Inside information: Turkiets krigskostnader – och stödet till syriska flyktingar.


Detta inlägg har skrivits av Kenneth Lundgren, som bland annat är med i Folket i Bild-Kulturfront och i föreningen Syriensolidaritet. Det har publicerats på Facebook, och jag har nu tillåtelse att publicera den intressanta artikeln, som ger viktigt ”kött på benen” till flera artiklar om Syrien som skrivits från olika skrivbord.

Artikeln.
Jag bor i Örnsköldsvik och där lärde jag hösten 2011 känna en restaurangägare som har kommit från Syrien och bott i Sverige i 15 –20 år. På fredagskvällarna brukade jag gå till hans matställe för att äta och ta några öl. Men framförallt gick jag dit för att få information om och diskutera kriget i Syrien. Han höll daglig kontakt med nära anhöriga, släkt och vänner därnere och var då som nu mycket insatt i vad som hände i Aleppotrakten där han själv var ifrån. Hans anförvanter berättade att när det så kallade FSA började dyka upp i Aleppo bredde laglösheten ut sig och att unga män både fick vapen och pengar.

Även om några i hans släkt anslöt sig till FSA tog de flesta av hans anförvanter avstånd från detta krig genom ombud. En av hans bekanta som hade sysslat med knark och småbrott fick vapen och pengar. Dessa gäng började bland annat skjuta poliser vilket bidrog till att anarkin tilltog. Några av de som fick vapen började kidnappa folk och begära stora lösensummor. Detta krig genom ombud var från första stund helt klart finansierat och beväpnas av USA, Turkiet och en del Gulfstater. Dessa ”frihetsstyrkor” monterade ner mycket av industrin i de områden de kontrollerade i Aleppo och sålde den till hälaren Turkiet som nu fortsätter att fylla sina fickor och genom att köpa och sälja den olja som IS –terroristerna stulit i Syrien.
* Anders: Bilden nedan är från Aleppo, Syriens största stad, med drygt 2 miljoner invånare vid folkräkningen år 2004. Ett resultat av USA:s planerade och verkställda krig via ombud.
aleppo-syria

I april 2013 hade stora delar av restaurangägarens syriska familj flytt från sina hem i Aleppo. Detta har de inte gjort på grund av regeringsarmén utan på grund av de olika rebellgruppernas agerande. Mångas hem har blivit förstörda av elden från deras granatgevär. I de områden som rebellerna behärskade i Aleppo gick deras stridande från hus till hus eller stoppade bilar och frågade efter shiiter och alawiter eller efter medlemmar ur den stora al-Berriklanen. Den senare innehåller många personer som då i detta läge stödde den av Assad ledda regeringen. Vad jag förstått så flydde de etappvis till Al- Qamishli i nordöstra Syrien och sedan vidare in i Turkiet.
Eftersom de hade information om att det var farligt att vistas i flyktinglägren i Turkiet så tog de sig till Istanbul. Dessa flyktingar, som var över 20 till antalet innehöll några gamlingar, ett antal barn och minst två sjuka som behövde vård. Jag hjälpte till med att skaffa fram adresser och kontaktuppgifter till Röda halvmånen och UNHCR i Ankara och Svenska konsulatet i Istanbul.
* Anders: Bilden nedan är från flyktingläger i Turkiet och har publicerats av DN.
Flyktingläger i Turkiet
Av UNHCR fick de beskedet att de inte kan få hjälp av FN eftersom att Turkiet inte erkänner flyktingar från Syrien som just flyktingar utan som ”gäster”. Som sådana fick de betala 200 dollar person för att få vistas i landet men någon hjälp fick de inte utan måste betala hyra på 600 turkiska lira ( TL » 2,93 kr så ca 1760 kr) för två små rum där de alla ska få plats. De utnyttjas av turkiska arbetsköpare för usla löner. (Turkiet antog i april 2013 en ny flyktinglag som trädde i kraft i april 2014, men vad jag förstår så har detta inte betytt några större förändringar). Enligt en artikel på Reuters Internetsida så arbetar ca 250 000 syrier nu olagligt i Turkiet. Enligt samma artikel intervjuas en företagare som berättar att en turkisk arbetare kostar honom 1200 lira i månaden (ca 3500 kr) inklusive försäkringar, medan en illegalt anställd syrier bara kostar 850 lira (ca 2500 kr) alltså en reducering på 30 procent. ”Om alla 250 000 syriska arbetare skulle ge samma reducering av arbetskraftskostnader, så innebär det ca 3 miljarder kr per år i minskade kostnader. Detta spär nog på arbetslösheten i landet.”

