Yttrandefriheten i fara?


I föregående blogginlägghar jag kommenterat en artikel 30/11 av Folkpartiets utrikespolitiske talesman Fredrik Malm om ett inprogrammerat möte på Socialistiskt Forum 1/12. Han riktade kritik mot att mötet skulle få äga rum. ABF:s ansvarige Göran Eriksson ställde då genast in mötet. Jag hade igår ett bra samtal med Göran Eriksson (se längre ned). I sitt inlägg framförde Fredrik Malm också helt felaktiga uppgifter om föreningen Syriensolidaritet som arrangerade mötet tillsammans med Folket i Bild-Kulturfronts Stockholmsavdelning.

Malm skrev bland annat Syriensolidaritet är ett rent och skärt stödnätverk för Syriens diktator Bashar al-Assad och hans regim. På hemsidan länkas till en rad artiklar som öppet försvarar Assadregimen och som hävdar att inbördeskriget i Syrien mer eller mindre är en massmedial bluff i västvärlden. Förutom att försvara regimen i Syrien hävdas bland annat att ”flyktingströmmen till Turkiet är bara en mediemanipulering.”

Vägrad replik?

Igår kl 11 sände föreningen Syriensolidaritet följande replik till Aftonbladet som ej publicerats 22 timmar senare. Kanske beror det på att debattred. är stängd lördag-söndag. Vi sökte AB:s debattred kl 11 igår och nu kl 9.30, men ingen fanns där, och har idag påmint via mail. Om repliken publiceras rapporteras det genast på denna blogg.

”I Aftonbladet 30/11 kritiserar Fredrik Malm ABF för att under Socialistiskt Forum tillåta ett seminarium under rubriken ”Syrien: Lögner, utländsk inblandning och brott mot folkrätten” arrangerat av Syriensolidaritet och FIB-Kulturfronts Stockholmsavdelning. ABF ställde sedan in mötet utan diskussionen med arrangörerna. Malm påstår att mötet ska vara ett hyllningsmöte till Bashar al-Assad. Han ger en helt felaktig bild av Syriensolidaritets ståndpunkter och av artiklar på Syriensolidaritets hemsida. (www.syriensolidaritet.se).

Malms beskrivning stämmer inte alls. Syriensolidaritet är ingen stödorganisation för Assad.Syriensolidaritets viktigaste paroller är:
* Ett fritt, enat och självständigt Syrien
* Upphäv sanktionerna mot Syrien
* Inget svenskt stöd till krig mot Syrien
Syriensolidaritet stöder FN:s fredsplan, trots alla svårigheter.

Vi återger nedan föreningen Syriensolidaritets uppfattning, som finns i det nya studiehäftet ”Vad händer i Syrien?”

”Inför hotet att Sveriges regering, med stöd av en majoritet av oppositionen i riksdagen, skulle dra in Sverige i ännu ett orättfärdigt angreppskrig under USA:s och Natos ledning startade Föreningen Syriensolidaritet.
Vi menar att det bara finns en väg ut ur krisen i Syrien och det är vapenstillestånd och en förhandlingsprocess, som inte blir lätt. Syrien är en sekulär stat, kanske Mellanösterns enda vid det här laget, ett land med flera religiösa samfund och etniska grupper som måste samsas om makten. Det säger sig självt att motsättningar mellan stora folkgrupper inte kan lösas med militära medel, vilket skulle kunna medföra den ena gruppens övergrepp eller folkmord på den andra eller den andra på den tredje.

Ett maktövertagande i Syrien av de fundamentalistiska grupper som idag driver upproret med utländskt militärt och ekonomiskt stöd skulle med all sannolikhet betyda slutet på den sekulära staten och början på ett allmänt religionskrig. Är det just detta USA och Israel önskar uppnå? En viktig arabstat i totalt kaos, vilket kanske skulle underlätta det militära angrepp på Iran.

I veckan berättade massmedia att al-Qaida värvar rebeller i Sverige medan DN igår berättade att 20 rebeller från Tripolis, Libyen dödades i Syrien. USA-stödda rebeller från extrema politiska organisationer utgör av allt att döma en central del av rebellerna.” (Slut på repliken till AB).

Man kan tillägga att Och föreningen Syriensolidaritet inte förnekar kriget i Syrien, tvärtom. Lika litet förnekar Syriensolidaritet flyktingströmmar till Turkiet.

