Anders Behring Breivik har ökat Antirasismen
Anders Behring Breivik har för alltid skrivit in sig i historieböckerna, och han har gjort det på det värsta tänkbara sättet. Att gå till historien som massmördare, en man som mördade närmare åttio människor på grund av sitt hat mot socialdemokrater och muslimer innebär att hans efterkommande släktingar kommer att skämmas i – generationer.

AB: ”Per Nergaard, chef för minavdelningen i Norsk Folkehjelp, har tidigare uppskattat att bomben som detonerade i regeringskvarteret i Oslo innehöll kring 400-500 kilo sprängmedel. Men det var innan det uppdagades att en underjordisk tunnel, som ligger under platsen där bomben detonerade, sannolikt absorberat stora delar av kraften från explosionen. Nu menar Per Nergaard att bomben mycket väl kan innehålla de 950 kilo sprängmedel som Anders Behring Breivik skriver om i sitt manifest.”

Det finns givetvis ett slags tragedi i mitt påstående inledningsvis, men icke desto mindre, det är sant. Ingen kommer frivilligt att erkänna att de är släkt med honom och Norge kommer försöka glömma honom, men det kommer de inte att gå iland med på hundratals år. Den dag vi kan gå på en gata i Norge och fråga en person vem Anders Behring Breivik var, och inte få svar, kommer ingen av oss få uppleva, för att vara med om den saken skulle vi behöva leva i minst femhundra år.

Själv har jag som gammal socialarbetare sett att det inte finns någon riktig ondska, jag vet av erfarenhet att även grova brottslingar oftast själva är offer. Men jag har svårt att omsätta den vetskapen i någon sorts neutralt betraktelse-
sätt när det gäller Anders Behring Breivik, han är bara ondska. Visst inser jag att han är sjuk, men det kan man ju ofta konstatera när det gäller rasister trots att de inte ger sig till att mörda dem de hatar. (texten fortsätter under annonsen)


Idag kommer Mona Sahlin till tals på Aftonbladets ledarsida, hon berättar att hennes framtida politiska engagemang är på väg att växa fram, och mycket talar för att hon kommer att ägna sig åt antirasism. Det gläder mig och alla andra gamla antirasister, och hennes engagemang betyder säkerligen mycket för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet.

Men hon kan givetvis aldrig kunna mäta sig med Anders Behring Breivik, han är den som på sikt kanske helt kommer att eliminera rasistiska partier som Framskrittspartiet, Sverigedemokraterna och Dansk Folkparti.

it Andra om: , , , , , , ab12345 dn123456 svd12345 ex123456 ekot1234 svt1 gp1


23 svar till “Anders Behring Breivik har ökat Antirasismen”

 1. Jag har alltid undrat över hur många människor som en person lyckas döda innan han själv blir skjuten? Anders Behring Breivik har nog slgit det makabra rekordet och dessutom överlevde han, om det nu är nåt att stå efter? Det är nog bättre att dö?

  En del vill säkert smörja in honom i honung och stoppa honom i en myrstack!

 2. Du skriver naturligtvis helt rätt. Samtidigt måste betänkas att Obama inte kan göra något annat än vad som är politiskt möjligt i detta land.

 3. Andre, eller Andreezz@hotmail.com i Nacka med IP 83.250.219.230, SLUTA upp med att skriva en massa rasistisk skit i kommentarer! / Jinge

  Sök hjälp om du hatar muslimer, det är antagligen St Göran du tillhör…

 4. Breivik måste gå till historien som den terrorist som skjutit sig allra mest i foten och orsakat absolut mest bad-will för det budskap han ville framföra.

 5. Jag vill också försöka se optimistiskt på händelseutvecklingen efter detta. Men jag tror att Breiviks draksådd kommer att bli mindre kännbart för de öppet främlingsfientliga rörelserna, och mer för den traditionella högern.

  Ett exempel är den borgerliga tidskriften Axess. Både i magasinet och i sin TV-kanal har de sedan en tid ägnat alltmer energi åt att problematisera det mångkulturella samhället. Naturligtvis inte lika rabiat som extremhögern men ändå med tydliga retoriska lån från dessa grupperingar. Det är ”kulturrelativism” hit och ”islamisering” dit. Men nu har de ofrivilligt tvingats inta någon slags försvarsposition.

  Denna försvarsposition är intressant eftersom de inte, som annars brukligt är, kan skylla den på PK-samhället. Det är faktiskt på grund av en terrorist, den värste i Nordens moderna historia, som de plötsligt måste välja sina ord bättre.

  Läs gärna Axess-redaktören Lundbergs blogg. Så sent som klockan 14:17 den 22 juli lade han upp en inlägg där han ondgjorde sig över att tidskriften avfärdats som rasistisk i Aftonbladet. Allt som skrivits efter det är präglat av den plötsliga nya världsordning som Breiviks dåd införde.

  Tyvärr kommer nog SD & Co att hålla på som vanligt, men för resten av det borgerliga etablissemanget blir det nu oerhört viktigt att distansera sig från ett tankegods som man tills helt nyligen var frestade att försöka erövra för egen del.

