Vikingarna och Islam

För ett tag sedan fick jag en intressant text som Mohamed Omar skrivit om nordbornas första kontakt med den muslimska världen. Dessa nordbor träffade muslimer, och några skildringar av dessa möten finns kvar.

Mohamed Omar: ”De första som reste från sverige till islamiska länder – då räknar vi inte bronsålderns kontakter med de förislamiska medelhavskulturerna ‐ och kom i kontakt med muslimer var de vikingar som sökte sig österut längs handelslederna genom ryssland. De östligaste vägarna förde ända till kaspiska havet där handeln med slavar och pälsverk gav stora skatter av silver‐ och även guldmynt i utbyte.

Vikingatiden är alltså den första epok då våra förfäder hade någorlunda väldokumenterade förbindelser med den islamiska orienten. Om detta vittnar alla de skatter av sammanidiska och abbasidiska mynt som grävs upp med jämna mellanrum.”

Mohamed har nu lagt ut den texten på sin hemsida så fler än undertecknad kan få en stunds läsning. Så är det lite stilla så här på trettondagskvällen så har jag ett kvalificerat lästips, följ länken under bilden.

Andra om , , , , , , , , ,


En grovt romantiserad bild av en s.k. Viking

Läs Mohamed Omars essä om Vikingar och Islam

[tags]Birka, Essä, Handelsresor, Historia, Islam, Kultur, Mohamed Omar, Religion, Vikingar, Vikingatid[/tags]

  40 comments for “Vikingarna och Islam

 1. 6 januari, 2008 at 16:41

  ”En grovt romantiserad bild av en s.k. Viking”. För att inte säga förfalskad. Den sanne vikingen hade frågad vad i alla asars namn det var för påfund att sätta horn på hjälmen! Man kan väl vid Tors skägg inte gå ut och slåss med en hjälm som gör att man ser ut som en gammal kossa? Bort med hornen, annars ristar jag blodörn på dej din skräling!

 2. Ryan
  6 januari, 2008 at 16:42

  Har nu äntligen läst alla 13 sidorna. Riktigt intressant ju! Skulle vara grymt om det kunde bevisas fullständigt :)

 3. 6 januari, 2008 at 16:47

  :-) Jo jag vet Björn, jag valde den just därför att den såg ut som den gör.

  Skräling? Vad är det?

 4. Marcus R
  6 januari, 2008 at 17:07

  Bort med hjälmen, inte bara hornen, faktiskt. Man har bara grävt en eller två ”riktiga” vikingahjälmar överhuvudtaget.

  Men de är bra att fästa läsken på när det är hockey.

 5. 6 januari, 2008 at 17:10

  Ja jag skulle kunna tänka mig att införa det modet faktiskt. Somliga anser redan att jag måste ha horn, men visst skulle det göra intryck när man går och handlar? :)

 6. 6 januari, 2008 at 17:18

  För 10 år sen, minns jag att man hade en utställning för att bevisa att vikingarna var i USA förre Kolumbos. Och det är mycket möjligt, att man använde vägen över Norden och att komma över Grönland och Atlanten.
  Erik Röd var känd viking, (norsk), och han var på Grönland i sin tid.

  Det är mycket möjligt att vikingarna fick möta islam under sin epok. Historia om deras vägar och små föremål talar om det.
  Men i Sverige, mycket senare, Ivan Agueli var mest kända som kontakt med islam:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ivan_Agu%C3%A9li

  Omar har skrivit om honom också. Minns inte, men tror att Ivan konverterade till islam.

 7. 6 januari, 2008 at 17:49

  Kommentar till Jinge nr 3: skräling kommer av ”skral” och var nordbornas nedlåtande namn på urinnevånarna de mötte i det som inte blivit Amerika (omkring år 1000). Fast skrälingarna gav nordborna stryk så de var inte så skrala, och inte goda att tas med.

  Jinge 5: Skaffa en sån där älgmössa, det imponerar säkert på menigheten!

