Zlatan – vår nästa lagkapten?


Ser jag tillbaka på vad jag skrivit om Zlatan genom åren så präglas det av hans omognad och divalater. Men precis som Simon Bank på Aftonbladet så har jag sett utvecklingen, för idag är han vare sig omogen eller har divalater.

Aftonbladet/LUGANO: ”Här i teckentolkarbranschen tar man vad man får. Vi fick inte så mycket på planen i går. Men vi fick en Zlatan Ibrahimovic som börjat tala på ett nytt sätt. Minsann, tror jag inte att pojken gått och blivit en ledare. Pojken och pojken, förresten. Man kanske inte ska skriva så om en världsstjärna och familjefar, men jag tyckte alltid om när Nils Liedholm sa så om folk. Nils kunde få en fråga om Fabio Capello, som blivit både gråhårig och störst i världen, och svara att ”jo, det är en fin pojke, Fabio”. Och Zlatan var pojke ganska länge. Omedelbar, oreflekterad, oförutsägbar. Sedan blev han man, familjen och åren gjorde honom lite klokare, lite mer kontrollerad. Kanske lite tristare också, som det blir med folk som kastats in i mediecentrifugen ”

Möjligen gör Aftonbladet i en annan artikel lite för stor affär av att han sagt sig vilja se Fredrik Stoor och Sebastian Larsson i laget. Ibrahimovic har faktiskt inte sagt att han inte vill se Chippen eller Fredrik Ljungberg spela. Jag tycker snarare att han har haft en rätt avspänd attityd då han sagt att det är lagledningen som tar ut laget, något som Henke också har påpekat ett antal gånger.

Och som jag skrev tidigare, Zlatans omognad har gått över precis som den gör för de allra flesta. Bara det faktum att han blev enormt firad redan som tonåring bidrar inte direkt till att förankra fötterna i den skånska myllan, men nu är det så även om den råkar vara utbytt mot italiensk. Han är f.ö. inte den enda som upplever nya aspekter av livet när man fått barn.

Jag minns att Sverigedemokraterna hade problem med att besvara frågan om Zlatan är svensk eller inte. De fibblade till svaret och

hävdade att det berodde på om han själv betraktade sig som svensk. Det finns skäl att påminna dessa främlingsfientliga om deras intellektuella debacle nu när Zlatan och Henke ska frälsa den svenska fotbollspubliken genom att förhoppningsvis medverka till att laget går vidare.

Och även om grundspelet innebär hemresa för de blågula så är givetvis Zlatan ursvensk. Han har, liksom Henke, inte degenererats i samma utsträckning som många av oss som är 100 procent infödingar. Och det ska både vi och de grabbarna vara glada för.

AB12 DN123 SvD

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Zlatan Ibrahimovic, Henke Larsson, Chippen Wilhelmsson, Fredrik Ljungberg, Fredrik Stoor, Lanslaget, Sebastian Larsson, Lagkapten, Fotbolls-EM, Sverigedemokraterna, Politik[/tags]


2 svar till “Zlatan – vår nästa lagkapten?”

  1. Vad menar du med att vi/de som har enbart svenskt påbrå är degenererade? Jag försöker inte göra en poäng eller ett retoriskt grepp, utan jag bara undrar. Förstår inte riktigt.

  2. Ludmila Enqvist var enligt vår media svensk tills hon fälldes inom dop-skandal. Då började man tala om hennes bakgrund från ryssland.