Vill du dela fil med mig?


Nu skriver tidningarna spaltmeter om The Pirate Bay och, precis som jag förutsåg i sambang med razzian mot Knäckebröd-Kalles serverpark så rubriceras brottet som – Medhjälp till upphovsrättsbrott.

Med andra ord så har jag inget att invända mot åtalet samtidigt som vi ska vara klara över att det dröjer lång tid innan vi vet om åklagarens talan bifalls av Hovrätten eller Högsta domstolen. I sammanhanget är tingsrättens utslag näst intill ointressant eftersom vi kan vara övertygade om att domen kommer att prövas i högre instans oavsett utgången i Tingsrätten.

Personligen är jag tämligen övertygad om att det i slutändan kommer att leda till fällande domar. Orsaken är givetvis art och omfattning. The Pirate Bay driver en helt igenom professionell verksamhet, en verksamhet som finansieras i huvudsak med olika slags sexannonser. De pengar de fått in från detta är såvitt jag vet undanhållna från beskattning. Det kommer på sikt leda till fler rättegångar, då om olika grader av skattebrott.

Vid fällande dom finns det ingenting som hindrar målsägarna, film och musikindustrin, att föra något slags grupptalan mot dem som döms. Det kan bli fullkomligt förödande för de dömdas privatekonomi. Det lönar sig föga att komma dragandes med argument om att fildelning bör vara fri, eller att bolagen gör oskäliga vinster. Rättegången handlar inte om det, den kommer att handla om dessa män tillgängliggjort upphovsrättskyddat material på TPB eller inte, inget annat.

Oavsett vad man än tycker
om saken så kan det knappast förnekas.

Tro ska man göra i kyrkan, men jag utgår ifrån att samtliga kommer att dömas till frihetsstraff. Visserligen blir de martyrer bland dator-
användare och fildelare, men det martyrskapet kommer inte göra ett frihetsberövande mindre kännbart. Inte heller kan de hävda att de redan suttit av sitt straff då skattemyndigheterna fullföljer med egen talan eller då musikindustrin vill ha ersättning.

Hade de haft en chans att klara sig om de inte sålt reklamplats på TPB? Ja i vart fall hade

chansen varit större, men om de hade klarat sig helt är mer tveksamt. De har säkerligen tjänat sjusiffriga belopp, om åklagaren kan bevisa det bortom allt rimligt tvivel är dock inte så säkert.

Antipiratbyrån och åklagarmyndigheten kommer att avgå med segern och musikindustrin har därmed 1-0. Jag är övertygad om att fildelarna kommer att svara, det ska bli intressant att se vilka nya metoder fildelarna kommer att skapa som ett resultat av detta. Tror myndigheterna att dessa kommer att sitta still i båten så tror de fel.

DN12345 SvD1234 HD1 SydSv1 IDG12

Andra om , , , , , , ,

[tags]Fildelning, The Pirate Bay, Antipiratbyrån, Upphovsrättsbrott, Pirat, Politik, Musikindustrin, Filmindustrin[/tags]


12 svar till “Vill du dela fil med mig?”

 1. Jag känner de du talar om i verkligheten och kan intyga att de belopp du spekulerar i är totalt nonsens.

 2. Man får ju hoppas att Piratebay får rätt. Men jag tror också att det faktum att de har tjänat pengar på det talar emot dem.

  Annars, så kommer det nya lösningar på fildelningen. Till exempel finns det redan nu mjukvara för att använda torrentfiler anonymt.

 3. Lokalt här där jag bor så har man åtalat en man som hade 2.5 miljoner barnporrbilder i burken och man undrar ju hur det är med polisens prioriteringar?

  Eftersom målet i likhet med det mot Pirate Bay har dragit ut på tiden så får man väl förmoda ett lindrigt straff?

  Barnporr skall det vara livstid på helst, anser jag.

  Men målet mot Pirate Bay är ett rättshaveri och en fars…

 4. Vi får nog aldrig veta hur mycket pengar Pirate Bay egentligen har fått in på sina annonser. Det som talar för att det skulle vara mycket är att de har så många besökare, det som talar mot är att få annonsörer vill associeras med sajten (detta märks ju eftersom man tycker att betydligt mindre shady företag borde stå i kö för att få annonsera på en så välbesökt sajt med så väldefinierad målgrupp). Jag tror också åklagarens siffror är en grov överskattning.