  Ida 6; Jag har också för mig att Agueli konverterade till någon form av islam – och kollade i Wikipedia. Det stämmer, han blev sufist. Men något USA fanns inte år 1000, vikingarna var i områden som nu tillhör Canada. I alla fall finns inga hållbara bevis för att de var längre bort än New Foundland även om det är möjligt. Men bara det var en sjuhelsikes prestation.

 8. 6 januari, 2008 at 17:56

  Skräling var vad bl.a eskimåerna och indianerna kallades för av vikingarna och det kom sig av att de bar skinnkläder. Ofta är det en synonym till ”barbar”.

 9. 6 januari, 2008 at 18:12

  Det är roligt att Ibn Fadlan nämns i texten. I filmen ”Den 13:e krigaren” spelas ju Ibn Fadlan av Antonio Banderas, som Omar säger, och inledningen av filmen är hyfsat historiskt trogen till de skrifter som Fadlan lämnade efter sig och som Omar också nämner.

  Bra uttdrag från Fadlans skrifter finns här. Rekommenderas starkt!

 10. Marcus R
  6 januari, 2008 at 18:34

  #9 Hampus – 13e krigaren är en bra film. Det görs för lite vikingafilmer nuförtiden. :)

 11. 6 januari, 2008 at 18:50

  Björn Nilsson #7:
  Sant, USA som stat existerade inte under vikingarnas epok, och jag tyckte att det är självklara kunskaper, även om man skriver ”USA” :o) ..Men sant, man borde påpeka Amerikanska kontinenten. Där ingår Kanada i alla fall.

  Ja, Ivan Agueli konverterade till islam och han sympatiserade mycket den sufistiska riktningen.
  Som mycket intellektuell svensk, var han den starkaste koppling mellan svenskar och den här religionen. Jag önskar att vi i Stockholm har namn på en gata ”Ivan Agueli”, som öppen dialog, symbol för vilja att förstå ca halv miljon muslimer i landet.
  Det gjorde man i Wien: I våren 2008 kommer man att uppkalla ett torg i UNO-city efter Mohammed Asad. Tyvärr, har jag bara länk på bosniska och från Österrikes tidningar ”Die press” (på tyska), som talar om detta, men enligt kommentarregler kan jag inte klistra in länkarna här :o)

  Men Mohammed Asad är:

  http://www.bokfynd.nu/3205993934.html

  och han hade tidigare judiskt namn Leopol Weiss.
  Mycket bra initiativ för integration i Österrike, som borde man se i Sverige också.
  Historiska kopplingar finns mellan alla grupper och liknande initiativ kan kväva pågående våg av enorm islamhat, mest missförstånd. Ivan Agueli borde man utmärka lite mer i kulturlivet än man gör idag.

 12. 6 januari, 2008 at 19:58

  Ida 11: Du får hålla till godo med ett galler och café på Söder uppkallat efter Ivan A när det gäller Stockholm. Men i Aguelis hemstad Sala finns en gata uppkallade efter honom – skam vore väl annars!

  Angående vad nordmännen kom till så kanske det är lika bra att skriva ”Vinland”. Vad jag förstår har det inget med vindruvor att göra, däremot ett norskt ord som betyder ”ställe med friskt och frodigt gräs”, vilket uppges stämma bra med L’anse aux Meadows på New Foundland där Helge Ingstad hittade en nordisk bosättning på 1960-talet. ”Amerika” är en anakronism när vi talar om Leif Eriksson och hans strandhugg därborta.

 13. 6 januari, 2008 at 20:04

  Blä, avskydde 13:e krigaren annars. Märkliga infödingar som levde i Norges grottor var inte riktigt min sak. :)

  Annars håller jag med om att vi behöver mer vikingafilmer, Korpen flyger var ju en höjdare som ingen får missa.

