Var det bara en anti-syrisk mardröm?


Idag välkomnar jag som gästbloggare åter Erik Jonsson, busschaufför i yngre medelåldern som bor i Stockholmsområdet sedan slutet på 90-talet. Han har är aktiv i bland annat föreningen Syriensolidaritet. 26 september publicerade han här som gästbloggare ”Rapport från ett krigsmobiliseringsmöte hos vänner till Syriens nationella råd”, en rapport från ett möte på ABF i Stockholm som arrangerades av Nätverket Syrien – Sverige. Läs gärna den rapporten och den efterföljande diskussionen innan Du läser detta! Före mötet delade vi ut ett flygblad från Syriensolidaritet utanför ABF, som togs emot av omkring 90 % av närmare 2000 passerande.Texten på baksidan av flygbladet återgavs i separat blogginlägg 27/7.
Eriks förra inlägg ledde till kritiska kommentarer från en av deltagarna på mötet, med svar från mig (se inlägget). Nu svarar Erik själv och motiverar också varför han kallar det ett krigsmobiliseringesmöte. Jag uppmärksammar den kritiska kommentatorn från nätverket för möjlighet till nya kommentarer. (Och jag läser i DN idag att Hillary Clinton igår vid ett möte med ”Syriens vänner” i New York igår uppgav att USA beslutat att ge närmare 300 miljoner kronor i bistånd, i praktiken för att underminera Syriens regering.)

Eriks inlägg följer nedan

En person som är engagerad i Nätverket Syrien – Sverige (NSS) för att få ”omvärlden” att ”göra något” i Syrien är mycket upprörd över den rapport som jag skrev om deras möte på ABF och kallar den ”vidrig”. Jag förstår mycket väl den ilskan men jag känner ingen sympati. Det var verkligen ett mycket välregisserat krigsmobiliseringsmöte och de jobbar hårt för världens största förintelsemaskin på allvar skall börja mala Syrien till aska.

På möte efter möte visar de fräckt upp sina krigshetsande NATO-vänner och kallar dem ”oppositionen”. Det låter aldrig den stora breda oppositionen som är motståndare till den syriska regeringen såväl som den pågående
icke-officiella USA-ledda militära interventionen få tala. Den 18 september lät de Jaber Zain som är företrädare för LCC (Local Coordination Committees of Syria) som är en del av NATO:s maskineri berätta för oss ”hur den syriska oppositionen ser ut”. Samma dag lät de Omar Sheikmous som är rådgivare åt det USA-styrda Nationella Rådet (SNC) tala om samma sak. NSS-medlemmen ”Lyad” ondgör sig över att jag inte nämner alla deras påstådda kontakter i Syrien. Skulle det tala till förmån för NSS om de mot förmodan har kontakt med några verkligt folkliga krafter i Syrien? Gör inte det saken snarare mycket värre? När de i så fall låter de som kämpar för utvidgade demokratiska rättigheter bli en del mobiliseringen för ett fullskaligt anfallskrig.

De vill se sitt hatobjekt falla och för att uppnå det har de sålt sig till djävulen. USA och ett flertal USA-allierade pumpar in enorma mängder utrustning och pengar till den ihoprafsade utlandsoppositionen och det räcker nog till en fabrikstillverkad ”Free Syria”-banderoll också. Det som de inte har förstått är de sysslar med brottslig verksamhet. I sin iver att få världens mäktigaste länder att börja bomba Syrien deltar de i den kriminella upptakten till ett massivt och dödsbringade fullskaligt anfallskrig. Planerande av anfallskrig utgjorde den första av fyra åtalspunkter i Nürnbergprocessens anklagelseakt och det finns garanterat en stark internationell opinion för framtida rättegångar på liknande grunder.

NSS vänner i Nationella Rådet förespråkar öppet anfallskrig och NSS´s förtvivlan över det ”det förlamade världssamfundet” är förskönande omskrivning för en beklagan över att USA inte kan anfalla Syrien under FN-flagg.

Obama har klargjort att USA är berett att ”gå in” i Syrien om de känner tillräckligt stark ”oro” för vad som händer med ”Syriens kemiska vapen”. Men vi är inga guldfiskar och vi har inte glömt de icke-existerande massförstörelsevapnen i Irak. En Sveriges mest framstående krigshetsare, Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, passade igår på att kräva en ”flygförbudszon” eftersom ”passiviteten” har kostat så många liv.
Goebells hade inte gjort det bättre.

Samtidigt som USA och dess allierade med frenetisk aktivitet utvecklar sitt pågående krig och förbeder ett
fullskaligt anfall talar krighetsarna om ”passivitet”. NSS´s roll i kriget är att mobilisera massorna till stöd för krigsansträngningen som Bildt öppet medverkar i genom det materiella stödet till interventionsarmén. När NSS-ledaren står upp på ABF och lidelsefullt talar om att ”världssamfundet är förlamat” vet vi att en sedan länge planerad militär operation snart kan gå in i en ny fas. Bara i Irak har deras krig tagit miljoner liv. Hur många liv skall de ta i Syrien? Hur orkar de leva med sig själva?


i Andra om: , ,, , , , , , , ,

Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn

  11 comments for “Var det bara en anti-syrisk mardröm?

