Reinfeldt – Rätt neka Aftonbladet Littorins IP-nummer
När Littorinaffären briserade i Aftonbladet i samband med förra årets Almedalen så var det många som kritiserade tidningen, inte för att man berättade om affären för sina läsare, utan för att det man berättade hade så liten substantiell grund.

Det får ändå anses klart att Littorin själv hade orsakat att hans eget agerande hade åkt in i den s.k. fläkten, så trots den massiva kritiken mot Aftonbladet så hade tidningen rätten på sin sida. Alliansens företrädare ansåg inte det utan använde den istället till en bitvis ful debatt som mer eller mindre var avsedd att förminska Sven Otto Littorins omdömeslöshet. Nu har det startat en Del 2 av denna skandal, och jag tror att det den här gången är mer befogat att just Aftonbladet angrips.

AB: ”För Fredrik Reinfeldt handlade det inte bara om ett beslut kring en före detta regeringskollega. Littorin har länge varit en personlig vän till statsministern. Tillsammans med finansminister Anders Borg är de också två av huvudfigurerna bakom Nya Moderaterna. Ip-
numren hade kunnat visa om Littorin sexchattat från sin jobbdator. – Det är inget förvånande beslut. Alla regeringar, både borgliga och socialdemokratiska, har en tradition att slår vakt om sig själva.”

Den första invändningen jag har mot artiklarna är att Littorin har avgått från regeringen. Nu hänger tidningen upp artiklarna på att Littorin ovetandes ska ha haft kontakt med någon kriminell hallik som säljer småflickor, men märk ordet – ovetandes. För att bevisa påståendet krävs att de får ut det IP-nummer1 som Littorin ska ha haft vid den aktuella tiden. Redan där går man fel, läsarna av tidningens artiklar förstår inte vad det är för nummer. Att Littorin har varit ute efter ett nummer eller fler förstår alla, men man förstår inte vad ett IP-nummer är.

Jag och andra nätnördar vet, men tidningen har inte lyckats tydliggöra saken för sina läsare. Dessutom har jag en stor förståelse för att statsministern inte vill lämna ut IP-numret. Ett utlämnande innebär nämligen – en säkerhetsrisk i sig. Men tidningen får det till att Reinfeldt personligen hemligstämplat det för att skydda sin kamrat. Men hade jag varit statsminister så hade jag agerat exakt på samma sätt.

Dessutom använder regeringskansliet sannolikt en proxyserver2 Det är åtskilliga från departementen som läser den här hemsidan, många kommenterar, vilket jag lätt kan se på deras IP-nummer. Det är samma sak med Riksdagen, de 8-10 riksdagsledamöter- eller riksdagsanställda som kommenterat på bloggen är lättidentifierade tack vare dessa IP-nummer.

Det är samma IP och slår man upp detta IP så leder det till ”ISP: Xxxxx Yyyyy, Organization: Riksdagen, Type: Broadband, Assignment: Static IP, Country: Sweden, State/Region: Stockholms Lan, City: Ekerö”

Kuriosa, Riksdagen ligger visserligen på en ö, men knappast på Ekerö. Där ligger däremot FRA vilket tyder på att riksdagsledamöternas surfande går via Försvarets Radioanstalt. Ett antal riksdagsledamöter förekommer i kommentarer på bloggen med samma IP-nummer, det finns således ingen anledning att tro att något annat skulle gälla regeringskansliet. Det betyder inte att det behöver vara samma IP-nummer, men troligen har de anställda och ministrarna samma IP.

Slutsatsen måste bli att Aftonbladet inte har tillräckligt på fötterna och Fredrik Reinfeldt gör rätt. Trist att behöva försvara Reinfeldt, men rätt ska vara rätt.

it Andra om: , , , , , , ab12 dn12 svd12 ex12 ekot

 1. Det identitetsnummer som en enskild dator visar upp på nätet []
 2. Det är en server där all datatrafik samlas vilket innebär att samtliga datorer får samma IP-nummer []

  24 comments for “Reinfeldt – Rätt neka Aftonbladet Littorins IP-nummer

 1. Alfons
  4 juli, 2011 at 08:50

  överdrifter hör till kvällspressen tyvärr…

 2. Micke F
  4 juli, 2011 at 08:55

  Det kan inte vara kul för pressen när läsarna avslöjar att kejsaren saknar kläder. Hur känns det att stå på Reinfeldts och Littorins sida då Jinge? :-)