  Förövrigt, Columbus påstås inte ha varit först att upptäcka USA utan Amerika. Och Canada är mycket väl en del av Nord-Amerika. Minns 1992 när det skulle firas 500 årsjubileum av Columbus upptäckt i en amerikansk stat. En spansk galleas skulle segla in. Veckan innan kom det ett vikingaskepp åkande och vikingarna hoppade av och vecklade upp denna banderoll:

  ”Vi var först – den här gången också!”

  :D

 14. Leo
  6 januari, 2008 at 20:15

  Re: Ida D.. jag tror att du har helt fel när du skriver om ”.. pågående våg av enormt islamhat, mest missförstånd.”

  Jag tror att det är en myt och en missuppfattning av dig! Åtminstone om vi håller oss till sverige.. Det finns sådant hat, det finns antisemistiskt hat, det finns kommunistiskt hat osv och det går att komma med en serie av exempel på sådant hat av olika slag. Och ibland har sådant hat sin grund i missförstånd..

  MEN

  I den värld och den verklighet vare sig ser jag, eller märker nästan aldrig sådant hat och de få gånger jag mött det är det mycket lätt att bemöta..

  I ett sedan länge ganska sekulerat land som sverige struntar folk oftast högaktningsfullt i vad du har för religiös kompass. Man är mer intresserad av vem du är, vad du kan och vad du står för i övrigt..

  Jag tror att det är en omöjlig väg att på sikt möta varandra ”på den religiösa vägen” med dess grund i dom gamla ökenreligionerna på ett fredligt och klokt sätt.. bl.a därför att dom konstruerades för andra ändamål i en helt annan tid med helt andra ”utmaningar”..

 15. Lasse Wilhelmson
  6 januari, 2008 at 20:22

  Jag kollade just referenserna till Omars essä och kunde konstatera att där saknades Den trettonde stammen av Arthur Koestler, som finns på svenska (antikvariat eller bibliotek), men kan också laddas ner från nätet. Den handlar om Khazarerna som var samtida med vikningarna i Khazarien mellan Svarta och Kaspiska havet. K stoppade vikingarnas äventyr österut. K är den 13:e stammen, dvs den felande länken utöver Abrahams 12. 80 % av världens judar är enligt Koestler till judendomen konverterade Khazarer (sk Ashenatzim) och är alltså inte semiter. Står en snutt om detta även i NEC, men sök på nätet, tex http://en.wikipedia.org/wiki/Khazars. Wikipedia är känt för att vara sionistiskt biased (som det mesta), men där finns mycket info. Detta ger mötet mellan vikingarna och orienten ytterligare en dimension, som har relevans för palestinafrågan. Historiskt omtvistat dock, som det heter om sådant som inte stämmer med den gängse bilden.

 16. Leo
  6 januari, 2008 at 20:25

  Mötet vikingar och islam är i övrigt intressant. Jfr senare ”möten” mellan islam och kristna korsriddare som oftast handlade om blodbad startat som ”välsignade” blodbad av dom senare..

  Religiositeten hade gjort sitt inträde på allvar. Delade upp folk av olika religioner i ”vi” och ”dom”, dom som hade anledning att vara bättre och visste mer och vice värsa.. och man visste vilka man skulle hata osv.

 17. Marcus R
  6 januari, 2008 at 20:44

  #13 Hampus – Haha det låter för bra för att vara sant. Har du en källa till det där som man kan sprida runt? :)

 18. 6 januari, 2008 at 22:06

  Nä, tyvärr inte Marcus R (#17), var 15 år sedan och allt låg inte på internet då. Tror jag sparade ett tidningsurklipp om det, men det ligger djupt ner i någon låda.

 19. mL
  6 januari, 2008 at 23:11

  Finns en polsk ”vikingafilm” som heter Stara Basin, som bortsett från en del pinsamma skådespelarinsatser och dåligt smink, samt andra tråkigheter, ändå råkar ha en del intressant att komma med, Bygger på en polsk legend, där vikingar kallas in för att hjälpa den lokale diktatorn att ta kol på de förbaskade motstridiga i de undre skikten.