 1. 1 oktober, 2012 at 00:05

  Mötesseriens tredje möte finns inspelat, och adressen finns i en kommentar till den förra artikeln om det fjärde mötet. I ett anförande på det tredje mötet nämnde Omar Sheikmous, 29 minuter in, ”hjälp” från bl.a. Saudiarabien. Men denna ”hjälp” är BROTT mot FN:s stadga. Där står i artikel 2, punkt 4:

  Alla medlemmar skola i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld, vare sig riktat mot någon annan stats territoriella integritet eller politiska oberoende, eller på annat sätt oförenligt med Förenta Nationernas ändamål.

  Och ”ändamål”? Redan i artikel 1:

  … upprätthålla internationell fred och säkerhet och att i detta syfte dels vidtaga verksamma kollektiva åtgärder för att förebygga och undanröja hot mot freden samt för att undertrycka angreppshandlingar eller andra fredsbrott …

  … mellan nationerna utveckla vänskapliga förbindelser, grundade på aktning för principen om folkens lika rättigheter och självbestämmanderätt …

  Man lägger märke till orden ANGREPPSHANDLINGAR och SJÄLVBESTÄMMANDERÄTT.

  Finns här: http://www.fn.se/fn-info/om-fn/fn-stadgan

 2. Iyad
  1 oktober, 2012 at 09:03

  Skrivaren vägrar svara om innehållet i fjärde studiekvällen! Kommentera om vad Amr eller Mayada Khalil sa! Hörde du inte när både två berättar hur alla ”hjälp” från USA, Turkiet, Qatar och de andra är bara skitprat! Syriska folket vet det, men ni som sitter här i Sverige fortsätter prata om det som det verkligen finns. Det är bara ni som väljer att tro på alla lögner som Hillary Clinton säger.

  Anders vägrar också svara på vad aktivisterna sa under sista studiekvällen även när han lyssnade på inspelningen. Björn nämner inte alla brott från regimens sida med hjälp från Ryssland och Iran m.fl. som både aktivisterna pratade om!

  Här kommer inspelningen en gång till, kanske ni missade allt som Amr och Mayada sa!

  Till sist, det är ”Iyad” och inte ”Lyad.” Skrivaren ser inte hur mitt namn stavas, jag vet inte om han ens kan förstå vad händer i Syrien!

  • 1 oktober, 2012 at 11:26

   Jag ska gärna lyssna igen. Jag förstod att jag tog fel på ditt namn eftersom jag skrev fel på det mail jag försökte skriva igår där jag just skrev lyad, men nu vet jag att det ska vara iyad.
   Det finns en hel del uppgifter om hjälp från bland annat USA, igår i DN om 295 miljoner kronor, utlovat i lördags av Hillary Clinton.
   Men en central fråga är: Vill Amr, Mayada Khali och ert nätverk ha (mer) hjälp från USA och allierade eller inte? Hjälp från USA etc. ges inte utan villkor eller planer på ökat inflytande. Se hur det blev i Irak, Afghanistan och Libyen till exempel.

  • moe
   5 oktober, 2012 at 12:26

   Är arab och född i Syrien, håller med skrivaren i det mesta! Visst finns det vanligt folk som protesterar mot regimen, men de som syns i TV bor inte och har inte bott i Syrien, de försöker tjäna en slant på den syriska folkets bekostnad! Ett anfallskrig drabbar inte bara regimen den drabbar mest befolkningen!! Och har dessa maktgalna herrar familjer i Syrien så har de redan smugglat ut de, kvar finns de fattigaste som har varken råd eller kan komma undan den kriget som ”oppositionen” hetsar fram!!

  • moe
   5 oktober, 2012 at 12:43

   Och snälla skriv inte i det syriska folkets namn, för ett förkrossande majoritet håller inte med ”oppositionen” som USA har avlat fram!

   • Iyad
    5 oktober, 2012 at 13:44

    Jag sa tidigare att jag representerar ingen! (Se min kommentar 2 oktober nedan).

    • moe
     6 oktober, 2012 at 10:38

     Jag skrev att jag håller med Anders, och eftersom du inte håller med honom så håller jag inte med dig, väldigt logiskt? Sen är det så att många är rädda att islamisterna ska ta över, vilka är islamisterna?? Kan det vara de förtryckta sunnimuslimerna i landet?? Al Assad gav minoriteterna, kristna och kurder och alawiter extra förmåner och skydd samtidigt som han glömde majoriteten (sunnimuslimerna)av befolkningen. Men jag tycker ändå att ett krig med inblandning utifrån aldrig någonsin är en lösning, Al Assad är våran idiot, han är syrier, syrierna kan ta bort honom själva! Men kommer jänkarna in så kommer vi aldrig att bli av med de, tills landet är tomt på tillgångar och helt sönderbombat! Att vi aldrig lär oss av det som hänt tidigare!

