Vårdförbundet kommer att förlora


Idag inleds fas två av Vårdförbundets strejk, en strejk som jag anser lurades på förbundets medlemmar medvetet.

AB: ”Vårdkonflikten går nu in på sin tredje vecka. Någon lösning verkar inte finnas i sikte. Redan innan arbetsgivaren och facket i morgon möter medlarna har Vårdförbundet hotat med ett tredje varsel. Om det träder i kraft kommer över 6 000 medlemmar att utebli från sina arbeten.

För Vårdförbundet är höjda löner en viktig fråga. De vill se att deras medlemmar får en högre status så att nya generationer hittar till yrket.”

Självklart ska vårdförbundets medlemmar ha väsentligt högre löner och bättre arbets-
förhållanden. Det är de värda, dessutom är argumentet om nya generationer till yrket mer än sant. Vi har en åldrande befolkning och måste räkna med att vi måste intressera mängder av ungdomar för att arbeta inom vården, det viktiga i det sammanhanget är att yrkets status ökar och framförallt – lönerna. Några har spekulerat i att vi behöver närmare en miljon invandrare om vi ska kunna bibehålla nuvarande standard i Sverige, dessa invandrare måste också förmås att söka sig till vårdyrken.

Med andra ord så håller jag tummarna för förbundets medlemmar, men, och det är ett viktigt men; Tyvärr så har sjukvårdsbiträden och undersköterskor redan skrivit under sina avtal. Dessutom var deras löneökningar inte alls inom samma latitud som det Vårdförbundet kräver. Det betyder i klartext att om Vårdförbundet får igenom sina krav så kommer andra grupper inom sjukvården att bli frånkörda lönemässigt. Det leder i sin tur till att dessa vill riva upp sina avtal och omförhandla. Man har säkerligen

Det vet kommuner och landsting inklusive andra vårdgivare, och det omöjliggör Vårdförbundets krav.

budgeterat kostnaderna för sjuksköterskorna på samma sätt som undersköterskorna och släpper man upp den ena gruppen så kan man givetvis förutsätta en massa problem. Ett av dessa problem består givetvis i att en förfördelad grupp i hög utsträckning kommer att rösta med fötterna. Vad hindrar sjukvårdspersonal att söka sig till andra arbetsgivare, ja till och med att byta yrke?

Ingenting. Därför förvånar det mig att inte Vårdförbundet gjort gemensam sak med alla andra fack som har personal inom sjukvården, syrrorna kommer inte att få igenom sina krav den här gången, något som i sin tur kan få värre konsekvenser på sikt än några veckors strejk.

AB1 SvD1 DN1

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Vårdförbundet, Strejk, Sjuksköterskor, Vårdstrejk, Undersköterskor, Vårdbiträden, Sjukvårdspersonal, Vårdkonflikt, Landsting, Kommuner, Sjukvård, Facket, Politik[/tags]


5 svar till “Vårdförbundet kommer att förlora”

  1. Detta med vårdstrejk är inte en helt lätt sak! Det märkliga är att den nu pågående diskussionen om strejken i medierna bara handlar bara om löner?

    För att för lite perspektiv så måste vi gå tillbaka i sjukvårdens historia. Det statar med behandling av sjuka i kloster, som bedrivs av munkar. De mera moderna sjukhus som vi ser i dag har inspirations från krigsskådeplatser; de första storskaliga sjukhusen var just ägnat åt att ta hand om och läka skadade soldater från krig. Ett modernt sjukhuskomplex är också organiserat likt det militären. De som sitter högst upp får mest betalt – Lanstingschefer och sjukvårdspolitiker. Sedan: Läkarna, Syrror, Sjukvårdsbiträden, vårdare, praktikanter samt sist patienterna.

