Islamofobi och liberalism, går det ihop?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Sakine Madon skriver idag en ledarartikel i Expressen där hon funderar kring de islamofober som samtidigt kallar sig för ”liberaler”. Hon avslutar sin artikel med orden ”– Säg det högt och stå för er intolerans. Men sluta kalla det liberalt.”

Sakine Madon/Expressen: Dick Erixon – populär bloggare som SvD:s ledarsida ofta länkar till – kallas också slarvigt för liberal. Svepande skriver han att islam är ”en våldskult”. När han bloggar för kristna ”Världen i dag” ställer han kristendomen mot islam. Himmelriket tycks vara i sikte, bara vi blir av med en viss religion…

…Det är däremot skillnad på att ta dessa debatter av liberal övertygelse och på att göra det med udden riktad mot alla troende muslimer eller mot pluralism. Hirsi Ali, Erixon och likasinnade har förstås all rätt i världen att tycka och uttrycka vad de vill. Att människor hotas till livet för sina åsikter är förkastligt. Konservativa eller nationalister får, om de så önskar, kritisera pluralism och mångkultur tills de hesnar. Eller anse att kristendomen ska stärkas och sprida sig till den muslimska befolkningen. Att se det som lösningen på ”kriget”. Säg det högt och stå för er intolerans. Men sluta kalla det liberalt.

Den som är road skulle kunna räkna upp många många som kallar sig för just liberaler, men som i praktiken är islamofober och har en rent rasistisk agenda. Det handlar givetvis om de debattörer som så ofta syns i tidningarnas spalter, ibland på deras ledarredaktioner, och också i olika

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Sakine Mandon

debattprogram som det som Sakine Madon nu talar om, en debatt på Axess-TV.

Personligen har jag alltid stört mig på att någon som kallar sig för liberal ibland kan ha en rasistisk och främlingsfientlig agenda, det är så anti-liberalt som det någonsin kan bli, och snart kommer väl sverigedemokraterna att kalla sig liberala också. Och jag minns också hur en viss minister ville syna småflickors könsorgan, hur hennes ordförande ville ha lärarkåren som angivare till Säpo, så ordet liberal har väl närmast totalt mist sin betydelse idag.

Det är bra att man pekar på detta på Expressens ledarsida, förhoppningsvis så läser vissa ”liberaler” artikeln.

intressant Tags: , , , , , , , ex svd dn ab t
[/column]


10 svar till “Islamofobi och liberalism, går det ihop?”

 1. ”….hur hennes ordförande ville ha lärarkåren som angivare till Säpo….”

  ….och Thomas Bodström vill att varje skolbarn ska ha sin egen polis.

  Gemensamt idelogiskt underlag för en mittenregering över blockgränserna?

 2. Sedan när har Sakine tagit avstånd från islamofobin? Är det jag som fått alzheimer light eller är det hon som glömt vad hon sagt och gjort?

  • Dessutom har hon skrivit att vänstern inte ser sig egen antisemitism. Jag har varit partimedlem i 16 år och ännu aldrig träffat någon som varit negativ mot ”judar” men fler som varit negativa mot Israel. Men hon kanske tror att det är samma sak…

   • Jag har sett det och undrat samma sak. Skulle vara intressant om hon berättade vilken vänster hon talar om.. Den danska??

 3. N, många gånger. Läs här te x: http://www.expressen.se/ledare/1.1529813/sokes-sanna-antirasister

  ”Samtidigt kan jag inte låta bli att undra var alla Malm-kritiska tyckare, skribenter och recensenter håller hus när islamkritik faktiskt smyger över i överdrivna fördomar om muslimer.
  Väck mig den dag borgerliga tidskrifter som exempelvis Neo och Axess lyfter den problematiska islamofobin. Många i den borgerliga sfären verkar knappt ha sett en troende muslim annat än på tv, än mindre lärt känna en.
  Islamkritiker som Melanie Phillips eller Ayan Hirsi Ali hyllas ofta okritiskt, även när de uttalar sig direkt intolerant. Så kallade liberaler borde veta bättre än så.”

  • Det trista med de ”liberaler” som syns och hörs i debatten är väl annars deras agenda. Det finns undantag, men de är dessvärre få. Därför känns ett yttrande som ”– Säg det högt och stå för er intolerans. Men sluta kalla det liberalt.” befriande. Sedan kan ju författarinnan ha skrivit saker ändå som inte ”N” gillar, men själv minns jag inte att jag direkt har läst ngt från hennes penna. Jag brukar ha minne för sådant.

  • Ja det spelar ingen roll för jag har aldrig gillat det Sakine skriver eller säger och senast när det gäller garantilöner för konstnärer. Tycker man inte att Sverige har råd med 150 personer som betytt så otroligt mycket för intelligensnivån i detta de falska intellektuellas marknad så är man inte särkilt bright, om jag säger så.
   Och skulle Sakine mot all förmodan någonsin ha något bra att komma med så blir hon inte kvar på tidnigar som expressen, inte en endaste dag. Så är det bara!

   Skulle en sån som Sakine exempelvis ha kurage nog att kritisera de som håller koncentrationslägret Gaza i sitt järngrepp? Kanske, men då blir hon arbetslös på stående fot. Och har man inget att säga i frågor om liv och död så har man inte mycket att säga ändå.

 4. Folkpartiet har gett Ayaan Hirsi Al demokratipris och ledande folkpartister har ju hyllat Pim Fortuyn. Men så är ju inte heller Folpartiet längre liberala, vad de än påstår.

 5. Kul. En liberal som bekräftar det Jan Guillou skrev i sina Hamiltonböcker för snart 20 år sedan. Jag misstänker att det var sant på den tiden och att det är värre idag.