 6. De högerpopulistiska apologeterna på PI m fl siter i den vildvuxna floran av högerextremistikt ”ogräs” är i full gång med sina skeva förklaringsbilder av de norska illdåden. I stort sett går de ut på att betrakta Breivik och hans dåd ur tre olika vinklar:

  – Den ensamme dåren. Anders Behring Breivik är enligt denna förklaringsbild en störd människa med en skev verklighetsuppfattning. Att hans motiv, som han själv angett, till stora delar överensstämmer med vad som sägs på dessa siter och deras kommentarsfält är man ganska tysta om. Att han varit mycket aktiv på motsvarande siter och framfört åsikter som är tämligen i linje med vad som vanligen framförs där är givetvis närmast en slump. Någon inspiration till sina illdåd från likasinnade har han givetvis inte fått från andra med likartad ideologi.

  – Devalvering av brottet. Hans dåd jämställs med andra dåd med ideologisk/religiös bakgrund. Med diverse statistiskt dribbel och dravel, bl a sågas Europols statistik vid fotknölarna. Och man leder i ”bevis” att den islamistiska terrorn (= muslimerna) är den stora faran för liv och hälsa. Givetvis läser man statistiken så att nära 100 % av alla döda och skadade i Europa är ett resultat av islamistisk terror. Breiviks illdåd framstår därmed som en extrem anomali som nästan kan bortses från. Det är nästan så att man hör ett eko av Tage Danielssons ”Harrisburgmonolog” – d v s att ett illdåd som det som skett i Oslo/Utöya är så osannolikt att det nästan inte skett.

  – Det är mångkulturens/invandrarnas fel alltihopa. I en del kommentarer, och av vissa bloggare på dessa siter uttrycks även en viss förståelse/sympati för de motiv som Breivik själv angett. Dåden, hur vidriga de än är, har motiverats av en enligt dessa fullt förståelig frustration över hur landet ”sålts ut” till muslimerna. Att de sedan riktats mot ”landsförrädarna” inom Arbeiderpartiet med bomber mot regeringskvateren och massmord på ungdomar på ett politiskt sommarläger är ju då en logisk följd av denna frustration. Och med en logisk ”kullerbytta” får man skulden till bomberna och massmorden utförda av en norrman att falla på invandrarna och mångkulturen.

  Ibland blir man nästan mörkrädd över det hat som tillåts spridas över nätet och kan mycket väl förstå var Breivik fick sin inspiration till sina illdåd. Som varande av judisk härkomst och med ett närmast genetiskt minne av vad hets mot en folkgrupp/religion kan ha för yttersta konsekvenser ser jag med skräck på vad som skrivs.

  • Ibland blir man nästan mörkrädd över det hat som tillåts spridas över nätet och kan mycket väl förstå var Breivik fick sin inspiration till sina illdåd. Som varande av judisk härkomst och med ett närmast genetiskt minne av vad hets mot en folkgrupp/religion kan ha för yttersta konsekvenser ser jag med skräck på vad som skrivs.

   Jag har stor förståelse för det. Men själv undrar jag om inte alla har det ”genetiska” minnet inbyggt. Själv kan jag bli förbannad som ett helt jävla getingbo när razzarna kommer igång, och jag är faktiskt en rätt fridfull person men det räcker liksom inte till när det gäller att säga emot. Jag skulle önska mig en stor fet påk så pacifist jag är… :-)

   • Människan har hållit på och krigat i omkring 10 000 år, enligt arkeologerna.
    Så nog finns det en hel del genetiska ”minnen”…

  • En mycket intressant genomgång.
   Dessa tre positioner kan sedan förstärkas av mindre eller högre doser av ”såssehat” som beskrivs i illustrationen.

   I Norge och delvis i Sverige kommer nog luften gå ur en hel del aktivister inom FrP och SD och högerut (de ångrar sina hatfyllda ordval), men jag är inte så säker på att den internationella CounterJihadismen med tex bloggar som Jihad Watch kommer att tappa luften trots att de haft stort ideologiskt inflytande på Behring Breivik. Norge är för dem en avkrok på den stora internationella spelplanen.

 7. Ingen tvekan om att kampen mot de högerextrema rasisterna nu kommer att öka då folk äntligen har fått upp ögonen för vilka hemska konsekvenser det kan få om man låter dessa rasister fritt få uttrycka sina sjuka idéer utan att bli ifrågasatta.

  Det är därför av största vikt att kampen mot de här strömningarna i samhället på alla plan måste bekämpas. Den sjuka ideologi, med klara främlingsfientliga och rasistiska inslag som bland annat Sverigedemokraterna står för kan under inga omständigheter få stå oemotsagd.

  För vem vill leva i ett samhälle fyllt av hat mot dem som tillhör en annan etnicitet, religion, eller har en annan sexuell läggning.

  Det enda som för gott kan lägga locket på detta hat är ett mångkulturellt samhälle där människors lika värde respekteras oavsett vem du är eller varifrån du kommer.

  Ett samhälle där frihet, jämlikhet, solidaritet och mänskliga värden respekteras. Och i det samhället hör definitivt inte rasister och deras företrädare som för exempel SD eller liknande högerexttremistorganisationer hemma.

 8. Vad skulle en antinationalist som ABB ha med nationalistiska partier som SD att göra?

  • Läs manifestet, det enda parti som inte mördaren hade några invändningar mot var SD, och ALLA förstår varför utom du. Tragiskt…