Valet i Tyskland?

Den svenske tandläkaren Martin Gelin i Australien, som till svenska har översatt flera intressanta artiklar av juristen James O’Neall för uppskattad publicering här – har också bevakat det kommande valet i Tyskland, vilket t.ex. jag inte alls mäktat med.

Överhuvud har jag publicerat litet om Tyskland.

Utrikespolitik spelar liten roll i valet i Tyskland. Det är synd. Tyskland har väsentligen stött USA:s brutala, folkrättsvidriga krigspolitik. Invandringen diskuteras – men den stora invandringen beror till stor del just på USA:s krigspolitik .

Emellanåt protesterar Tyskland mot delar av USA:s utrikespolitik, t.ex. sanktionerna mot Ryssland som också drabbar Tysklands industri. Intrycket är att dessa sanktioner rinner ut i sanden. USA och Tyskland vid en historisk vändpunkt?

Protester har också noterats mot USA:s politik visavi Venezuela Kina, Ryssland, Tyskland och Mercosur- protest mot USA-intervention i Venezuela och USA:s hot mot Nordkorea Sydkorea, Kina, Ryssland och Tyskland lägger in veto mot krig mot Nordkorea. Vi har också noterat Tysklands enorma vinster på EU:s hårda Greklandspolitik Tyskland tjänar 100 miljarder euros på Grekland liksom inskränkningar i yttrandefriheten i Tyskland Tyskland: Facebook får filter för falska nyheter

Svenska Dagbladet skriver 21/9 ”Den tyska förbundsdagsvalet hålls den 24 september 2017. Då väntas Angela Merkel, som varit förbundskansler sedan 2005 utmanas av SPD:s Martin Schulz och högerpopulistiska AfD.” Svenska Dagbladet
Merkel och SchultzMerkel och Schulz
”För Martin Schulz var TV-duellen 3/9 med Angela Merkel ett gyllene tillfälle att vända trenden – men Merkel tog hem segern. Om inte ett mirakel inträffar är det kört för Martin Schulz.” SvD 4/9

Martin Gelin har kommit med tre rapporter. Jag uppfattar detta som intressanta personliga reflexioner som bör spridas och läsas.

Jag föredrar att återge dem i den ordning de kommit.

Del 1 – mest partistatistik som en början.

(Partistatistik gjord av CIVEY i början av September 2017, “Parteiumfrage”.)

CDU / CSU (Christlich Demokratische Union / Christlich Soziale Union) Merkel 39%

SPD (Sozialdemokratisches Partei Deutschland) Schulz 22%

Die Linke (vänster) Wagenknecht 9%

Die Grüne (De gröna) Öezdemir / Goering-Eckhardt 10%

FDP (Freie Demokratisches Partei Deutschland) Lindner 8%

AfD (Alternative für Deutschland) Gauland / Weidel 10%

Övriga partier 4%
sahra-WagenknechtSahra Wagenknecht
En oberäknelig partisituation råder i Tyskland just nu. Inte minst beroende på AfDs ‘akrobatik’. En oproportionerlig del av detta sammandrag har därför givits till detta parti.

Troligt är dock att den stora koalitionen med CDU 242 platser + SPD 150 platser fortsätter under Merkel med 392 platser av totalt 598.
-Kan verkligen Martin Schulz SPD ta över ledarskapet från Angela Merkel?
-Märkligt är avsaknaden av fokusering på Utrikespolitiken.

Die Linke, Dr Sahra Wagenknecht har visat ett visst intresse för att samarbeta med SPD. Lägg die Grüne till CDU / CSU så kommer denna koalition också mycket nära majoritet i förbundsdagen.

Är AfD en dark horse? Partiet motsätter sig starkt massinvandring av asylsökande och öppna gränser. AfD har anklagat Merkel bl.a. för att bryta mot lagen i flera fall: Brott mot Bundesstrafgesetzbuch Grundlagen 1 och 16A det viktigaste.

Nyligen i ett tal kallade Sahra Wagenknecht högt rankade Bjoern Hoecke (AfD) en Halbnazist (Halvnazist). Pegida och Berndt Luecke är också starkt negativa faktorer i bakgrunden. Jag ser ofta i tyska publikationer att upp mot 50% av tyskarna är tveksamma om vilket parti de kommer att stödja. Icke röstning kan också vara ansenlig.

https://www.youtube.com/watch?v=7cmHlXWOlT4 Wagenknecht tar frågor.

https://www.youtube.com/watch?v=rucny5xJjLk&t=3102s Prof. Dr. Meuthen (AfD)

http://www.focus.de/politik/deutschland/bundestagswahl_2017/meinungsforschungsinstitut-civey -rohdaten-Weisen-fuer-AFD-17-5-prozent-AUS-Warum-das-kein-umfragehammer-ist_id_7430568.h tml

Del 2

Av ett 27-tal politiska partier i Tyskland, är CDU / CSU och SPD de största och mest dominerande.

Fyra mindre partier av betydelse är ‘die Linke’, ‘die Grüne’, FDP-Fria demokrater och AfD-Alternative für Deutschland. Under gynnsamma omständigheter kan dessa 4 tillsammans nå upp emot 40% av de röstberättigade.

Av stort intresse är AfD-partiet som ligger ’längst till höger’ av de fyra småpartierna och som leds av Dr Alice Weidel *38, ekonom (och Alexander Gauland 76, lag och rätt).
’Merkel är otillräknelig,’ säger AfDs ledande person inför de tyska valen 2017
Det kan mycket väl hända att de (AfD) lyckas komma in i Bundestag, vilket blir en ytterst obehaglig oppostionsröst mot regeringen .