  • 4 juli, 2011 at 09:02

   Du är inte snäll du! :)

   Nja, Aftonbladet misslyckas med att förklara vad de är ute efter, det gör hela storyn till en luftballong. Jag håller tämligen ofta med dem om saker och ting, men när de är helt av banan så kan jag inte låta bli. Att det blev ett försvar av Reinfeldt är inte mycket att göra åt, han ska tydligen hålla tal idag och då får jag antagligen problem med att hålla mig till hyfsad svenska, så det jämnar nog ut sig. Dessutom – tror du att han tar upp det faktum att grekerna plötsligen hjälper Israel och USA? Säger han att ändringen av försäkringsrätten var ett misslyckande? Nope, han kniper om det.

 3. Martin
  4 juli, 2011 at 09:11

  Har datainspektionen godkänt ditt register? :) Kan AB fråga dig? :)

  Man kan väl förstå AB här. Blir man anklagad för lögn konsekvent av så många högermän i bloggar och annat, så kommer tillslut en punkt där man får lägga korten på bordet. Denna publicering och genomgång av bevisen är en beställning från höger, för det är det du gör när du anklagar folk för lögn, du ber dem presentera bevisen.

  • 4 juli, 2011 at 09:32

   Har datainspektionen godkänt ditt register? :) Kan AB fråga dig? :)

   Det är samma slags ”register” som alla kommunicerande datorer har. Jag ser ditt IP-nummer när du kommenterar och eftersom jag släpper fram kommentaren så sparas även IP-numret, det går inte att hindra. Och eftersom din kommentar är kommentar nummer 104 748 så är ”registret” tämligen omfattande… Med andra ord så är varenda blogg ett register, precis som alla statistikprogram på hemsidor i allmänhet, inklusive Aftonbladets.. :-)

   En del IP-nummer hamnar dessutom i spamfiltret, kommentarer från dessa slipper jag se. Utöver det så har jag en programfunktion som gör att jag kan hindra de riktiga rötäggen från att ens läsa bloggen… :-)

   Nää, Aftonbladet kan inte fråga mig. Jag lämnar inte ut IP-nummer för att skribenten råkar arbeta inom regeringskansliet eller som statsråd. Inte heller ditt IP lämnas ut med mindre än att polisen säger att de ska ha det för att de utreder ett brott…

   Man kan väl förstå AB här. Blir man anklagad för lögn konsekvent av så många högermän i bloggar och annat, så kommer tillslut en punkt där man får lägga korten på bordet.

   Aftonbladet har flera problem med detta. Dels tvivlar jag på att mer än 10% av läsarna förstår deras text om vad IP-nummer är, och det andra är att det IP-nummer som Littorin kan ha använt används av de cirka 3000 anställda inom regeringskansliet och statsrådsberedningen. Ber de om att få Reinfeldts IP så kommer det visa sig att det lika gärna kan ha varit HAN som var i farten…

   Att lämna ut de interna IP-numren (bakom proxyn) ska de givetvis inte göra, bara det som förekommit i kontakten med den misstänkte ”utpressaren”, i så fall ett nummer som innehas av tusentals anställda vilket inte bevisar ett skvatt.

   Aftonbladet har med andra ord ett pedagogiskt problem som de misslyckats med att lösa, de har bara lyckats soppa till detta än värre.

   • Martin
    4 juli, 2011 at 09:54

    Nej, utlämnande av ip-nummer till en tidning skulle jag betrakta som ett övergrepp. Deras story bekräftades av regeringens agerande. Vore det inte sant, så kan man undra varför regeringen inte intresserar sig för någon, i så fall okänd, som sitter och chattar med pedofili-hallickar.

    AB visste såklart att det inte skulle komma längre än så här, men de kommer ju inte med så många avslöjanden numera, så de får mjölka de få som de lyckas gräva fram. Så jag håller helt klart med dig, denna publicering kan man verkligen kritisera, den första publiceringen fanns inget att anmärka på.