 5. Oavsett om de blir dömda eller inte så känns brottet oerhört ringa. Det rör sig ju alltså om medhjälp till upphovsrättsintrång på så sätt att man har distribuerat information om vilka ip-adresser man ska ansluta till för att ladda ned och ladda upp upphovsrättsskyddad data utan tillstånd.

  Det är på ett sätt jämförbart med att starta en reklamfinansierad hemsida som uppger information om var man kan kan vända sig för att begå diverse andra olagligheter som t.ex. sexköp, häleri, lejt mord osv.

  Förutom att upphovsrättsbrott är ett så ringa brott och att The Pirate Bay enbart gjort sig skyldigt till att vara förmedlare.

  Och på tal om civilmål… kan man verkligen bli skadeståndsskyldig för medhjälp till den skada som vållats?

 6. Visst. Jag är övertygad om att TPB åker dit så det visslar. Inte så mycket för fildelningen utan mest för pengarna. Vad vitsen nu ska vara att jaga dem för delningen. Jag kan på rak arm komma på 5 olika sidor som gör precis samma sak som TPB. tankafett.com är nog det som blir störst framöver. Och givetvis håller sig organisatörerna i mörkret numera.
  Nä, skivbolagen och filmbolagen har väntat för länge och trott att pengarna ska fortsätta rulla in. Hade de varit på tå och sänkt priserna så hade de klarat sig. Få i min bekantskapskrets är intresserade av att knalla iväg till en skivaffär för att köpa en plastbit för över 150kr som sedan ska laddas in i en dator eller mp3-spelare.

 7. Dream on Jinge. Tror du verkligen att ansvariga för en sökmotor kommer att frihetsberövas? Wake up and smell the coffee!

 8. Nej du kan inte dömas till skadestånd för medhjälp. Medhjälp är nämligen något som bara finns i brottsbalken och något som folk ska vara mycket klara på i saken är att för att dömas till medhjälp så krävs för det första att det faktiska brottet är dömt. (Personer kan dömas i sin frånvaro men likväl måste någon vara dömd för brottet). För det andra så säger medhjälp att brottet INTE KUNDE HA BEGÅTTS UTAN denna hjälp. Dvs för att piratebay ska kunna dömmas så ska brottet inte kunna ha begåtts utan dem. Vilket är klart falskt då det finns hundratals trackers som allihop har samma torrents. Bedömningen som rätten tar ställning till i den frågan blir huruvida personen som nu döms för de riktiga brotten (som för övrigt är anställda på apb och ifpi) inte kunnat använda sig av dessa andra trackers för just dessa filerna. Föga troligt att de kan bevisa enligt min åsikt. Även föga troligt att de kommer att döma apb och ifpi anställda för huvudbrottet för att få en eventuellt fällande dom mot piratebay..

  Jag gissar på att tingsrätten tar upp det och att det där blir fällande dom med höga böter. Att det överklagas och blir friande.

 9. Läs om medhjälp på Wikipedia.

  Ansvar som i denna balk är föreskrivet för viss gärning skall ådömas inte bara den som utfört gärningen utan även annan som främjat denna med råd eller dåd. Detsamma skall gälla beträffande i annan lag eller författning straffbelagd gärning, för vilken fängelse är föreskrivet.

  Brottsbalken 23 kap 4 §.

  Tolkar det som att det krävs att ett brott som ger fängelse måste vara begått för att medhjälp ska existera? Eller ingår ”Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk” i brottsbalken?

 10. Det är inte alls säkert att lobbyisterna vinner oavsett vilka fängelsestraff, böter och skadestånd de än lyckas genomdriva.

  Frågan är den långsiktiga politiska effekten. Blir opinionen alltmer kritisk mot upphovsrättsbranschen, deras affärsmetoder, deras påverkan på lagstiftare och rättsapparat, uppnås till slut en punkt där allt svänger till deras nackdel, inklusive det som hittills kunnat förlita sig mest på; lagstiftare och rättsapparat.

  Tänk på att det är de unga som hatar lobbyn mest. Vilka kommer att styra i framtiden…