  Ett annat tråkigt inslag är en nyproducerad remake på den norska filmen Ofelas (Vägvisaren) som i USA fått titeln Pathfinder och man förflyttade hela berättelsen till tiden då nordbrona landsteg vid nordamerikas kustband. Inte vågat se mer än trailern, och läst om filmen, och kan nu göra bedömningen att den bild jinge valde, är nästan acceptabel i jämförelse med den smörja jag såg i trailern. Nästan.

 20. Alex
  7 januari, 2008 at 00:13

  Till Leo: läste du inte läsarkommentarerna till Expressens Muhammed Omars artikel? Det var verkligen en fruktansvärd inblick i islamhat! Samtidigt en bedrövlig insikt om påverkan av vissa medias Goebbelsliknande skriverier.

 21. Sara G
  7 januari, 2008 at 09:26

  ibn Fadland, en arabisk författare som levde under 900-talet har mycket noggrant beskrivit rusernas olika sedvänjor. En del mycket osmakliga, enligt den förfinade världsmannen.
  Hans intryck under en längre handelsresa tillsammans med ruserna, från Volga till något skandinaviskt land, har samlats till en bok som är översatt till svenska.

  Berättelserna är mycket ingående och så här kan vikingarnas hygien beskrivas:
  ”De är Allahs smutsigaste varelser: de tvättar sig inte efter baj eller kiss och inte heller efter samlag och tvättar inte händerna efter maten. De är som vilsegångna åsnor.”
  Under resans gång blir han allt mindre kategorisk, kanske beroende på rikt tillgång av mjöd?
  Berättelserna spänner över det mesta av nordbornas liv, från handeln av slavar till begravningsritualer.

 22. 7 januari, 2008 at 09:34

  Precis, Sara G(#21), och en länk till uttdrag av vad han sa hitter du i mitt inlägg #9.

 23. Sara G
  7 januari, 2008 at 10:03

  Förlåt, Hampus. Jag borde ha läst de andra inläggen först!

  Men jag får skylla på influensan som bäddar in ögon och annat i ett kompakt vaddliknande töcken. Förlåt!
  Jag hade tänkt skriva om honom igår när det var tomt på inlägg men sköt upp det till ”the first thing to-morrow” och så blev det så här dumt!

 24. 7 januari, 2008 at 11:53

  Äh, Sara G, jag ville bara skriva om det igen så ingen missade länken! :D

 25. 7 januari, 2008 at 16:36

  Sara G #21..
  Hygien uppskattas väldigt mycket inom islam. En del skriftlärda säger att hygien är hälften av hela islam, alltså så högt värderar man det.
  Under 900-talet och senare under renässansen, har muslimerna från öst uppfattat europeerna som väldigt dåliga för att sköta hygien.
  Man kritiserade t.ex. det att man ska kyssa påven i handen (nämligen, att 100 personer står i kö och väntar att kyssa en och samma hand). Det såg man också som brist på kunskaper inom hygien.
  När pesten tog över Europa, då började man att lyssna på muslimer, deras kunskaper om hygien, medicin och hälsa.
  Det finns skrifter från 1100-talet som talade om att folk på Balkan började lära sig att tvätta händerna förre och efter maten, efter toalett-besök eller samlag. Och allat detta blev knuff från den islamiska kulturen.
  Påvar o präster såg detta och annat också, liksom konkurrans och i panik började man tala om muslimer som ”djävulens folk”, ”ondska” osv.
  Just för att man såg muslimer som konkurrans, med stor utveckling inom medicin (naturmedicin), då började man att bränna på korset många kristna som tog emot läkmedel, eller började lära sig att producera liknande medicin. Man anklagades för häxeri, för att skrämma folk så mer som möjligt och att hålla folket under kyrkans kontroll.
  Man såg alltså att många har konverterat till islam.

  Det liknande gör man idag också.

