Det är synd om media idag


Idag har alla tidningar satsat på välfyllda nummer med mycket bilder från 9/11. P1 i Sveriges Radio har gjort samma sak och Sveriges Television kör en ”Maratonsändning”, alla i förhoppningen att få många tittare, lyssnare och läsare.

Men ack så besvikna de har blivit. Till och med bloggar märker av ointresset för 9/11 och i skrivande stund har denna blogg haft 2297 besök sedan midnatt, och det är helt i nivå med en vanlig söndag strax efter två i september. Jag har dessutom annonserat mina inlägg hos tidningarna genom de förekommande portalerna och även puffat för mina rader på Twitter. Men det drar inte en enda besökare som inte ändå skulle ha ramlat in här.

Visserligen kan det vara så att det har kommit fler besökare via Twingly än vad det brukar göra, men i så fall har sidans ”vanliga” besökare ägnat sig åt annat än att läsa igenom ett antal bloggar. Och när en blogg med 5-6000 dagliga besök märker att 9/11 är ointressant, för att inte säga osexigt, ja då lär lösnummerförsäljningen knappast överstiga normala söndagar heller.

Nu hör det knappast till vanligheterna att tidningarna redovisar hur försäljningen går, framförallt inte utifrån löpsedlarnas rubriker eller deras söndagsbilagor, men jag kan av ovan nämnda skäl konstatera att 11 september 2011 inte går till historien på annat sätt än att räkningen på trycksvärta blivit högre än vanligt.

Konstigt nog så gläder det mig. Folk sitter inte och kollar på TV:s maratonsändning, de läser, promenerar, plockar svamp eller grälar med maken, hustrun eller sambon. Och tidningarna som har satsat så mycket pengar på detta, och etermedia som köpt in sig på varenda satellit-tid som de kunnat. Och detta o-intresse trots att nationella insatsstyrkan slagit till mot förmodade terrorister i Göteborg…

Jag tror att det är bra att somliga sätter media under lupp, de behöver det. Tänk om de själva skulle göra det ibland?

it Andra om: , , , , , , , , dn1234567 svd1234567 ex1234567


12 svar till “Det är synd om media idag”

 1. Bra skrivet. Bor i Usa och själv har jag undvikit nyheterna denna vecka. Här är det de ända det pratas om… Det finns bra mycket mer intressanta och tragiska nyhter att rapportera men inte nu. Nej, nu skall världen stanna upp i en vecka och koncentrera sig på 9/11. Även de svenska nyheterna bryr sig Sverige oerhört mycket. Vi vet, det var tragiskt, men kom igen… it’s a little too much. Everywhere.
  Om det ändå kunde läggas lika mycket tid och press på svälten eller slaveriet i Afrika. Eller all ”trafficking” som pågår i världen!

  • Em: ”det var tragiskt, men kom igen…”

   en av de dummaste kommentarer jag någonsin sett på nätet.
   3000 människor blev mördade !
   Jag hoppas att du eller någon i din familj aldrig råkar ut för något liknande, men det kanske krävs för att din hjärna ska börja fungera.

   • Ska man reagera så starkt mot alla massmord och oskyldiga dödsfall, även decennier efteråt, då finner man nog snabbt att man inte har så mycket annat att göra i livet än sörja ideligen.

   • MINST en miljon Irakier har mördats som en följd av det vanvettiga Kriget mot Terrorismen som inleddes i svallvågorna av 9/11.

    Jag tycker absolut att det var fruktansvärt att nära 3000 oskyldiga dödades i tvillingtornen men jag förstår inte varför man måste älta det hela år efter år. Tänk på de stackars anhöriga som aldrig ens kommer få en chans att gå vidare.

   • Och i Irak har USA:s folkrättsvidriga anfallskrig medfört 100.000-1.000.000 dödade (starkt varierande beräkningar), vilket innebär 300-3000 fler dödade per invånare än 11 september.

    Och Afghanistan…

    Vilken uppmärksamhet ägnar massmedia åt USA:s terorhandlingar i t.ex. Irak?

 2. Just den saken att det mesta har ”normaliserats” visar att Terroristerna (Eller vad man än väljer att kalla dem för) inte har vunnit. De har fått en begränsad framgång genom att ”Det Demokratiska Samhället” kom med sådana ting som Guantanamo Bay och en hel del censurlagar riktat mot Internet, E-mail och annat. Men de har långt ifrån vunnit.

  • En kortsynt slutsats, det är inte så lätt att säga vem som vunnit/förlorat. Återkommer nog till ämnet inom ngt dygn.

  • Guantanamo Bay fanns innan 9/11 men det är möjligt att den omfattande tortyren och övergreppen intensifierades efter denna tragiska händelse. Annars så är ju Patriot Act och Bush ordval när han refererade till kriget mot Terrorismen som ett ”Korståg” tillräckligt för att man ska kunna säga att Bin Laden och de andra Jihandisterna vann en betydande seger.

   Norges statsminister Stoltenberg sa det bra när han påpekade att det enda sättet att ”vinna” mot de som vill skapa hat och splittring är att ha större öppenhet och demokrati.

 3. Hurvida jänkarna var bankrutt redan för tio år sen kan diskuteras, nu är dom det iallafall definitivt.

  Så vem vann vad ?

 4. I dag när jag ser det du skriver om Jinge gick mina tankar till hur SVT och många andra media i Sverige valde att rapportera när det skedde ett terror attentat i Norge som vi alla kommer ihåg. Då valde man golf, deckare och några andra helt vanliga inslag som om inget hände just då den dagen. Skillnad på folk och folk eller hur. Mångt mycket mera oskyldiga människor har dödats av USAs vapen innan 11 september och nu efter men det perspektivet undviker media att ta upp.

 5. Massmedia vill oss kanske bara väl. Genom att ständigt visa de fruktansvärda 9/11-bilderna kommer massorna i rätt stämning för att möta en kommande, allra minst 3 år lång lågkonjunktur, tvåsiffrig arbetslöshet, EUs sönderfall och en fortsättning på det amerikanska inbördeskriget.

 6. Håller med till 100%.
  Blev personligen skitless på allt som hade med 9/11 redan ett par dar innan det magiska datumet eftersom man började tugga om det minst en vecka i förväg på olika TV-kanaler. Jag har också oerhört svårt att förstå vem man tror att man vänder sig till med en maratonsändning som sträcker sig över en hel dag som SVT gjorde.
  Jag kan bara anta att syftet med detta är att påminna oss om varför vi snällt ska finna oss i att få våra rättigheter beskurna och acceptera en allt mer utbredd övervakning från myndigheternas sida.