Vuxna Förbannade Hackare 2000-talets rebeller?

I ärlighetens namn så känner jag lite dubbelt inför att några som kallar sig Vuxna Förbannade Hackare tagit sig in obehörigen i andras datasystem.


Nu är det inte fastslaget
hur det gick till, kanske inte ens om det verkligen skett, jag har letat efter information på Flashback men ännu inte hittat någon. Men eftersom attacken mot Aftonbladet är dokumenterad, något som också visas av storleken på tidningens rubriker nu i natt, så kan vi utgå ifrån att dessa förbannade hackare har gjort det igen.

Att jag känner dubbelt för detta som jag skrev, beror på att jag imponeras av deras kunskaper trots att det faktiskt handlar om något slags inbrott och eventuellt också stöld. Men den viktigaste lärdomen för samtliga berörda borde rimligen vara att säkra sina datasystem så mycket som möjligt. Och där tror jag att Vuxna Förbannade Hackare gör en utomordentlig pedagogisk insats, trots att den är straffbelagd.

Nu minns jag inte vad de är förbannade på, men det spelar mindre roll i sammanhanget, men jag menar att statliga och kommunala datasystem måste ha ett fullständigt idiotsäkert skydd mot obehörigt utnyttjande. I det här fallet så är det enskilda poliser som är medlemmar i en dataförening, där det finns skäl att anta att de på grund av vanlig lättja använder samma lösenord på föreningen som till polisens system. Långt ifrån alla kanske, men tillräckligt många.

Det illustrerar med all önskvärd tydlighet att hackers inte ens behöver ge sig på det primära målet för en attack, det räcker ofta utmärkt med ett sekundärt mål där säkerheten kan antas vara lägre.

Det får mig att dra slutsatsen att man alltid bör ha en säkerhetsnivå av minst bankklass på alla myndigheters datasystem. Man bör, i likhet med en del banker, ha en egen individuell säkerhetsdosa som utifrån en engångskod ska prestera en certifiering som enbart fungerar om man även har dosans säkerhetskod. E-plusgirot har en sådan dosa som många vet, även andra banker han anammat tekniken.

Sedan finns det också anledning att fundera över om man alls ska ha möjlighet att hämta eller lämna e-post på arbetet när man inte

fysiskt befinner sig på plats. Men visst, har man ett bra säkerhetssystem och därtill en krypterad förbindelse så stänger man garanterat ut 99.99 procent av teknikbegåvade förbannade ungdomar och vuxna.

Och det är där man kan se en direkt nytta med dessa hackers agerande. Visserligen olagligt, men datasäkerhet måste få kosta. Negligerar man riskerna med att få samhällsviktiga myndighets-
system, eller för den delen interna system hos företag, hackade så betyder det rimligen att man inte anser dessa speciellt skyddsvärda. Bortsett från den uppenbara förlust det innebär för individens rätt till integritet, och vilka faror det kan innebära, så riskerar faktiskt alla viktiga samhällsfunktioner att övertas den dagen då Illasinnade Förbannade Hackare får lust. Vad en sådan sak skulle kunna leda till törs jag inte ens tänka på.

AB1 DN SvD

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Hackers, Hackare, Datasäkerhet, Polisen, Dataföreningen, Intrång, Sekretess, Integritet, Säkerhet, Politik, Amatörism, Politik[/tags]

  2 comments for “Vuxna Förbannade Hackare 2000-talets rebeller?

 1. blingbling
  29 februari, 2008 at 11:06

  Säkerhet ja, ett kärt ämne.

  En SQL-insert fällde AB om jag minns saken rätt.

  I fallet med VFH var väl angreppsmetoden inte direkt hi-tech utan mer av det gamla klassiska med en sysadm som låg ’seven steps beyond’ i en miljö som får ha max tre dagars systemunderhåll per år.

  Att det inte händer mer frekvent är avgjort mer ägnat att förvåna, redaktionella miljöer är ofta en blandning av it-museum och mardröm. I grunden handlar det faktiskt mycket om arbetsmiljö och ekonomiska ramar för en verksamhet som hierarkiskt befinner sig någonstans mellan vaktmästeriet och städverksamheten.

 2. Kask
  29 februari, 2008 at 19:49

  Hackarna är ju vår enda garant för att säkerheten utvecklas inom denna relativt nya teknikgren.
  Vad hade hänt om alla virus uppfunnits först i dag?
  All evolution har ett pris men att bötfälla och bestraffa utveckling är väl ändå fel?

Comments are closed.