En stor vänstertidning saknas? Vad göra?


Jag har ofta läst artiklar och kommentarer som beklagar det faktum att borgarna dominerar media och därmed blockerar bort vänsteråsikter från debatten. De synpunkterna bygger på det faktum att samtliga stora tidningar ägs av företag som på ett eller annat sätt står näringslivet nära.

Inte ens Aftonbladet står fritt eftersom det endast är deras ledar- och kultursidor som är S-stämplade. Samtidigt så kan jag inte låta bli att förvånas över resonemanget eftersom antalet pappers-
tidningsköpare sjunker från dag till dag. Störst idag är Aftonbladet i alla kategorier med över en miljon dagliga nätläsare, möjligen är det närmare två miljoner om dagen som klickar sig in för att läsa i tidningens spalter, dessutom säljer de flest papperstidningar.

Att starta en nättidning kostar nästan ingenting, i vart fall inte innan verksamheten blivit så omfattande att det måste anställas personal. Att det inte redan har skett är förvånande, det finns mängder av skribenter som drar till sig tiotusentals läsare även om det bara är promille, om ens det, av de stora tidningshusens besöksskaror. Startar man en webbtidning med ett antal av dessa skribenter som medarbetare så skulle verksamheten snabbt kunna nå mycket mycket stora besökssiffror.

Varför inga av dem som klagar över bristen på en stor vänster-
tidning sätter igång med uppgiften förstår jag inte.

Det finns egentligen ingenting som talar för att framtidens tidning kommer att distribueras på papper. Det är långt mer troligt att den bara kommer att finnas på nätet och att den är läsbar på olika sorters läsplattor och i mobiltelefoner. Det enda som egentligen krävs är ett par tusenlappar för att registrera en domän och att skaffa sig ett lämpligt publiceringsverktyg.

Jag är övertygad om att det finns gott om människor som är intresserade av att medverka i en sådan publikation, precis på samma sätt så är jag säker på att ännu fler skulle vilja läsa en hemsida som står helt fri från tidningshusen med allt vad det innebär. Men många väljer istället att klaga över tidningshusens dominans, Bonniers och Schibsteds är så stora att de tycks fördunkla sikten för de miljontals nätskribenter och de läsare som bevisligen finns.

Och några reklamställ att placera utanför tidningskolportörerna behövs inte, lika lite behöver man artiklar om diverse dokusåpor. Och om så vore så får väl de intresserade skriva dem själva.

it , , , , , , , , , ab


32 svar till “En stor vänstertidning saknas? Vad göra?”

  1. Antagligen som förening, jag har inte tänkt så långt än, mest irriterat mig på att det bara surras och att ingenting händer.

    Slantarna är nog det mindre problemet, jag skulle tro att det räcker med ett par tusenlappar så är man igång. Ja, minst tre skribenter behövs nog initialt, jag skulle tro att man behöver ett antal nya artiklar varje dag för att fängsla besökare..

  2. Det finns redan en och den kommer från rötterna till vänstern och det är facket. Om socialdemokraterna anammade tidningens enkla förklaringsmodeller där de bla blåser hål på myterna om de sjukskrivna så skulle de garanterat vinna om de började i tid. Men tyvärr verkar det inte intressant att gå till rötterna med sig själv.
    http://www.dagensarbete.se/
    http://www.dagensarbete.se/home/da/home.NSF/unid/FBE773AD0868234EC12576FE004D0655?OpenDocument

  3. Du menar att starta en grupp-blogg och sedan hoppas på att den ska expandera och dra till sig både läsare och medverkande skribenter?

    Exakt.

  4. Det är väl bara att sätta igång! Jag bidrar gärna med en hundring i startkapital :-P

  5. Så jävla rätt! Det är kört om vi inte får en pigg västertidning snart! Och visst, på internet! Papper är det ingen som orkar med i dessa tider.

  6. Är inte bloggen (tidningen?) ”Alliansfritt Sverige” just det du efterlyser?
    Vad är det för fel på ETC och Flamman?