Nu har EU lovat Turkiet 32 miljarder kr för att de ska bromsa upp den syriska flyktingvågen till EU. Jag är rädd – på grund av korruptionen – att mycket lite av dessa pengar når flyktingarna. Enligt ovan nämnda artikel så har Turkiet totalt lagt ut 8,5 miljarder dollar (72,4 miljarder kr) på bistånd till flyktingar under de nästan 5 år som kriget i Syrien pågått. Det låter mycket men är ca är bara ca 0,2 procent/år av Turkiets BNP på ca 820 miljarder dollar.
Enligt en artikel i AP får IS mellan 10 till 35 dollar per fat stulen olja jämfört med ett världsmarknadspris på nästan 50 dollar fatet. Det uppskattas att genom Turkiet transporteras ca 30 000 fat dagligen av den i Syrien stulna oljan. Om de turkiska hälarna får 10 dollar per fat innebär det att det ger en inkomst på 110 miljoner dollar per år (ca 933 miljoner kr per år).
* Anders: Bilden visar Turkiets folkvalde president Erdogan tillsammans med andra ”demokratiska” vänner. Erdogan,Obama,Merkel

Turkiet har de senaste 5 åren tagit emot mindre antal flyktingar per capita än Sverige, ca 3 procent jämfört med Sveriges ca 4 procent. Libanon, som till skillnad mot Turkiet i stort sett är oskyldig till kriget, har tagit emot ca 1,1 miljoner flyktingar och med en befolkning på 4,5 miljoner är det ca 25 procent. De har drabbats mångdubbelt värre än det genom ombud krigförande Turkiet och därför borde det logiskt sett vara Libanon som skulle få ett massivt stöd för att klara av flyktingsituationen. Dessutom ska väl inte den svenska regeringen ge stora pengar till Turkiet som är en av kriget i Syriens arkitekter och som stöder och drar nytta av terroristerna där.

i Andra om: ,, , , , ,, , Syrien, , , , , ,

Turkiet i Irak-krig för att rädda oljetransporter Iraks preimärminister Expressen 2/12 Sputnik Ab 2/12 Russia Today http://www.expressen.se/nyheter/nato-okar-militara-stodet-till-turkiet/Expressen 30/11 Intervju med Erdogan Turkiets roll som stöd till terrorismen Vill Turkiet stänga Bosporen? Nyhetsbanken I Nyhetsbanken II Consortiumnews 25/6 Pål Steigan 26/6 Blogginlägg 26/8 2014 Blogginlägg 29/7 2015 Counterpunch 24/11 2015 Express 25/11 DWN 29/10 Pål Steigan 1/11 Jan Guillou i Ab Bärgslagsbladet Arboga Tidning 27/10 Professorsblog 28/10 Pål Steigan 23/10 Putin talar med Saudiarabiens kung

Israel olja 151206


Ett svar till “Inside information: Turkiets krigskostnader – och stödet till syriska flyktingar.”

  1. Turkiet har ju nu sänt in en bataljon i Irak för att säkra sina oljeleveranser från IS. Just nu pågår en demonstration utanför Turkiets ambassad i Baghdad. Enligt uppgifter så ska nu turkarna anordna en demonstration mot att ryssarna bombar IS.