 26. Leo
  7 januari, 2008 at 16:51

  Det dagsaktuella ”problemet” med hygien i sverige tex är att många duschar två, tre ggr per dag och därför ibland drar på sig hudproblem av en anledningen..

  oavsett religion eller ”troslös”

 27. Marcus R
  7 januari, 2008 at 17:24

  #25 Ida D. – Att det var så skitet i Europa på medeltiden har till stor del med kristendom att göra (fast uppe i norden hade det troligtvis mer med kyla att göra).
  Jag kommer inte vilka bibelcitat det gäller men i princip så står det i bibeln att man inte ska tvätta sig för mycket.

  Inte kunde man ta ansvar för sitt skit heller; ett vanligt rykte var att det var judarnas fel.

 28. cloud
  7 januari, 2008 at 21:45

  Om man skall vara lite källkritisk mot Ibn Fadlans skildring av ruserna så är en poäng i hans skrift att visa hur människor blir när de inte står under islam. Ungefär som när kristna skildrade de vilda afrikanerna och deras okristliga beteende.

  >>Ida_d

  Vad menar du med ditt sista stycke?

  ”Just för att man såg muslimer som konkurrans, med stor utveckling inom medicin (naturmedicin), då började man att bränna på korset många kristna som tog emot läkmedel, eller började lära sig att producera liknande medicin. Man anklagades för häxeri, för att skrämma folk så mer som möjligt och att hålla folket under kyrkans kontroll.
  Man såg alltså att många har konverterat till islam.

  Det liknande gör man idag också.”

  Att kyrkan fortfarande förföljer folk med god hygien i Europa? Att folk fortfarande konverterar till islam? Gjorde folk det i kristna kungadömen i Europa under medeltiden? Knappast va?

 29. Leila
  7 januari, 2008 at 23:53

  Ida,
  Det är inte renhet som är hälften av Islam utan äktenskap. Renhet är viktig inom Islam därför at man måste göra det varje gång man ber. Om man har haft sexuella aktiviteter så måste man dessutom duscha.

  Annars räcker det med att tvätta rumpan, fötterna, händerna, ansiktet… och så vidare.
  Inte undra på att Ibn Fadlan tyckte att al-Rous var skitiga…

 30. Sara G
  8 januari, 2008 at 10:06

  cloud, det finns mängder av västerlänningar som konverterat och fortfarande konverterar till islam, likaväl som att många går över till judendomen och flyttar till Israel.

 31. cloud
  8 januari, 2008 at 16:24

  >>Sara

  Det säger jag inte emot, liksom en hel del muslimer har konverterat till kristendomen. Om du hade läst mitt inlägg hade du dock märkt att samtalet gällde det medeltida kristna Europa (och nej, folk erövrade av turkar och morer gills inte).

 32. Leo
  8 januari, 2008 at 16:36

  Re: cloud.. De muslimer som konverterade till kristendomen på den tiden ställdes ofta mellan två val, den ena var att konvertertera till kristendomen alldeles på stört.. Det andra valet var att få huvudet avhugget, också det på alldeles stört..