    Att skriva en ”nätbaserad tidning” (blogg) med politiska åsikter är ingen konst. Det är resten av journalistiken som blir svår. Den krävs nämligen också för att få tillräckligt med läsare. Det i sin tur kräver skribenter som ger sig ut på fältet, prenumeration på och läsning av TT-telegram, och beskriver verkligheten omkring oss med andra ögon än de politiska.
    Varför är kvällstidningar så stora? Är det för att alla som köper och läser dem i första hand är intresserade av ledarsidornas åsikter? Nej, de är stora därför att de i viss mån ger köparna vad köparna vill ha. Det vill säga skvaller, kändisar, olyckor och kriminaljournalistik, och som i Aftonbladets fall Sveriges bästa kultursida, bland annat. Det är helheten som är efterfrågad och som lockar läsare. För det krävs proffs! Sådana kostar.
    När man läser en tidning vill man, utan att kanske förstå det själv, bli överraskad, både av goda och dåliga nyheter.

    Varför gick A-pressen omkull? Den var ju i alla fall med dåtidens borgerliga vokabulär ”vänstervriden”? Den gick omkull därför att sossarna använde sina tidningar som avsjälpningsplats för gamla avdankade s-ombudsmän. Journalistiken kom bort, vilket gjorde att folk helt enkelt tröttnade på att läsa tidningarna. När journalistiken blev politiserad dog tidningarna.

    Åsiker, även om de är de rätta, räcker inte. Det krävs som sagt journalistik också och för det krävs det proffs. Var hittar man dem?

    • ”Det i sin tur kräver skribenter som ger sig ut på fältet, prenumeration på och läsning av TT-telegram, och beskriver verkligheten omkring oss med andra ögon än de politiska.”

      Torsten krånglade inte till saken genom att aktivt missförstå: ”- Du menar att starta en grupp-blogg och sedan hoppas på att den ska expandera och dra till sig både läsare och medverkande skribenter?” varpå jag svarade ”- Exakt!”.

      Nu tog du upp ”Alliansfritt”, det är bra. I normala fall har jag lika många dagliga besökare på min blogg, om inte fler. Det säger mig givetvis att en sådan gruppblogg med rätt medskribenter skulle kunna samla en betydligt större publik än vad min blogg förmår, dessutom så behöver man inga ”journalister” som reser land och rike runt, den tiden är förbi för länge sedan, inte behöver man heller TT-telegram, ingen kräver att man ska vara snabbare än resten av media.

      ”Det är helheten som är efterfrågad och som lockar läsare. För det krävs proffs! Sådana kostar.
      När man läser en tidning vill man, utan att kanske förstå det själv, bli överraskad, både av goda och dåliga nyheter.”

      Jag vet folk som skriver vettigt och som hyfsat ofta överraskar läsarna, människor som skulle kunna försörja sig på sitt skrivande om de hade valt den banan. Jag har aldrig antytt att det ska byggas tidningshus och införskaffas telefonväxel, men de exempel du tar upp Flamman och ETC är hyfsade tidningar som gärna kan få agera förebilder.

      En nättidning av den modell jag tänker mig kan få sina egna kostnader täckta med reklaminkomster, det är en resa som är värd att påbörjas för att testa om det fungerar. Det räcker bra så till att börja med tycker jag.

      • Uppflyller inte vilken boggportal som helst dina önskemål? För vad får man på ex v boggportalen ”Bloggvänstern”? Jo, en lista över nya texter från vänsterbloggare. Det är ju ungefär samma sak som en förstasida på en blogg där många skriver var sin text.
        Sedan är det bara att ex v högerklicka på de länkar man är intresserad av och lägga upp dem som flikar på sin sida och sedan läsa flik för flik. Fort lätt och elegant!

