Ett bloggtips om Egypten


Per Björklund heter en fril-
ansjournalist och författare som bor i Egypten och som dagligen skriver på sin blogg Från Kairo till Världen om sociala rörelser och politik i Egypten och Mellanöstern.

Från Kairo till Världen: ”Det är inte förvånande att militär-
regimen fruktar ”civil olydnad.” Om strejkvågen sprider sig till statliga myndigheter och transportsektorn har den potential att totalt lamslå statsapparaten och helt förändra revolutionens karaktär. Men arbetarrörelsens roll har än så länge knappt uppmärksammats av svenska medier, som istället väljer att göra en stor sak av en maning till jihad i Egypten som en al-Qaida-inspirerad grupp i Irak ska ha publicerat på en hemsida… Så mycket för att den här revolten skulle leda till ett ”uppvaknande” även bland svenska journalister.”

Per verkar inte vara lika pes-
simistisk som undertecknad och har både mer kunskaper och inte minst, han befinner sig på plats. Jag länkar till den i min högerspalt och här i bloggposten, hans rapporter är lärvärda, jag lovar.

it , , , , , ab12 ex123 dn123 svd123 svt12 Läs också: ilsemarie k&å 1 annaskia 1 kario till världen zaramis


13 svar till “Ett bloggtips om Egypten”

 1. Va’ va’ de’ ja’ sa’ …? Björklund är bra! Du kan väl ägna dig åt att klappa katten, koppla av, och vänta på att folket därnere skjuter fram sina positioner bit för bit. Klart att den kan spricka, men å andra sidan så spricker det gamla samhället nu i bitar också och lär vara svårt att återställa. Kommer de värnpliktiga i Egyptens armé att lyda eventuella order att skjuta på sina egna familjer, eller blåser man hellre hål på officerarna om sådana order kommer? Fallet Egypten kan visa fördelarna med en värnpliktsarmé som är en del av folket, till skillnad mot yrkessoldater.

  • Militären kommer inte att skjuta på folket! Enligt aljazeera och flera nyhetsbyråer så har det uppstått bråk mellan Egyptens ÖB och Suleiman. Suleiman tyckte att militären har varit för snäll men det tyckte tydligen inte översta befälet!

  • Mycket sant detta med värnpliktsarmé. Hade USA haft yrkesarmé under Vietnam-kriget hade aldrig det civila motståndet nått sådana höjder som det gjorde. Kanske vi ändå ska tacka Mubarak för att han glömt bort att införa en yrkesarmé.

   • I Irak hade USA sin vanliga yrkesarmé med tillägg av upp till HÄLFTEN, som mest, av privata legosoldater av typen Blackwater. Det fungerade inget vidare, åtminstone inte från irakiernas synvinkel.

 2. Jo, men när jag mailade med honom så visade det sig att han oxo var orolig. Det kan bli de svarta hjälmarna, hoppas inte…

 3. Han bor i Stockholm då han blev utvisad från Egypten för nåt år sen. Jag känner honom och så vitt jag vet är han inte på plats (om han inte alldeles nyligen åkt ner). Han ska ju prata på ett möte i Göteborg snart om jag är korrekt informerad.

  Till trotskisthataren Björn Nilsson vill jag meddela att Per Björklund är trotskist (IS/SWP). Björn, du brukar ju tycka att vi är idioter trots att nästan all vänster värd namnet i dagens värld är trotskister. Vidhåller du att Per är bra ändå? Världen kanske inte är så enkel som du vill göra den?

  • Jag vet att han bor i Stockholm och att han förklarats som icke önskvärd 2009, men vad sjutton det har för bäring på trotskismen fattar jag inte. Jag tycker att du verkar ha vettiga åsikter -trots- att du är trotte, och jag antar att trotskister kan tycka att andra vänstermänniskor har vettiga åsikter trots att man inte till fullo sympatiserar med grundinställningen!?

   • Det jag kan tycka är väl att vissa vänster om S ofta har bra analyser men sedan spricker allt på sekterism och konstiga slagord och/eller krav på viss jargong/dialekt eller strider om kejsarens skägg.

    Främmande miljö för den ”vanlige medborgaren” som inte läst Lenin,Marx men väl Pippa Långstrump.

    Om man säger så. ;)

 4. ”Det jag kan tycka är väl att vissa vänster om S ofta har bra analyser men sedan spricker allt på sekterism och konstiga slagord och/eller krav på viss jargong/dialekt eller strider om kejsarens skägg.”

  Jag har läst en del marxism men förstår ändå inte vad olika bokstavsinriktningar har med saken att göra. Jag vet inte om/varför Björn kallas ”troskisthatare” och på vilka grunder, själv skiter jag i de olika fraktionerna inom vänstern, men tvivlar på att det har någon bäring på de faktiska förhållanden som råder i Egypten just nu. Trots att jag har läst marxism så känns det som en främmande utglidning/miljö…

 5. Det är nåt stort på gång just nu Jinge! Militären verkar gå emot Mubarak!! Stor risk att han ryker redan ikväll!!

  • Mubarak kommer tydligen att överge makten ikväll! Höga befäl sitter ikväll under ett ständig möte för att förhindra att Suleiman ska ta över makten!!!

   • Demonstranterna är i extas på Tahrir torget när de fick höra militärens senaste meddelande!!

 6. Vilket antiklimax, alla väntar sig att Mubarak ska tillkännage sin avgång och så slutar det med att han delegerar en del av makten till sin vapendragare Suleiman som självklart inte är ett spår bättre än Mubarak själv. Jag vet inte men känslan efter det här är att i morgon kan vad som helst hända.