Ge inte Reinfeldt försprång!


Att socialdemokraternas status hos väljarkåren sjunker är knappast något att förvånas över, Schlingmann & Co har ägnat betydande resurser åt att få ut spinn till media, och man kan lugnt hävda att de har lyckats.

SVT: ”När når Socialdemokraterna botten i opinionen? Nu noteras det krisande partiet för 22,9 procent i TV4/Novus senaste väljarbarometer. Ett statistiskt säkerställt ras med 3,3 procentenheter sedan december. De flyende S-sympatisörerna väljer främst Vänsterpartiet och Miljöpartiet – och soffan.”

Nyss hörde jag på radion att Lotta Gröning på Expressen nämndes som en ”socialdemokratisk kolumnist” på tidningen ifråga, vad journalisterna inte nämner i sammanhanget är att samma Gröning fick ett direkt uppdrag av Albert Bonnier att skriva en bok om Mona Sahlin, ”Sanning och Konka”, en bok som sågade Mona Sahlin längs fotknölarna. Men idag nämns hon med etiketten socialdemokratisk kolumnist.

Samma förhållande gäller med bloggaren Jonas Morian, han kallar sig själv för socialdemokrat, men han är lika mycket socialdemokrat som Anders Borg. Tack vare valhemligheten kan vi inte få reda på vilka röstsedlar han stoppade i valkuverten, men det skulle förvåna mig mycket om det var socialdemokratiska. Dessutom är han en ”socialdemokratisk proffstyckare” i Aftonbladet vilket väl säger en hel del om den tidningens agenda och källkritik.

Men att socialdemokraternas opinionsläge är dåligt bekymrar mig. Helst skulle jag se att de hade trettiofem procent av väljarkåren bakom sig idag, vi måste nämligen få stopp på högerregeringens demontering av de sista resterna av Sverige, och det brådskar. Det är bara att hoppas att (S) kan presentera en ny partiledare imorgon och att det är en person som kan samla både sina partikamrater och opinionen bakom sig.

Nu försöker Reinfeldt få in Sverige i Eurosamarbetet genom att förmå oss att gå med i Europakten, väl inne i den pakten så kommer givetvis det att tas som intäkt för att gå ifrån resultatet i folkomröstningen och införa Euron som valuta. Den dag folk i allmänhet skulle se igenom Kim Jong Reinfeldts taktik skulle han tvingas lämna Rosenbad och Sagerska palatset för gott, och han skulle inte få särskilt många minuters försprång heller..

it Andra om: , , , , svt ab123 sr gp dn svd ex


16 svar till “Ge inte Reinfeldt försprång!”

 1. Under rådande omständigheter borde opinionsmätningar tillskrivas om möjligt ännu mindre värde än normalt. Men det som är intressant just nu är att Socialdemokraternas ”fortsatta ras” inte innebär att skillnaden mellan blocken är särskilt stor eller ökar.

  Som sosse har jag faktiskt aldrig förstått varför partiet tvunget ska vara så stort. Medierna talar ibland om det som ett ”45-procentsparti”. Men när har det varit det sedan Miljöpartiet kom in i riksdagen permanent? Varför måste det ens ha 35 procent? Skulle inte en 27-28 procent med någorlunda homogena politiska värderingar räcka gott?

  Att S-väljare tillfälligt går till V eller MP är ju egentligen ett friskhetstecken mitt i allt det sjuka. Det betyder att väljarkåren åtminstone har koll på ideologin. Dessutom betyder det att MP:s ledning inte får fortsatt mandat att flörta högerut. Romson och Fridolin är två klipska gynnare och har säkert redan räknat ut den saken.

  Och som sagt, striden utspelar sig vid blockgränsen. Det är rött och grönt mot blått och svart (plus lite brunt). Ge sossarna en smula tid att komma in i striden med full kraft igen.

  • Svart? Vilken inriktning är det?
   Fast i en borgerlig definition av färgskalan skulle den gå från blått, genom alla blå nyanser, till blått. :)

   • Lord, svart betraktas som fascismens färg. Mörkblått tonar ibland över i svartblått, .

    ”Svarta tupp, när Du hörs gala, blir det mörkt, natten är inne. Men när den röda tuppen gal, då gryr morgonens timme. Men när den röda tuppen gal,..”

    • ”Lord, svart betraktas som fascismens färg.”

     Men också kristna konservativas, vilket var vad jag syftade på. Det var faktiskt ingen slump att Kristdemokraterna gick till val 2010 med profilfärgen svart på skyltar, i sin valreklam, etc. Hägglund ville knyta an till den europeiska kristdemokratin (utan nämnvärd framgång).

