Vårdkonflikten ett fackligt fiasko!


Jag har redan tidigare skrivit om det faktum att bara sjuksköterskorna agerade, inte undersköterskor och sjukvårdsbiträden. Det har isolerat konflikten och lett till ett gigantiskt misslyckande.


AB/Lena Mellin:
”Mer än fem veckors strejk gav alltså väldigt, väldigt lite, 123 kronor i månaden – före skatt. Det är facit för en vanlig landstingsanställd sjuksköterska efter drygt fem veckors strejk. Var det värt priset?”

Utgår man ifrån att Lena Mellin har räknat rätt så kan man konstatera att denna strejk troligen slår något slags rekord i misslyckande. Medlemmarna i Vårdförbundet hade garanterat fått mer pengar om facket istället hade delat ut strejkkassan till medlemmarna, men nu valde man strejkvapnet, troligen för att därmed manifestera sitt eget förbund i stället för att driva medlemmarnas berättigade krav på ett effektivt sätt.

När det gäller fackligt arbete så har det aldrig varit så att enskilda förbund nått speciella framgångar med stridsåtgärder. Det krävs en facklig enighet och dessutom att alla berörda yrkeskategorier kämpar för samma sak. Nu blev det den av yrkesgrupperna inom vården som relativt sett är välavlönad, läkarna undantagna, som tog striden. Det kunde givetvis bara gå på ett sätt, något som kommer att få till resultat att många lämnar

facket och en del – landet. För varför ska man slita ut sig i den svenska sjukvården när man kan få betydligt bättre betalt i Norge?

Norska är dessutom lättillgängligt för svenskar och kommunikationerna hyfsade. Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, räknar med att de kommer att tappa medlemmar säger hon i Aftonbladet. Jag tror att vi alla kan räkna med att Vårdförbundet snart kommer att ”tappa” sin ordförande. AB12 DN12

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags] Facket, Vårdförbundet, Sjuksyrror, Vårdpersonal, Tvärfackligt arbete, Strejk, Strejkkassor, Taktik, Samarbete, Sjukvårdsstrejk, Politik[/tags]


12 svar till “Vårdkonflikten ett fackligt fiasko!”

 1. Vilken strejk? Jag har inte märkt av nån. Ska det strejkas så ska det göras ordentligt! Lär av fransmän vetja.

  Och Metalls platta inställning kan jag inte fatta mig på.

 2. Blev det bara 123kr? Pinsamt dåligt. Kan tänka mig att många sjuksköterskor hoppar av facket nu; de tjänar troligtvis mer på det än vad de fick i lönehöjning…

 3. @Marcus R:

  Troligtvis? :)

  Man får ju inte dra av fackisavgiften så de hade tjänat tusentals kronor på att skippa facket redan för ett år sedan. Ska facken agera såhär så blir de snart överflödiga.

 4. @palle

  Vore du sjuk, skulle du har märkt strejken – in på bara benet!

 5. @nature:

  Grejen är den att det känns som att det är strejk jämnt och ständigt. Det är vårdköer och elände. Man måste vara frisk och orka stånga sig genom byråkratin för att få vård! Det har jag känt av själv, men också hört fårn vänner och bekanta.

  Något är ruttet i staten Danmark, men också i den svenska sjukvården… och det är inte sjuksköterskornas fel, tvärtom.

 6. 123 kr mer än det första medlarbudet(!) skall det vara.. jämfört med sjuksköterskornas förra avtal handlar det om tusentals kronor mer, varje månad. strejken i sig tillförde ju dock i princip ingenting.

 7. Jag är precis klar med första terminen på Röda Korset.. Känns skönt att ha 2,5 år på mig att leta boende i Norge.. eller Danmark är ju i och för sig inte heller fel. Vårdförbundet, snyggt jobbat, jäkla lallare

 8. Håller med om att strejken var ett fiasko.

  Men problemet är ju att det är svårt att kräva att få pengar när det i princip inte finns några på kommunnivå. Nästa strejk hoppas jag kryddas med aktioner som pekar på att det finns en jävla massa rikedomar, som av någon anledning inte lagts på vården.

 9. Palle skrev:

  ”Vilken strejk? Jag har inte märkt av nån.”/ …/”Grejen är den att det känns som att det är strejk jämnt och ständigt. Det är vårdköer och elände.”

  Nu får du allt bestämma dig : -)

  Men har du tänk på EN sak som är positiv i vart fall, och det är att u tider av långa vårdköer så är det alltid en tröst att tiden läker alla sår : -)

 10. Som jag förstår det är det nya avtalets främsta merit den nya lägstalönen som tydligen mer eller mindre saknades tidigare och i det ursprungliga förslaget först skulle börja gälla efter ett års anställning (vilket i praktiken för de flesta innebar betydligt mer än så eftersom de förbannade landstingen (Sveriges sämsta arbetsgivare?) utnyttjar projektanställningar och vikariat till max).

  Jag anade ju att strejken skulle sluta i fiasko. Det tragiska är ju att hade det varit privatiserad vård hade antagligen lönerna varit betydligt bättre och strejkvapnet betydligt effektivare.

 11. @nature #9:

  Strejk eller ej, vården fungerar lika dåligt. Vad är det för konstigt med det?

 12. @Palle
  Tvärt om – vården fungera mycket bra, där den hjälper människor hela tiden. Det finns många smarta människor som vikt sitt liv åt att hjälpa, lindra smärta samt bota människor.

  När du till syvvene och sist inte kan lite på varken dej själv eller din kropp något mer, så har du endast sjukvården kvar. Din tid kommer! När din kropps olika organ inte vill längre och din själ drabbas – så kommer du att förstå vad jag menar! Your time will come!