  7. Det finns planer på att dra igång en nygammal tidning, Gnistan, som nättidning, med en gammal Gnistanredaktör, Stefan Lindgren, som initiativtagare. Det finns en blänkare här: http://www.gnistan.org/ Tydligen förväntas start på allvar i februari. I övrigt håller jag med Lasse S:s synpunkter: det gäller att hålla bra och intressant journalistisk standard. Men då kanske det med dagens teknik är möjligt att få fram mängder med skrivande och fotograferande, filmande och rapporterande lokal-korrar.

  8. Man kan ju prenumerera på Fria. Den är lite stel och det tar ju 2-3 dagar att orka läsa igenom den då den är lite tunggrodd, men annars helt ok.

    Jag kom ihåg att min pappa prenumererade på både Göteborgs-Posten och Arbetet. Sedan började dom skriva likadana artiklar och när skattereformen kom på 90-talet och båda tidningarna hyllade den, så ringde min pappa upp Arbetet och sa upp sin prenumeration med hänvisning att det räcker att ha en borgarblaska i hemmet, och att han då föredrog originalet.

  9. Bra tanke, jag kan på rak arm tänka mig ett par som skulle platsa på en sådan gruppblogg/nättidning förutom du själv. Har du själv några idéer om vilka som borde vara med?

  10. Jinge: Kan inte du sätta fart på hjulet. Dra ihop Sveriges största vänster-bloggare och skiv på en gemensam sida istället och se vart det bär av.

  11. Jag ser nättidningar som ett bra komplement. Men till frukosten vill jag ha en riktig papperstidning att spilla marmeladen på, jag vill INTE ha en dator på köksbordet !

  12. Jag tycker det finns en hel del alternativa (vänster) tidningar på nätet. En del är rena nättidningar som Yelah.net andra publicerar en hel del av sitt material på nätet. Problemet är att allmänheten inte hittar dem eller finner dem intressanta att läsa. Jag tror att grundproblemet är att allmänheten inte hittar dem. Och där har verkligen de etablerade papperstidningarna en stor fördel. De syns utanför kiosken, affären och bensinmacken varje sekund.
    Johan Ehrenberg sade redan i internets barndom att internet inte kommer att innebära att alla kommer att kunna nå ut med sitt budskap. Endast de som har pengar, och därmed råd att annonsera, kommer att nå ut. Så är det!
    Det som saknas är alltså pengar som möjliggör ett flitigt annonserande som berättar att här finns minsann en nättidning som du bör läsa.

    • Det som saknas är alltså pengar som möjliggör ett flitigt annonserande som berättar att här finns minsann en nättidning som du bör läsa.

      Ja delvis, men Johan har oxo fel faktiskt. Det finns nätpublikationer som når överraskande många läsare, dessutom nya. Och det menar jag att man ska försöka sig på. Jag vill inte ta exempel, men det finns ju ”nyhetssidor” bland bloggarna som drar en publik på 2-300 000 unika besökare varje vecka. För att inte tala om ett par av modebloggarna. Därmed inte sagt att man ska hämta inspiration från dessa, men jobbar man på att få fram en attraktiv portal som uppdateras ofta så tror jag i alla fall att man kan vara med i matchen.

    • Men bloggandet och övrig nätaktivitet spelade stor roll för underdoggen Obamas seger i presidentvalet, det är alla förståsigpåare överens om. Finns det bara ett budskap kan man nog komma långt, om än kanske inte ända till Vita huset i Washington.

  13. Jag tycker å ena sidan att det finns flera bra politiska alternativtidningar. Problemet med dem upplever jag paradoxalt nog är att de bara fokuserar på politik. Om en papperstidning ska lyckas måste den kunna skriva om Zlatan och sådant också som vanliga tidningar, det är ju ändå inte för politiken i första hand som den stora majoriteten läser tidningar. En filmrecension av Star Wars i Flamman för flera år sedan som var så antiamerikansk att man nästan glömde av att beskriva själva filmen… För egen del tycker jag att det räcker med intern partidebatt så länge tidningen inte tillför något utanför politiken.

