångra att man inte gjorde något. Så, gå ut hårt och öka!

 16. Det var ett stort misstag av arbetarrörelsen att lägga ner sina tidningar Stockholms-Tidningen och Arbetet bl.a. Jag tror att detta påskyndade vänsterns kräftgång i Sverige.

 17. Kvällens medie-analys av helgens händelser bestod av förklaringen att mängder av misstag till slut blev för många! Inga unika media-drev med gemensamma mål, ingen intim samverkan mellan aftonblajan & partiets högervrå! Då var det avklarat, allt har gått rätt till. Rörde sig tydligen dessutom om en helt frivillig avgång, ett eget litet initiativ! Partiets högervrå är inga konspirerande anti-demokratiska machiavellis som vägrar acceptera vänsterpolitik! Det var det, det. Och vilken mysig stämning i studion, de flesta lät VÄLDIGT belåtna. En slags lättnad kunde nästan anas. Ingen var förbannad och skrek skandal. Media konspirerar inte i Sverige, den som för vänsterpolitik blir aldrig satta i omöjliga lägen, trängda in i hörn utan möjlighet att verka. Så var det med den saken. Då var det avklarat.

 18. S-VU måste naturligtvis ta sitt ansvar och omgående avgå.

  De är de figurerna som ställt till det med att först välja en partiledare
  och sen sänker de som sidsteppats Juholt och börjar SMS:a Expressen om hur besvikna de är!

  Sen tippar jag att det blir Veronica Palm och Mikael Damberg som delar partiledarskapet.

  Två värdiga Socialmoderater!

  • (M)ikael Damberg har nog så många skelett i garderoben att han är diskad på förhand.

   • Nej nej han är ju moderat och då kvittar det om du så lyckats få till ett helt folkmord, du är ändå felfri.

 19. Som sagt, ett allmänt tips till de journalister som eventuellt fortfarande har någon självaktning och yrkesstolthet kvar, gå samman och reagera mot det som hänt den senaste tiden med den ensidighet som infunnit sig i den svenska mediasfären, innan partibyrån rationaliserar bort era tjänster. Telegrambyrån har ju visat sig kapabel och kan lätt ta över rollen som distributör av ’nyheter’ vilka kan planteras i alla blad så ’rätt budskap’ går fram. Men pass innan yrket är något man bara talar om som en forntida företeelse.

 20. Det är märkligt, att likt sandlådebarn S alltid skyller på andra, för dom själva gör ju Aldrig fel..

 21. Vadå avviker från gängse broilermall? Gör han det bara för att han råkar vara tjock, ha glasögon och mustach? Juholt har en politikerpappa, jobbade på en S-märkt tidning där han fått jobb genom pappa och tog sig därefter upp för politikerstegen genom SSU. Låter som en arketyp broiler i mina öron.

  • För 30-40 år sedan, kanske. Idag finns inom politiken ett Stockholmsetablissemang som man behöver vara fast rotad i för att anses tillräckligt ”fin”.

   Förutom alla andra misstag som Juholt gjorde markerade han redan tidigt att han inte hörde hemma i detta etablissemang. Han antydde till och med att han inte behövde det. Populärt ute i distrikten men ett solklart etikettsbrott i maktens korridorer.

 22. När Thomas Mattson går ut och och säger att det inte pågått något drev och att man bör ha arbetat på ett redaktionsgolv för att kunna ha en välgrundad åsikt, då vet jag inte hur jag ska förhålla mig.
  Nej, jag arbetar inte på en nyhetsredaktion, men som läsare reagerar jag väldigt starkt och tycker att rapporteringen kring Juholt varit bortom anständighetens gräns. Jag blir helt enkelt äcklad, för det ger inte intryck om att handla om kritik och granskning längre, det ser snarare ut som mobbing. Det är så jag uppfattar det. Som läsare.
  Men den reaktionen saknar bäring eftersom jag inte arbetar på en nyhetsredaktion?

  • När Thomas Mattson går ut och och säger att det inte pågått något drev och att man bör ha arbetat på ett redaktionsgolv för att kunna ha en välgrundad åsikt, då vet jag inte hur jag ska förhålla mig.

   Det betyder att många yrkesverksamma journalister, trots att de arbetar på redaktionsgolvet på bland annat Expressen och Aftonbladet inte kan ha en välgrundad åsikt. Möjligen bevisar Mattson att hans egen åsikt är allt annat än – välgrundad…

 23. http://www.fria.nu/artikel/91530

  ”Första statsmakten har fällt sitt byte

  Så har jägarna fällt sitt byte. Efter att ha skadeskjutit det rejält i höstas var det bara en tidsfråga innan nådaskottet skulle utdelas. Stoltheten hos jaktlaget Knutsson, Melin, Bergström och Svensson när de skulle kommentera fällandet av denna bjässe gick inte ta fel på. Men istället för odelade ovationer har de nu mötts av ett ifrågasättande om deras jaktmoral. Är det försvarligt att plåga ett byte på det sättet, har de egentligt använt ”justa” jaktmetoder? Jaktlaget förvarar sig med att det faktiskt var bytet som hade dragit igång det hela. Det var bytet som först hade betett sig felaktigt, likt en varg som kommit för nära bebyggelse så har han därför sig själv att skylla…”
  Publicerad: Söndag 22 januari 2012 | 19:12

  Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/91530?

 24. Gott att höra!
  Det här har även påverkat mitt förtroende för media i stort och enskilda reportrar i synnerhet.
  Och jag undrar fortfarande vems beskrivning av juholt som är tillförlitlig. Det är möjligt att han är precis så SUPERKASS som han har beskrivits, men vems beskrivningar kan jag förlita mig på? Aftonbladet och deras anonyma källor med egen agenda? Niklas Svensson och hans uppenbara önskan om att smasha in hårda nyheter oavsett om det finns någon nyhet överhuvudtaget? Silbersteins upprepade karaktärsmord? Jag skriver inte såhär för att raljera eller bara gnälla på media i största allmänhet. Jag undrar verkligen…

   • Jag har lite inside information om just detta, eftersom en mycket god och tillförlitlig
    vän till mig, är bosatt i Småland, och känner Håkan Juholt personligen som partikamrat sedan femton år tillbaka.
    Enligt henne är
    Håkan Juholt en mycket bra
    och humoristisk man som brinner för kultur och sin politik

    I alla avsenden helt enkelt fagre
    rajraj motsats skulle jag vilja tillägga.

    • Det var nog i synnerhet det där med kultur jag fastnade för redan i början av HJs partiledarkarriär och där jag närde en förhoppning för framtiden. Detta eftersom kultur enligt min mening är något så viktigt och grundläggande för människan att jag skulle vilja påstå att utan kultur dör man, åtminstone som tänkande och kännande individ.

     Rajrajsarna anser ju inte kultur vara så väsentligt att det har något värde, och redan där har de ju talat om vilken inställning de har till mänskligheten. HJ gjorde tvärtom, och blev utbuad. Så långt har alltså rajraj och kompani lyckats indoktrinera omgivningen…