Dagens Nyheter och Integriteten


Jag har länge undrat över morgontidningen Dagens Nyheter och dess journalistiska integritet. Själv anser jag att nyheterna som presenteras ofta är politiserade, något som den förre statsministern Göran Persson också påpekade i den TV-dokumentär som Erik Fichtelius gjorde om honom.

Många år tidigare så hade jag konstaterat att Dagens Nyheter var ”liberal” även på nyhetsplats, och hade varit så under så lång tid jag kunde minnas, men att det hade tilltagit markant sedan någon gång på nittiotalet. När ordet liberal används i löpande text så behöver det definieras, orsaken till det är självklar för de flesta. Ordet har förlorat mycket av sin innebörd sedan Jan Björklund blivit Folkpartiets partiledare, numera används ordet ofta tillsammans med ordet ”batong”, vilket till skillnad från ”liberal” inte behöver förklaras.

Wikipedia: ”Liberalism (av latin liber, fri) är en samhällsåskådning och politisk ideologi med individens frihet som grundläggande värde. Betydelsen av ordet varierar med tidsepok och världsdel och det är därför svårt att ge en exakt definition. Liberalism kan dock allmänt sägas vara nära förbundet med individuell frihet, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati.”

Idag anser många att Folkpartiet står långt till höger om Moderaterna, inte för att moderaterna skulle ha rört sig åt den politiska mitten utan för att (FP) tagit ett gigantiskt kliv åt höger. När det gäller den ”liberala” morgontidningen så har jag sett många exempel på dess journalistiska bedömningar och deras nyhetsvärdering. Ett av de mer graverande exemplen var när Israel attackerade Gaza med allt vad de hade, ettusen-
fyrahundra människor dog varav de flesta var kvinnor och barn. Man bombade FN:s lokaler och infrastruktur som skolor, sjukhus och elverk, och man använde bland annat fosforgranater mot Gazas civilbefolkning.

Dagens Nyheter skrev om detta uppenbara brott mot mänskligheten först det tredje dygnet, innan dess hade man inte nämnt någonting alls på hemsidan. Själv ringde jag DN och frågade varför de inte skrev om det som toppade alla andra tidningars och etermediers webblöpsedlar och fick svaret från tidningens redaktionschef: ”- Ja det har du rätt i, vi bör nog berätta om det här…”

Samma sorts ”journalistik” har vi sett många exempel på utomlands. Mest känd är kanske Rupert Murdoch och hans medieimperium, men jag tycker att det börjar bli dags att syna Bonnierkoncernens tidningar nu. Många undviker ämnet eftersom det är ett familjeföretag som äger DN/Expressen, man vill inte att diskussionen kantrar över åt fel håll när den egentligen bör handla om journalistik, nyhetsvärdering och liberala begrepp som individuell frihet, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. (forts nedan..)

Jag vet att många anser att det i första hand är Dagens Nyheter som är politiserad på nyhetsplats som f.d. stats-
minister Persson påpekade, och jag vet mig inte ha sett någon som helst reaktion från DN på detta påstående. Nu läser jag den enbart på nätet vilket betyder att jag kan ha missat något, men om tidningens integritet ifrågasätts, och därmed dess journalister och journalistik, borde man inte i så fall bemöta sådana påståenden och försäkra att den sortens uppfattningar är felaktiga och att man inte alls vinklar nyhetsartiklar politiskt?

it Andra om: , , , , , , , , dn12


13 svar till “Dagens Nyheter och Integriteten”

 1. Tänk att det ska vara så förbannat svårt att få folk att läsa reglerna för kommentarer, du tycks inte ens ha märkt att alla dina kommentarer har strukits! / Jinge

 2. Det är inte bara DN. Vems ärenden går Aftonbladet när man, som i går, kan läsa på löpet: ”Så mycket tjänar DU på Borgs budget”..?

  • Sant. Hela löpet igår… Borgerliga tidningar finns det gott om, men när man skippar nyhetsvärderingen så blir jag arg. Bladet ville skaffa lösnummerköpare…

   • I den heliga jakten på lösnummerköpare tycks allt vara tillåtet, t.o.m. att arbeta för en annan politisk agenda än tidningens egen. Problemet är, att många som inte är så värst politiskt intresserade läser löpet utan att läsa tidningen, och får med sig en känsla av att ”Borgs budget är något man tjänar på”.

    Eller är det ägarna som varit framme. Ledarsidan kommer de ju inte åt, men lite borgerlig propaganda på nyhetsplats är väl inte så fel? Jag kan inte minnas att jag någonsin såg ett löp där det stod ”Så mycket tjänar DU på Ringholms/Nuders budget”, kan någon..?

 3. Jag tror att man måste inse att Bonnierkoncernen bestämt sig för att deras tidningar, i synnerhet flaggskeppet DN, ska företräda en stark borgerligt liberal röst i samhället.

  Det här handlar nog inte ens om styrning ovanifrån av det redaktionella arbetet på tidningarna. Det snarare genomsyrar hela personal- och arbetsplatskulturen. Så har det förmodligen varit långt innan både du och Göran Persson började märka av det. Det som hänt på senare tid är att man blivit mer tydliga och självsäkra i sin politiska profil.

  Dessutom misstänker jag att man också identifierar Stockholm och huvudstadsområdet som något slags viktigt fäste för borgerlig liberalism. I synnerhet på DN:s redaktion tror jag att man tänker ”vi gör stockholmarnas dagstidning”, och i det ingår ett visst ideologiskt perspektiv även på nyhetsvärderingen.

  • Ja så kan det vara men i så fall är det en tragedi för all massmedia. Tidningar ska släppa fram åsikter och ideologi på ledarsidor och på kultursidor och debatt, men gör de sig själva till politiska megafoner på nyhetsplats så strider det mot de idéer som sedan länge styrt all nyhetsförmedling.

   Nu för man regelrätta kampanjer på nyhetsplats, minns bara den mot Mona Sahlin. Resultatet blir ju at tingen vågar lita på media, och är verkligen Bonnierkoncernen i färd med att avskaffa sig själv?

 4. Alla Bonnierkoncernens olika megafoner bör nog tas med en nypa salt.
  Insåg att de även äger TV4 i samband med någon av Israels attacker mot Gaza eftersom så fort protesterna blev allt för högljudda så började TV4 göra reklam för sin samlingsbox om Förintelsen.

 5. Detta är den ultimata demokratifrågan! Nästan alla stora och rikstäckande medier, nu även SVT, är borgerlighetens megafoner. Jag tycker att du, Jinge borde fokusera mycket mer på detta sorgliga faktum i fortsättningen. Ställ väckarklockan på högsta volym så att fler vaknar upp!

 6. Förr i tiden, säg 60-talet, var Västvärlden så säker på sig själv att media hade råd med en förhållandevis hög grad av objektivitet. Men nu är USAs och EUs hegemoni verkligen hotat. Inte av Al Quaida eller kineserna utan av sin egen tokkapitalism. Men det vill man inte inse. Politikernas inkompetens nu liknar på pricken situationen månaderna före augusti 1914. Nog blir de 5 kommande åren hårda för den stora massan alltid. En ny sorts kanonmat.