     • Att kristendomen och fascismen delar färger har historiska förklaringar. Det är ingen slump att ”svartskjortorna” bildades som en konservartistisk motreaktion mot socialismen och kommunismen som också började i Italien i början av 1900-talet. Tänk även på de katolska prästerna som är svartklädda. Rött användes av också av den tyska strömningen. Nazisterna försökte ta många socialistiska röster genom att de också kallade sig ”socialister”, där det röda i svastika-flaggan står för blodet. Blut und Boden (Blod och land) som stod för det tyska folkets ”utlovade” land. Den bruna färgen kommer dock av att de fritrupperna och det tidiga SA hade efter första världskriget dåligt med pengar varvid man använde gamla arméuniformer som var bruna. Tyska riket var förbjudet att hålla med en regelbunden armé efter den hårda Versaillesfreden. Annars hade nog brunskjortorna också varit svartskjortor tror jag. Fascisterna och nazisterna använde bara gamla symboler för att hävda sin ”rätt” till historien.

      Det gäller att vi kan vår historia. Annars kan vi utsättas för historierevisionism. Problemet är att vi har så bråttom in i framtiden så vi glömmer att titta bakåt.

    • Visserligen är det väl rätt menlöst i parlamentariska sammanhang, och ganska perifert i svensk politik dessutom, men brukar inte även anarkismen tillskrivas färgen svart?

  • Alliansens retorik är rätt genomskinlig, om man har förmåga att tränga igenom
   det första ytskiktet av osanningar om verkligheten.
   Den verklighet som verkligen är overkligare än den verkliga verkligheten

   Varje gång när någon ur oppositionen närmar sig
   uppenbara svagheter i alliansens politik
   slår alltid politikern antingen dövörat till
   eller
   beskyller oppositionen för ”för högt tonläge,” eller att de skapar ett nytt ”bidragsberoende ”eller att man
   ägnar sig åt ”ofinansierade åtgärder”. I motsats till deras egen omsorg om ”sunda statsfinanser” eller omtanke om ”skattebetalarnas pengar.
   (För att inte tala om galjonsfiguren:
   ARBETSLINJEN!
   ”Vi kör arbetslinjen,” säger man utan ett uns av självironi!)
   En omtanke som ståri bjärt kontrast till alliansens olika ”reformer,” såsom gödandet av landets krögare, som många av födsel och ohejdad vana ofta anlitar svart arbetskraft, hotet om att ge EU 100 miljarder för att rädda Eu…
   – och slutligen de förödande massprivatiseringarna
   av viktiga samhällsfunktioner inom skola, vård och omsorg.

   Jag har aldrig trott att Sverige någonsin skulle få uppleva en så empatilöst, brutal och nära sadistisk regering som rajrajs regim.

 2. Tvingar de in oss i Euroträsket kommer vi få mycket svårt att ta oss ur det. Men å andra sidan om de gör det lär vi slippa moderaterna för en lång tid framöver…

 3. Det verkar klart att Stefan Löfvén blir ordförande. Han är en stark och naiv EU-vän som tror att hela EU kan omvandlas till ett socialdemokratiskt folkhem, alltså som det var under 1950-och 60-talets Sverige(Ekots lördagsintervju för två år sedan). Han har agerat mot kvinnopotter, är för den borgerliga kärnkaftspolitiken och har verkat splittrande i avtalsrörelserna. Däremot är han den förbundsordförande som sticker ut och kan tala enkelt och klart, vilket är ett plus. Men att han inte sitter i riksdagen är ett minus. På kort sikt kan det lugna de oroliga s-medlemmarna. Men det kan inför 2014 gynna V och MP. Men leder det till en rögrön regering?
  Billy

  • Finns det en borgerlig kärnkraftspolitik? Är det någon fråga där de borgerliga har spretat så är det väl just i den frågan. Men om nu den borgerliga kärnkraftspolitiken finns, hur skiljer den sig från den socialdemokratiska? Socialdemokraterna har väl inte direkt profilerat sig som några kärnkraftsmotståndare.

   • Vad som verkligen finns hos borgarna är DEN S:K ARBETSLINJEN
    och om den säjer någon energisk anhängare – möjligen en coach,
    att arbetslinjen ska ge de (bidragsberoende och sovande folket)
    i Fas-3 EN-NÄRA-ARBETE-UPPLEVELSE!

 4. Ve & fasa, aftonblajan har inlett ny ”avsättar-kampanj” redan innan ny vänster-tillträdare ens tillträtt!

 5. Löfven och Österberg ska leda Socialdemokraterna
  enligt Rapport
  Löfven blir partiledare och Österberg tar hand om arbetet i riksdagen.

  Jag tycker mig minnas att Österberg var en av Håkan Juholts kritiker.

  • Såg på Text-TV ikväll att sossarna är överens med rajraj om europakten.
   Det är för j—–t

   Det var där skon klämde, nu kan mullvadarna andas ut
   och statsmannen sure rajraj få möjlighet att
   frotteras
   med de verkliga europeiska höjdarna.

 6. Det var under en middag som Österberg, Östros och playboysossen Rosengren var överens om att Juholt måste gå. Tänka sig att de fick som de ville…