 33. 9 januari, 2008 at 01:35

  Under medeltiden, Cordobas bibliotek har haft över 500 titlar medan största bibliotek i Europa bara 36 böcker (det ska ta tid att hitta länken om detta). Men, det är en liten detalj som talade om ”kulturkrock” i möte med muslimer, som under denna tid har kritiserat européernas hygien.
  Muslimer (i då tid bara araber) har visat mycket kunskaper inom vetenskap, medicin, matematik, etc.
  Naturligtvis att kyrka såg detta som svidande konkurrens. När pesten tog över Europa och många människor dog på gatorna, då började man med största uppmärksamhet att lyssna på muslimernas tal om hygien. Man sökte medicin och hjälp just hos muslimer som mest kunniga under denna tid.
  När muslimer började tala i Spanien, Sicilien, norr Grekland, Malta, Balkan om att man borde sluta kyssa påven i handen för att inte spridda pesten, då såg man det som attack mot kristendomen..!
  Det skapade oro i många samhällen i Europa. Dom som vägrade kyssa påvar och präster i handen, blev piskade eller dömda till döden.
  För att rädda sig från det, konverterade man till islam istället.
  Påvar var svartsjuka och rädda att inte förlora makten, medan folk sökte medicinskt hjälp hos muslimer.
  Då satte man igång ”häxjakten”! Män och kvinnor som hade med sig små flaskor (naturmedicin), te påsar eller liknande (vilket ofta fick man av muslimer), blev dömda till döden. Det kallades häxeri.
  Nej, jag säger definitivt inte att häxjakten i Europa har påbörjat med detta utan att häxjakten existerade av den här orsaken också.
  Under mörka medeltiden satte man upp propaganda bland folk att muslimer är ”ondska”, ”djävulens folk” och allt annat för att hålla folket borta från islam. Självklart, var det dom som kunde läsa och skriva: präster, påvar, munkar, adelsmän. Och vad är det som du inte förstår, cloud i #28..? :o)
  Menar du att muslimer kom till Europa med ”svärd och ondska” som dagens påve har sagt..?
  Menar du att muslimer gjorde invasion mot kristendomen i Europa..? Kom igen … :o)
  ..Eller att dom tvingade bara folk till islam., va..? :o)

  Det som gjorde man i mörka medeltiden – gör man idag! Absolut! I rädsla för konkurrens!
  Och jag kan säga i en annan episod, med massor exempel om hur dagens struktur i västvärlden liknar till den ohyggliga medeltida häxjakten. Guantanamo är bara en liten del av hela fängelse kedja!

 34. Miles
  9 januari, 2008 at 11:49

  Ida D :

  Allt du skriver om det medeltida Europa bygger på nidbilder och förlegad, felaktig kunskap. Läs Michael Nordbergs utmärkta bok ”Den dynamiska medeltiden” istället för att få en uppdaterad sammanfattning av epoken. Läs också Dick Harrisons lika utmärkta bok ”Stora döden” för att få en uppdaterad bild av hur digerdöden drabbade världen och hur den mottogs i väst och i öst. Du kommer nog att bli överraskad av att det faktiskt var i den muslimska världen som man mest betraktade pesten fatalistiskt som guds straff, medan man i Europa faktiskt diskuterade vetenskapligt kring sjukdomens orsak. Faktum är att det kristna Europa redan på 1200-talet gick om Arabvärlden i vetenskap och utveckling

 35. Leo
  9 januari, 2008 at 12:54

  Lycka till Miles..

 36. Sara G
  9 januari, 2008 at 13:30

  Vikingarnas och arabernas handelsutbyte bestod till största delen av slavhandel. Muslimerna var och är förbjudna enligt sin tro att förslava sitt eget folk. Därför köpte man unga kvinnor till sina harem från Ryssland och Norden – och även unga män som gjordes till enucker eller användes till andra arbetsuppgifter.
  Att slavhandeln var mycket otroligt mera omfattande än vi fått lära oss i skolan kan avläsas språkligt .
  Slaver-slavar.

 37. 9 januari, 2008 at 16:23

  Slaver kommer från slavoner, vilket kommer från Slavonien som är en region i kroatien. Vad jag vet har det inget att göra med slavar. Läs gärna om ursprunget.

 38. 9 januari, 2008 at 18:11

  Läs igenom kommentarsreglerna!

 39. Rawia Morra
  9 januari, 2008 at 18:29

  Ida och andra,

  Att diskutera på det här sättet vem som var bäst under medeltiden tycker jag är olustigt. Alla måste ha varit idioter som fått oss till avkomma!

 40. Christer W
  9 januari, 2008 at 21:27

  Vikingarna, sin tids chaterturister, söp, slogs, knullade och betalade för att var med på resan, roffade åt sig eller byte till sig souvenirer.
  Precis som idag.

Comments are closed.