Bloggitik.se och stölden av politikbloggarna


Att stjäla flera hundra politikbloggars alla inlägg är som jag tidigare skrev, ett brott mot upphovsrättslagen (Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk), att inte webbhotellet GleSYS bryr sig om detta finner jag utomordentligt märkligt. De har en kund som stulit vartenda inlägg på sidan, med ingresser, texter och taggar.

Det betyder att Bloggitik.se bygger upp en omfattande databas och säkerligen kommer att gå om de flesta politik-
bloggarna i Googleranking, det betyder i praktiken att endast mycket välbesökta bloggar kommer att visa sökresultat raderna innan Bloggitik, så man inte bara stjäl texten, man stjäl dessutom många av de träffar som normalt skulle komma via Google.

Eftersom sidans stölder såvitt jag vet omfattar endast politiska bloggar så bör den som har en politisk blogg genast maila dem och be dem att radera de texter de stulit. Mailadresserna till de ansvariga är:

Andreas Bostrand hello@ratherunique.se (Bloggitik.se)
Tobias Jakobsson tobias@ratherunique.se (Bloggitik.se)
Glenn Johanson glenn@glesys.se (GleSYS.se)

Den som inte agerar mot dessa stölder överlämnar därmed sin sökmotorsplacering, tänker man efter så inser man nog att man inte vill tävla mot sina egna -stulna- texter när folk söker efter ord som man flitigt använder.

Alla politikbloggar bör dessutom informera sina bloggarvänner så att de också kan agera mot detta. Gör vi ingenting nu så kommer det säkerligen att upprepas framöver.

Ryktesvägen har jag hört att Google AdSense är informerade, de har bland annat Googleannonser, och förhoppningen är förstås att Google tar bort den helt ur index fram till att de stulna texterna är raderade.

i , , , , , , , , , , , , , , , , , , kunsk k&å marcus andreas per röba-b annarkia arbetarp bop björn-b ilsemarie fredrich kaj knut lasse hampus pamflett paolo pierre röda-m zaramis anna t


12 svar till “Bloggitik.se och stölden av politikbloggarna”

 1. Jag kikade och såg att de har varit väldigt konsekventa med att tanka hem texterna från de största bloggarna. Har inte de gett sitt tillstånd så kommer de åka dit som fan vid en rättegång!

 2. Det är dumt att publicera hela inläggen, men jag skulle inte tro att de har ont uppsåt. Antagligen har de bara inte tänkt på saken så, kanske tänker de på sig själva som en rss-läsare, vilket de iofs inte är. Alla sökmotorer och bloggportaler söker ju i hela inläggen – men sen visar man bara en del av dem.

  • Jag skiter i vad de har för uppsåt, jag blir heligt förbannad när jag ser att de helt enkelt tankar hem hela bloggar och återpublicerar texterna med samma rubriker och med taggar och allt. En blogg med låg ranking hos Google hamnar givetvis ännu längre ner i sökresultaten och – blir av med trafik.

   Om de möjligen inte har tänkt, vilket jag tvivlar starkt på, så borde de göra det när folk reagerar och ta bort – rubbet. Nu raderar de dem som protesterar. Varför då? Jo därför att de vet att de begår brott och tror att de slipper undan om de tar bort de texter de ertappats med att ha stulit.

   Citaträtten är ett par rader, lite beroende på hur långt ett inlägg är. Att återpublicera hela inlägget rakt upp och ner är ett upphovsrättsbrott.

   • De vill väl bygga upp en sida med hög ranking så att de sedan kan utnyttja det för sin kontaktförmedling. Varför skulle de annars sno alla politikbloggars inlägg? Vibbar.se är den sida de har för avsikt att gynna. Kanske skriva positiva fakeinlägg påblogitik-sidan?

 3. Betänk vilken textmassa, taggar och sökord som de redan sitter på. Bara det faktum att de snor -alla- politikbloggars texter/taggar/länkar räcker till det.

  F.ö. sätter man stöld av upphovsrättsskyddat material i system så räcker det inte med att man tar bort enskilda bloggars texter i systemet, ertappas man är det minsta man kan göra att radera rubbet.

 4. Inte nödvändigtvis att det stärker sidorna som de länkar till. Relevanta länkar ut anses kunna ge en högre styrka åt den egna webbplatsen. Dessutom ligger ankartexten på länken till det riktiga inlägget med texten ”Till inlägget” vilket inte stödjer originalinlägget speciellt mycket om dess titel skulle vara ett attraktivt sökbart begrepp.

  Dessutom så finns en uppenbar risk för duplicant content hos Google, vilket mer stor sannolikhet kan pressa ned bloggarna som har fått texterna kopierade till det där som efter en sökning i Google redovisas som: Vi har uteslutit vissa svar som var snarlika…”

  För det är inte alltid originalsidan som är den starkaste när dess texter kopieras rakt över lag. Dessutom lär hela webbplatsen ha en högre uppdateringsfrekvens än en hel del enskilda sidor de snor texter ifrån. Och uppdateringar gillar Google. Fast det där borde du veta eftersom vi är med i samma specialforum om just sökmotoroptimering på nätet med tanke på länken i din signatur.

  Men om vi nu bortser från det tekniska biten och Google så är det inte tillåtet att sno hela inlägg rakt överlag. Och syftet lär väl klart vara att försöka dra in dra trafik på andras arbete med enda syfte att tjäna pengar på det.
  Man skulle kalla dem för internetparasiter.

 5. – Men om vi nu bortser från det tekniska biten och Google så är det inte tillåtet att sno hela inlägg rakt överlag. Och syftet lär väl klart vara att försöka dra in dra trafik på andras arbete med enda syfte att tjäna pengar på det. Man skulle kalla dem för internetparasiter. –

  Snacka om parasiter. Det är så förbannat fult gjort så det är bara att hoppas att ännu fler polisanmäler stölderna. Undrar om man inte ska polisanmäla firman som hostar siten också?

  Men PARASITER är rätt ord.

  • Jag tror inte heller att det är möjligt, å andra sidan är de polisanmälda för brott mot upphovsrätten och det betyder att polis/åklagare automatiskt tar tag i frågan om vem (!) som begått brott.