För den icke-tyskspråkige läsaren, är det kanske inte uppenbart att AfD också kallas ”Antiflüchtlings” (Anti-flyktings), Anti- Kontantbegränsning (Anti war on cash) och Anti-öppnnagränser. Partiet tillräknar sig en (optimistisk) kapacitet att leverera ett skrällresultat den 24 September.

Av allt att döma från de senaste offentliga politiska diskussionerna, TV-”dueller” osv. som jag har följt, kan skönjas en tydlig nervositet hos de stora partierna, förmodligen på grund av den osedvanliga öppenheten och skärpan i AfD-Weidels beskrivningar av det rådande okontrollerade massinflödet av utlänningar och dess påstådda negativa följder för det tyska samhället. I tal och intervjuer driver Weidel hem en bild av en utbredd känsla av osäkerhet gällande rån, inbrott och våldtäkter hos den inhemska befolkningen. Enligt Weidel är denna osäkerhetskänsla starkare i det forna DDR områdena som möjligen kan förklara varför partistatistiken visar popularitetssiffror för AfD som ligger 4-10% högre än i resten av Tyskland.

Demonisering av AfD.

På grund av MSM:s obestridligt hårda behandling av extremhögerns Alice Weidel som privatperson* och som AfDs “Spitzenkandidatin,” har hon ofrivilligt blivit placerad i kategorin ”Underdog”.

Weidels “walkout” från en debatt i ZDF (Zweite Deutsche Fernsehen den 5e september) blev en internet hit.

https://youtu.be/W1UkYZ-NiNg Weidel ger upp och lämnar debatten vid 39:47 (Minuterna innan förnimmer man tydligt hätskhet och dålig stil hos programledaren Frau Marietta Slomka och flera andra debattdeltagare.)

Om denna, i många lägen hänsynslösa offentliga behandling av en ung extraordinärt intelligent kvinna, leder till en polarisering av den icke partibundna befolkningen (sägs vara mellan 45-50%), kan situationen bli mycket intressant.

*Alice Weidel har bostad vid Bodensjön och i Biel (Bienne) i Kanton Bern (CH) där hon sambor i ett same-sex förhållande. Hon har två egna barn. Skattesatsen i CH ligger kring 22% i stället för c:a 46% i Tyskland.

(Mer info för den som kan flytande tyska v.g. se länkarna i Del 1)

Del 3 Ytterligare ett par observationer ett par dagar innan valet.

Att döma av senaste MSM artiklar, kommentarer, diskussioner mellan de politiska partierna, i TV-paneler och youtube har vissa politiska egenheter blivit tydligare. Värt att nämna vore: ”Meinungsfreiheit ist bedroht”. Yttrandefriheten har blivit en bristvara i det tyska samhället. I den rådande valrörelsen har medborgarkontrollen skärpts till att inkludera tryck och tal.

Den striktare kontrollen av tal verkar kunna kopplas samman med den nuvarande regeringen, speciellt märkbart närmare valdatumet.

Ett exempel:

Torsten Schulte 44 år, var medlem i CDU under många, många år, Ex. Investment banker och tysk Bestseller författare. Boken ”KONTROLLVERLUST,” Kopp Verlag (Der Spiegel bästa säljare andra plats, 09SEP2017. Bildzeitung bästa säljare första plats, 07SEP2017. Amazon bestseller nummer ett.

Boken behandlar “Bürgerbedrohung” (institutionaliserade hotelser mot medborgaren) “Bargeldbegrenzung” (krig mot kontanta pengar) ”Rechtsbrüche der Frau Merkel” (Merkels brott mot den tyska lagen), “Haß” (hat) och “Hetze” (smutskastningskampanjer).

Schultes bok har nu bojkottats av det tyska bokhandlarförbundet.

Enligt reglerna kommer alltid det tredje största partiet in i Der Bundestag (Riksdagen) och kan därmed utsätta Bundesregierung för mer direkt kritik.

Vilket parti kommer det att bli? Afd (har aldrig varit i Bundestag förut!) eller blir FDP störst? Eller die Linke ??

Det ser ut att kunna bli Christian Lindners FDP. FDP har helt nyligen kopierat AfDs stränga anti asylpolitik och förväntas därför att kunna stjäla röster av AfD. Eller blir det Alice Weidel’ s AfD, som jag tidigare kallat ”dark horse ” i detta val?

http://www.bild.de/politik/inland/bild-international/christian- lindner-valet-Tyskland-intervju-all-refu Gees-måste-go-back-53132202.bild.html

Foton av kandidaterna: http://www.bild.de/politik/inland/bundestagswahl2017/linke-kandiaten-sahra-wagenknecht-dietmar-bartsch-50926850.bild.html http://www.bild.de/politik/inland/bundestagswahl2017/die-kandidaten-der-gruenen-51006320.bild.html http://www.bild.de/politik/inland/bundestagswahl2017/fdp-kandidat-christian-lindner-51232152.bild.html http://www.bild.de/politik/inland/bundestagswahl2017/afd-kandidaten-alice-weidel-alexander-gauland-52033834.bild.html

http://www.bild.de/politik/inland/bundestagswahl2017/csu-kandidat-joachim-herrmann-51877192.bild.html http://www.bild.de/politik/inland/bundestagswahl2017/kanzlerkandidat-martin-schulz-50946522.bild.html
http://www.bild.de/politik/inland/bundestagswahl2017/kanzlerkandidatin-angela-merkel-52035202.bild.html

i Andra om: , , Iran , , ,
imperialism
Ryssland