Israels upphöjda arrogans


Tyvärr så häpnar jag ofta inför den israeliska nonchalansen mot Genèvekonventioner och resolutioner som tagits av FN. Man bryr sig helt enkelt inte om världssamfundets regler, och mänskliga rättigheter gäller möjligen israeler men definitivt aldrig palestinier, eller ”araber” som de ofta kallar dem.

Ekot: ”Israel har godkänt att en ny judisk enklav byggs i palestinska östra Jerusalem, rapporterar israelska statsägda TV-kanalen Channel One. Enligt uppgifterna består byggprojektet till en början av 14 bostäder och ska kallas Maale David. Byggnationen ska ske i området Ras al-Amud, sydost om Jerusalems gamla stad. I närheten finns redan en judisk bosättning där omkring 1 000 människor bor. Byggnads och planeringskommittén i Jerusalams stadsfullmäktige godkände den nya byggplanen ikväll (på onsdagskvällen). – Genom det här beslutet bara förvärrar den explosiva och problematiska situationen som råder i arabiska östra Jerusalem på grund av Israels bosättningsbyggande. Det säger Yudith Oppenheimer från den israeliska organisation Ir Amim.”

Det är långt ifrån alla israeler som uppskattar den högerextrema regeringens agerande i landet. Det har varit både långa och stora demonstrationer i Israel mot det faktum att israelerna måste försörja de ultraortodoxa bosättare som av religiösa skäl inte får arbeta, inte använda preventivmedel, och inte gör det heller. På det sättet slösas miljarder av de israeliska skattebetalarnas pengar bort, dessutom få de betala lika många miljarder för att den Israeliska armén ska skydda dessa extremister.

Det är klart att den egna befolkningen irriterar sig på detta, framförallt då matpriser och hyror är så höga att många inte ens kan köpa sig själva och barnen nya kläder eller ens besöka en biograf. I israeliska tidningar är det fullt av små annonser som försöker samla in pengar till landets många fattiga barn, en barnfattigdom som ständigt ökar. Men extremisterna i den israeliska regeringen stödjer bosättarna likafullt, antagligen är det en metod som för dem betyder att de kan försöka stjäla ytterligare mark av palestinierna.

Omvärlden är dessutom ett skämt, ett dåligt skämt. När Obama talade i Kairo så trodde de flesta att det var en ny Mellanösternpolitik i faggorna, men det visade sig bara vara munväder från den amerikanske presidentens sida. Och tyvärr så tror jag att den israeliska regeringen indirekt straffar alla israeler, för det som händer är förstås att antisemitismen ökar. Här hemma i Sverige så är de mest rasistiska bloggarna ofta försedda med små israeliska flaggor, orsaken är att dessa bloggar inte vill förknippas med nazismen, och istället för judar så driver de sin kamp mot muslimer.

De gamla läderstövlarna har de gömt undan i sina garderober, men det hindrar givetvis inte alla paralleller med den nationalsocialism som fanns i Europa från början av 1900-talet och ända in i våra dagar. Det är bara hatobjekten som (officiellt) är utbytta.

it Andra om: , , , , , , sr dn ex ab svd1


10 svar till “Israels upphöjda arrogans”

 1. En bra och balanserad artikel som vanligt. Nej jag förstår inte varför de framhärdar, jag skulle vilja besöka både Israel och Palestina som turist, men det är omöjligt för närvarande. Men kom de överens så skulle tusentals åka ner.

  • Jag tycker inte att du ens ska skriva om ett land som bryter varenda FN-resolution. De är inte värda det så länge de bryter mot alla regler!

 2. Israel försätter att bygga bosättningar i Östra Jerusalem och på västbanken , Israel har för närvarande 121 bosättningar på mark som stulits av palestinierna , Dessa bosättningar har en befolkning på 462,000 och av de är det 191.000 som bor i Östra Jerusalem

  Bosättningarna har vuxit kontinuerligt mellan 4-6 procent de senaste 20 åren och det mycket högre tillväxte än det israeliska samhället som helhet 1.5 procent , bosättarna har tagit över 40 procent av de ockuperade områden , Alla israels politiska partier har byggt bosättningar och alla är eniga när det gäller byggandet av bosättningar så det spelar ingen roll vilket politisk parti som styr Israel

  Många israeler vill snabba på tvåstatslösning av rädsla för att det snart kommer att bli omöjligt men Israels agerande syftar till att förhindra skapandet av en palestinsk stat

  Bosättningar och internationell rätt
  Israeliska bosättningarna är olagliga under alla grundläggande läs i internationell rätt:

  I artikel 46 i Haagkonventionen förbjuder konfiskering av privat egendom på ockuperat område. Artikel 55 i samma Haagkonventionen föreskriver ”den ockuperande staten ska endast ses som administratör och nyttjanderättshavare av offentliga byggnader, fastigheter, skog och jordbruk egendomar tillhörande den fientliga staten, och ligger i det ockuperade landet. Den måste skydda kapitalet i dessa egenskaper, och administrera dem i enlighet med reglerna i nyttjanderätten ”.