    Nättidningar är en bra idé men skiljelinjen blir även där hur man undviker att bli överpolitiska. Alliansfritt Sverige är stundtals jätterolig att läsa men lite svår att ta på allvar då den vinklar allting negativt. En bra tidning tror jag måste klara balansen att ha relativt objektiva artiklar också så att man inte bara skriver läsaren på näsan i politiska kommentarer.

    Ytterligare en aspekt är hur man undviker att få in elittänkare? En av anledningarna till att jag gillar att följa den här bloggen är just att den inte är elitistisk och inte bedrivs som en yrkesverksamhet utan ärligt reflekterar personliga åsikter på ett bra sätt. Jag tycker t.ex. att Dagens Arena ofta har skrivit tänkvärda artiklar men att det ibland känns lite PR-varning över den. Vanliga människor: pensionärer, arbetare, studerande, arbetslösa, som skriver bra artiklar om samhällsfrågor tror jag är ett vinnande koncept för det finns inget egentligen som säger att PR-konsulter är avsevärt mycket bättre på att just skriva.

    • Om en papperstidning ska lyckas måste den kunna skriva om Zlatan och sådant också som vanliga tidningar

      Exakt!

      Vanliga människor: pensionärer, arbetare, studerande, arbetslösa, som skriver bra artiklar om samhällsfrågor tror jag är ett vinnande koncept

      Visst, vem ska skriva om diverse företeelser på TV som Melodi-SM ?? Jo de som faktiskt tittar på det!

      Bredden är bra, det är oxo ett sätt att nå även dem som inte är roade av politik.

  14. Det jag drömmer om är en kombination av terrier, som hugger så fort Reinfeldts gäng öppnar näbben, och högtstående, smart, spännande och utvecklande analys. Att spetsat med en god portion humor. Högerkrafterna ska inte kunna säga flaska utan att bli hudflängda.

    Det jag drömmer om är alltså en riktig och vaken opposition som inte skänker tillstymmelse till nåd. Varenda stavelse som Reinfeldt krystar fram ska skruvas sönder, analyseras och pareras. Och viktigast av allt, en alternativ politik ska formuleras. Så fort Reinfeldt kommer med ett förslag ska konsekvenserna upp i ljuset och ett tydligt alternativ formuleras.

    Det är djupt tragiskt att vi inte har någon opposition att tala om i det här landet. Den finns på bloggnivå, men inte hos de politiker som är anställda att göra jobbet.

    • Det är till att kräva mycket! :-)

      Detta samtidigt med en folklig approach så att man kan gå in på sidan och läsa om Zlatan och vad-det-nu-är…

      För man får ALDRIG glömma bort att en blogg/hemsida oxo används i underhållningssyfte. Underhållningsvåldet ( :-) ) var du ju inne på inledningsvis men ska man hålla kvar 100 000 unika besökare i veckan så krävs det rätt så mycket.

  15. Det behövs väl inte fler vänstertidningar. Är det inte bättre att verka för att de som finns växer – och därmed kan få resurser att bli bättre, främst genom att fler faktiskt betalar en prenumeration. VI måste se till att ex Fria Tidningen och ETC (som båda finns i flera upplagor på några större orter) kan ÖVERLEVA. Gör mer reklam för dessa och prenumerera, ni som inte gör det.

      • Det beror väl på vilka krav man har. Och vad man menar med vänster. Den är tillräckligt vänster för att inte vara borgerlig tycker jag.

        • FRIA är politiskt obunden, men i o m att normen numera är ’borgerlig’ så blir väl FRIA vänster antar jag. Däremot drivs FRIA med en slags socialistisk modell (efter vad jag hört). Alla inblandade tjänar lika mycket och har inflytande.

      • Här lyser det igenom det som är vänsterns stora problem, alla ska ha sin individuella vänsterkostym skräddarsydd för att passa som handsken. :) Samtidigt nöjer sig borgarna med konfektion och marschera jävligt taktfast för att nå vägens slut.