Varning för fler bränder!

Varje år brinner det i skog och mark, något som säkerligen kommer att förvärras på grund av växthuseffekten. Men Sverige är ett av de länder som saknar flygplan för att släcka skogsbränder.

Det var på gång för några år sedan att köpa in ett eller ett par specialtillverkade flygplan som kan magasinera flera kubikmeter vatten. Det rann ut i sanden eftersom dessa flygplan var för dyra, ansåg våra politiker. Idag är det ett antal helikoptrar i Hälsingland som gör samma jobb – och det krävs många helikoptrar för att ersätta bara ett brandbekämpnings-
flygplan. Jag minns inte exakt, men ett flygplan kan lasta mångfalt mer genom att hämta upp sjövatten på ett liknande sätt som helikoptrarna, och de är dessutom mycket snabbare.

Men det har vi inte råd med, som sagt var. Men vi kommer absolut att skaffa sådana i framtiden. Det blir varmare och varmare och snart så kommer vi säkerligen att drabbas av en riktigt stor skogsbrand, en brand av ungefär samma modell som drabbar Kalifornien varje år. Men när folk dör till följd av skogsbränder så kommer dessa plan att köpas in, men tills vidare får vi nöja oss med arméns helikoptrar.

Möjligen kan vi få hjälp med den riktigt stora branden av pyromaner som låter sig inspireras av Hälsingebranden. Den stora skogsbranden i Tyresta nationalpark för några år sedan var anlagd, och mycket publicitet kring bränder tenderar att ge en ekoeffekt i andra regioner än den som aktualiseras i media. Så egentligen borde vi ha köpt in två-tre av dessa flygplan redan för tio år sedan…


Ett antal sådana här skulle vi behöva

Det pågår en diskussion inom EU där vissa har föreslagit att unionen skulle skaffa gemensamma resurser för den sortens brandbekämpning. Blir inte det av så borde vi rimligen själva göra det tillsammans med Norge och Finland. Och fram till att det så sker kan vi bara vänta på den riktigt stora skogsbranden, torka plus stark vind kan orsaka en enorm katastrof i värsta fall.

Det blir så när snålheten bedrar visheten…

DN12 SvD1 AB1

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Skogsbrand, Hassela, Bränder, Pyromaner, Brandflyg, Samarbete, Växthuseffekten, Snålhet, Politik[/tags]

  13 comments for “Varning för fler bränder!

 1. palle
  3 juni, 2008 at 09:42

  Ja, allt för ofta blir visheten bedragen av snålheten. Men vissa saker snålas det inte på – som när vi ska vara med och delta i diverse nykoloniala expeditioner. För några veckor sedna bestämde regeringen att vi ska vara med och köpa 3 st Boeing C-17 Globemaster tillsammans med några andra mindre europeiska länder med samma ambitioner. Vi köper inte oss för 550 flygtimmar per år till en kostnad på 1,5 mdr per år! Flygplanen kommer vara stationerade i den ungerska flygbasen Papa varför en permanent stationerad besättning kommer att placeras där till ytterligare kostnad på några sköna miljoner.

  Där vekar det inte snålas på resurserna, men försvara Sverige finns det inga pengar för, varken mot en eventuell fientligt sinnad nation eller mot skogsbränder :-(

  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/flygplan/article74290.ece

 2. Kurt
  3 juni, 2008 at 11:00

  Det brinner alldeles för lite skog i Sverige idag. Så det är bara bra om det brinner lite mera. Så länge människor kommer till skada kan det gärna brinna lite mera.

 3. 3 juni, 2008 at 11:05

  @Kurt:

  Du tappade bort ett ”inte” i sista meningen… :)

 4. Betel
  3 juni, 2008 at 11:37

  Jag har flera gånger sett dessa flygplan in action i Kroatien som har två. De är väldigt effektiva. Fortsätter det att vara såhär varmt och torrt så kan en vara värd pengarna.