Föreningen Syriensolidaritet är en religiöst, etniskt och partipolitiskt oberoende ideell förening. Som medlem arbetar du för solidaritet med det syriska folket och dess rätt att demokratiskt utforma sin framtid fritt från militära påtryckningar från USA/Nato och dess allierade i enlighet med det generella aggressionsförbudet i artikel 2(4) av FN-stadgan.

Föreningen Syriensolidaritet säljer nu en broschyr ”Vad händer i Syrien” för 20 kr. Kan beställas från solidaritetsyrien@gmail.com. Den behandlar i denna första version historia, USA:s agenda, FN-stadgan, FN:s insatser, massakrer, den utländska inblandningen, massmediarapporteringe, de internationella organisatioernas agerande, oppositionens olika delar, ställningstaganden av den svenska regeringen och de politiska partierna. Läs den och bilda Dig en egen uppfattning!.

Yttrandefriheten i fara?
1. ABF stoppar utan diskussion vårt program
2. Man tillåter möte av nätverket Syrien-Sverige som stödjer USA-stödda rebeller och al-Qaida-folk och som vill ha mer utländsk intervention.
3. AB vägrar ta in replik från Syriensolidaritet, åtminstone hittills.

Bra samtal med Göran Eriksson, ABF.
Göran Eriksson, den ansvarige på ABF bl.a. för Socialistiskt Forum, sa igår vid ett lugnt och sakligt kort samtal med journalisten Hans Öhrn och mig omkring kl 13 sa att han ville ordna en debatt mellan Syriensolidaritet och Nätverket Sverige-Syrien. Han hade då redan talat med Per Björklund en föredragshållare vid detta möte och denne ställer upp. Han förnekar yttre påverkan i beslutet att stoppa mötet. Han bad om ursäkt för det sätt som det skedde på, men han ångrade inte beslutet att stoppa mötet. Han fick broschyren ”Vad händer i Syrien?” och mitt kritiska blogginlägg om det hela, skulle läsa den och sedan återkomma till mig.


i Andra om: , , ,, , , , , , , , FN-stadgan , , , ,, ,,

Aftonbladet 30/11 Anders Svenssons blogg Ulf Gudmundsson ledare i SvD 1/12 Hogrelius tankar Erik Weimans blogg DN 1/12Bilderblogg M Omars blogg Åtta dagar. Stefan Lindgren Röda Malmö USA-bloggen Björnbrum SvT om al-Qaida-svenskar
Nyhetsbanken Sunday Express 19/11 New York Times 16/11
Folket i Bild Kulturfront Mohamed Omars tal på hans blogg Syriensolidaritets hemsida Stefan Lindgrens blogg New York Times 31/10 Washington Post 1/11 Bill Auken Countercurrents 2/10 Konflikt 27/10 S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör

The Telegraph 7/11 Intervju med Assad Kritik från Rysslands utrikesminister Thierry Messan i Voltaire Network 29/10 Anarkia Sverigebloggen Röda Malmö 30/11 FIB-Kulturfront konferensreportage Porelären om Syrien Russia Today Dagens Arena 10/10 Syrien har inte bett om ursäkt DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10SvD 9/10Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10 Aftonbladet 6/10Expressen 6/10 Sveriges RadioNya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn

  10 comments for “Yttrandefriheten i fara?

 1. 2 december, 2012 at 18:46

  Fått något svar från ABF? Om inte hoppas jag du hänger på dem och avkräver dem svar som förhoppningsvis kan redovisas här.

  • 2 december, 2012 at 19:23

   Inget svar har kommit än. Göran Eriksson, ABF har lovat höra av sig då han läst rapporten. Ha sa att han skulle ringa idag, men jag kan vänta tills i morgon.

 2. Håkan J
  3 december, 2012 at 06:50

  Undrar om syriensolidaritet var inblandad i demonstrationen i jönköping? Om så var fallet kan jag upplysa er om att demon frontades med bilder på Assad. ”Ingen stödorganisation till Assad” hallo sluta hyckla.

  • 3 december, 2012 at 14:48

   Det är inte så konstigt att man, (kanske syrier) har bilder av Assad på en demonstration. Vid folkomröstning i december 2011 i Syrien fick han stöd av 55 % av rösterna – enligt Quatarbaserade Doha Debates. I februari 2012 stödde 89 % regeringens förslag till konstitutionella reformer i demokratisk riktning, vilka börjat genomföras. Assad har uppenbarligen visst stöd, och många, ja kanske de flesta syrier i Sverige (enligt mina syriska vänner) är mot utländska intervention.

