Även om Edward Snowden inte fick Nobels fredspris i år tillsammans med Julian Assange och Bradley Manning har han ändå fått ett pris för sina fina insatser i att informera USA:s och världens medborgare och bidra till en ökning av demokratin i USA, som stadigt minsta sedan några år. ”USA är inte längre demokratiskt” menar bl.a. ex-president Carter. Se tidigare blogginlägg.
Massmedia, bl.a. den israeliska tidningen Haaretz, rapporterade förra veckan om ett möte mellan fyra före detta amerikanska regeringstjänstemän och Edward Snowden. De uppger att han anpassar sig till livet i Ryssland och inte beklagar vad han gjort. Separat anlände Snowden far för att se sin son.
Amerikanarna, som en gång arbetat för CIA, FBI, justitiedepartementet och NSA har kritiserat den amerikanska regeringen och i vissa oegentligheter i säkerhetstjänsten. De är de första kända amerikaner som träffat med Snowden sedan han beviljades asyl i Ryssland i augusti.
I intervjuer med Associated Press berättar de att de förärat Edward Snowden Sam Adams Award för integritet i säkerhetstjänsten.
** ”Sam Adams, född 27 september 1722, död 2 oktober 1803; amerikansk folkledare och politiker. Han räknas som en av anstiftarna till den amerikanska revolutionen. Han hjälpte att igångsätta och hålla revolutionen levande. Han förenade höga ideal med en klok politik” (Wikipedia).
”Han talade om att försöka förstå och lära sig om Ryssland och dess kultur och människor”, sa Thomas Drake, en före detta NSA-chef som gav insiderinformation till en tidning om ett elektroniskt spionprogram som han såg som alltför integritetshotande. Liksom Snowden var Drake åtalad under spionerilagen men denna anklagelse lades ned före rättegången och han dömdes för en mindre förseelse till ett års skyddstillsyn och samhällstjänst.
Snowdens far, Lon, kunde inte säga när eller var han skulle träffa sin 30-årige son, men uttryckte optimism om situationen. Han tvivlar på att hans son kommer att återvända till USA, där han är åtalad för brott mot spionerilagen för att han avslöjaj NSA: s övervakning av telefon -och Internetanvändning runt om i världen. ”Här är han säker och fri” sa fadern till AP.
De fyra före detta amerikanska tjänstemännen vägrade att säga var träffade Snowden eller var han bor. ”För hans egen säkerhet är det bäst att ingen annan vet var han bor” sa Drake. ”Men jag tror att han gör det bästa av sin situation och lever så normalt som möjligt.” Thomas Drake och de andra amerikanerna Raymond McGovern, Jesselyn Radack och Coleen Rowley sade att Snowden var på gott humör och fortfarande tror att han gjorde rätt i att avslöja NSA övervakningsprogrammet. De sa att de inte såg några bevis för att Snowden var under kontroll av ryska säkerhetstjänsten , som många i den amerikanska regeringen tror.
”Han talade mycket öppet om en hel rad saker som säkerligen inte innebär någon form av manipulation av den ryska regeringen eller någon annan för den delen” sade Radack, en före detta rådgivare i justitiedepartementet. ”Han är definitivt en självständig person, fattar sina egna beslut och säger och gör vad han vill.” ”Snowden’s asyl-status har ansträngt den redan spända relationen mellan USA och Ryssland” är den avslutade kommentaren i Haaretz.
Egen kommentar: Det har framgått att svenska FRA (Försvarets Radioanstalt) spelat en viktig roll för att förse NSA med information om bl.a. Ryssland och de baltiska staterna, som man fått fram genom FRA:s egen underrättelse- och spioneriverksamhet. Detta har rapporterats i tidigare blogginlägg, och en uppdatering kommer att ske här.
Snowden har avslöjat hemliga domar från en hemlig amerikansk domstol, där medgörliga domare har avvisat endast 10 ansökningar för övervakning mellan 2001 och 2012 samtidigt beviljat 20 909 ansökningar (99,95 %). De har utfärdat hemliga domar som urholkar första tillägget (amendment) av konstitutionen till skydd för yttrandefrihet och fjärde ändringen för integritetsskydd. Avslöjanden om avlyssning av europeiska kommunikationer (många läckta via servrar i USA) och buggning av EU:s kontor i Washington har gjort tjänstemän i Bryssel rasande. I Tyskland, med minnen från Gestapo och Stasi, är protesterna mest högljudda, och oppositionspartierna, laddar för ett val i september, vill att han ska berätta mer.
Det är tydligt att han redan har avslöjat tillräckligt för att bevisa att ett integritetsskydd i Europa (och USA och ..) är en illusion: Enligt Prism och andra program kan NSA i USA och Storbritanniens GCHQ utan större juridiska hinder samla in all elektronisk kommunikation som innehåller minst ett av 70.000 ”nyckelord” eller ”söktermer”. Detta har uppenbart allmänt intresse. Vad är värst: Att starta illegala krig, använda tortyr, föra landets medborgare och världen bakom ljuset och undanhålla viktig information – eller att avslöja det? Vilken av kandidaterna Bradley Manning och Obama/EU som Alfred Nobel själv skulle ha förordat till Nobelpris är väl solklart!
i Andra om: Snowden, Assange,Manning, CIA, Massmedia, petition,
Wikileaks, Reinfeldt,demokrati, Obama, Obama, NSA, tortyr, terrorstat,asyl, Sverige, Massmedia, USA, Politik, juridik demokrati rättvisa yttrandefrihet desinformation internet e-mail spioneri telefoni
HaaretzGuardian 23/7 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska
Ett svar till “Belöning till Snowden”
Amerikanerna behöver påminnas om att det var tsar Alexander II som räddade dem från att klyvas i två delar genom det av England iscensatta inbördeskriget. Vid det laget var Frankrike inte längre ngn helt självständig nation och England och Frankrike hotade att gripa in aktivt på slavstatens sida. Alexanders garantier förhindrade detta. Det här nämner Webster Tarpley i sin artikelserie ’against oligarchy’.