    Men låt oss gå tillbaka i sjukhusets historia; dessa två grupper får inte mycket betalt för sitt slit inom vården av sjuka nämligen Munkar och Beväring! Lägg märke till att dessa två är typiska manliga yrken, men med låga löner! Men så en dag så kommer kvinnorna in i sjukvården så hux flux så höjs lönerna plötsligen – inte att förglömma!

  2. Den något kryptiska jämförelse lade jag till i slutet av förra texten är för att få Er att förstå varför sjukvården aldrig har fungerat på samma sätt som i det privata näringslivet!

    Egentligen så borde varje sjuk människa vara beredd att dela med sig av hela hennes förmögenhet för att få bli frisk. Vad är inte hälsan värd? Det betyder att de som pysslar med sjukvård borde vara mångmiljonärer, men så är icke fallet? Varför får då en duktig programmerare säg i Java mycket mer i månadslön, samt i övriga förmåner, jämfört med vad de som pyssla med så mycket viktigare saker nämligen att han om och ansvara för omvårdnaden av våra sjuka?

    Varför fungerar den ena arbetsplatsen efter marknadens ”supply-and-demand-lagar” men den andra inte – som då märks främst i lönekuvertet?

    Vill vi ha en marknadsutveckling av själva sjukvården? Nej!
    Så varför då förvänta sig höga löner där?

  3. Angående vårdkonflikten … I en rapport från Medlingstitutet framgår att de avtalsparter som först ror ihamn ett avtal sätter ribban för den kommande förhandlingarna. Ja, är det så då har Ingela Gardner-Sundström helt rätt när hon säger att kravet från Vårdförbundet på 15% inte är möjligt.
    Samtidigt blir jag lite trött på hennes tjat om 4,3% eller vad det nu var. Det stämmer kanske överens med ett fåtal landsting i Sverige där arbetsgivaren faktiskt kunde läsa, tolka och förstå texten i kollektivavtalet Fler misstag skall väl kunna undvikas.
    Men en procentsats som resultat av vissa sammanförda parametrar säger inte allt. Det kanke bevisar IG-S tes för tillfället. Om vi nu går till verkliga livet så borde lite strukturrensning vara på sin plats.

  4. I hela mitt liv att medierna rapporterat och personalen konstant klagat på de låga lönerna inom vården (undantag Läkarna) men ingen verkar vara i stånd att analysera varför lönerna är låga och vad som skulle krävas för att det skulle höjas? Den debatten är som bortblåst!

    Hur kan vänster klaga på de låga kvinnolönerna inom vården är FÖR låga samtidigt som vänster motsätter sig en privatisering av vården? För om vården vore privat så skulle alla som pysslar med sjukvård höja sina löner tills det att patienterna tillslut inte har råd längre och därför väljer att behandla sig utomlans, och först då skulle vi få upp lönerna! Varför motsätter sig vänstern detta? De säger själva att de vill få upp lönerna inom vården! Alternativet är att chockhöja skatten! Är det bättre?

    Innan ni reflexmässigt klagar på vårdens låga löner så tänk efter om ni själva inte då själva verket vill ha det så, med tanke på vad höjda löner inom vården skulle få för konsekvenser för dej?

    alternativet vore?

  5. Skribenten skriver att om vi sjuksköterskor får vår vilja igenom kommer vi att gå långt förbi andra yrkeskategorier. Detta stämmer inte. Flera av undersköterskorna på min avdelning tjänar tusenlappar mera än mig. Vårdbiträden tjänar lika mycket som jag. Tycker inte att detta är rimligt då jag har 3 år gymnasiestudier samt 3.5 års högskoleutbildning. Om vi nu skulle få vår vilja igenom kommer vi att hamna på undersköterskornas nivå! Detta är inte heller rimligt då om en undersköterska gör fel är det sjuksköterskan som får stå till svars för felet! Missförstå mig inte undersköterskorna förtjänar också att ha bra löner men utbildning samt ansvar måste löna sig. Annars kommer vi inte ha några sjuksköterskor kvar. Ta gärna reda på fakta om hur det verkligen står till.