Bängen trålar, fast på nätet…


Att Säpo och den vanliga kriminalpolisen följer sociala medier är inte speciellt förvånande, från och till så dyker det upp information om saken i media, just nu om att en person, antagligen full som en anka, hade skrivit om Annie Lööf på ett sätt som man ansåg vara ett sexuellt ofredande.

DN: ”Mannen, som är i 50-årsåldern och från Stockholms län, polisanmäldes för sexuellt ofredande sedan han skrivit inlägg med könsord och sexuella förslag. Inläggen upptäcktes av Säpo som också var de som polisanmälde mannen. Han får nu böta 2.000 kronor.”

Jag undrar förstås vilken av den mannens ”följare” på Twitter som är säpopolis, och det gör han säkert själv också. Följdfrågan blir naturligtvis varför de ägnat honom uppmärksamhet, han kanske har betett sig tidigare och utmärkt sig så att de haft ögonen på honom. Det får vara hur det vill med den saken, men det skulle säkerligen underlätta med en alkometer kopplad till datorn i många fall. Om inte annat så skulle polisen slippa att läsa en massa strunt.

Jag har fått in över 120 000 kommentarer på den här bloggen, och jag kan intyga att en del av dessa är skrivna under påverkan av alkohol eller andra droger. Eftersom jag granskar kommentarerna innan de släpps fram så hamnar de värsta exemplen inte framför besökarnas ögon, men jag läser dem och det händer hyfsat ofta att jag ser ut som en fågelholk.

SVT: ”Enligt en undersökning utförd av International Association of Chiefs of Police Center for Social Media använder över 88 procent av de 800 svarande myndigheterna som jobbar med lag och ordning på ett eller annat sätt sig av sociala medier. Och det är just i kriminaltekniskt syfte, för att kartlägga misstänka brottslingar, som sociala medier använts mer och mer.

-Många i Sverige använder sociala medier och där människor finns finns också polisen. Alltså finns svensk polis på sociala medier. Och i takt med att allt fler finns på sociala medier ökar också svensk polis sin närvaro där, säger Anders Ahlqvist på Rikspolisstyrelsen.” (forts nedan..)

Det där är intressant, ser polisen ett IP-nummer som är källa till något som är brottsligt, eller som kan vara brottsligt, så kan man väldigt sällan påstå att det är internetabonnemangets innehavare som har betett sig på nätet. Jag har läst att ett IP-nummer ensamt inte räcker för att fälla någon för fildelning, och det är dessutom tveksamt om det faktum att en fildelad fil på datorns hårddisk räcker för att fälla någon i domstol. De enda som fällts är de som erkänt att de fildelat, men dessa uppgifter kommer från media, och då menar jag inte sociala media.

Men vem vet, kanske någon av @jinges följare på Twitter är polis, i vilket fall som helst så bryr jag mig inte. Vad jag tycker om sakernas tillstånd berättar jag dagligen tre fyra gånger, dessutom högt och tydligt. Och det är lyckligtvis helt lagligt, i alla fall än så länge…

it Andra om: , , , , , , dn1 svt svd1 sr ab1 ex1


6 svar till “Bängen trålar, fast på nätet…”

  1. Det kan ju vara så att mannen i fråga inte var särskilt smart och taggade henne i sin twitter. :)

  2. Fast jag tror att det var ett berättigat åtal. Man ska givetvis kritisera henne, men för den politik hon pläderar för, inget annat.

  3. Ja det är väl bara en tidsfråga innan det blir olagligt att uttala sig kritiskt mot regeringen mfl makthavare. I vilket fall som helst lär man väl bli åsiktsregistrerad idag så väl som förr. Skrämmande är bara förnamnet. Men den som det går bra för i samhället, bryr sig inte, förrän det börjar gå nedåt. Men då kan det vara försent…

  4. Borde nästan inte bry mig men saknar ändå något litet av vikt i soppan, nämligen var/hur det skrevs. Hade X exempelvis skrivit att minstern kunde göra något med hans lilla batong utan att skriva det med direkt adressering till ministern så skall det f-n inte vara straffbart. När tidningsartiklar inte nämner springande punkter blir jag alltid lite misstänksam. ;)