 3. Lars Ohly
  3 december, 2012 at 11:37

  Beskrivningen av Nätverket Syrien-Sverige är ohederlig och felaktig. Det framgick också på seminariet.
  Och för dem som var med på detta seminarium bör det klart ha framgått att alla tre i panelen – däribland jag – talade mot utländsk intervention.
  Men varför bekymra sig om sanningen?

  • Hans Öhrn
   3 december, 2012 at 15:29

   Efter debaclet i Libyenfrågan, där vänsterpartiet i den svenska riksdagen var med och banade väg för Natos vettlösa bombkampanj mot landet, är det förståeligt om det här med utländsk intervention är känsligt för Lars Ohlys parti. På ABF:s syrienmöte sa Lars Ohly bland annat att SNC, den av Västländerna skapade oppositionen i utlandet, måste stödjas och att det nu gällde att få Ryssland att inte motverka insatser i Syrien. Vilka insatser specificerades aldrig, enligt mina anteckningar. Lars Ohly kan inte vara okunnig om att det redan pågår utländsk intervention i Syrien, bland annat genom att olika Västländer i samarbete med Gulfstaterna stödjer rebellgrupper i Syrien, ekonomiskt och med vapen, och genom ekonomisk krigföring i form av olagliga (enligt FN-stadgan) sanktioner mot Syrien. Om denna intervention nämnde Lars Ohly inget under mötet.
   Jag har ingen formell rätt att tala för Fib Kulturfront eller Syriensolidaritet (är själv bara inbjuden talare) men så pass mycket känner jag dessa organisationer att jag vet att de, till skillnad från ABF, aldrig skulle stoppa åsikter som i någon form kan betecknas som vänster när det gäller Syrien. Jag tar mig därför friheten att bjuda in dig, Lars Ohly, till det möte om Syrien som ABF stoppade. Det kommer nu istället att hållas onsdagen den 5 december kl 18:00 i FiB-lokalen, Bondegatan 69, Stockholm
   Välkommen Lars Ohly att diskuterar Syrien och utländsk intervention!
   (Skulle du mot förmodan inte vara välkommen, kommer även jag att i solidaritet dra tillbaka min medverkan.)

 4. 3 december, 2012 at 13:45

  Uppgiften om att Du inte talat mot utländsk intervention kom från en person som jag känner sedan tidigare, som jag bedömer som trovärdig och som var med på seminariet. Jag träffade honom genast efter detta. Kanske rör det sig om någon missuppfattning. Jag stryker detta avsnitt om vad du ska ha sagt. (Jag har nu sänt min rapportör Din kommentar.)

  Nätverket Syrien-Sverige har jag sedan under oktober haft en hel del mail-korrespondens med, och jag känner alltså till dem en del.

  Sanningen är viktig, det tycker jag också. Ett problem är att ”Sanningen ofta är första offret” under krigsförhållanden.

  För övrigt uppskattar jag Flammans (är prenumerant) ganska vidsynta policy i Syrien-frågan, bland annat ledaren i förra numret.

  Bifogar nu den till Socialistiskt Forum snabbt skrivna rapporten ”Vad händer i Syrien?”. Mot slutet finns ett avsnitt om svenska partiers inställning i frågan. Om du har någon kommentar eller kritik t.e.x mot beskrivningen av V:s inställning så är det välkommet! Det ska beaktas i den översyn vi gör i veckan innan vi sänder ut alla beställda rapporter.

  • Lars Ohly
   3 december, 2012 at 17:08

   Bra, Anders. Jag läser gärna. Även jag tycker att Flammans ledare i senaste numret beskrev en bra utgångspunkt för vänsterns Syrienpolitik.

 5. 3 december, 2012 at 21:08

  Trevlig inställning. Jag har börjat läsa om rapporten. Som det bl.a står i förordet är detta ”den första versionen av en beskrivning och analys av Syrienfrågann, till Socialistiskt Forum 1 december 2012”. Den är definitivt läsbar, arbetades fram i stor hast, men den ska förbättras litet här och där under veckan. Vi skickar ut en putsad version omkring 10/12 till de som beställt den, och gärna även till dig.

Comments are closed.