  Artikel 49, punkt 6 i den fjärde Genèvekonventionen föreskriver uttryckligen att ”ockupationsmakten får inte deportera eller förflytta delar av sin egen civilbefolkning till det område som den ockuperar”.

  FN: s säkerhetsråds resolution 465 (1980-enhälligt) gjort klart att ”Israels politik och praxis för att lösa delar av sin befolkning och nya invandrare” i de ockuperade områdena utgör ”ett allvarligt hinder för att uppnå en omfattande, rättvis och varaktig fred i Mellanöstern ”. Säkerhetsrådet uppmanade Israel att ”avveckla de befintliga bosättningar och i synnerhet att upphöra med inrättning, byggnad eller planering av bosättningar på den arabiska territorier som ockuperats sedan 1967, inklusive Jerusalem”.

  Den 2004 dom i Internationella domstolen i Haag förkunnade att ”israeliska bosättningarna på de ockuperade palestinska territoriet, inklusive östra Jerusalem, är olagliga och ett hinder för fred och ekonomisk och social utveckling”

  Netanyahu har upprepat flera gånger att Israel anser sig har rätta att bygga var som helst inom det området som definieras som Jerusalem , Jag anser att Netanyahu och hans regerings medlemmar är terrorister , De vill ha det sista mark reserver som återstår för palestinierna i Östra Jerusalem

  • Jag förstår att du tycker det Marwan. Jag träffade en kille från Nablus igår (egentligen är det hans far som är därifrån, han är född i Sverige), han uttryckte sig så drastiskt att jag inte ens kan citera honom. Ptja min inställning är ju knappast okänd, riv alla bosättningar, eller lämna över dem till deras rättmätiga ägare, och dra tillbaka murskrället till Gröna Linjen. Då skulle iaf jag sluta gnälla, att palestinier inte nöjer sig med det kan jag förstå, men det känns som det akuta steget, ett steg som borde ha tagits samma dag som den gröna linjen fastställdes.

   Och det underliga, enligt min uppfattning, är att inte israelerna själva ser till att rösta fram en fredsregering. Som det är nu sjunker israels popularitet för varje år som går, sådant göder givetvis antisemitismen och det är mer än olyckligt. Själv tycker jag att judar är lika korkade som palestinier, och ja – svenskar. Men frågan är om verkligen israels befolkning vill satsa på att vara främst i den tävlingen? Jag tvivlar på det…

 3. Mycket av det du skriver finns en viss sanningshalt i och mycket av det är trams.
  Där har varit stora demonstrationer för förändringar i det sociala system, dessa demonstrationer har uppmuntrats av regeringen och de har varit lyhörda. Förändringar har redan klubbast igenom. Donationer har alltid varit en del av den judiska kulturen, jag själv donerar mycket till olika organisationer ocg hjälpbehövande.
  Nu var det så att dessa demonstrationer representerades av alla samhällskikt och inte som du tidigare har skrivit av en specifik klass. Vi har en lyhörd regering i Israel. Vad har förövrigt preventivmedel med saken att göra?

  • Vad har förövrigt preventivmedel med saken att göra?

   Det är en lustig poäng bara, de ultraortodoxa anser att man inte ska skydda sig, antagligen med ngn slags religiös grund. Eftersom det dessutom är syndigt att arbeta så får alla israeler som arbetar försörja dem, och deras huvudsakliga syssla är gratis, om man bortser från kostnaden för BB minst en gång om året.. :-) Det är mao humor.

   Mycket av det du skriver finns en viss sanningshalt i och mycket av det är trams.

   ”Viss sanningshalt” ?? Kan du berätta för oss vad av det jag berättar som bara delvis är sant? Sedan vill jag oxo veta vilket av det jag skrev som var trams.

 4. Den dagen då Israel respekterar palestiniernas mänskliga rättigheter, ja då ska jag också resa dit. Tills vidare så fortsätter jag min nu tioåriga bojkott av israeliska varor.