    • 4 juli, 2011 at 10:24

     Nej, utlämnande av ip-nummer till en tidning skulle jag betrakta som ett övergrepp. Deras story bekräftades av regeringens agerande. Vore det inte sant, så kan man undra varför regeringen inte intresserar sig för någon, i så fall okänd, som sitter och chattar med pedofili-hallickar.

     Det är klart att regeringen kollat, det har deras interna säkerhetsfolk grejat redan dag ett. Loggarna från regeringskansliet till proxyn visar vem/var/när.

     Problemet är snarare att Aftonbladet inte har mer på fötterna än ett liktornsplåster, och det räcker inte. Reinfeldt kommer inte att ge dem mer hur de än sprattlar. De trodde antagligen att de skulle kunna ge tillbaka, istället hamnar de i en journalistisk återvändsgränd. Igen…

     • Martin
      4 juli, 2011 at 11:00

      Synd att det inte var piratkopiering, då hade de fått ut ip-numren som ingenting! :)

 4. Sara G
  4 juli, 2011 at 09:39

  Hoppas att Littorin-historien tas upp i KU.
  Då blir klart att Reinfeldt har fört oss bakom ljuset
  och ljugit om vad som var Littorins egentliga skäl till avgång.
  Det är inte vanligt att en minister får sluta så där abrupt

  som Littorin fick göra
  och ta regeringsplanet hem
  under stor skyndsamhet.

 5. Tomas
  4 juli, 2011 at 10:33

  Det är ju som en lightversion av ”Geijeraffären” över det hela.

 6. Christer
  4 juli, 2011 at 10:42

  Om inte fakta kommer fram får man väl använda sig av sina fördomar om porrsurfande män? I fallet Littorin räcker det nog långt…

  • 4 juli, 2011 at 12:52

   Det kan man givetvis göra, men frågan är hur användbara ens fördomar är?

 7. Hans J
  4 juli, 2011 at 13:30

  Du blandar ihop portnummer med paket, plocka fram en Wikilänk som förklarar systemet istället. / Jinge

  • Hans J
   4 juli, 2011 at 13:43

   Jag har arbetat som datatekniker, projektledare på Telia i över 20 år. Det är ok om du inte lägger ut just denna här kommentaren men jag har rätt.

   • 4 juli, 2011 at 14:39

    Oki, men plocka fram en wikitext om saken oxo så lägger jag in den i din kommentar..

  • Hans J
   4 juli, 2011 at 13:59

   Läs mejl! / Jinge

 8. Sara G
  4 juli, 2011 at 14:10

  Det behövs inget IP-nummer för att se vad Littorin har hållit på med.
  Ett sämre maskerat kort än det han la ut på sex-sajten får man leta efter.
  Vem som helst kunde se att det var en av arbetslinjens främste visonär – Totto Littorin.
  Min stilla undran är: Är det säkert att ingen utpressare har hört av sig?
  Med den ledtråden ministern lagt ut är det i så fall konstigt.

 9. Pär Abrahamsson
  4 juli, 2011 at 18:03

  …men enligt vad jag förstått så gällde det väl surfande via mobilt modem? Inte säkert att det gått genom RK:s proxy då, tvärt om så identifierar det troligen exakt en dator. Dock rätt att inte lämna ut.

  • 4 juli, 2011 at 18:28

   Varifrån har du fått den uppgiften? :-)

   Har Reinfeldt lämnat ut den?

   Är det kul att komma med hittepåuppgifter??

 10. Pär Abrahamsson
  4 juli, 2011 at 18:29

  FRA ligger väl på Lidingö och inte på Ekerö?

 11. Tharand
  4 juli, 2011 at 22:31

  Bra skrivet! Håller med – dessutom finns också risken att kvällspressen skulle försöka använda kunskapen om IP-nummret till att gräva fram nya pseudoskandaler.

  • Sara G
   5 juli, 2011 at 08:09

   Vet inte om Littorins plötsliga, och till synes, mycket märkliga avpollettering,
   då han fick fara och flyga hem med regeringplanet, var någon pseudohändelse.
   Han vid det tillfället en av statsmannen Reinfeldts bästa vänner, Totto,
   och en av ”arbetslinjens”
   duktigaste visionärer…
   Folket måste få veta vad som händer i regeringen, vad man har valt…
   Dessutom, tycker jag absolut, att man ska ställa större krav på de folkvalda
   än på vanligt folk..

Comments are closed.