 3. Iyad
  1 oktober, 2012 at 09:06

  … och här kommer inspelningen
  http://bambuser.com/v/3008950

 4. Erik Jonsson
  2 oktober, 2012 at 00:08

  Till ”Iyad”:
  Vår kritik handlar inte om ni och era politiska vänner får en dollar eller flera miljarder i kontanter eller materiellt stöd. Vår kritik handlar om att ni och era eventuella politiska vänner i Syrien arbetar för att USA skall genomföra ett fullskaligt anfall mot Syrien. Det diskuteras allt mer öppet på olika håll om att USA och flera andra stater utrustar och utbildar er ”Fria Syriska Armé” (de borde väl egentligen heta ”USAs Islamistiska Dödsskvadroner”?). Men det är väl inget stöd riktigt stöd eller? Det är väl först när världens största krigsmaskin låter bomberna börja regna som ni känner att ni får stöd på riktigt?

  ”Iyad” du skriver om vad det syriska ”folket” tycker. Eftersom vi arbetar med syrier som är motståndare till regeringen i Syrien men samtidigt inte vill har ert krig så vågar jag påstå att du och dina anhängare representerar en mycket liten aggressiv klick bland syrierna både inom Syrien och utomlands. Ni representerar inte på något sätt någon folklig uppfattning och var befinner du dig själv? Du sitter i din fåtölj i Stockholm och äter munkar när dina landsmän mördas av era USA-avlade islamistiska dödsskvadroner och talar högt om vad det syriska ”folket” tycker. Är det de 20 deltagarna på ert möte du menar?

  • Iyad
   2 oktober, 2012 at 18:45

   Först måste jag förklara några saker. Jag representerar ingen. Det är mitt förståelse och mina åsikter. Och nätverket representerar inte Syriska folket heller. Vi försöker etablera kontakt med dem demokratiska krafterna som finns i oppositionen, både i Syrien och utanför. Vi stödjer inga särskilda grupper (varken SNC eller FSA), men samtidigt förstår vi att det finns flera åsikter i oppositionen som påverkar utvecklingarna i Syrien.

   Det är självklart att länder som USA eller Frankrike ger ingenting gratis. Ingen gör det faktiskt. Det behövs inte mycket klokhet för att känna igen detta. MEN man måste se hela bilden och titta på lägets sammanhang. Personligen hatar jag verkligen hur situationen utvecklat, och vill hellre se fredliga demonstrationer fortsätta utan våld från revolutionens sida. Men det är inte jag som bestämmer, eftersom jag (som du Erik) sitter i min fåtölj.

   Jag vill inte försvara FSA, men jag måste säga att de flesta vapen FSA har är de vapen man tog med sig när man deserterade, eller när FSA besegrade Assads armen och tog deras vapen. Jag nekar inte att det finns jihadister nu i Syrien, och jag (som flera) är rädd för dem. Men kom ihåg att FSA beräknas vara fler än 70 000, medan jihadisterna enligt internationella media kan vara några tusen (dvs 10% av beväpnade oppositionen). De är fortfarande farliga, men det är förolämpande mot Syriska folket att kalla revolutionen för islamistisk. I inspelningen hör man direkt från Syrien hur man brukar använda aktivister från minoriteter eller kvinnliga aktivister (som Mayada själv, både Alawite (minoritet) och kvinna) för att kunna passera förbi regerings blockad med humanistiska hjälp medel till belägrade område. Det här är ingenting man gör om man är extremist islamistisk.

   Det är farligt nu i Syrien, och allt kan hända. Därför måste vi (som Syrier i Sverige, eller som människor) jobba hårt för att stödja Syriska folket! Syriska regimen är diktatur, och inte helt emot USA heller. Ni kanske såg rapporterna om hur Assad hjälpte fransmannen hitta Qaddafi! Min fiendes fiende är inte alltid min vän. Man kan samtidigt vara emot Assad och emot USA och deras allierade. Att USA stödjer revolutionen för att tjäna så mycket som de kan i regionen betyder inte att jag ska stödja Assad och låta honom och hans styrkor förstöra hela landet!

   Jag vet inte vad en sådan diskussion på en missuppfattat blogginlägg kan leda till. Men jag vet sanningen när flera av mina släkt, kompisar, och bekant fångades och även dödades av Assads styrkor bara för att de uttalade sig, precis som jag gör just nu utan rädsla!

 5. 5 oktober, 2012 at 19:45

  Ja, jag har uppfattat det.

  Tycker du att det ska vara ingen eller mer inblandning i händelserna i Syrien från USA och dess allierade?

Comments are closed.