 5. Janne Bengtson
  3 juni, 2008 at 12:20

  När jag jobbade i räddningstjänsten, så var det ofta att man kom fram till att orsakerna till många skogsbränder, berodde på osläckta föremål, som cigaretter. Man har funnit spår på detta hur märkligt litet det än tycks vara.
  För brand kan sprida sig runtom föremålet, och sprider sig utåt, (beroende på vinden), alltså brinner inte själva föremålet upp oftast.

  Men saken bevisar att det oftast inte räcker med fotstamp när man ska släcka fimparna ute i naturen, eller att man tror att en sådan liten glöd inte gör någon skada.

  En ytterligare bidragande faktor är också att folk dumpar stumparna ut med sina bilfönster när de åker på vägarna, och med en liten blåst hamnar de i diken eller mot skogen.

  Kan vara något att tänka på, rökningen i sig bryr jag mig inte om, men konsekvenserna detta medför för omgivningen är helt tråkigt oaccepterande.

 6. antti
  3 juni, 2008 at 15:31

  Il-76p är världens största (rysk naturligtvis, behövs det sägas) flygbombare som släcker bränder i Sibirien, Grekiska öar, Balkan, Indonesien på nolltid.

  Dessa är den bästa och mest eftertraktade katastrofhjälp branddrabbade länder kan få och Ryssarna assisterar gratis vid sådana tillfällen.

  De enda styvnackade motståndarna är Kaliforniska politiker som vägrar hörsamma folks begäran om Rysk överlägsen assistans.

  http://www.airliners.net/photo/MChS-Rossii–/Ilyushin-Il-76P/0093618&tbl=photo_info&photo_nr=1073&prev_id=0141221&next_id=NEXTID

 7. 3 juni, 2008 at 15:33

  @antti:

  Wow!

  Vikken kärra. En sådan skulle vi ha i Sverige!

 8. Marcus R
  3 juni, 2008 at 15:52

  Stort flygplan…
  40 kubikmeter (max 44 ton) vätska tar den.
  Dock kunde jag inte hitta hur snabbt den fyller på vilket är rätt viktigt också vid skogsbränder.

 9. Ole Dumphuvud
  3 juni, 2008 at 16:01

  Det är bara att gratulera. Neddragning av värnpliktiga, bort med hemvärn, indragning av kusthelikoptrar, utarmning av sjukvården med dåliga löner och pågående uppsägning av brandmän som i Stockholm faktiskt ibland saknar vattenslang!!

  Det är inte utan att man undrar om Alliansen lärt sig samhällsskydd på fackliga lustgårdar, för det kan väl inte bara vara efterapning av den nya Socialdemokratins likgitighet inför samhället, eller…?

 10. maria
  3 juni, 2008 at 18:18

  så varför skickar du inte runt ditt brev till en mängd politiker? Det gjorde jag när Engla mördades för jag hade mycket att skriva om vårt rättssytem. Skriver man kan man alltid kanske förändra någon

 11. 3 juni, 2008 at 18:34

  Jag är beredd att hålla med Kurt.

  Skogsbränder är naturligt i vårt biom och klimat.

  Givetvis ska man skydda privat egendom och skog, men utöver det så mår skogen faktiskt bra av att brinna med jämna mellanrum – något som såväl naturvård som räddningstjänst egentligen är mycket medvetna om.

 12. 3 juni, 2008 at 18:52

  @Tharand:

  Det gör alla som känner till ngt om skog…

 13. Ole Dumphuvud
  7 juni, 2008 at 01:37

  Till Maria.
  Jaså du skickade runt brev till politiker i Englaärendet.

  Berätta snarast du kan för oss alla de fina resultat du uppnådde med ditt brev. Vad svarade politikerna? Hur mycket skämdes de? Vilka är de åtgärder man nu beslutat att ta till?

  Vi är alla så intresserade av din smarta idé som löser alla världsproblem. Har du inte funderat på att sända ett brev till alla regeringschefer ang. klimatet också? Tänk så ren luft vi skulle få när ditt brev föranledde att alla världens politiker skämdes och förbjöd all användning av kol och olja redan i morgon.

  Låt oss sända brev till politikerna. De väntar otåligt på våra önbskemål säger Maria.

Comments are closed.